315 абсолвенти от випуск 2022 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха дипломите си за завършено висше образование. Един от тях е пълен отличник, съобщиха от университета.

Тържествената церемония по връчването на дипломите се проведе в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“. Тя беше открита от декана на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев, който поздрави официалните гости, абсолвентите, техните преподаватели, родители и близки.

В своето слово проф. Вълчев припомни твърдението си, че академичната общност винаги е била единство между преподаватели и студенти. Единство, споено както със стремежа да се пренесе през поколенията знанието за познатото, така и от любопитството и упоритостта да се проникне в непознатото. „Тъкмо тази приемственост в отношението към знанието и към научното любопитство стои в основата на онова, което обикновено наричаме академичен дух. И ми се иска да вярвам, че въпреки сложното и както вече всички се убедихме преходно време, в което живеем, този академичен дух, белязан от свободното и критично мислене, ще продължи да бъде една от основните ценности на университетското образование“, каза деканът на Юридическия факултет.

Той обърна внимание на времето, в което живеем, и припомни, че човешките общества са извървели дълъг път за разширяването на достъпа до информация и увеличаването на възможностите за нейното разпространение.

„Дали информационното пресищане и консуматорският нагон не са тъкмо средата, която ще принизи моралните стандарти и ще релативизира две от най-важните поне от моя гледна точка измерения на правото – мира и справедливостта. И още нещо – дали днешният информационно претоварен човек, живеещ в един несигурен и лишен от сакралност свят, не прилича на онзи човек, описан от Ерих Фром в края на Средновековието, който е формално освободен в социален и в духовен план, но самотен и несигурен и разколебан в своите традиционни опори“, попита още проф. Вълчев.

В своето слово деканът на Юридическия факултет припомни, че университетът е място за свободно задаване на въпроси, място, където отговорите не идват веднага, а са продукт на грижлив, внимателен мисловен процес.

Обръщайки се към дипломантите, той отправи два апела. Първият е никога да не се примиряват с глупостта и пошлостта и да не позволяват на консуматорската култура да ги залее и да ги лиши от красотата на индивидуалното преживяване на света, а оттам и от индивидуалното усещане за свобода.

„Човекът, както си позволих и миналата година да кажа на вашите колеги, не е просто еволюирал примат с класово съзнание и Едипов комплекс, който се бори за бърз интернет и изгодно кредитиране. Човекът е много повече от това и той заслужава да живее в един подреден свят, който функционира според справедливи и отнапред известни правила. И тези свои очаквания в голяма степен – основателно или не, обществото възлага на нас, юристите“, каза още проф. Вълчев. Той призова дипломантите да не забравят, че борбата за правото изисква постоянни усилия и тя има нужда да бъде разгаряна отново и отново от всяко следващо поколение.

С втория си апел към младите си колеги деканът призова да не позволяват правото да бъде разомагьосано, да не допускат правото да бъде принизявано и да не разрешават на другите да го принизяват. Той подчерта, че юридическата професия се практикува в ежедневието, но освен че дава висок социален статус, тя остава винаги свързана с ценности и принципи, които са над всекидневието. „Пазете магията на правото и не забравяйте голямата отговорност, която имате като повелители на тази магия“, каза още проф. Вълчев.

В словото си деканът се обърна и към родителите и заяви, че те имат всички основания да се гордеят със своите деца, които днес завършват образованието си в най-стария и най-престижен Юридически факултет на България. „Нека да са живи и здрави, да упражняват с достойнство правната професия и да имат силата и постоянството да направят света едно по-мирно и по-справедливо място от това, което ние с вас ще им оставим.“

Поздрав към завършващите поднесе и домакинът на церемонията – началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев. Той подчерта, че военните, спортистите и правистите си приличат по едно качество – воля за победа. Той говори и за необходимостта да учат през целия си живот, защото знанието никога не е достатъчно, а светът се променя с друга скорост.

Заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Георги Вълчев също отправи своя поздрав към завършващите и сподели своя собствен житейски път като съвет към по-младите си колеги. Той подчерта, че поемайки дипломите си в ръка, те трябва да знаят, че оттук насетне започва техният истински труден път – пътят, по който ще създават своите собствени биографии. В словото си заместник-ректорът изрази увереността си, че благодарение на образованието, което са получили, ще извървят успешно този достоен път на юрист.

Доц. Вълчев призова абсолвентите да се гордеят, че са завършили най-добрия факултет, който е част от Софийския университет, даващ юридическо образование в България. „Но ако не излезете от него със съзнанието всъщност колко малко знаем, и колко много трябва да продължим да трупаме знания, да проумяваме света, ние като преподаватели няма да сме си свършили работата“, подчерта доц. Вълчев и отбеляза, че преподавателите са им дали инструментите, възможността да вървят самостоятелно напред, справяйки се с предизвикателствата на днешния и на утрешния ден.

Заместник-ректорът призова завършващите да не се доверяват на телефоните си, защото там картината, която се рисува за съвременния свят, не е вярна. „Ако искате да бъдете успешни и да знаете в каква посока вървите, отворете сетивата си. Те, макар и понякога да ни подвеждат, стигат до нашия ум и продължават да го развиват. Ето това ни прави хора – мислещи, търсещи, хора, които искат да променят себе си, обществото, света“, подчерта в словото си доц. Вълчев.

Отличникът на випуска Мария Стефанова също поздрави колегите си за успешното завършване. Тя заяви, че днешното събитие е много ключово в живота на всички завършващи и то показва, че през последните пет години всички са показали, че мога да се справят с трудности. Мария Стефанова подчерта, че е изключително благодарна за всички тези трудности и предизвикателства, пред които всички са били изправени. Тя сподели, че когато се е подготвяла за речта си пред съвипускниците си, си е задала въпроса, ако трябва да оприличи следването си на книга, какъв жанр би била тя. И първият отговор бил приключенски хорър. Защото през годините са изпитали и страх от изпитите, за някои от изпитите е трябвало да бъдат находчиви и доста смели като Индиана Джоунс в който и да е филм. „И макар че в хорърите често главните герои умират накрая, аз съм убедена, че ние ще успеем да преобърнем тази практика и да поставим началото на нов жанр в юридическия живот“, каза Мария Стефанова.

В словото си тя обърна внимание на това, че в живота юристи има много, много доктори, магазинери, но истинските хора, справедливи и честни, са много малко. „Това сякаш се е превърнало в догмата в съвременното общество. Всички се стремят към Ницшеанския човек, към свръхспособния човек. Не се оглеждат около себе си и не се замислят какво означава да бъдем хора с „Х“? Искаме всичко, искаме го веднага, искаме го наготово“, каза отличникът на випуска и подчерта, че нещата не винаги се получават така.

Отличникът на випуска отправи послание към всички да бъдат такива хора, с които един ден сами ще могат да се гордеят. Да отдават силите и енергията си за това поне малко да променят света и хората в него да бъдат по-сърдечни, по-честни, по-добри и по-състрадателни. Тя ги призова да бъдат благодарни за това, което имат. „Само по този начин можем да пребъдем в професията, която сме си избрали – каквато и да е тя, а и в живота въобще“, подчерта Мария Стефанова и сподели с колегите си мисъл на Дейвид Мичъл от „Облака Атлас“: „Моят живот е колкото една капка в един безкраен океан. И все пак, какво е всеки океан, ако не множество от такива капки?“.

Накрая Мария пожела на колегите си вдъхновен подход към живота, удовлетворение от всичко постигнато, да не показват страх пред лицемерието и лъжите, да бъдат пример за околните. „Бъдете като себе си – но, колеги, винаги се старайте да бъдете вашата най-добра версия“, призова накрая отличникът на випуска.

