Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде възобновено делото срещу петимата полицаи, осъдени на 7 години затвор за смъртта на Ангел Димитров-Чората.

Искане за възобновяване на делото за смъртта на Чората

В искането си до Върховния касационен съд (ВКС) той пише, че в решението, с което бившите антимафиоти Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков са осъдени, са допуснати съществени нарушения на процесуалните стандарти относно личното им участие в побоя и вина за смъртта на Чората, а от друга страна, наложените им наказания са прекалено тежки.

През април ВКС реши делото, което продължава вече 14 години, след като прие, че Чората е починал от задушаване, след като е бил притискан към земята, каквото беше заключението на арбитражната експертиза. В решението на съда се казваше, „че контактът на подсъдимите с пострадалия не е преустановен при задържането му, като въпреки виковете му през повечето време, че се задушава, те не са преустановили насилието над него, а са продължили с ударите дори и когато е спрял да вика“.

Решението на ВКС

Окончателният акт на върховните съдии Ружена Керанова-председател, Валя Рушанова-докладчик и Невена Грозева обаче не сложи край на делото. ВКС беше длъжен да го реши, защото два пъти вече го беше връщал през годините, но в последното си решение върховните съдии действаха и като въззивен съд, защото констатираха толкова много недостатъци в акта на военните съдии, че те обезсмислили мотивите им.

В тези случаи постановеният от ВКС съдебен акт също подлежи на проверка – чрез възобновяване на делото. Освен днешното искане на главния прокурор, от това право вече се възползваха и осъдените полицаи.

Според главния прокурор, решението на ВКС почива на предположения за конкретното участие на всеки от полицаите в задържането на Чората, като той напомня, че такъв подход е недопустим по НПК.

В искането на Цацаров е цитиран изводът на ВКС, че „невъзможността да се конкретизират конкретно осъществените от всеки от подсъдимите удари в областта на тялото и главата на пострадалия, както и кой от тях конкретно е упражнявал натиск върху снагата му, не означава липса на доказателства за авторството на деянието“. Върховните съдии мотивираха това си заключение с показания на свидетелката Мая Запрева, която е била приятелка на Чората и очевидец на задържането му. Тя свидетелства как и петимата полицаи го удрят и притискат към земята, от което съдът прави извод, че заради това не е могъл да диша свободно и се е задушил.

Иначе, и съдът, и арбитражната експертиза са категорични, че никое от нараняванията от удари не е причинило смъртта на жертвата. В тази връзка главният прокурор пише, че ВКС стига до извод за съпричастност на всеки от полицаите към смъртта на Чората „без изобщо да е изяснил как, с какви средства, от кого и с каква продължителност е било осъществено притискане на снагата на Димитров, което е довело и до асфикцията, и настъпването на леталния резултат“. Главният прокурор посочва още, че Димитров се е оплаквал от задушаване и преди да бъде повален на земята. Той не е съгласен и с приетото от съда, че Чората не е оказвал съпротива при ареста.

ВКС прие, че полицаите са действали в условията на евентуален умисъл, а не при непредпазливост, както бяха решили военно-апелативните съдии. Според върховните съдии полицаите не са целели смъртта на Чората, но им било безразлично дали ще умре, защото не престанали да го удрят и след като му сложили белезници и дори, след като спрял да вика. Според главния прокурор обаче фактите по делото не позволяват да се направи извод, че полицаите са предвиждали или допускали смъртта му.

Той напомня, че целта им е била да го задържат като неутрализират евентуална съпротива, като имали оперативна информация за престъпната му дейност, а освен това ударите не били животозастрашаващи. Според Цацаров са пренебрегнати здравословните проблеми на Чората, които полицаите не е имало как да съзнават, а именно те са отключили задушаването му.

„Единствено и само въз основа на приетите за установени фактически обстоятелства, че подсъдимите с действията по преодоляване на съпротивата при задържането на пострадалия Димитров са привели и натискали тялото му към земята след поставяне на белезници на ръцете зад гърба му, може да се изведе приносът им към настъпване на смъртния резултат. Направените други изводи извън пределите на възприетите по делото факти относно вината са правно необосновани и са довели до неправилно приложение на закона“, казва главният прокурор.

Затова той пише, че и наказанията са несправедливи. ВКС оправда полицаите по обвинението, че са извършили убийството с особена жестокост, но минималното наказание за извършеното остана 15 години затвор. Върховните съдии приеха, че заради проточилото се дело и това наказание се явява прекомерно тежко и осъдиха полицаите на по 7 години затвор. Въпреки това, според Цацаров ВКС не е отчел в пълнота всички обстоятелства за определяне на наказанията.

