17 свидетели са разпитани до момента за инцидента от събота в столичния кв. „Разсадника“, при който почина таксиметров шофьор.

Обяснения е дал вече и 29-годишният мъж, който е задържан и обвинен, че е причинил по непредпазливост смъртта на 34-годишния Христо Йорданов.

От градската прокуратура съобщиха, че задържаният е освидетелстван, тъй като също е бит. От държавното обвинение са поискали да бъде назначена съдебномедицинска експертиза на обвиняемия, като още не е готова и тази, която трябва да покаже от какво е починал таксиджията. Прокуратурата е възложила на МВР да установи дали има камери не само в района на инцидента, но и по посоката на движение на автомобилите.

До момента няма яснота какво точно се е случило, тъй като свидетелските показания са противоречиви.

От държавното обвинение описват, че около 18,30 ч. Йорданов е шофирал таксито в нарушение по еднопосочната ул. „Рибен буквар“. По ул. „Хъшове“, перпендикулярна на „Рибен буквар“, се движел автомобил, управляван от приятелката на обвиняемия, а той бил до нея. Двете коли се засекли и спрели, като двамата мъже слезли и се скарали за правилата за движение, след което се и сбили. Свидетелските показания обаче се разминават за размяната на удари и за това кой от двамата първи е посегнал на другия.

Част от показанията на свидетелите са, че приятелката на обвиняемия е извикала полиция и така саморазправата била преустановена. Двамата се върнали в колите си, но след това сбиването било възобновено. Свидетели са заявили, че са видели как таксиджията набира някого по телефона и пристигнали трима мъже, които заедно с него започнали да бият обвиняемия. Други свидетели обаче твърдят, че задържаният е пребил таксиметровия шофьор.

След края на сбиването Христо Йорданов паднал на земята, а пристигналият на място медицински екип само е констатирал смъртта му.

„Към момента се установява, че не отговарят на истината медийните твърдения, че е имало голям брой хора – 10 или 7 човека, заедно с обвиняемия Й. И., които са участвали в сбиването“, посочват от прокуратурата.

Днес предстои да бъде взета и мярка за неотклонение на задържания, а делото ще бъде взето на специален надзор от апелативната прокуратура в София и от Върховната касационна прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев и заместниците му се срещнаха днес с представители на таксиметровите браншови организации и големи таксиметрови компании. Почетният председател на Съюз „Такси“ Кирил Ризов каза, че прокуратурата е обещала да съдейства с експертиза на таксиметровия бранш за техни законодателни инициативи за справяне с нерегламентираните превози. Той добави, че браншът подготвя предложения за промени в Закона за автомобилните превози. Главният прокурор обясни, че са обсъдили принципни въпроси и как биха си били полезни в рамките на правомощията на прокуратурата.

„Аз, като главен прокурор, и прокуратурата ще направим възможното и невъзможното, за да има справедливост“, добави Гешев.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 октомври 2022 17:35
Гост

Таксиметровите шофьори като цяло са първосигнални, което съчетано с това, че са мобилни и се организират изключително бързо води до масовите им сбирки,когато нещо ги засегне. Спомям си случаят с майката, съпруга на таксиджия и удавила детето си в шадраван в Южния парк, при който докато се изясни това щяха да „подпалят“ цяла София. После техните представители едно извинение не казаха за хаоса и анархаята, която предизвикаха в София.

чичо Гошо от Почивка
чичо Гошо от Почивка
10 октомври 2022 15:17
Гост

Каква национална драма изкараха от тая битова история само? Верно, има умрял човек, ама да ни занимават вече по всички медии с това е прекалено. Таксиджийски синдикати или някакви отговорници се срещат с управляващи, искат паник-бутони, безопасност, ала-бала. Ало, чакайте малко! Вашият човек е нарушул правилата за движение, не е бил склонен да си признае, да си понесе последствията и е задълбочил спора до физическа саморазправа … това пък му е коствало живота. Кого ще спасяваме според всички, които се показват в телевизията за защитават таксиджията – всички нарушители на закона, пътните хулигани ли? Баба ми казваше „да би мирно… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2022 17:40
Гост

Гешев много прибързано отиде при циганите да ги убеждава, че ще въздаде справедливост. Да не се окаже обаче, че починалият е бил агресорът.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2022 15:05
Гост

Че това на неизбежна отбрана отива

На баба ви хвърчилото
На баба ви хвърчилото
10 октомври 2022 15:18
Гост

Каква неизбежна отбрана ?!? Таксиметровият шофьор НЕ Е УДРЯН !

На баба ви хрърчилото
На баба ви хрърчилото
10 октомври 2022 14:28
Гост

Айде сега да ви кажа какво се е случило в действителност. Бай мангал таксиметраджията е влезнал непозволено в насрещното по еднопосочна улица и са се засекли с колата, която е била шофирана от момичето (приятелката на обвиняемия). Двете коли са спрели и почнали да си бибиткат, като никой не е отстъпвал. След това приятелят на момичето слязъл и отишъл да каже на таксиметровия, че е в нарушение и да се разкара, а бай мангау му налетял и му разбил носа. Докато момичето и една притекла се на помощ женица се опитвали да спрат кръвта от носа на пострадалия, бай мангау… Покажи целия коментар »

Георги Ат.
Георги Ат.
10 октомври 2022 14:52
Гост

Звучи напълно реално и според нашата действителност. А дали и таксиджията не се е подкрепил с нещо преди или по време на работа, което да му разхлопа сърцето допълнително …

На баба ви хвърчилото
На баба ви хвърчилото
10 октомври 2022 15:20
Гост

Именно. И аз чух да се говори за нещо такова. При всички положения това ще се докаже при експертизата на трупа, след като се изследва кръвта на шофьора на таксито.

