Днес Нотариалната камара отбелязва четвърт век – на 24 октомври 1998 г. се провежда учредителното ѝ събрание и този ден е обявен за неин празник.

Председателят ѝ Димитър Танев припомня, че фигурата на нотариуса съществува още от 1885 г., когато влиза в сила Законът за нотариусите и околийските съдии. „Знаменателен е фактът, че младата българска държава, заемайки се със създаване на законодателство, решава, че един от първите закони, който трябва да приеме, е именно този, уреждащ статута на нотариуса“, казва той.

И допълва: „Подобно на Наполеон, който инструментализира нотариуса във Франция за проповядване идеите на Гражданския кодекс и българската държава иска чрез държавния нотариус да създаде нов правов ред“.

В своята 138-годишна история българският нотариус действа като държавен служител 113 години, а от 1998 г. започва времето на т. нар. свободен нотариат.

„Независимо че упражнява свободна професия, нотариусът в своята организационна дейност, е подчинен на правила, норми на поведение и отговорност, единни за по-голямата част от страните в Европа или общо за 91 държави в света“, казва Танев и подчертава, че от 8 ноември 2005 г. българската Нотариална камара е пълноправен член на Международния съюз на Латинския нотариат, а от 2007 г. и на Съвета на нотариатите на ЕС.

Именно членството в Латинския нотариат е поводът камарата да инициира първата, но далеч не и последната, законова промяна, която да повиши сигурността на гражданския оборот. Така през 2003 г. е променен Законът за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД) и са въведени държавен контрол върху нотариалната дейност, допълнителни изисквания за стаж и полагане на изпит за помощник-нотариусите, уреден е статутът на инспектор-нотариусите. „Не знам представители на друга свободна професия сами да предизвикат и осъществят законодателна промяна за въвеждането на допълнителен контрол и отговорности при упражняването на професията им“, коментира председателят на камарата.

В годините на реституцията и приватизацията на недвижими имоти нотариусите са тези, които трябва да изградят конструкцията на собствеността. А по отношение на възстановяването на собствеността на земеделските земи Димитър Танев казва: „Нотариусите поеха юридическата задача и отговорност да облекат в нотариална форма, да установят идентичност, наследствени права по документи, повечето от които нямаха елементарни белези на официален акт за собственост. Друг термин освен „историческа заслуга” не приляга на приноса на тези колеги към съвременната правна история на страната“.

В тези бурни години в България обаче се извършват стотици документни престъпления, свързани с удостоверяване и прехвърляне на собственост и извършване на всякакви нотариални удостоверявания, които гражданите наричат имотни измами. „Ние в Нотариалната камара решихме, че трябва да направим нещо, трябва да действаме, да инициираме съответни законодателни промени, за да защитим от една страна гражданите и от друга да си отвоюваме загубеното доверие“, спомня си Димитър Танев. И разказва как след среща с тогавашния зам.-главен прокурор Валери Първанов, нотариусите се заемат и изготвят цялостна концепция за законодателни промени, които да спрат имотните измами. Тя в голямата си част става реалност.

Едно от измененията е създаването на информационна система към Нотариалната камара, която има връзка с базата данни „Национален регистър на българските лични документи“ на МВР и Националната база данни „Население“. „Именно благодарение на технологичната връзка с тези две бази данни се възпряха двата най-често използвани способа за имотна измама – чрез фалшиви лични карти и фалшиви удостоверения за наследници. Факт е, че измамите с кражба на самоличност и представяне на неистински документи изчезнаха почти напълно“, казва Танев.

Тази информационна система, която нотариусите решават да нарекат „Единство“, е основната причина от 2009 г. до днес в Нотариалната камара да няма констатиран случай на фалшифицирано пълномощно, а в нея има 1 175 865 пълномощни за разпореждане с недвижими имоти.

След имотните измами нотариусите се изправят пред предизвикателството на кражбите на фирми. „В медиите бяха констатирани стотици случаи на кражба на самоличност при вписване и обявяване на обстоятелства в Търговския регистър. По предложение на Нотариалната камара се извършиха законодателни промени, при които нотариусът удостоверява подпис и съдържание едновременно и архивира документи свързани с дейността на търговците. Факт е, че от промените, които влязоха в сила в началото на 2017 г., до сега няма нито една „кражба на фирма“ чрез „кражба на самоличност“, когато е налице нотариално удостоверяване“, разказва председателят на камарата.

Измамите с банкови пълномощни са пресечени като на служителите на финансовите институции е дадена възможност да правят справки в системата на нотариусите. Но камарата не е дала достъп само на тях – тя е раздала над 6000 пароли на институции и лица, които могат да правят справки.