Дипломантите, техните преподаватели и гости бяха поздравени и от омбудсмана на Република България проф. д-р Диана Ковачева. Обръщайки се към абсолвентите, тя ги приветства в престижната група на завършилите Софийския университет и подчерта, че е изключително развълнувана, защото е възпитаник на Юридическия факултет и много се гордее с това. „Да си завършил този университет е привилегия, която задължава. Очакванията към вас винаги ще бъдат високи. А вие ще трябва да пазите не само собствената си репутация, но и репутацията на Софийския университет и на Юридическия факултет“, каза омбудсманът.

Проф. Ковачева обърна внимание на сложността на живота и посочи, че често нещата са различни от онова, което изглежда на пръв поглед. Тя призова дипломантите да не се страхуват да грешат, да не се страхуват да опитват, и ако губят – никога да не губят своето самообладание и смелостта да опитат отново.

Тя акцентира и върху правата на човека, върху това, че всеки има право на защита. „Справедливостта има много лица. Научете се да ги разпознавате. Вие имате много знания, ще добиете много опит, но да останеш верен на собствените си ценности, е личен житейски избор, който никога няма да ви подведе“, каза още Диана Ковачева и ги призова в деня, в който взимат дипломите си, да оценят собствените си усилия и успехи. Тя ги поздрави за пътя, който са избрали, и им пожела успехи и удовлетворение.

По традиция официалната част на церемонията завърши с академично слово. Пред абсолвентите на випуск 2022 г. говори проф. д-р Сашо Пенов, декан на Юридическия факултет в периода 2011-2019 г. и министър на образованието и науката (август 2022-юни 2023 г.).

Проф. Пенов посочи, че са изучавали правната наука във факултет, в който са преподавали Стоян Михайловски – автор на химна на българска култура и просвета „Върви народе възродени“, големият български писател Алеко Константинов и стотици български правници с незаменим принос в развитието на българската правна система, в който са учили български творци като Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Христо Смирненски, Илия Бешков, Константин Кисимов, Борис Христов, Антон Дончев.

Той поздрави абсолвентите с положените усилия през изминалите пет години и подчерта, че съвсем заслужено са достигнали до този щастлив ден. По думите му в Юридическия факултет на Софийския университет студените получават не просто юридическо образование, а и се възпитават в ценностите на правото и ги призова никога да не нарушават тези ценности.

„Дали правото е изкуство. Не е толкова лесно да се изправиш като адвокат, прокурор, юрисконсулт, съдия, знаейки, че от теб зависи съдбата на човека, който очаква справедливост. Не е лесно да подбереш така думите си, че всеки, който те чуе или прочете написаното, да повярва, че така повелява правовия ред. Не е толкова лесно да отстояваш справедливи принципи. В действителност, когато правото е за човека, то е изкуство на доброто и справедливостта. Правото е изкуство да бъдеш добър и справедлив и към себе си, и към околните хора“, посочи проф. Пенов и допълни, че ако търсим формални допирни точки между правото и изкуството, ще установим, че още Аристотел недвусмислено подчертава, че изкуството не е самоцел, че то освен с познанието е свързано и с нравствения живот на хората, че неговите произведения имат за цел да облагородяват човека, че то е подчинено на задачата за „усъвършенстване в добродетелите”. По думите му правото е създадено от хората, за да могат да живеят заедно и свободно, а да живееш с другите означава да осъзнаваш и съвместяваш множеството свободи на различните индивиди. Проф. Пенов изтъкна, че свободата е субстанция на правото. А свободата се усеща най- вече, когато не те е страх от държавната власт, когато знаеш, че има правни средства и институции, които преценяват нейните действия. Но свободата се установява в правото на базата на принципа, че свободата на личността завършва там, където започва свободата на другите личности. По думите му същността на правото се състои в равновесието на двата основни нравствени интереса – личната свобода и общото благо.

