250 затворници, които са на лек режим и работят на външни обекти или са в отпуск, ще бъдат с електронни гривни до края на годината. Това обеща в Стара Загора правосъдният министър Цецка Цачева.

По думите ѝ, електронните гривни ще влязат в употреба в началото на ноември. „Тези устройства ще гарантират сигурност и ще освободят човешки ресурс от ГДИН, какъвто не е достатъчен”, каза Цачева и добави, че тази бройка е недостатъчна, но ще бъде наблюдавано превантивното въздействие на гривните срещу случаите на бягство на осъдени.

От години въвеждането на електронни гривни за осъдени и арестанти е разглеждано като мярка срещу бягствата. С изменения в НПК и в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) стана възможно гривни да бъдат поставяни и на обвиняеми, които са под домашен арест, защото в момента контролът на МВР върху тази мярка за неотклонение е занижен. Показателен беше случаят с турския гастарбайтер Фарук Бекташ, който преди две години уби семейство на пътя и успя да напусне страната, въпреки че му беше наложен домашен арест. Въвеждането на гривните обаче се проточи заради проблеми с обществените поръчки.

Днес министър Цачева посети и затвора в Стара Загора, където текат ремонти и се изгражда арест. Капацитетът му ще е за около 50 задържани и ще отговаря на всички европейски изисквания, съобщиха от правосъдното министерство.

Ремонти се извършват и в двете затворнически общежития към затвора в Стара Загора с изграждане на санитарни възли във всяка килия, баня и умивалня на всеки етаж, както и цялостна подмяна на електрическата, ВиК и отоплителна инсталация.

Затворът беше ремонтиран преди две години, като са изградени нов магазин за затворниците, фитнес зала, библиотека и нов параклис, който предстои да бъде открит. Цачева посети и най-голямото училище в системата на затворите “Поп Минчо Кънчев”, в което през тази учебна година има 187 затворници.

След това тя коментира и случая от затвора във Враца, където беше открит боен пистолет на части. Тя обясни, че тепърва ще се изяснява дали в помещението са били налични всички части за сглобяването на пистолета, но със сигурност служители на затвора не са изпълнили задълженията си, щом са допуснали внасянето на частите.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мила
Мила
21 септември 2018 19:58
Гост

Най-накрая. Така няма да ги гонят по чужбина.