Сложен казус, свързан с покупко-продажба на земеделска земя от „Борат инвестмънт” ЕООД, определи победителите от тази година на Националното състезание по гражданско и търговско право „Кристиан Таков“.

Първото място на финалите, които се проведоха на 14 и 15 май 2022 г., спечели отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в състав Диан Неделчев, Веселина Шипковенска, Иван Йорданов и Давид Спасов.

Иван Йорданов беше оценен от съдийския състав и като най-добър оратор. Беше дадено и второ отличие за ораторско майсторство на Александър Добрев от 3 курс.

Награда за изгряваща звезда получи Ани Павлова от 3 курс.

Журито класира и най-добрите искови молби. Първото място получи отбор №3, второто – отбор №2, а третото – отбор №4.

Състезанието носи името на известния преподавател от СУ доц. Кристиан Таков, който почина през 2017 г., но остави дълбока следа у всички свои студенти и колеги. Целта на състезанието е да възпитава и развива у участниците висок морал и професионална етика, както и писмените и ораторските умения, които са незаменима основа на юридическата професия.

Тази година в състезанието се включиха 13 отбора. Всички бяха от СУ, като организаторите заявиха пред „Лекс“, че се надяват догодина да се възобнови традицията то да е между различните университети и апелират да се престрашат повече студенти.

Във финалите участваха 8-те най-добри отбора, като устните кръгове се проведоха в сградата на Софийския районен съд.

Съдебните състави на състезанието включват действащи съдии, адвокати, преподаватели и бивши участници, като съдии на финала бяха съдия Геника Михайлова от Върховния касационен съд, съдия Красимир Машев от Софийския апелативен съд, проф. Таня Йосифова, доц. Венцислав Петров и адв. Атанас Вълов, който е и автор на казуса.

Финалите на състезанието се състоят в разиграване на симулиран съдебен процес пред тричленен състав върху казус от областта на гражданското и търговското право. Отборите имат възможност да участват в три мача срещу различни опоненти, като най-добре представилите се два отбора се класират на финал.

 

 

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Прокурор
Прокурор
19 май 2022 12:23
Гост

На формални състезания отдавна спрях да се впечатлявам. Като карат стаж при нас после, ела да ги видиш, абсолютно никакви познания. Трябва с 300 зора, караници и мъмрене, за да ги накараш да свършат някоя работа.

Атанас Вълов
Атанас Вълов
17 май 2022 22:09
Гост

Наистина не знам какво генерира непрекъсната негативна енергия при всяка новина за успех на един ими друг отбор на Националното състезание. Около 5 минути в Google могат да дадат информация на всеки желаещ, че състезанието е печелено от различни университети през годините, включително от страна на УНСС и Варненския, като в челните места са стигали и отбори от ВТУ и т.н. Изкуственото разделение на университети трябва да спре, както и генерализирания вой срещу СУ. Зад състезанието стоят множество доброволци, участвали предходни години, като съдийстват не само преподаватели от СУ, а и адвокати, съдии от различни по ранг съдилища и преподаватели… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
17 май 2022 21:09
Гост

Едно време участвах в тези състезания. Съдиите са само от СУ и си тикат най-демонстративно своите любимци без да го крият от никой. За тях е на всяка цена непременно всички призови места да са само от СУ. Особено показателно е състезанието в Бургас, което всяка година е било скандално заради преподавателите от СУ, които се включват. Все пак, поздравления за тези млади деца, които без съмнение не носят никаква вина за случващото се и за болните амбиции на техните преподаватели. Сигурен съм, че те заслужават адмирации за усилията си. Едно време в ПУ правеха невероятно състезание и моят брат… Покажи целия коментар »

От участник
От участник
19 май 2022 2:21
Гост

Колега, от една страна никакви други състезания няма в момента поради Ковид кризата. От друга страна, въобще нямате правилно становище относно „болните амбиции на преподавателите“, тъй като наблюденията са ви, както сам твърдите, от едно време. Обратно, организирането на състезание е трудоемка задача, с която ако не сте готов да се захванете, поне недейте да коментирате. Благодаря!

Тихомир
Тихомир
16 май 2022 16:02
Гост

Браво! Успех им желая в бъдещите начинания.

Криминалист П.
Криминалист П.
16 май 2022 15:15
Гост

То па от тия гадни цивилисти няма отърване. Взаимно не се понасяхме в студентските ми години. Щото нито те обичаха наказателното право, нито ние гражданското

Анонимен
Анонимен
16 май 2022 21:31
Гост

Ставаш досаден . Дай да ти пуснем един казус . Тъкмо да те видим , пеналистче

Боби
Боби
16 май 2022 14:15
Гост

Както казва проф. Близ.: „Кръстили ми някакво състезание там на Кристиян Таков – онова доцентче с големите уши и ходеше тука с едни чорапи на квадратчета, имаше една сбъркана сексуална ориентация, те и затова в това състезание само такива студенти с особена сексуална ориентация ходят!“, ха-ха-ха-ха-ха, Голям е проф. Близ.! Поставя всички на мястото им !