„Изкуството и правото са двете явления от духовния живот, в които се отразява ценностната йерархия на обществото. Вечният стремеж на човека към щастие е стремежът към добро и справедливост, което той като самостоятелен индивид не може да намери и затова го търси в обществото. Правото предлага равен шанс на всички за постигането му. То превръща доброто в реалност, ограничава и коригира злото“, подчерта проф. Пенов. Той изтъкна, че още от студентските банки младите юристи се научават да вярват на закона, да знаят, че равенството пред него осигурява свободата на гражданите. Още като студенти разбират, че те се готвят, за да служат на закона, за да може всички да бъдат свободни. Правото не се идентифицира само със закона във формален смисъл. То е морал и културен феномен. Проф. Пенов отбеляза, че вярва, че младите му колеги са подготвени юристи, личности, които прилагайки закона, ще влагат своя ум и сърце, за да възтържествува справедливостта. Той отбеляза, че истинските юристи боравят не само със своята специфична терминология, а усещат духа на закона и се стремят да го приложат според неговата цел. Според него правото все повече се очертава като приложна наука, защото чрез него се моделират обществените отношения и се решават съдбите на хората и затова и неговите ценности са непреходни.

Проф. Пенов призова абсолвентите да бъдат достойни юристи, да отстояват фундаменталните правови предписания: живей честно, не вреди другиму, отдай всекиму неговото, и да помнят, че основното предназначение на правото е чрез закрепване на фундаменталните ценности, формулирани от религията и морала, да даде простор за усъвършенстване на човечността на човека и човечеството.

„Поздравявам ви с вашия празник и ви желая здраве и упоритост за отстояване на ценностите на правото в ежедневната ви работа като юристи и в човешките ви отношения“, каза в заключение проф. Пенов.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наакания Прокофиеф
Наакания Прокофиеф
13 юни 2023 9:49
Гост

Тоз проф. Данаил Вълчев малко мента ша доди. Като министър на образованието митничарите го бяха хванали на летището да прекърва една чанта с пари. Добре че неговият приятел министърът на вътрешните работи Петканов, който беше също преподавател в ЮФ-то, го спаси. И още има какво да се добави. Сега ще учи младите на морал. Живой тишак

LSSAH
LSSAH
12 юни 2023 18:46
Гост

Я, новите нещастници. Определено държавата има нужда от 1000+ юриста на година. Като броим и другите юф-та. Честно се чудя какъв трябва да си да кандидатстваш право. Че даже все още беше на първо-второ място по желания до скоро. 5-10% ако имат реализация пак добре.

LSSAH
LSSAH
13 юни 2023 10:18
Гост

И да се допълня, най-голямата грешка в живота ми беше, че записах право в СУ. Да бях заминал за западна Европа! Тъкмо се отвориха границите… защо не го направих?! Цял живот ще съжалявам.

Георги
Георги
13 юни 2023 12:32
Гост

Тези, които са дали толкова много палци надолу за този коментар, могат ли да изложат аргументите си защо са го направили?

Ако бях по-малко глупак и се бях отписал още втори курс от тая куха специалност, сега нямаше да понасям подигравки от хората по улицата, нито пък срама от съжалителните им коментари.

А и щях да имам нормален стандарт на живот както всичките ми познати, които завършиха смислени специалности.

Симо
Симо
12 юни 2023 18:18
Гост

Жалкото е, че много от тях няма да се реализират.

Лозан
Лозан
12 юни 2023 18:10
Гост

Успех! И попътен вятър.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 17:23
Гост

Ехе! Нивото е паднало! Аз съм завършил Юридическия факултет през 1986 г. и тогава приемаха 280 човека, а завършвахме 100! Нямахме писмени изпити, както сега с тези тестове или там каквото има. Всичко ни беше устно и изискваше сериозна подготовка! Имаше преподаватели, които сериозно пишеха двойки- проф. Петко Попов по Облигационно право, проф. Лютов по Наказателно право, проф. Кочев по Наказателен процес, проф. Ненова по семейно и наследствено право. Това бяха много сериозни преподаватели, при които ни беше срам да отидем неподготвени, за да не се изложим! Е, вярно е, не винаги студентът може да е подготвен по всичко.

