Прокурор от Софийската градска прокуратура е в списък с подслушвани 132 граждани, между които са политици, журналисти, общественици, кандидат-депутати и граждански активисти.

Това обяви депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Николай Хаджигенов след заседание на временната комисия, която проверява насилието над граждани по време на антиправителствените протести от миналата година и използваните тогава специални разузнавателни средства (СРС) срещу протестиращи.

„Подслушвани са стотици български граждани, комисията разполага с три списъка със 132-ма души с имена, сред които политици, журналисти, общественици, граждански активисти, действащи политици, кандидат-депутати, прокурор от Софийската градска прокуратура. В момента имаме най-голямото масово подслушване на граждани в най-новата ни история. Това е български „Уотъргейт“, каза Хаджигенов.

За прокурора депутатът от ИБГНИ каза: „Това е бивш мой клиент, който не съм виждал и чувал сигурно повече от 5 години, но връзката е известна и вероятно това е причината. Предполагам, разбира се. Представете си какви са мащабите – от обикновени хора от площада, през прокурори и стигаме до политици“.

По думите му, към момента има данни, че в МВР са били разработвани почти 1000 души, но всеки ден бройката се увеличавала. Според Хаджигенов подслушването на граждани е продължило от 14 юли 2020 г. до май 2021 г., като се е извършвало от почти всички структури на МВР, имало и полицаи под прикритие, като протестиращи са били и следени.

Хаджигенов, който е и председател на временната парламентарна комисия, уточни още, че подслушването е ставало по две досъдебни производства на специализираната прокуратура. Списъците с имената на следените ще бъдат изпратени до Бюрото за контрол на СРС, което да извърши проверка и да уведоми хората, за които установи евентуално, че са били следени незаконно.

Според Хаджигенов прокуратурата саботира работата на комисията, тъй като двете досъдебни производства, по които са били подслушвани граждани, са все още висящи и затова отказвала да предостави информация.

„Ще намерим законосъобразен начин да спре да саботира“, каза още депутатът и добави, че са били унищожавани материали, свързани с подслушването на граждани. За това имало видеозаписи от коридорите на дирекция „Вътрешна сигурност“. На тях се виждали и лицата на хората, които „часове наред“ са унищожавали материали и това се е случило няколко дни след встъпване на служебното правителство, допълни Хаджигенов.

Според данните в годишния доклад на Бюрото за контрол на СРС за миналата година то не е констатирало неправомерно използвани СРС. В същото време членът на бюрото Огнян Стоичков каза преди дни, че двама протестиращи, единият от които е действащ политик, са били незаконно подслушвани по време на протестите миналата година.

50
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
НЕ НАМ!
НЕ НАМ!
07 август 2021 20:17
Гост

Кой ВУЗ е „дипломирал“ тоз корифей на юриспруденцията – ХаджиГейов?

Анонимен
Анонимен
05 август 2021 19:51
Гост

А подслушвания прокурор случайно да му е приятел!?

адвокат от САК
адвокат от САК
05 август 2021 17:45
Гост

До “Недялко с мегафона 05 август 2021 10:51“ Нямам нищо общо нито с “доган сарай“, нито с каквато и да е политика или политически партии- аполитичен адвокат съм, етническа българка, от български етнически родове на 280 години. Фактите са си факти- хаджцгеЙов е изключително слаб адвокат, слаб юрист, твърди, че в България имало съдебни и корпоративни адвокати, твърди, че корпоративните адвокати го поздравявали за “гражданската позиция“, състояща се в обявяване на началото на “ Великото народно въстание“ и други такива идиотии, които говорят единствено за абсолютната му непригодност да бъде действащ адвокат поради изключително слабите му юридически знания. Това е… Покажи целия коментар »

адвокат от ПАК
адвокат от ПАК
06 август 2021 10:47
Гост

В #КОЙ съд? И с кои „факти и доказателства“ – онези събирани от Гешев като прокурор и от Шиши като следовател ли?

ХаджиГейов
ХаджиГейов
05 август 2021 14:58
Гост

Така ли БРЕ, ВАМПИР?

Недялко с мегафона
Недялко с мегафона
05 август 2021 10:51
Гост

Колеги, от Доган сарай има спешна заръка да омаскарим Хаджигенов. Акцентирайте на дипломата му, която не била от престижен университет, както и на това, че не бил добър адвокат и нищо не разбирал (избягвайте сравнения с Д. Кирилов и Гешев). На всяка цена го свързвайте с Божков и олигархията, нищо, че връзка не може да се направи. Протестърите също ги изкарайте престъпници – не обикновени граждани против мафията, а участници в опит за държавен преврат, спонсорирани от олигархията.

