Ангел Димитров-Чората може да се е задушил и без да е бил притискан към земята от подсъдимите за смъртта му полицаи.

Това заявиха пред Върховния касационен съд (ВКС) вещите лица, които са изготвяли последната арбитражна експертиза по делото. Те бяха разпитани отново, след като в края на миналата година ВКС възобнови делото и каза, че основното заключение за механизма на смъртта на Димитров е противоречиво.

Ангел Димитров-Чората загина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград при полицейската операция „Респект“, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. След това беше съобщено, че Димитров е бил пребит от полицаите, участвали в акцията по задържането му, а обвинени и дадени на съда бяха петимата униформени Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков. Впоследствие лекарите заключиха, че той е починал от задушаване, защото е бил с белезници на гърба и поставен по очи на земята, като тялото му е и притискано. Спорният въпрос е полицаите ли са го притискали или собственото му тегло.

Доцент Светлозар Спасов разказа днес, че преки медицински доказателства за притискане по тялото на жертвата няма. Това обаче не означава, че такова не е имало, защото можело и да не останат следи. Доказателства има за нанесени удари по Димитров, включително и силни, но те пък нямат отношение към фаталното задушаване. Лекарят обясни, че позата със силно извити ръце назад, сама по себе си затруднява дишането, още повече, когато човек е поставен с лице към земята. Само това обаче няма как да доведе до задушаването му, защото той може и сам да се обърне, за да възстанови дишането си.

При Чората е имало и съпътстващи усложнения, които лекарите приемат, че са спомогнали за бързо настъпилата смърт. Това са наднормено тегло, къса шия, пълен стомах, умора, стрес, плеврални сраствания на дробовете и хемосидерозата.

Според вещите лица тези фактори, в комбинация с позата, в която е бил, може да са довели до задушаване и без да е притискан от полицаите.

Не стана ясно обаче, защо в такъв случай той не се е обърнал, тъй като лекарите бяха категорични, че при леко извъртане на тялото дишането веднага би се възстановило.

Категорично в залата стана ясно обаче, че следите от кокаин в тялото на Димитров нямат никакво отношение към смъртта му.

Адвокат Васил Василев, който представлява роднините на загиналия поиска от съда да назначи нова експертиза, тъй като вещите лица дават различни отговори и демонстрират ангажираност. Той заяви, че пред Военно-апелативния съд експертите са заключили, че задушаването е резултат от притискане на снагата и настъпил кислороден глад по външни причини.

Доцент Спасов отговори, че под притискане на снагата са имали предвид, че и самото тяло на жертвата има маса, която го притиска към земята и ясно в заключението си са посочили, че няма категорични данни, че полицаите са го притискали.

Миналата година друг състав на ВКС прие, че полицаите са виновни и ги осъди на по 7 години затвор, като се довери на показанията на приятелката на Чората и сестра ѝ, които са наблюдавали през прозореца на жилището инцидента. Минути преди това той паркирал пред блока им и разговарял с тях, а след потеглянето е бил спрян от колата на полицаите, които го извадили от автомобила му и започнали да го бият. Двете жени чували виковете му, че не може да диша, а полицаите го били дори и след като спрял да вика. Показанията на двете жени били потвърдени и от съсед, който видял лежащ по корем човек, с белезници на ръцете, поставени зад гърба му, като главата му е била покрита, а около него имало хора с маски.

„Подсъдимите са извършили система от действия по умъртвяването на пострадалия, в която система се включва съчетаването на удари по тялото и главата му и натискането на снагата му към терена“, прие за доказано предишният състав на ВКС, според който невъзможността да се конкретизира точно кой колко удара е нанесъл не означава, че липсват доказателства за стореното. Според тогавашното решение на съда полицаите не са целели пряко умъртвяването на Чората, но съзнателно са допускали настъпването на смъртта му, като им било безразлично дали ще умре. За умисъла, съдът направи изводите си от това, че Чората няколко пъти е викал, че не може да диша, а подсъдимите продължили да го бият дори и след като вече не издавал звуци и агонизирал в конвулсии.

Дали по делото ще има поредна нова експертиза ще стане ясно на следващото заседание на 28 април. Тогава новият състав на ВКС ще изслуша и лекарите, изготвяли предходна, шесторна експертиза, която не е била приета още от военните съдии, но изводите ѝ са ползвани при решаването на делото.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 март 2020 11:17
Гост

А да не се е задушил от атмосферното налягане?

Didi123@gmail.com
Didi123@gmail.com
29 февруари 2020 18:17
Гост

Ясно е че са го задушили полицаите какво се обесняват няма как по друг начин да загине или сам паднал или сам се ударил сам всичко сам Ама не те тия безумници Василев ще го подреди

Иван
Иван
28 февруари 2020 23:57
Гост

Даже се е самозастрелял, с 4 куршума в главата

lawyer
lawyer
28 февруари 2020 22:41
Гост

Полицаите са изключително агресивни – например в армията имаше само кряскане – такива неща нямаше. Сега – конкретният случай не го знам, но все пак – чак толкова – нали е с белезници – къде ще ходи.

ала бала
ала бала
28 февруари 2020 20:13
Гост

хах, позата била причина за задушаването, не притискане – че кой го е поставил в тази поза? май пак ще има осъждане в Страсбург. Типично комунистически порядки – няма да съдим милиционерите, та да са ни верни

Брех
Брех
28 февруари 2020 18:28
Гост

Само да не излезе някой коронавирус накрая причина за смъртта.

007
007
28 февруари 2020 18:25
Гост

Както е казал класикът Божинов – човек, само когато знае кво му е, само той си знае кво му е. Та и с Чората, лека му пръст, така.

ВКС ми е фрикасе
ВКС ми е фрикасе
28 февруари 2020 18:27
Гост

Или пък – да се задушиш е като да те удуши някой друг, само че сам.

Питър Пан
Питър Пан
28 февруари 2020 18:21
Гост

Така, така, той и Куцара сам се задуши в буса на БОП-а.

YoDa
YoDa
28 февруари 2020 18:20
Гост

Че то така половината арестанти на милицията да са покойници…

Чичо Сам
Чичо Сам
28 февруари 2020 18:18
Гост

Оф, айде стига сте се излагали, как хубаво го бяха измислили във ВАпС всички да са доволни – замисълът беше идеален с изтеклата давност, само изпълнението беше фурашко. Просто ВКС да го облече прилично и да се свършва.

888
888
28 февруари 2020 18:16
Гост

И как точно ще се задуши сам? Няма сили да се обърне, ако никой не стои върху него ли? Това не е сериозно.

Iiiiii
Iiiiii
28 февруари 2020 18:12
Гост

Преки доказателства за притискане няма, а щом е възможно и без, значи отиваме към нова оправдателна присъда.

арТемида
арТемида
28 февруари 2020 18:15
Гост

А при такава ще имаме прецедент – две осъдителни решения на държавата от двете страни в процеса. Веднъж в Страсбург от роднините на Чората, а скоро може по ЗОДОВ и полицаите да спечелят.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
28 февруари 2020 18:09
Гост

E, не, 15 години го въртят и сучат – па побой, па невинни, па задушаване, па без да искат, а сега и самоубийство почти.