Свидетел
Свидетел
12 юни 2023 17:27
Гост

Абеее, ония преподаватели бяха на Ти с чашката, особено Петко Попов и тоя по римско частно Чолов. Яко мъцкаха руска текила:)))

Мария Стоянова
Мария Стоянова
12 юни 2023 17:37
Гост

Къде забравяте и професор Нено Неновски по обща теория на правото и политически и правни учения. Блестящ и разкошен ум!

Заки
Заки
12 юни 2023 18:11
Гост

A, това няма нищи общо с качествата им на преподаватели.

Георги
Георги
12 юни 2023 17:41
Гост

Изненадан съм, че само 300 души ще се дипломират тази година. Обикновено всички, които биват приемани биват и изплювани с дипломка. И обикновено изплютите са между 400 и 600. И като добавим задочниците и умножим по 11, бройката на всички юридически факултети в KETA MAJKA BAWGARQ, получаваме една трагична картина. Ум не ми побира как може все още да има хиляди и хиляди хора, които си мислят, че да учиш право има смисъл, а и да вярват на кухотевицата, че това, видиш ли, е престижна специалност. Не знам колко от тия умници си дават сметка, че и след 10 години… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 8:55
Гост

Много ясно, че няма смисъл. Всеки може сам да си прочете закона, да прочете малко съдебна практика и да прецени дали има шанс на дадено дело или не. Като добавим и това, че съдията ще е някой задочник от свобидния, назначен без конкурс в мутренските години, картинката става съвсем плачевна. Успех на всички, които ще си търсят правата в нашите съдилища.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 16:38
Гост

За тези от вас, които се насочат към съдебната власт – там има нужда най-вече от морал. Дано изкушените от услуги на хора от типа на Пепи Еврото, останат извън системата.

Георги
Георги
12 юни 2023 16:28
Гост

Честито!

Скромен съвет – в Събуей плащат по-добре отколкото в Макдоналдс.

А за тези, които все пак поназнайват чужди езици и много им се иска да ги използват – за 60к чувам хубави отзиви.

Успех!

Йорист
Йорист
12 юни 2023 18:15
Гост

И в „Кентъки“ са изключително коректни.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 16:23
Гост

Честито и дано изпълните пожеланията и обещанията!

lex generali
lex generali
12 юни 2023 16:15
Гост

Бихте ли ми обяснили защо толкова упорито, всяка година, публикувате новината за завършващите САМО от СУ, сякаш има само един юридически факултет в страната?
А иначе – честито на колегите! Успех в попрището!

lexxX
lexxX
12 юни 2023 16:29
Гост

Защото Юридическият факултет е един и това си личи. Разбира се, успех на останалите юридически факултети към другите университети в пътя към върха. Защото засега, носителят на ежегодни международни награди на световно и европейско ниво, е един. И защото надеждата е в тези кадри, обучавани от доайените на правото.

Георги
Георги
12 юни 2023 16:31
Гост

Има огромен брой хора, които все още вярват,че СУ е най-великия университет на нашата слънчева система и някакви си там харварди, кеймбриджове и торонтота не могат и да си мислят за конкуренция.

Отправям запитване към същите тези шовинисти – защо има студенти от ЮФ на СУ, които в пети курс твърдят, че учебникът е източник на право?

Имрахил
Имрахил
13 юни 2023 1:11
Гост

Филмар

Славчо
Славчо
12 юни 2023 17:16
Гост

Защото е точно така.
ЮФ е един – този на СУ. Всичко друго са ПУЦ-ове разни по правни науки.

Георги
Георги
12 юни 2023 17:23
Гост

Простете, но в България няма юридически факултет. Има 11 пародии, които всяка година бълват купчини полуграмотни дебили, които си мислят, че са хванали Господ за топките, защото майкини, свако и филмираните преподаватели така им казват.

За съжаление, ако същите тия полуграмотни дебили си бяха дали сметка, че не живеем в 1968 година, сега щяха да учат нещо смислено и перспективно (доколкото им позволява капацитета).

Освен това щяха да си дават сметка за това колко е глупаво и нелепо преподавателите да им обясняват, че са каймака на българското образование. Ха-ха, ще се задавя от смях.