Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е издал заповед, с която се забранява събирането на повече от двама възрастни на обществени места. Такова искане по-рано отправи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

След обявеното извънредно положение бяха затворени ресторанти, барове, дискотеки и молове, където се събират най-големи групи, но когато времето позволява, хора се събират в паркове и градинки, а често и пред жилищни блокове, което беше отбелязано от Мутафчийски в събота, когато той препоръча още по-радикални мерки, но те не бяха приети.

„Мерките наистина се спазват от по-голяма част от населението, но все пак трябва да има ограничения и в събирането на хората на открити пространства. Това не са някакви екзотични мерки, а съвсем обосновани и заради това щабът предлага на премиера да се вземе решение повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства“, обяви днес председателят на щаба.

Мутафчийски обясни, че идеята е на опашките, които се образуват пред магазини, аптеки, банки и др., хората да са през два метра, а вътре да се спазват нормите за допускане на хора, без да има струпвания.

На редовната пресконференция на щаба беше показана и опакована във вакуум храна за доставка до домовете, като беше обяснено, че има няколко фирми, които я предлагат.

„Едно добро решение в кризисен момент, който може да настъпи. Някои страни вече забраниха излизането въобще от вкъщи. Ние трябва да сме готови с решения по този въпрос – с храна, с доставка на лекарства и стоки от първа необходимост“, обясни Мутафчийски.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че е изискана незабавна информация от министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на здравеопазването – Кирил Ананиев, относно създадената организация и контрола на въведеното ограничение.

 

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ТъпХевиМетъл
ТъпХевиМетъл
19 март 2020 19:39
Гост

„…заповед, с която се забранява събирането на повече от двама възрастни на обществени места.“
И какво означава „възрастни“? 50+? 60+? 70+?
А т. нар. „роми“? К’во правим с тях и с тоталното им несъобразяване със заповеди, разпоредби и закони?

Мислещ
Мислещ
17 март 2020 16:24
Гост

Специално за тъпаци – геномът на корона вируса е патентован в сащ през 2007 , а е открита връзката с дихателните проблеми от европейски учени още в 2003. Риторичен въпрос – като е толкова нелечим що на 20000 американскш ВОЕННИ не им пука, че се натресоха в Италия за предстоящо учение? Мутафчийски, позориш пагона на БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР. Платените страхливци никой не ги уважава. Прост вирус с прости средства като лимон, сода, миене със сапун, проветрение и чай. А обявихте война. За да ви е по-лесно изчезването на остатъцисе от Народ ли ? Идиоти безподобни. А тоя същия Народ е рекъл… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 13:20
Гост

Тогава управляващите са спазват това – щабът да не се подрежда на редичка пред камерите, а да говорят 1-2 човека. ББ да не се показва навън с цяла орда придворни и т.н.

Pipi
Pipi
17 март 2020 13:15
Гост

Ганьо

Христов
Христов
17 март 2020 12:59
Гост

До там я докарахме с нашата безотговорност! Разбирам, че времето е хубаво, ама да висиш в градинките и да смучеш бира. Или пък на пейката пред блока, за да се намират на сладки приказки…

окръжен съдия
окръжен съдия
17 март 2020 12:58
Гост

Моите уважения към генерал Мутафчийски. Но всичко това, което предлага в последните дни ми се струва доста ,доста пресилено. То води само до огромен икономически колапс в държавата, създаване на психоза, паника и деперсивни състояния у хората. Същевременно в аптеките няма маски, няма ръкавици, няма витамини… Що за щаб е това, който НЕ МОЖЕ да осигури най-необходимите лични предпазни средства. За справяне с епидемията има два начина : Първият е този ,който в момента се преприема- все по -голямо ограничаване на контактите, спиране на производства и т.н. Този начин обаче води до все по-голяма изолация на хората, постепенна деградация ,депресия… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 13:10
Гост

По-добре крайни мерки, отколкото смъртни случаи. Изолацията е много важен фактор.

Еха!
Еха!
17 март 2020 14:39
Гост

Оф! И Вие сте прав, ама… Нали е надяваме до 2 месеца да отшуми и си казваме, че толкова можем да издържим под карантина.

Мислещ
Мислещ
17 март 2020 16:28
Гост

То това е целта

Киро
Киро
17 март 2020 12:29
Гост

Трябва да се вземат крайни мерки. Тези хора не разбраха ли, че трябва да си стоят в къщи. Никакво чувство за самосъхранение.