Анонимен
Анонимен
05 август 2021 13:57
Гост

Като гледам сам се омаскарява, няма нужда от помощ

ДА, БЪЛГАРИЯ
ДА, БЪЛГАРИЯ
05 август 2021 15:00
Гост

Е не така $по кокалчетата$, Анономнико!

Юрист
Юрист
05 август 2021 10:34
Гост

Поздравления за смелостта на колегата да се изправи не само срещу беззаконието, но и срещу цялата мафия, която го експлоатира на държавно ниво. Дано подобни неща никога повече не се случват и дано бухалките и калинките на ДПС и ГЕРБ никога повече власт да злоупотребяват с тях.

Йорист
Йорист
05 август 2021 15:02
Гост

ДА, БЪЛГАРИЯ ще възстанови правовата държава.

ps. Не се възстановява туй, що го нямаме, ама това е подробност.

Срам!
Срам!
05 август 2021 10:31
Гост

Потресаващи разкрития. Всички знаят, че родната ПОРЪЧКОратура преследва лошите олигарски като Божков, но за сметка на това ПРИКРИВАтурата замита под килимчето всички престъпления на добрите олигарси като Доган и Пеевски. Но за първи път май не само подслушват, но и следат обикновени граждани и магистрати. Истински позор.

Поискайте по реда на ЗДОИ записите от побоищата
Поискайте по реда на ЗДОИ записите от побоищата
05 август 2021 7:15
Гост

Питам-кога ще бъдат показани записите от побоищата при колоните пред МС отпреди една година. Нали няма досъдебно производство, прокуратурата явно смята,че престъпление няма-тоест няма и следствена тайна, щом няма ДП. Тосет тези записи са публични, и е допустимо по реда на ЗДОИ да бъдат изискани-дайте ми правен аргумент, ако смятате,че са държавна тайна-защо. Коридорът пред МС е най-сниманото място в държавата от репресивния апарат, служби и службици, със сигурност освен камери с отлична резолюция на записа има и микрофони, та ще се види и чуе какво се е е случило-имало ли е побоища, нямало ли е, какви заповеди са давани… Покажи целия коментар »

колко са арестуваните заради беззаконието?
колко са арестуваните заради беззаконието?
05 август 2021 6:54
Гост

Моля за информация-след изнесените потресаващи данни за престъпна дейност в МВР и прокур атурата-свързана с п осегателрство срещу политическите права на гражданите*, участвали в протестите срещу Правителството миналата година – между 100 и 1000 протестиращи са подслушвани(стотина доказани случай, а за останалите се чака допълнително инфо, по данни от статията), и при положение,че тези данни са изнесени в Парламента, на парманетарна комисия, от народен представител-КОЛКО СА АРЕСТУВАНИТЕ ПРОКУРОРИ И МИЛИЦИОНЕРИ ДО МОМЕНТА, И КАК ЩЕ КОМЕНТИРАТЕ,ЧЕ МВР И ПРОКУРАТУРА СЕ ОБЪРНАХА ПРОТИВ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД-ДА ПРОТЕСТИРАШ ПРОТИВ НЕРЕДНОСТИТЕ НА ПРЕДИШНАТА ВЛАСТ НАИСТИНА ЛИ СМЯТАТЕ,ЧЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, АЛООООУ? Или за държавата… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 август 2021 0:15
Гост

ХаджиГЕЙов е толкова юрист,колкото и зеления чорап от президентството-космонафт! По-скоро ХаджиГЕЙoff е „йорист“ на свободна практика,опитваш се да се прокарва лобистки поправки в закона,най-вече заради едно печално известно лице,избягало в Дубай! Интереснен е факта лицето от Дубай плаща ли пари на йориста ХаджиГЕЙoff,защото такава слухове витаят в публичното пространство… Призовавам всички трезвомислещи много внимателно да следят всеки един ход на този псевдоюрист,той в името на парите ще сътвори такива чутовни глупости,които три парламента след него ще се чудят как да оправят. С това си поведение нищо чудно въпросния господин да извърши поне една плеяда от престъпления….междудругото Хаджигенов вече е осъден… Покажи целия коментар »

аргумент ад хоминем не е аргумент
аргумент ад хоминем не е аргумент
05 август 2021 7:02
Гост

