38 младши прокурори и само петима младши следователи бяха назначени за редови такива от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) днес. На преобладаващата част от младшите следователи беше удължен срокът поради все още не приключил конкурс за повишаване. С едно изключение, всички младши магистрати ще встъпят в новите си длъжности от 30 август.

В Софийската районна прокуратура бяха назначени Александра Петкова, Василена Гръбчева, Иван Димитров, Станислав Георгиев, Евгений Тодоров, Божидар Кирилов, Кънчо Димитров, Вероника Стефанова-Чолакова и Рени Тотева.

В РП-Благоевград като редови прокурори ще работят Даниела Христова и Любомира Цветанова, Константин Богданов отива в РП-Пазарджик, Борислава Бориславова – в РП-Враца, Марина Христова – в РП-Монтана, Радослав Ценков и Александра Атанасова – в РП-Перник, Христиана Керанова и Явор Парнаров – в РП-Костинброд, Диана Илевска – в РП-Пловдив, Иванка Попова и Марина Иванова – в РП-Стара Загора.

Екатерина Стратиева беше назначена в РП-Смолян, Мая Александрова и Пламена Петкова – в РП-Велико Търново, Робертино Тодоров – в РП-Плевен, Станислав Николов – в РП-Русе, Лиляна Станчева – в РП-Добрич, Стефка Драганова и Христо Марков – в РП-Шумен, а Иво Богоев – в РП-Разград.

Ангел Василев, Николай Илиев и Вероника Николова ще работят като редови прокурори в РП-Бургас, Биляна Желева и Даниела Маркова – в РП-Сливен, а Янислав Димов и Панайота Рандева – в РП-Ямбол.

Срокът за назначаването като младши прокурор в РП-Хасково на Константина Константинова беше удължен до 26 ноември като същевременно тя беше назначена за обвинител в РП-Плевен, считано от 27 ноември.

Само петима младши следователи бяха назначени за редови такива. Това са Лейля Аптула, която ще работи в следствения отдел на ОП-Кърджали, Катрин Ангелова, която отива в СО на ОП-Габрово, Ангел Николов в СО на ОП-Силистра, както и Теодора Багрева и Теодора Алексиева – в СО на ОП-Бургас.

С до 6 месеца беше удължен срокът за назначаването на 25 младши следователи – това са Мартин Христов, Димитър Узунов, Биляна Николова, Симона Николаева, Елица Захариева, Никола Сиджимов, Георги Божилов, Диана Станоева, Иван Аврамов, Емил Емилов, Орхан Хасанов, Кристияна Добрева, Светла Иванова, Иван Петров, Антония Минкова, Раден Заимов, Татяна Козова, Драгомир Марков, Александър Илиев, Иван Енев, Даниела Милева, Станислава  Мартинова, Кремена Стайкова, Захари Георгиев и Никол Николова.

Причината за това е, че все още не е приключил конкурсът за повишаване в Националната следствена служба, който се оспорва пред Върховния административен съд и съответно все още не са освободени множество места в различни следствени отдели в окръжните прокуратури. На практика няма бройки, на които младшите следователи да бъдат назначени за редови.

Заради това те остават на сегашните позиции или докато приключи делото във ВАС, или до освобождаването на места, обясни Огнян Дамянов.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
бабаяга
бабаяга
06 ноември 2023 8:56
Гост

Магистрат – само съдя или преподавател по право, като изключение може да е справосъден министър.

