Върховният касационен съд (ВКС) възобнови делото за убийството на Ангел Димитров-Чората, след като през април бившите полицаи Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков бяха окончателно осъдени на по 7 години затвор и бяха задържани за изпълнение на присъдите.

След това осъдените и главният прокурор Сотир Цацаров поискаха възобновяване на делото. Това стана възможно, тъй като при разглеждането му за трети път, върховните съдии Ружена Керанова-председател, Валя Рушанова-докладчик и Невена Грозева бяха длъжни да го решат, но констатираха твърде много грешки на военните съдии и затова действаха като въззивна инстанция. В тези случаи постановеният от ВКС съдебен акт подлежи на проверка чрез възобновяване на делото, както и се случи.

Днес петчленен състав на ВКС (Даниела Атанасова-председател и докладчик, Лада Паунова, Мая Цонева, Милена Панева и Красимира Медарова) реши, че предишният състав е допуснал процесуални нарушения при интерпретацията на доказателствата и е направил изводи, които не са съобразени с формалната логика. Затова постанови делото да бъде разгледано от друг състав от върховни съдии.

В днешното си решение съдът пише, че възприетата фактология „не е резултат от еднопосочни и несъмнени изводи, а почива на предположения, както и на изводи по въпроси от областта на медицината, изискващи специални знания, които са извън компетентността на съда“.

Основният спорен въпрос в делото е за това как е настъпила смъртта на Димитров. Предишният състав на ВКС прие, че той е починал от задушаване, причинено от притискането му към земята, каквото беше заключението на последната, арбитражна, експертиза. Тогава ВКС подчерта, че след толкова години (съдебната сага не приключва вече 14 години), анализът на доказателствата е предизвикателство. Съдът обаче се довери и на показанията на приятелката на Чората Мая Запрева и на сестра ѝ, които били очевидци и наблюдавали през прозореца на жилището си побоя над него. В решението си тогава ВКС прие, че полицаите са удряли Димитров по тялото и главата и притискали лицето му към земята, като не можело да се каже кой колко удара е нанесъл. Според съда подсъдимите не са целели пряко смъртта му, но съзнателно допускали настъпването ѝ и им било безразлично дали той ще умре. Този извод беше мотивиран с данните по делото, че Чората няколко пъти е викал, че не може да диша, а подсъдимите продължили да го бият дори и след като вече не издавал звуци и агонизирал в конвулсии.

Според петчленния състав на ВКС обаче не всички елементи от механизма да задушаването са изяснени безспорно и в последната експертиза, която според съда е противоречива именно по отношение на притискането на лицето на Димитров.

„Казуистичните хипотези са само експертни варианти, и за да бъде възприет един от тях е необходимо установеност на данни от други доказателствени източници, които го подкрепят, и обективират безспорни изводи по съответната проблематика. В случая експертите с категоричност в заключението си са заявили, че липсват данни за притискане снагата на пострадалия към терена. От друга страна са обосновали тезата си, че получената позиционна асфикция е от притискане на тялото, както и, че при липсата на такова притискане към земята, Димитров би могъл да промени позата си и да възстанови дишането си. Тези експертни изводи са противоречиви“, се казва в решението на съда.

В него върховните съдии пишат също, че не е изяснено и дали позата при задържането с лице към земята и ръце на кръста, може да доведе до задушаване. Вещите лица са приели, че сама по себе си позата не е смъртоносна, но в случая се явява пряка причина за смъртта на пострадалия. ВКС приема, че съществен и неизяснен остава въпросът, притискан ли е към земята Димитров, след като вече е бил задържан и възможно ли е било да се задуши само от позата и здравословното си състояние, тъй като е бил с наднормено тегло и заболявания.

Относно приетата фактология за нанесените удари на Димитров, ВКС пише, че тя е в условията на вероятностите, защото почива на различни експертни мнения.

„Тези експертни варианти сочат на различни по естеството си възможни механизми за получаване на уврежданията. Това налага извод, че приетият от страна на предходния състав механизъм на получаване на горепосочените наранявания, се базира на предположения и собствено в разрез с правилата на формалната логика интерпретиране на начина на получаване на определени травматични увреждания. Неоспоримо е, че различните алтернативи, обосновани от експертите, не ограничават възможността на съдебния състав да приеме за безспорно установена една от тях, но само, когато може да констатира, че дадената хипотеза е подкрепена и защитима от други обективни данни, установени от доказателствената съвкупност, каквито в случая не се сочат в касационното решение“, мотивират се върховните съдии. Според тях колегите им са приели, че лицето на Димитров е притискано към земята, като са се аргументирали медицински, без да имат такива знания, а изводът им не кореспондирал с доказателствата.

„В случая вещите лица са категорични относно липсата на данни, от които да се направят изводи за притискане на пострадалия към земята. В разрез с този извод касационният състав е приел осъществено от подсъдимите действие по притискане“, пише още в отменителното решение.

В него върховните съдии казват, че не са анализирани в пълнота и показанията на сестрите Запреви, относно това, кога Чората е викал, че се задушава и кога е спрял, какво е било положението на тялото му в тези моменти и дали ударите, които твърдят, че са видели да му нанасят, са били в последния стадий на задушаването.