Аргумент ад хоминем не е аргумент. Дори и да не е юрист(а за твое съжаление -Е), а да е художник-например, това не променя фактите,че е имало незаконно използване на СРС-та. Личната ти неприязън срещу дадено лице не е аргумент за нетърсене на отговорност от престъпниците от МВР и прокуратурата*, използвали незаконни СРС-та срещу легитивмно протестиращи лица. Не е незаконно да протестираш срещу властта, а е легитимвно политическо право, гарантирано и в конституцията! *В НК пише,че незаконното иползване на СРС е престъпление.В друг текст пише,че посегателството срещу политическите права на гражданите е престъпление. Като си такъв юрист-драги форумен коментаторе, те оставям… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 август 2021 8:11
Гост

А ти като си такъв разбирам как разбра, че има незаконно подслушване, само щото Хаджигенов ти го твърди ли?! Ами ако на този дупедавед Божков му плаща да ги твърди тези неща, какво ще кажеш

ДА, БЪЛГАРИЯ
ДА, БЪЛГАРИЯ
05 август 2021 15:05
Гост

Рънъта праи борбъта. А борбъта дае паре. А они се бореа за паре. И протестираа. По жълтите. А за паветата – НЕ ПИТАЙТЕ!

адвокат от САК
адвокат от САК
04 август 2021 22:28
Гост

И последно от мен- на вниманието на хаджигеЙов- това да ти е познато, смотаняко, или според спонсорите ти, и то било “ противоконституционно“- както твърдиш за ЗДвП, щото, видите ли,ЗДвП забранявал престоя на пешеходци върху пътното платно- ЗАКОН ЗА СЪБРАНИЯТА, МИТИНГИТЕ И МАНИФЕСТАЦИИТЕ Чл. 6 (2) Всеки организатор или участник отговаря за вредите, които по негова вина са причинени при провеждането на събранието, митинга или манифестацията. Като се излюскат над 10 000 иска в съда срещу теб и платените ти участници в т. нар. “ протести“ свят ще ви се извие на всички политици, политикани, вашите кукловоди и финансовите ви… Покажи целия коментар »

само минавам
само минавам
05 август 2021 0:22
Гост

Тя мрежата не е само криминална, ами и конците й се дърпат от една амбасада за България.

Страх тресе кочината
Страх тресе кочината
05 август 2021 10:36
Гост

Амбасадата се нарича Доган сарай. И гледам кочината трепери, щом спешно е активирала лайнометните тролове на Пеевски.

адвокат от САК
адвокат от САК
04 август 2021 21:12
Гост

Фандъкова, в качеството си на кмет на София, носи отговорност съгласно закона за причинените тормоз и физически щети от протестърските незаконосъобразни деяния. Тя допусна незаконните протести да се проведат в абсолютно противоречие със ЗАКОН ЗА СЪБРАНИЯТА, МИТИНГИТЕ И МАНИФЕСТАЦИИТЕ, тя допусна след 22;00 ч. вечерта до 8;00 ч. сутрина абсолютно незаконно да останат протестърските палатки върху пътното платно на кръстовището на Орлов мост в течение на една календарна година, 12 последователни месеца, с което наруши конституционното право на свободно придвижване на над 1.5 милиона софиянци и с това постави живота им в опасност в задръстванията, образували се в следствие на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 20:32
Гост

Вече си давам сметката че специализирания съд и прокуратура яко са натиснали олигархията и всичко се прави да спасят определени лица от присъди.

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 22:56
Гост

Много правилна сметка сте си дали. Това е видно от километри.

СметкаТа
СметкаТа
05 август 2021 0:19
Гост

Специализираните трябва да останат, но всички съдии и прокурори без изключение трябва да се сменят.

С новата Конституция. Е, ако ги изберат новите изборни органи, може да останат.

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 20:31
Гост

Хаджигенов, завършил престижния Нов български университет, давал правни съвети на прокурор от СГП? Вярно е, че къде си завършил образованието си не е определящо, но със всеки изминал ден се убеждавам какви правни знания има този индивид. Как може да изискваш информация по висящи досъдебни производства? Няма да се учудя ако са по обвинения на Божков. Явно Черепа иска да знае какви доказателства има срещу него и слугата му Хаджигенов ще се опита да се добере до тях.

Този наглец изобщо не трябва да е в Парламента! Какъв българин трябва да си, за да вкараш политиците на мутрите в Народното събрание!?

