Правосъдният министър Янаки Стоилов предлага промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), с които да се ограничи т.нар. „in-house“ или вътрешно възлагане на дейности. Става дума за практиката за заобикаляне на обществените поръчки, когато министерства възлагат дейности на свои дружества, а те от своя страна наемат подизпълнители, тъй като не могат да изпълнят работата. Институтът на вътрешното възлагане е уреден в чл. 14 от ЗОП и проф. Стоилов предлага изменения в него, с които такова възлагане да е възможно само когато юридическото лице може да изпъни поне 80% от работата.

По думите на правосъдния министър процедурата може да бъде полезна, ако не се злоупотребява с нея, каквато е широката практика. Той изброи пътното строителство, икономиката, енергетиката и транспорта като области, в които има превратно използване на „in-house“ процедурите за избягване на обществените поръчки. Според него в тези случаи държавни дружества се използват като посредник за превъзлагане на дейности без изпълнение на конкурентни условия и публичност.

„Смятам, че с малки, но важни промени в Закона за обществените поръчки, специално в чл. 14, могат да бъдат преустановени тези практики. Нашето предложение е „in-hоuse да се използва, когато юридическото лице разполага с необходимите човешки и технически ресурси, за да осигури самостоятелно изпълнение на не по-малко от 80% от дейностите, предмет на договора. В случая е много важно и така да бъдат направени проектните финансови изчисления, за да може да бъде определен общият обем на дейностите и идеята е, когато изпълнителят разполага в голяма степен с възможностите сам да изпълни това, което му е възложено, той да използва този механизъм. И само по изключение, за някои специализирани дейности да могат да се привличат външни изпълнители. Тогава биха се прекратили до голяма степен сегашните порочни практики“, обясни Стоилов.

Неговите очаквания са предложенията да бъдат обсъдени и гласувани в следващия редовен парламент, като обясни, че предложеният процент може да бъде променен, но в малки граници. Предложението на Стоилов не е ново, като още миналата година БСП искаше вътрешно възлагане да се прави само когато дружеството има капацитет да изпълни 90% от поръчката, но това не беше прието. През лятото пък служебното правителство изчисли, че за предходните две години и половина държавата е изхрачила 8,6 млрд. лева през „in-house“ процедури и правителството е дало парите на „свои“ фирми.

На днешната пресконференция в правосъдното министерство зам.-министърът на икономиката Красимир Киряков посочи като емблематичен случаят с Държавната консолидационна компания (ДКК), за който се самосезира и прокуратурата. На ДКК са били предоставени 630 млн. лева за увеличение на капитала, които тя превела на собственото си дружество „Монтажи“ за ремонт на язовири, а то наело десетки подизпълнители.

Зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев пък даде пример с дружеството „Автомагистрали“.

„Възлага му строителство, но на всички е ясно, че то няма капацитет да изпълни това строителство. На свой ред обаче не превъзлага строителни работи, а наема строителна техника, купува материали, а техниката я наема заедно с персонал, което е едно скрито превъзлагане на строителни работи. По този начин безпрецедентно грубо се погазва законът, защото ползите отиват в дружествата, които получават плащанията, без да участват в нормална състезателна процедура, а негативите остават за държавните компании“, каза Демерджиев.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания Бухал
Проскубания Бухал
14 октомври 2021 1:59
Гост

Аз си мисля, че е по- добре министерството на правосъдието да мисли как да се обяснява, що пуснаха онова искане за тълкуване дали министърът може да предлага за отстраняване на главния прокурор. Преподават нещо в университета, а после в реалността говорят щуротии. Това е все едно да влезеш в нужника и да пуснеш водата на макс, че да не те чуват, докато си вършиш работата. Всички те знаят за какво си вътре, но етикетът изисква да изглежда все едно си миеш ръцете. Пилат Понтийски. Петър Илиев направи така. Преподаването в СУ е индулгенция за всяка свинщина извън него. Направо да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2021 14:37
Гост

Посягат на най-ценното за ДПС и ГЕРБ!

Anonimen
Anonimen
12 октомври 2021 13:08
Гост

Отдавна престанах да участвам в такива поръчки, защото само губя време и нерви, а накрая печели някой техен познат човек.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2021 13:04
Гост

Много добро предложение. Дано да се приеме.

Ananieva
Ananieva
12 октомври 2021 12:14
Гост

Успех на Стоилов!

Spiro
Spiro
12 октомври 2021 13:05
Гост

Дано да остане и в следващото правителство.

Димитриев
Димитриев
12 октомври 2021 12:14
Гост

Определено има нужда да се промени нещо

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2021 13:05
Гост

И да се спрат далаверите с уреждането на техни хора.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2021 12:13
Гост

Супер. Наявам се да се случи!

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2021 12:13
Гост

Ах как ще квикнат много фирми в стрителството сега. Защото наистина няма конкуренция.

Николина
Николина
12 октомври 2021 12:13
Гост

Смятам, че е време да се промени това. Надявам се да се случи скоро. Добра работа на Стоилов!

Десислава
Десислава
12 октомври 2021 12:12
Гост

Дано се спре с тази практика – тя е порочна и е предпоставка за кражби

Лазар
Лазар
12 октомври 2021 13:07
Гост

И възложителят обикновено също иска пари, за да те уреди за поръчката. Порочен кръг.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2021 12:12
Гост

Примерите са добри, но реално в много сфери на живота се използват такива подизпълнители

Агов
Агов
12 октомври 2021 12:12
Гост

Да, полезно е, но се изпозлва вече прекалено много за какво ли не. Използва се за възлагане на подизпълнители до най-малкото ниво.

Николина
Николина
12 октомври 2021 12:11
Гост

Определено има нарушения и злоупотреби. С кое ли в България няма залоупотреба.

Anonimen
Anonimen
12 октомври 2021 13:07
Гост

За това ще ни съдят и ще си плащаме. От много хитрина.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2021 12:11
Гост

Определено се използват всякакви вртачики за да може фирмата на тоя или оня да си направи каквото иска