От 2018 г. пък вече има нормативно-информационен обмен между Нотариалната камара и МВР при прехвърлянето на моторни превозни средства, при който системата извършва десет автоматизирани справки и защитава интересите на държавата, контролира се плащането на съответните данъци и се възпрепятства прането на пари при продажба на коли.

Тече и нова битка – от пет години камарата настоява да създаде регистър на овластяванията на т. нар. „уязвими лица“, за да се осветлят и подпомогнат действията на възрастните хора, както и на тези, които поради една или друга причина не могат да се грижат добре за своите имуществени дела.

„Философията на Нотариалната камара е, че информационната система сама по себе си е само едно помагало, което както може да бъде улеснение, така може да застраши правната сигурност. Информационните системи имат своя смисъл единствено когато са продължение на правото, когато са част от една нормативна процедура и са вплетени в законодателството на страната“, подчертава Димитър Танев.

И заявява: „Нотариусите постъпихме честно спрямо обществото, инициирахме и осъществихме многобройни правни промени, създадохме една съвременна информационна среда, която непрекъснато усъвършенстваме, за да създадем реална правна сигурност. Благодарение на усилията на Нотариалната камара са възможни сигурни сделки с недвижими имоти, възможно е едно уверено ипотечно кредитиране, възможен е един спокоен пазар на недвижими имоти и инвестиране в строителството“.

Модерният нотариат не е самоцел, а път за създаване и поддържане на правна сигурност, категоричен е председателят на камарата. И подчертава, че основното в работата на нотариуса е доверието – на държавата, която му е възложила важна роля, и на гражданите. Доверието е пътят на нотариуса, заключава Димитър Танев.

 

 

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Prophet
Prophet
25 октомври 2023 6:54
Гост

Хахахаааа, шъ ми умре коня от гъдел. Кви системи, кви технологии бе пържолааа.. Кво ми цитираш колко хиляди пълномощни, колко милиона завещания.. Света е на нова вълна..За proptech да сте чували. Ма ка шъ чуйте, вие от ДС-то само руски знайте. Почвай да лижеш лайнените гъзове на министри и политици и намествай синчето да докачи лапачка, че с умрелите ви системи, скоро май няма да ви има…В половин Европа заверяват дигитално, само вие още плюнчите хартии ….

Уау
Уау
24 октомври 2023 17:08
Гост

Точно този ли ще говори за справяне с имотните измами?!

Ad nauseam
Ad nauseam
24 октомври 2023 16:23
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

Ad nauseam
Ad nauseam
24 октомври 2023 16:23
Гост

Има ли въобще някой да е станал нотариус на „конкурс“, без да си платил като поп шестцифрена сума, а?

Има – след нареждане от министъра!

АМИН

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2023 14:31
Гост

Живи и здрави, какво да се прави, едни имат шанс. Макар, че не е творческа дейност, но – какво от това.

Много са надути, обаче – отказват някои услуги – Констативни актове, нотариални покани, извън кантората подписи, но това е.

Понякога отказват да приемат определени неща – примерно Декларации за пътуване на дете в чужбина.

Надуват се, какво да се прави. По принцип нямат право да избират – не са толкова частни.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2023 14:48
Гост

КНА -с разпит на тримца свидетели правят някои все пак, срещу яко творчески елемент в тарифата…

Покани-отказват-което е незаконно. Не им се занимава за 31,20 лв(20+3+3 и сумата с 20 процента-ей такава е сметката). Оядоха се и 31 лв-колкото е по тарифата име малко.

Адв.
Адв.
24 октомври 2023 14:08
Гост

Нотариусът с когото работя, е такъв от сигурно 15 години. Приятел ми е все пак. Викам, евала, няма да отстъпиш мястото. Вика-е, пазя го за дъщеря ми. А, той едно време си плати да му дадат диплома по Право, понеже не успя да завърши, тогава можеше лесно да я купиш, баща му развиваше хранителен бизнес, имаше много хранителни магазини, сложи под масата 200 хиляди и го направиха нотариус. Това беше 2006-7.

3333
3333
24 октомври 2023 12:24
Гост

Това е една от най-смислените реформи. Недостатъците са свързани с това, че не се обявяват конкурси. Работят доста нотариуси над пределната възраст. Заобикаля се закона с преместванията въз основа на споразумения между нотариусите. Ако закона се промени, че министърът на провосъдието служебно следи за вакантните места, а не нотариалната камара да му предлага, и обявява конкурс веднъж годишно до 30.04. примерно. Да се забрани възможността за преместване въоз основа на споразумения между нотариусите. Единствено да е възможно преместване с конкурс по документи-има достатъчно възможност за оценка-резултат от изпит за нотариус, оценка от диплом за завършено образование, липса на наказания, остатък… Покажи целия коментар »

Conservator legis
Conservator legis
24 октомври 2023 11:14
Гост

Интересното е, че тарифата за нотариални такси не е променяна от 2009г., въпреки инфлационните процеси. Това какво означавана според компетентната аудитория на lex.bg?

