Служителите във всяка администрация са длъжни да показват, че са на разположение на гражданите и им отделят необходимото време. Те трябва да представят пред своя ръководител открито и честно проблемите, с които се сблъскват в процеса на работа и да му съобщават за всички слабости, пропуски и нарушения, които според тях създават предпоставки за корупция, измами и нередности.

Това са само част от задълженията, които се вменяват на всички чиновници с проекта на нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация. Той е изготвен от двама вицепремиери – Екатарина Захариева и Томислав Дончев, които днес го огласиха за обществено обсъждане (пълния текст на проекта виж тук).

Новият кодекс ще се прилага за всички в администрацията, независимо дали са държавни служители, или работят по трудов договор. В него първо се въвеждат принципите, които трябва да спазват чиновниците в работата си – законност, лоялност, добросъвестност, безпристрастност, равнопоставеност, отговорност, политически неутралитет, почтеност, конфиденциалност, публичност и прозрачност, колегиалност и учтивост.

Проектът предвижда, че служителите трябва да се произнасят по исканията на гражданите и организациите и да им предоставят цялата необходима информация с оглед защитата на техните права и интереси и подчертава, че трябва да им „показват, че са на тяхно разположение и им отделят необходимото време“. Освен това те са длъжни да информират хората за възможностите за обжалване.

Кодексът задължава чиновниците да представят пред своя ръководител открито и честно проблемите, с които се сблъскват в процеса на работа.

Специална глава е посветена на личното поведение на служителите. Като според кодекса те трябва да „се стремят да избягват в поведението си конфликтни ситуации, а при възникването им целят да ги преустановят, като запазят спокойствие и контролират поведението си“.

Освен това на работното си място те трябва да спазват деловия вид в облеклото, който съответства на служебното им положение и на институцията, която представляват.

Извън обичайните ограничения, като това в обществения си живот да не се възползват от служебното си положение, за да извличат облага, кодексът съдържа още една забрана за чиновниците, която е формулирана по следния начин: „Служителите в държавната администрация не могат да участват в прояви, с които накърняват престижа на държавната администрация“. В доклада към проекта обаче не се обяснява какво означава тя и дали няма риск чиновник да бъде санкциониран при участие в граждански прояви с неполитически характер.

Що се отнася до отношенията вътре в администрацията, проектът предвижда, че всеки служител трябва да зачита мнението на колегите си и да се съобразява с правото им на личен живот. Шефовете пък са задължени да се отнасят към подчинените си с уважение и зачитат личното им достойнство, както и да проявяват отговорност и да им помагат да си вършат работата.

В новия кодекс е влязла и актуалната в световен мащаб тема за сексуалния тормоз. Той има специална разпоредба, която предвижда: „В отношенията между служителите не се допуска поведение, окачествено като тормоз от психически, физически, сексуален и всякакъв друг характер“.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Време беше
Време беше
05 септември 2019 10:50
Гост

Етичните кодекси са нещо хубаво, защото дават яснота за границите на поведение на определени групи. Лошото е, че не винаги съответните служители им отдават дължимото внимание. По-лошото е, че началниците също не отделят внимание. А най-лошото е, че санкциите за нарушаването им не винаги са адекватни.

Секретарка
Секретарка
04 септември 2019 15:38
Гост

Какъв сексуален тормоз, бе! То си е на доброволни начала.

Сиси
Сиси
04 септември 2019 16:38
Гост

Сексът през работно време не е изневяра, а трупане на трудов стаж.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2019 15:36
Гост

Чудесно начинание. Въпросът е до колко ще се спазват тези правила.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2019 15:35
Гост

Най-накрая. Писнало ми е от кисели лелки, коити се държат така все едно си им отишъл на гости и чакаш безплатна вечеря.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2019 16:36
Гост

В интерес на истината работата на тези хора хич не е лесна. По цял ден работят за жълти стотинки и обслужват капризни клиенти.