Кiki
Кiki
16 май 2022 16:04
Гост

За мен пък този коментар е изключително нелеп.

Анонимен
Анонимен
16 май 2022 17:23
Гост

Проф. Близнашки е голям само физически. Той е едно нравствено джудже. Лакей на всяка власт. Лекциите му се изчерпват с това да обижда по-изтъкнатите си колеги и да се хвали сам (най-често с комунистическото си минало и с родството си с конституцията).

А по повод на състезанието – гроздето е кисело.

Анонимен
Анонимен
16 май 2022 20:41
Гост

Тази мижитуркааа още ли е в Университета?! Проф. Близнашки е едно петно за ЮФ на СУ. Използва лекциите си, за да злослови за колегите. Никой не иска да се занимава с него, защото никой не иска да пада на ниското му ниво. Целият ЮФ го не ненавиждат.

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 21:50
Гост

Фактът, че възхваляваш Гълташки говори повече от достатъчно за теб

Пеналист
Пеналист
16 май 2022 14:01
Гост

А в ЮФ на СУ от години тече някаква много порочна практика…още от моето време имаше битка между цивилистите, административистите и пеналистите. Особено между цивилистиката и пеналистиката. От доста години цивилистиката в ЮФ на СУ се опитва да натисне пеналистиката до ъгъла. И успяват! Кръжокът по наказателно право не може да види бял ден от тия цивилисти! Засенчели са го с куп техни там кръжоци, съвети, не знам какво си! Два-три кръжока само по гражданско право има, един го кръстили на тоя с големите уши – Таков и другия на незнайния и никомуизвестния – ПиперЧов…Ужас! Няма да успеят! Готвим и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 21:52
Гост

Яж цивилисткия хуй

От участник
От участник
19 май 2022 2:36
Гост

Времената се менят, направете си ъпдейт, като се разходите из Ректората, преди да коментирате безсмислени неща.

Пеналист
Пеналист
19 май 2022 12:25
Гост

Няма какво да ми се оправдавате. Проф. Панайотов и до днес споделя, че от вас не може да се диша.

Емилия
Емилия
16 май 2022 13:57
Гост

Този Венцислав Петров…доцент ли е станал?! Оле, оле, ужас! Беше ми асистент по Облигационно право и после по Семейно…хич не бях доволна от него!

Константин Димитров
Константин Димитров
16 май 2022 13:50
Гост

То пък това състезание от години си е нагласено. Интересно как обаче все отборът на СУ печелят, а на кандидатските конкурси за магистрати, тия, които са спечелили състезанието, изкарват на гражданскоправния казус за „младши съдии“ не повече от 4.00? Хм!

Димо
Димо
16 май 2022 16:07
Гост

За сетен път се убеждавам, че човешката завист е безгранична.

От участник
От участник
19 май 2022 2:33
Гост

Объркали сте професията, колега! Можете да кандидатствате в Gallup, щом са ви интересни статистиките.

Милев
Милев
16 май 2022 12:49
Гост

Както и преди, така и сега, все СУ си печелят тези състезания.

Хари
Хари
16 май 2022 16:11
Гост

Висока летва. Няма спор.

Клепаров
Клепаров
16 май 2022 12:49
Гост

Все пак, поздравления.

Милев
Милев
16 май 2022 12:46
Гост

Браво на децата, те са бъдещето

Фулев
Фулев
16 май 2022 12:46
Гост

Поздравления

Ставрев
Ставрев
16 май 2022 12:46
Гост

Су си е класа

Шони
Шони
16 май 2022 16:12
Гост

Отвсякъде.

Адвокат
Адвокат
16 май 2022 12:40
Гост

Това състезание още ли го има…Крайно време вече е просто да си го правят само в СУ. И без това от дълги години само студенти от СУ го печелят, без значение дали са достатъчно подготвени или не, просто защото съдиите така ги подбират, че си ги бутат. Неслучайно няма отбори от други университети… не си струват усилията да се включваш в състезание с ясното съзнание, че няма да спечелиш, просто защото не си представител на СУ.

Ниноева
Ниноева
16 май 2022 12:47
Гост

Аман от хора, които да подценяват успехите на младите и да им обясняват, че нищо не става от тях. Защото те самите са постигнали „много“/

Haralampieva
Haralampieva
16 май 2022 12:47
Гост

Абе, дървен филосов Адвокат, защо ги провеждат тогава тези състезания?

Стаматов
Стаматов
16 май 2022 12:48
Гост

Има много вярно в казаното. Създава се у децата химерата, че са победители в конкурси, а самите конкурси са нагласени.

Kamenova
Kamenova
16 май 2022 12:48
Гост

По мое време нямаше такива глупости. Сега с тази пракита, самият университет издиша

От участник
От участник
19 май 2022 2:30
Гост

Страхотен коментар, колега! Сигурен съм все пак, че всички участници ще имат успешни кариери и няма да си губят времето с коментиране на статии в лекс.