Pit
Pit
20 юли 2023 21:30
Гост

ПК на ВСС по-най бруталния и безпардонен начин се подигра с класираните в три поредни класирания кандидати в конкурса за първоначално назначаване на длъжността “Прокурор” от 2022 година. Омерзен съм от това тотално беззаконие от членовете на прокурорската колегия. Явно от това всевластие сте загубили връзка с правото, което тъпчете без да сте компетентни. Как ще се завърнете скоро по местата си и ще погледнете колегите, които лишихте от назначаването на 28 честно спечелили мъже и жени, а и нищо съществено не направихте за тях през изтеклия ви мандат. Конкурсът не е “опорочен” драги. и да знаете, че такова понятие… Покажи целия коментар »

Някога от системата
Някога от системата
21 юли 2023 18:47
Гост

Прав си колега. Този път прокурорската колегия надминаха себе си с това безумие, което сътвориха потъпквайки законите и личността на класираните кандидати. Не съм вярвал, че толкова явно ще потъпчат правото, в полза на личен интерес. Друго обяснение нямам, защото доводите, които излагат изцяло не са обективни. Липсва дори минимално съмнение относно законосъобразността на проведената конкурсна комисия. Именно с това взето порочно решение от страна на колегията, некласираните кандидати са поставени в по-блогоприятно положение от класираните. Решението на прокурорската колегия е меко казано скандално и олицетворява анархията и липсата на контрол в държавата! Пожелавам успех на класираните с обжалването. Дано… Покажи целия коментар »

ДанчоКорупцията
ДанчоКорупцията
20 юли 2023 17:22
Гост

Аз пък все си мисля,че причината за да не бъдат назначени младшите следователи е това,че нямат ракети- носители и не донесли съответните кошници с“плодове“.Членовете на този ВСС са достойни за некролози приживе .

най-оср@н@та прокуратура в целия свят
най-оср@н@та прокуратура в целия свят
20 юли 2023 1:49
Гост

Няма такива малоумници като българските прокурори! Повдигат обвинение за закана за убийство, при положение че възмутен от Магарев човек му е написал във ФБ, че ще има народен съд за него и ще умре като куче?!?! Мярка за неотклонение „задържане под стража“ искат?!?! Крейзи, бейбе!!! Добре че е имало стабилен съдия, който да им обясни на тези прокурорски кратуни, че се касае за изразяване на мнение по повод действия на публична личност и деянието е несъставомерно… В същото време, български граждани са вписани в списък за убийства, вероятно заради проруски убеждения, като от този списък вече има убити от терористи… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 юли 2023 15:13
Гост

Няма такива малоумници като родните оркофили от „Израждане“, които отдавна трябваше ефективно да бъдат разследвани поне по няколко текста от НК.

до укротрола
до укротрола
21 юли 2023 2:36
Гост

макар и да си тъп укротрол, съвсем ясно потвърждаваш тезата ми, че прокуратурата в този й вид не трябва да съществува, тъй като не си върши работата…

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 20:42
Гост

Опорочените членове на прокурорската колегия на ВСС кога ще си отменят решението и ще пристъпят към процедура по назначаване на напълно заслужилите класирани кандидати от конкурса за първоначално назначаване за прокурори в районните прокуратури от 2022 г. Кога най-накрая ще признаят, че това беше най-честно проведения конкурс, но поради водените срещу тях преписки от ВКП решиха допълнително да затруднят работата на районните прокуратури, като откажат да назначат 28 класирани кандидати. Нищо, че някъде изнемогват и силно се надяваха на тази помощ да дойде. Вместо това създадоха прецедент и порочна практика, отказвайки да ги назначат неоснователно. Нямат нито едно основание. Повтарям… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 21:19
Гост

Напълно съм съгласен. Скоро колегията не се бяха излагали така. Акта им не се основава на действителните факти, т.к. всичко написаното от тях не е вярно. Вземайки това решение нарушиха принципа за равнопоставеност, опорочиха и служебното начало. Принципа за последователност и предвидимост все едно не съществува за колегията в противен случай щяха да пристъпят към процедура по назначаване. Пък такава бързина и процесуална икономия сътвориха, че всичко по отделно и в съвкупност води към чл.146 от АПК. Моето мнение е, че това решение отвсякъде е за отмяна с даване на указание за пристъпване към процедура по чл.186а ЗСВ.

