Петимата бивши полицаи, осъдени на по 7 години затвор за смъртта на Ангел Димитров-Чората, продължават да не разбират защо са в затвора. Това стана ясно днес от думите им пред Върховния касационен съд (ВКС), който ще решава дали да уважи исканията им и това на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото. Поне докато съдът се произнесе обаче петимата остават в затвора, тъй като и днес им беше отказано спиране на изпълнението на наказанията.

Забогатяхме ли, бизнеса му ли взехме? Какъв е бил умисълът да извършим убийство, след като дори не се познавахме преди акцията? Какво точно сме направили, за да сме причинили смъртта му?

Така, обобщено звучаха въпросите, на които петимата осъдени твърдят, че и до днес нямат отговор, въпреки последното решение на ВКС, с което съдиите Ружена Керанова-председател, Валя Рушанова-докладчик и Невена Грозева решиха окончателно делото. Върховните съдии обаче действаха като въззивен съд и отмениха изцяло присъдата на Военно-апелативния съд, с която пък полицаите бяха признати за виновни за причинена смърт по непредпазливост, каквито обвинения нямаха, а и давността за това престъпление отдавна е изтекла и останаха ненаказани.

Основните възражения на осъдените и техните защитници са свързани с конкретното им участие в задържането, в нанасянето на удари на Чората и притискането му към земята, от което се е задушил според крайното заключение на експертите.

В последното решението на ВКС се казваше, че те са извършили система от действия по умъртвяването му. Нито в обвинителния акт обаче са описани конкретни действия, нито са събрани и доказателства за такива, което не отрича и ВКС. Върховните съдии приеха обаче, че това не е задължително.

„Невъзможността да се конкретизират конкретно осъществените от всеки от подсъдимите  удари в областта на тялото и главата на пострадалия, както и кой от тях конкретно е упражнявал натиск върху снагата му, не означава липса на доказателства за авторството на деянието“, се казва в окончателното решение на съда.

„Не разбирам какво друго може да означава“, оспори днес този извод на съда адвокат Явор Нотев, който защитава Борис Механджийски. Според него подобно тълкуване, почиващо на предположения, грубо нарушава закона и опорочава съдебния акт.

В него пък върховните съдии записаха, че е без значение кой от подсъдимите какви по сила и интензитет удари е нанасял и кой е притискал Чората към земята.

„Трайна е съдебната практика, че при общ умисъл за убийство, когато няколко лица нанасят удари на жертвата, е налице съизвършителство, като при последното не е важен конкретният каузален принос на всеки един от съизвършителите в  предизвиканите с общата престъпна дейност общественоопасни последици, защото престъпният резултат е постигнат не от изолирано въздействие, а като последица от съвместно осъществяване на изпълнителното деяние“, мотивираха се върховните съдии. Те приеха, че полицаите са причинили смъртта на Чората при евентуален умисъл, а не при непредпазливост, защото макар да не целели да го убият, им било безразлично дали ще умре.

По този повод адвокат Нотев коментира днес, че това не звучи сериозно и в чисто човешки план, защото тъкмо при евентуален умисъл, съдът дължи прецизност за установяване на субективното участие на всеки подсъдим в извършеното престъпление. Адвокат Надежда Ковачева пък заяви, че осъдените дори не са били обвинени за притискане на главата на Чората. Защитникът на Иво Иванов – Виктор Михайлов подчерта, че неговият подзащитен само е шофирал колата и не е участвал в задържането на Чората.

За да бъдат осъдени и петимата, върховните съдии се довериха на показанията на приятелката на Чората – Мая Запрева и сестра ѝ. Именно двете момичета са дали показания като очевидци, че и петимата полицаи са удряли и притискали жертвата, дори и след като той спрял да вика, че не може да диша. Защитниците днес бяха категорични, че момичетата са нямали видимост към мястото от прозореца, от който са наблюдавали, а освен това то не било и осветено.

В заключение полицаите казаха днес, че искат от съда да спре „14-годишната гавра“ с тях да бъдат наричани убийци, като поне обяснят на тях и на семействата им какво са сторили, за да бъдат в затвора, където дори останалите затворници им казвали, че не им е мястото.

Предстои ВКС да излезе с решение дали ще възобнови делото.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Безотговорно
Безотговорно
26 юни 2019 10:15
Гост

За съжаление поредните полицаи, убили човек, ще останат не наказани. Станаха твърде много случаите на непровокирано полицейско насилие, произвол, а присъди няма. И сега естествено ще осъдят България в Страсбург, както направи биячът от „Белия автобус“, който също беше оправдан, защото не било сигурно кой точно от полицаите до НС в онази нощ е бил сниман да бие хора.

ФФФ
ФФФ
17 юни 2019 18:22
Гост

Много ви моля- прочетете внимателно решението на ВКС и ще ви стане ясно какво са направили т.нар. „невинни полицаи“….

гражданин
гражданин
17 юни 2019 11:26
Гост

Въпросите които задават са доста резонни, доколкото бяха осъдени за извършване на УМИШЛЕНО убийство, а не за причиняванена смърт по непредпазливост. А аз лично, от всички мотиви, които съм чел дори не оставам убеден, че е доказана дории непредпазливостта, т.е. – че действително е било обективно възможно да предвидят резултата от действията си, предвид начина на развивана на ситуацията. Да не говорим, че част от ФАКТИЧЕСКИТЕ изводи на последния съдебен състав на ВКС – категорично не приемам. Съдийският състав (съставен само от жени) приема например, че от момента в който на „Чората“ са били поставени белезници, полицейските служители са нямали… Покажи целия коментар »

Дарина
Дарина
15 юни 2019 16:07
Гост

В България полицаите продължават да се държат така, не само с хора обвинени в някакво престъпление, но и с близки на такива хора.Полицаите нахлуват в домовете на хората без заповеди, без разрешение и след това си съставят заповеди, а всички прокурори и съдии ги закрилят. Тези , трябва да лежат в затвора, за да знаят всички полицаи, че колкото и да ги прикриват прокурори и съдии, все пак накрая те са виновни. Колко вече такива случаи има и колко не са известни на обществеността? Колко хора вече са обявени з а самоубили се ? Дали наистина всички са престъпници? Нали… Покажи целия коментар »

безплатен съвет
безплатен съвет
15 юни 2019 7:48
Гост

Има начин да не отидат в затвора-ако съживят убития, и гарантирано няма да отидат в затвора!

Бай Иван
Бай Иван
14 юни 2019 18:46
Гост

тези бабаити дори много малко им дадоха – трябва повече, за да знаят полицаите че ние не сме им роби,които могат да убиват за разнообразие….командоси,не знам си какви – айде сега в панделата, друг път повече питайте,преди да биете…но шефовете им също са виновни, понеже такива комплексари бият, ако знаят че така шефовете са им наредили,иначе не биха посмели

Aватар
Aватар
14 юни 2019 17:47
Гост

И капка съмнение да има във вината им, не може да бъдат осъдени

Езиковед
Езиковед
14 юни 2019 16:20
Гост

Правилните въпроси са: Убихме ли човек? Живота ли му взехме? Какво направихме?

Анонимен
Анонимен
14 юни 2019 13:11
Гост

Най-добре е ВКС да възобнови делото.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2019 13:07
Гост

Жалко, че от този полицейски произвол си отиде човек. Престъпник, но човек!

Анонимен
Анонимен
14 юни 2019 13:06
Гост

Тия защо задават отговори? Направиха това, че убиха човек.