Да са чудиш
Да са чудиш
10 октомври 2022 13:56
Гост

Направо си и е било врангълък на местопрестъплението. 17 свидетеля и няма кой да ги разтърве. Браво! Така ли не се намери един да снима с телефона?!

Корморан
Корморан
10 октомври 2022 13:51
Гост

Еми ще видим какво ще се случи. Но положението е притеснително.

Нинкола
Нинкола
10 октомври 2022 13:50
Гост

Има си хас. Сега лесно ще се раздават присъди. Защото тези, които са участвали в конфликта са така аречението „кокошкари“ или хора без положение и пари. Я да видимако замесен беше богаташ.

Павлов
Павлов
10 октомври 2022 13:49
Гост

Е сега Гешев ще въдвори страшен ред. Глупости.

Овчи PR!
Овчи PR!
10 октомври 2022 14:02
Гост

Самото появяване на Каскета във „Факултета“ при същите екземпляри, които стояха с дадените им знаем от Кой плакати в подкрепа на „избора“ му пред ВСС е показателен що за „обективно“ разследване предстои!

Тодоров
Тодоров
10 октомври 2022 13:46
Гост

Карам винаги в ограниченията и в град и извънградско. Задължително извънградско има някойолко елемнта зад мен, които ме настигат и почват да карат залепени зад мен с цел да ме накарат да не спазвам ограничението за населено място, а да карам с 90 или дори 120. Така ако нещо изелзе на пътя и аз набия спирачки, този зад мен ще ме блъсне. После обаче аз ще съм виновен, че съм спазвал ограничението от 50 км. и съм спрял рязко. Ама иди обяснявай, че на пътя е имало дете или котка или куче или каквото и да е, което ако караш… Покажи целия коментар »

Дервишев
Дервишев
10 октомври 2022 13:54
Гост

Категорично смятам, че такива елементи трябва да карат и психически тестове

начо
начо
11 октомври 2022 13:31
Гост

Винаги задностоящия шофьор е виновен.

Мавродиев
Мавродиев
10 октомври 2022 13:44
Гост

Ето това е проблема по пътищата. Дори да спазваш правилата за движение, друг не ги спазва и слиза да ти се кара, че и да те бие. И нямат граници за това дали срещу тях е мъж или жена. Страшно много злоба, ненавист има у българите. А когато карат автомобилите си явно се изнервят и тази злоба и агресия избива. Не разбирам защо тогава управлявате МПС-та, когато ви карат да ставате кълбо от нерви, което и при най-малкия проблем е готово да излезе от колата и да отиде да бие/убие човек!

Кики
Кики
10 октомври 2022 13:41
Гост

Дано наистина да има обективно разследване.

Христо
Христо
10 октомври 2022 13:42
Гост

Е, щом Гешев е обещал. 🙂

Челев
Челев
10 октомври 2022 13:41
Гост

И като иде Гешев в махалата какво ще стане? Ще ни създаде усещане за справедливост ли? Толкова много може да се каже по темата. Факт е обаче, че престъпниците с пари и мощни коли убиват по улиците на София, но нищо не се е променило. За тях присъди няма. Циганите в махалата направили протест снощи по бул. Сливница. За кое протестирате? Ние, българите, направихме ли проест за убитите момичета на бул. Черни връх? То си е наш проблем, че не сме де.

Персоналити
Персоналити
10 октомври 2022 13:49
Гост

Едно ще ви кажа относно циганите и техните трудови навици, а от там и тази ненавист към тях от страна на доста българи. В Египет живеят 100 МИЛИОНА души! 40% от тях са неграмотни. Не могат да пишат, не могат да четат. За да се разписват на документи им продават едни печатчета, с които се „разписват“. Обаче Египет не толерира помощи за безработица. Грамотен или не трябва да работиш. Няма безработица. Всеки работи нещо. Дали ще строи пътища, дали ще прави друго, всеки работи. Може да не могат да четат и пишат на нито един език, но знаят арабски, руски… Покажи целия коментар »

Spartan
Spartan
10 октомври 2022 13:39
Гост

Явно Гешев си прави реклама за изборите.

Михаил
Михаил
10 октомври 2022 13:32
Гост

Добре, че е дошла полиция. Иначе кой знае какво още можеше да се случи.

Асен
Асен
10 октомври 2022 13:31
Гост

Не мога да повярвам, че са стигнали до тук.

Мангал
Мангал
10 октомври 2022 13:31
Гост

абе явно мангала си го е търсил, но накрая си е намерил майстора

Кики
Кики
10 октомври 2022 13:29
Гост

Дано истината излезе наяве.

Simo
Simo
10 октомври 2022 13:30
Гост

Е, това няма да върне човека.

Филип
Филип
10 октомври 2022 13:28
Гост

Лошо. С тези противоречиви показания.