ПРОКУРОР ПРЕД ПЕНСИЯ.
ПРОКУРОР ПРЕД ПЕНСИЯ.
19 юли 2023 20:38
Гост

Пожелавам много късмет и професионални успехи на младия народ, на младите колеги! Ние, старите, си отиваме, идват млади професионалисти, един ден и те ще остареят, ще се пенсионират и на тяхно място ще дойдат други. Това е кръговратът на живота. Аз завърших юридическия факултет на Софийския университет през 1985 г., а след задължителния едногодишен стаж и успешно полагане на изпита за придобиване на правоспособност бях разпределен за младши прокурор в гр. Средец, три години работех в един малък град, какъвто е Средец, а престъпността в него, особено битовата – кражби, отделни телесни повреди, дори и грабежи, бяха ежедневие и трудно… Покажи целия коментар »

Делбеният съдия
Делбеният съдия
19 юли 2023 22:22
Гост

Искрен сте в написаното. Това е хубаво.

Лицето
Лицето
19 юли 2023 19:03
Гост

Честито на фуражките, успех в браненето честта на пагона и да е доходно 😉

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 18:37
Гост

И нека умът да е с тях!

Лозан
Лозан
19 юли 2023 16:04
Гост

Успех им желая.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 15:58
Гост

България е страната в ЕС с най-много магистрати спрямо броя на населението. И стават все повече. Всяка година влизат повече младши съдии, младши прокурори и младши следователи, отколкото се пенсионират или напускат

Ласло
Ласло
19 юли 2023 16:05
Гост

E, в едно нещо да сме сред челните редици.😂

аха
аха
19 юли 2023 17:14
Гост

Ама е и сред първенците по брой на престъпленията, на крадливите монополисти, фирмите за бързи кредити и колекторите, както и по лудите ищци, заливащи съдилищата с всевъзможни глупави искове, т. е. по брой дела на глава от населението…

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 18:17
Гост

Вие имате ли идея колко юриста стоят зад един западен магистрат и с какво се занимават нашите и чуждите?

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 15:56
Гост

Прави впечатление, че Прокурорската колегия по-строго се придържа към закона, а не като Съдийската да го нарушава.

Унуфри
Унуфри
19 юли 2023 16:00
Гост

Какво очакваш. ПК си няма умове като Кояджиков, Имова или Гроздев

Лицето
Лицето
19 юли 2023 19:04
Гост

Тая прок колегия от чума да си иде!

Георги
Георги
19 юли 2023 15:56
Гост

Честито!
И нека не забравят, че програмист с 3 години практически опит работи в по-добри материални условия, работи за по-смислени цели и за много по-висока заплата!

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 15:59
Гост

Te още едно дело не са изписали, ти ги прати да кодят. Вярно, че някои са с усещане, че могат всичко, ама айде каквото са учили.

Щерев
Щерев
19 юли 2023 16:10
Гост

Tака е за съжаление.

Върбан Салкъмов
Върбан Салкъмов
20 юли 2023 9:54
Гост

Не може всички да са програмисти

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 15:55
Гост

Делото за конкурса за НСлС е насрочено чак за втората половина на октомври. Младите ще има да чакат

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 15:51
Гост

Айде, честито влизане в коловоза!

Наблюдател
Наблюдател
19 юли 2023 15:44
Гост

При демографска криза от 30 години и стопило се до 6 млн. население на територията, откъде все намират толкова места за нови магистрати…

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 15:45
Гост

За някои дори още не са се освободили, както се вижда

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
19 юли 2023 15:46
Гост

А напливът за следователи, които от години нямат работа и всяко дело им е като докторантура?

444
444
19 юли 2023 15:48
Гост

Ами, щом не може във всяко село да има полицай, да му сложим прокурор?

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 15:51
Гост

Че то на практика вече има – и прокурор, и съдия. Намй-много на глава от населението в ЕС са