Той се позовава на практиката и на съда в Страсбург, който поставя приблизителни граници за неразумна продължителност на процеса, когато продължи повече от 3 години на една инстанция, 5 години на две и 6 години на три инстанции. В цитираните решения се казва, че гаранцията за разумен срок на делото е предназначена да избегне положение, при което лице, на което е повдигнато обвинение в извършване на престъпление, се намира прекалено дълго в състояние на несигурност по отношение на съдбата си.

„Това обстоятелство е изключително по своя характер и неговата действителна тежест не е намерила адекватно отражение при отмерване на конкретния размер на наложените наказания. Подсъдимите нямат собствен принос за несвоевременното приключване на делото. Продължителността на настоящия процес надхвърля значително приетия от Европейския съд за правата на човека критерий за неразумен срок, което изисква да бъде компенсирана по изричен и съизмерим начин чрез значително по-сериозно намаляване на размера на наказанието“, посочва още Цацаров. В този смисъл той пише, че не трябва да се игнорират обстоятелствата, че подсъдимите са били полицаи, преследващи правомерна цел – арест на извършител на тежки престъпления.

Главният прокурор е направил искане и за спиране на изпълнението на наказанието, тъй като полицаите вече са в затвора.

„Започнатото изпълнение на наложените наказания лишаване от свобода с влязлата в сила присъда преди извършване на проверката по реда на Глава тридесет и трета от Наказателно – процесуалния кодекс съществено ще намали ревизионния капацитет на този способ за проверка на постановеното от Върховния касационен съд решение. Изтеклият продължителен период от инкриминираното деяние предпоставя в защита на обществения интерес и на правосъдието да се ограничат непоправимите щети за осъдените като се спре изпълнението на наказанията до постановяване на решението по реда на чл. 425 НПК“, казва в заключение Цацаров.

ВКС вече насрочи делото за 14 юни, тъй като преди искането за възобновяване на процеса от главния прокурор такива направиха самите осъдени.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Невинни няма
Невинни няма
04 юни 2019 15:04
Гост

В обществен интерес е това дело да завърши с ефективните наказания на полицаите, защото сега цялата полиция следи какво се случва и ще си налягат парцалите следващия път като почнат да бият някой заподозрян при арест. Щото от полицията кой ще ни пази, ако не съдът?

Бай Иван
Бай Иван
03 юни 2019 18:26
Гост

Прокуратурата в нова роля: адвокатура на разни малоумници,знайно как станали и полицаи – четох искането,пълелн тъпизъм – не съзнавали че го убиват – нима, а като е викал за помощ,и че не може да диша? Тези мицифаи са просто неуспели кнадидат-мутри- мислят че да биеш е позволено,щом си станал полицай…а Прокуратурата – ми дай да притиснат късата дебела шия на госи’н прокуроро,пък да видим дали няма да вика

Анонимен
Анонимен
03 юни 2019 15:18
Гост

Големи протекции имали тези ченгета бе

прокуратурата-вън от съдебната власт!
прокуратурата-вън от съдебната власт!
31 май 2019 16:36
Гост

Крайно време прокуратурата да отиде там където и е мястото -към полицията-като Главна дирекция прокуратура към Националната полиция, а Главния прокурор да е на подчинение на шефа на полицията, а инспекторите към РПУ-тата да имат право да дават задължителни указания на прокурорите. .

Някой си
Някой си
31 май 2019 13:56
Гост

Не съм съгласен с Цацаров, че наказанията са прекомерни. Какъвто и да е бил Чората, не може да го биеш до смърт. И ми омръзна от воплите и натиска на МВР това дело да се реши в интерес на биячи и убийци, пък били те и полицаи. Даже още по-лошо е, че са полицаи.

Анонимен
Анонимен
31 май 2019 13:36
Гост

Трудно е да се определи колко време точно трябва да лежиш за убийство на човек, бил той и престъпник.

Анонимен
Анонимен
31 май 2019 13:51
Гост

Верно ли? А аз си мислех, че е лесно…. Бе умен си.

Анонимен
Анонимен
31 май 2019 13:33
Гост

Като гледам с каква скорост се решават делата, полицаите ще си излежат седемте годинки.

----
----
31 май 2019 19:39
Гост

Дано. Би било справедливо.

----
----
31 май 2019 19:42
Гост

Дано. Аз мисля, че би било справедливо. Продължителността на процеса е вече отчетен при наложеното наказание.

чорчек
чорчек
31 май 2019 13:32
Гост

това са убийци, които защитва цялата държава. единствен аргумент за намаляване на наказанието е, че делото наистина продължи твърде дълго. всичко останало са празни приказки