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 12:31
Гост

Учудва ме безхаберието на някои от „третата възраст“. Още се тътрят с тубите за минерална вода. Все едно без нея ще загинат.

Границите
Границите
17 март 2020 11:44
Гост

Щаба да ни затвори границите на 100% ! Тогава да изисква от нас какво да правим ! Вируса влиза отвън не отвътре…….

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 10:31
Гост

Подкрепям! Иначе може да се стигне до карантина.

Хаха
Хаха
17 март 2020 9:18
Гост

Лоша работа! Това е правен сайт, заразата със вирусът „тролкорона“ явно е достигнала и тук… Мутафчийски, Баорисов, и всички вие знайни и незнайни генерали, взимайте мерки срещу опростачването на нацията, понеже това е вирусът, който има потенциал да я унищожи.

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 10:33
Гост

Много е късно. Сега берем плодовете на образованието на някои хора. А и прост народ се управлява много лесно.

Малинко
Малинко
17 март 2020 9:04
Гост

Не се колебай Генерале. Ти си точния човек за така създалата се ситуациЯ. Успех!

Нищо Ново!
Нищо Ново!
17 март 2020 9:04
Гост

Нищо ново под слънцето. Ясно е, че в такива смутни времена на криза с нея се справят по-дисциплинираните. А такива, колкото и ние, като демократичен континент да не приемаме, са тоталитарните режими. Европа ще се самозаразява с месеци. Всеки го кара как му дойде. Няма единна политика. В същото време Англия си мисли,че не е страшно. В Париж се събират на реката. Да бе вируса не те кара да умираш до 1 ден или да ослепяваш примерно, но е досаден и ще ни съсипе икономиката, а и годината.

Еха!
Еха!
17 март 2020 14:41
Гост

ЕВРОПА БЕЗ ГРАНИЦИ! НАЛИ ТОВА БЛЕНУВАХМЕ?

Пенова
Пенова
17 март 2020 9:02
Гост

Затворете ги. На мен ми писна да се съсипва и живот и икономика, за да може някакви хора да си пият бирите. И това е повсемествно впрочем. Вчера в Париж излезе в парковете. Те се пазели видиш ли. Миели си ръцете и седели на дистанция. Европа ще пламне и ще е жертва на собствената си либерланост

Килев
Килев
17 март 2020 9:01
Гост

От вчера и оня ден дето кацнаха един след друг самолети на летище София, хората от тях под карантина ли са? Следи ли се?

5-та Гласна
5-та Гласна
17 март 2020 9:01
Гост

Докато не се вземе на сериозно това нещо и не се затворят всякакви граници и порчие, няма оправия

гн. Мил4овски
гн. Мил4овски
17 март 2020 9:00
Гост

Мерките на правителството са добри. Навременни. Само това куцаше в тях. Даваше се шанс на учениците да пият бири в парковете, а старците да се събират пред Народния театър.

Лилова
Лилова
17 март 2020 8:59
Гост

Ние смятаме, че като се затопли и тая „настинка“ ще се махне. Обаче истината е, че ще става по-зле. Защото с топлото време ще искат все повече и повече хора да се събират на вън и ще се разпространява повече. И вместо сега да го ограничим, после да излизаме – то ще стане обратното. На чудното пролетно и лятно време ще се затворим в къщи.

Миленски
Миленски
17 март 2020 8:58
Гост

Подкрепям. Веднага да го въвеждат и още тая вечер да са почнали да разтикват кибиците по градинките. С оправянето на времето ще става все по-зле

Евстатиев
Евстатиев
17 март 2020 8:57
Гост

Хайде да се приеме това нещо и да се приберат старците от градинките, защото на мен ми писна да вися у нас и да не мога да разхождам детето, а стареца да ми ходи да играе на табла

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 10:29
Гост

Ами сложете си маски с детето и се разходете. А не само да мрънкате.

Велкова
Велкова
17 март 2020 8:57
Гост

„Мерките наистина се спазват от по-голяма част от населението, но все пак трябва да има ограничения и в събирането на хората на открити пространства. Това не са някакви екзотични мерки, а съвсем обосновани и заради това щабът предлага на премиера да се вземе решение повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства“
Категорично подкрепям. С две ръце! С две ръце!

Хаха
Хаха
17 март 2020 9:01
Гост

И с две ръце и с два крака да подкрепяш, истината е, че имаш право само на един глас

Хаха
Хаха
17 март 2020 8:56
Гост

Е, може ли да предлагаш нещо, което сам не спазваш?