„Гореизложеното налага извод за това, че при анализа на част от доказателствата, включени в доказателствената маса, касаещи установяването на правно релевантни за предмета на доказване факти, предходният касационен състав е допуснал процесуални нарушения. Базирал е изводите си досежно фактите въз основа на предположения, като не ги е формирал с изискващата се безспорност, която да обуслови правилно приложение на материалния закон. Това налага възобновяване на производството, отмяна на решението, постановено по н.д. №1140/18г. по описа на ВКС, І н.о. и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на касационната инстанция, който следва да отстрани допуснатите съществени процесуални нарушения, относно оценката на доказателствената съвкупност, като формира надлежни изводи по фактите, които да обезпечат правилното приложение на материалния закон“, пише в заключение ВКС.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
17 декември 2019 22:39
Регистриран

МАЛЕЕЕЕ ТИ ВЪЗОБНОВИТЕЛНИТЕ СЪДИИ НАРЕКОХА КАСАЦИОННИТЕ СЪДИИ НЕКАДЪРНИЦИ И ТОВА НЕ БЯХ ВИЖДАЛ.

Христо
Христо
17 декември 2019 10:23
Гост

Има ли значение кога Чората е викал, че се задушава? Какви са тези глупости!

Анонимен
Анонимен
17 декември 2019 10:16
Гост

До там я докараха чак след 14 години да изясняват елементите от механизма да задушаването.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2019 9:45
Гост

За кой пореден път ще се прави анализ на доказателствата? И защо чак сега се констатират грешките на военните съдии?

Анонимен
Анонимен
17 декември 2019 6:50
Гост

Защо прокуратурата се държи като адвокат на лицата? Имаше влязла в сила присъда, приведена в изпълнение, и то достатъчно ниска от 7 години. Но не, прокураткурата решава да поиска възобновяване. защо. нали същата тази прокуратура поддържаше обвинението пред ВКС.
И за сведение-на лица, не част от МВР такъв късмет-прокуратурата да адвокатства за тях, и да блъдат изведени от затвора няма да им се случи.

Прокуратурата редовно отървава лица от службите. другия пример е аферата „ЗЛАТНОТО ПАТЕ“ -потърсете в гугъл-прокуратурата и там отърва подсъдимия, като внесе ОА с един ден закъснение(тогава имаше срок по НПК , и закъснението беше фатално за обвинението).

Филип
Филип
17 декември 2019 9:46
Гост

Абсурд! Вината им вече е доказана. И мястото им е в затвора.

Indiec
Indiec
17 декември 2019 1:07
Гост

то са „механизми“, то са „елементи“, и какви ли не словесни еквилибристики – ми ясно е,че ако не са го действали така грубо, е нямало да умре – но,не, ВКС флософства с пълна пара – ама как са го натискали,ама силно ли е било, пък от натискане мре ли се- ми явно се мре,бе кретени ! Целта е прозрачна – да се бави делото максимално,да намаят присъдата, и после да кажат че заради собственото им мотаене, компенсират подсъдимите с оставащия срок от присъдата, и да не лежат нищо – 15 г. дървени философии- само в Булагристан това може да става.… Покажи целия коментар »

??
??
16 декември 2019 19:28
Гост

Това дело стана пълен фарс. Инцидентът е от 2005 г., а ще влезем в 2020 г., без да се знае убийство ли е или не, а ако да – кой го е извършил. Недопустимо е дори ВКС да са така колебливо и не решителни.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2019 6:47
Гост

И до днес след търсене в нета можеш да намериш снимки на тялото на Чората в ковчега-п осинено от бой. След като чората беше убит, МВР се опита да покрие случая, и при погребението роднините му, решиха да отворят ковчега в центъра на Благоеврагд, за да бъде снимано от журналисти.
Пр едупрежнедние: снимвките са потресаващи.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 19:27
Гост

Колко съдии се пенсионираха от началото на делото досега? Колкото състава на НК на ВКС, може би

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 19:21
Гост

А нямаше ли искане за спиране на решението

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 18:59
Гост

Да ви кажа, че във ВКС почти не останаха съдии, които могат да гледат делото. Всички са се произнасяли вече, едва сформираха петчленката за възобновяването

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 19:01
Гост

Да си внесат от ВАС 😉

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 18:58
Гост

Това възобновяване е под натиск и с нищо няма да допринесе за установяване на истината.

ченгесарски популисти
ченгесарски популисти
16 декември 2019 18:57
Гост

И как питам аз ще ги уясни новият състав на ВКС тези въпроси? Пак трябва да реши дали на гаджето, или на ченгетата да повярва. Това е излишно ипражнение, за да се угоди на ченгесарските пополисти

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 18:56
Гост

Е как след толкова години ще се установи причината за смъртта? Пълни глупости.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 18:55
Гост

Аман, бе! Колко съдии и прокурори ще се пенсионират с това дело?

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 18:05
Гост

Уху, това, ако не е сага в стил свински черва…

миналия век
миналия век
16 декември 2019 18:06
Гост

Да… този случай май е от началото на века. Сега възобновяване…