Антикорупционната комисия започна проверка на четиримата представители на управляващите от ГЕРБ и имотните им сделки с фирма „Артекс“, след като се самосезира по публикации в медиите.

От Върховната касационна прокуратура (ВКП) на свой ред съобщиха, че и те са възложили проверка на комисията на Пламен Георгиев, която трябва да установи всички факти около договорите за покупките на имоти на лидера на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутата Вежди Рашидов, правосъдния министър Цецка Цачева и зам.-министъра на спорта Ваня Колева, която е кумица на Цветанов.

От ВКП изрично са предложили на комисията да провери Цветан Цветанов за конфликт на интереси във връзка с последните промени в Закона за устройство на територията и връзката им с дейността на строителната фирма „Артекс инженеринг“, от която и четиримата са си купили имоти на цени, по-ниски от пазарните.

В последните дни стана ясно, че Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева са се сдобили с луксозни имоти в престижния столичен кв. „Изток“. Четиримата ще трябва да дадат и обяснения пред проверяващите.

Комисията на Пламен Георгиев трябва да изследва пазарните цени на имотите, произхода на парите за покупката им, евентуална търговия с влияние и конфликт на интереси. Ще бъде проверена и дейността на фирмата, както и евентуалното ѝ участие в обществени поръчки.

Проверката ще обхване всички сделки на „Артекс“ в последните две години, за да бъдат сравнени цените, на които обичайно са продавани имоти от фирмата с тези, на които са сключени договорите с хора от властта и платените данъци. В хода на проверката трябва да стане ясно и дали има и други подобни сделки. Комисията ще изиска и информация за всички получени разрешения за строителство, издадени на „Артекс“ в този период.

В хода на проверката ще се изследва и наличието или липсата на свързани лица в политически партии и фирма „Артекс инженеринг“ АД, както и дали търговското дружество е правило предизборни дарения“, посочиха от комисията.

Прокуратурата е дала указания да се установи как политиците са установили контакт с фирмата-продавач, за да започнат началните преговори. След като по-рано днес Цецка Цачева каза, че дава съгласие да бъде разкрита банковата ѝ сметка, от държавното обвинение подчертаха, че такова ще бъде поискано и от останалите трима проверявани. Проверката на Цветанов пък ще засегне и сделките по замяна на предишните му апартаменти.

От прокуратурата съобщиха, че от нотариусите, пред които са изповядани сделките, ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка.

Съобщението дойде малко, след като правосъдният министър Цецка Цачева сезира главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев с искане да бъде извършена проверка на купения от нея апартамент в столичния кв. „Изток“.

Според разследване на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ Цачева и сестра ѝ Ирина са купили от „Артекс“ апартамент от 198,7 кв. метра и гараж в новопостроена сграда на значително по-ниска от пазарната цена. Според документите по сделката имотът е купен на груб строеж по данъчна оценка, като стойността му е 138 000 евро, от които Цачева трябва да плати 103,5 хил. евро, а останалата сума –  сестра ѝ. Новината за купения от нея имот дойде ден, след като стана ясно, че шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е придобил луксозен апартамент в същия квартал, а съсед на Цачева, също с нов апартамент, е бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Днес Цачева каза, че е сезирала писмено властите да бъде извършена такава проверка на нейната сделка. Тя поиска да бъдат проверени парите, с които е купила апартамента, след като преди дни обясни, че те са от продажба на имоти в Плевен, както и да се установи дали има конфликт на интереси с фирмата и злоупотреба с власт.

„Давам съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам. Нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти. Както и ще настоявам резултатите от проверката да бъдат публично огласени“, каза Цачева и поясни, че до излизане на резултатите от проверките няма да коментира повече темата.

„Цената е за имот в груб строеж. И в нотариалния акт това, което е записано, е цена на имот в груб строеж“, обясни за финал Цачева.

След оповестяването на случая тя определи като спекулативна информацията на „Антикорупционен фонд” за цената на придобиване на имота и каза, че има направени плащания по предварителен договор от 2017 г., както и ангажименти за последващи, които променят крайната цена. В тази връзка от неправителствената организация публикуваха нотариалния акт от сделката, в който пише, че общата продажна цена апартамента и гаража е 138 001,26 евро.

„Ако г-жа Цачева е уговорила допълнителни плащания с „Артекс“, които следва да бъдат платени месеци след това (в края на май 2019 г. по нейните собствени думи), логичният въпрос е защо това не е отразено в нотариалния акт, каквато и е обичайната практика“, се казва в последваща позиция на „Антикорупционен фонд“.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:41
Гост

­­­Г­о­­­р­­­е­щ­­­и­­­ ­­­м­о­м­и­ч­­­е­­т­­а­­ ­в­и­ ­о­ч­­а­к­­в­­а­т ­­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?23636

Анонимен
Анонимен
24 март 2019 0:16
Гост

Интресно ще е да се прочете декларацията на Мутафова. Любимка на гилдията.

Анонимен
Анонимен
23 март 2019 18:31
Гост

ха-ха. Естествено, че почти всички сделки на Артекс са малко над данъчната оценка. Това не е проверка – въпросът е да се видят пазарните цени за района, което се вижда от офертите на агенциите за недвижими имоти..

Джаро
Джаро
22 март 2019 23:59
Гост

На Цецко това седмият апартамент ли му се връзва. Какви проверки, какви пет лева. Парите отдавна са изпрани и то до съвършенство с омекотител.

Мераклия
Мераклия
22 март 2019 23:49
Гост

Впечатляващи сгради. Дали има свободни апартаменти. И ако може цената да е на зелено.

Марина
Марина
22 март 2019 21:00
Гост

А интересно как точно прокуратурата ще проверява и Гергана Мутафова, която е съседка на Цачева?!
ВСС ще иска ли отстраняването на Гергана Мутафова?

Анонимен
Анонимен
22 март 2019 14:17
Гост

Как пък и четиримата са от ГЕРБ и имотните им сделки са с фирма „Артекс“? Надали са търсили информация в интернет.

Анонимен
Анонимен
22 март 2019 12:43
Гост

Браво на Цачева! Така се прави. Нека хората да разберат истината. А не като Цвъки-по принцип е словоохотлив, но като стане въпрос за апартаментите му, повтаря едно и също като папагал.

Люси
Люси
22 март 2019 23:47
Гост

Всичко е пункт и пластика. Гледат да замажат очите на данъкоплатеца.

Анонимен
Анонимен
22 март 2019 12:25
Гост

Майката на нацията се самосезира.

Късно е
Късно е
22 март 2019 12:28
Гост

Прах в очите на тълпата. Сега ще им проверяват парите.