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2023 12:01
Гост

Означава: -че увеличението от 2009 е било прекомерно. И с тази тарифа нотариусите вече са милионери, от дейност с ниско ниво на сложност. Тези средства-около милиард лв годишно е редно да са в бюджета на държавата, а не в джоба на частника -Че предвид огромните приходи в бюджета на частника, от държавноделигирана монополна дейност,че държавата необяснимо защо не събира поне 70 процента отчисления -В Македония НАМАЛИХА таксата, подари ковид кризата. В България не се случи. -Тази тарифа доколко се спазва? Я ми напиши според теб колко е законната тарифа от 1 страница? И колко е според теб тарифата за КНА… Покажи целия коментар »

горе да се чете
горе да се чете
24 октомври 2023 12:03
Гост

Я ми напиши според теб колко е законната тарифа от 1 страница нотариална покана?

Основното поверие в нотариата, е:)
Основното поверие в нотариата, е:)
24 октомври 2023 10:20
Гост

Ако баща ти, майка ти, дядо ти, баба ти, вуйчо ти, чичо ти, стринка и леля…не е нотариус, то забрави да станеш такъв. Впрочем в цяла Европа тази длъжност е вид “наследство”, в България не правим изключения.

Бисер
Бисер
24 октомври 2023 10:18
Гост

Много сладка и доходоносна професия.

Ники
Ники
24 октомври 2023 10:17
Гост

Безспорно те създадоха една съвременна информационна среда.

Симеон
Симеон
24 октомври 2023 10:15
Гост

Честит юбилей!

Върнете държавния нотариат!
Върнете държавния нотариат!
24 октомври 2023 9:12
Гост

Частният нотариат се оказа експеримент, който е неуспешен, и трябва незабавно да бъде спрян-с 1 изречение промяна в закона. Правната сигурност е свирепо ударена* , а около един милиард лева годишно отиват в бездънния джоб на частника, вместо в бюджета от дейност с ниско ниво на сложност. Държавата направи милионери хора от държавноделегирана дейност, с ниско ниво на сложност! Да не коментираме тоталната мерзост която се случва-с тези премествания-явяваш за място в село при Тръните(абсолютно реален пример), а се озоваваш в София. това местене заобикаля конкурсното начало. Същото се постига и със замяната на места-майка се разменя с дъщеря си,… Покажи целия коментар »

Станой
Станой
24 октомври 2023 9:08
Гост

Довечара ще си налея мус от черимоя по тоя повод, че сега е модно!

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2023 9:08
Гост

Не е зле. Поздравления. Браво за съществуването ви!

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2023 9:08
Гост

Поздравления. Добре е че ги има. Те са наша пътеводна светлина, аз без тях не мога.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2023 9:07
Гост

Възхитително

равносметката
равносметката
24 октомври 2023 8:41
Гост

Либерализацията на нотариата и на съдебното изпълнение са двете най-смислени и успешни реформи правени у нас. Като дадеш на човека възможност да печели от труда си, а да не бъде чиновник – така той започва да работи като хората. Да и плява се намести от държавния нотариат, но с времето… лека полека се пооправят нещата и хората се научиха кои са читавите нотариуси

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2023 8:44
Гост

Е така де, аз работя с един нотариус от години, не защото имам доверие на професията, а защото имам доверие конкретно на него

Георги Ат.
Георги Ат.
24 октомври 2023 8:40
Гост

Честит празник на хората, които за 25 години успяха да превърнат нотариата в монархия, т.е. система на пожизнено управление чрез наследяване на властта на родов принцип.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2023 8:43
Гост

Така е колега, първо помощник, после наследяваш кантората на мама или на тате

Лозан
Лозан
24 октомври 2023 10:13
Гост

Да. Нямаш ли роднина, трудно ще се вредиш там.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2023 8:35
Гост

За 25 години бая милионерчета направи тази професия. А в тъмните времена и колко измами имаше, но е факт, че нещата се промениха. Това е честна равносметка

а кършовски
а кършовски
24 октомври 2023 8:38
Гост

Пазеха си хляба. Помните ли легендата Кършовски?

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2023 11:08
Гост

Крашевски, а не Кършовски. Нищо не помниш явно

111111
111111
24 октомври 2023 8:28
Гост

Честит празник на колегите! И умната!