адвокат от САК
адвокат от САК
04 август 2021 20:02
Гост

Предлагам на прокуратурата да последва “нововъведението“ на платените протестъри, и да прожектира публично на стената на НС най- интересните моменти от незаконните протестърски биваци- включително, ако камерите са заснели лица в наркотично опиянение, с употреба на наркотици директно на незаконните им сборища. Законните протести траяха точно три дни- през цялото останало време т.нар. протести, включително блокирането на кръстовището на Орлов мост, бяха абсолютно незаконни. Те се организраха с цел да пречат именно на непротестиращите граждани, а не на кабинета на борисов, а самият борисов не предприе никакви законни мерки за обуздаване на около хилядата наркомани, безделници, кримиелементи и психически нестабилни… Покажи целия коментар »

Re:
Re:
05 август 2021 0:15
Гост

Не е лъжа.

А на Баце топките му като грахови зърна пред държавата на Мустафата.

Иначе е Голем ербап. На цената от 2 млрд. Наша пара.

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 19:56
Гост

Не може да си юрист и да плещиш такива глупости.

Ad nauseam
Ad nauseam
05 август 2021 0:11
Гост

Може! С диплома от АОНСУ в Горна баня. Сега генерален спонсор там е Сорос. С отвореното му общество и йористи ХаджиГейовци.

Анонимен
Анонимен
05 август 2021 10:53
Гост

И на всичкото отгоре не може така хубаво да оцветява книжки като Барни Ръбъл, а от прокурорско-селски туризъм понятие си няма!

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 19:55
Гост

Че няма как да са хиляда подслушваните по протестите ми е ясно само като видя статистиката за СРС на страницата на ВСС. А че Хаджигенов е циркаджия със слаби правни познания, и това ми стана ясно.

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 19:34
Гост

Този пак си прави безплатна реклама. Дано да има трети избори и да не влезе в парламента. Да си ходи при клиентите си.

арест, съд и затвор!
арест, съд и затвор!
04 август 2021 18:53
Гост

Мевере и прокуратурата пак се обърнаха против законността, легитимния правов ред и собствените граждани на тази държава. 1000 „разработвани“-каквото и да значи това е гранд скандал, и единственото решение е пълно закриване на МВР и прокуратура(без плащане на обезщетения на инсталираните), поради срастването им с беззаконието, и реучредяване в редуциран състав с нови хора и търсене на отговорност на всеки, нарушил закона. А това,че замесението н престъплениет с незаконните подслушвания трябва да бъдат арестувани-защото незаконното използване на СРС е престъпления енеизбежно. Съветвам престъпницитe от властта, нарушили закона да си приготвят сакче с лични вещи, за времето ,когато дойде джипката(а тя… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
04 август 2021 18:51
Гост

ХаджигеЙов, не само, че ще ви подслушват, ами вече и трябва да сте обвинени в участиие в опит за държавен преврат… Да бе мирно седяло, не би чудо видяло- нали точно ТИ обявяваше “ Велико народно ВЪСТАНИЕ“- прочети си чл. 95 от НК и спри да се правиш на учуден…Все пак е имало по това време някаква държавна власт в България, щото непротестиращите аполитични хора толкова бви бяхме набрали заради незаконните блокади на възлови софийски кръстовища, че ако нямаше държавна власт, досега да не сте живи…По време на световна пандемия от ковид ще горите маски на площада; ще вдигате въстания…… Покажи целия коментар »

re:
re:
05 август 2021 0:07
Гост

Ей, най-накрая да има нещичко и по глава Първа, а и този пуцаджия обвини президента в нелегитимно връчен проучвателен мандат.

Ми ще ви слушат БРЕ, абсолютно нормално и законно е при това.

Наблюдател
Наблюдател
04 август 2021 18:27
Гост

Да не е т.нар. прокурор с багера, дето го осъдиха условно, но после не се чу какво стана?

Niakoi
Niakoi
04 август 2021 18:29
Гост

Май, май е той. Явно е станал протестър така че се знае какво прави.

Анонимен
Анонимен
05 август 2021 10:14
Гост

Умищлено не се е чуло, защото е напълно оправдан,
но в случая не е той

Тех
Тех
04 август 2021 18:26
Гост

Значи ченгетата имат достъп до контактите на подслушваните, а не само до хората, с които си звънят. Това е страшното.

Въй!
Въй!
04 август 2021 18:27
Гост

Това означава, че следени по този начин са хиляди хора. Напълно незаконно!

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 21:00
Гост

Милиони са господине. Просто Хаджигенов ще ви го каже след седмица

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 18:23
Гост

Май имало и свестни прокурори…

Pesimist
Pesimist
04 август 2021 18:24
Гост

Колко е свестен не е ясно, след като е бил клиент на адвокат.

233
233
04 август 2021 18:25
Гост

Аз само за един се сещам, който може да отговаря на описания профил.

Анонимен
Анонимен
05 август 2021 11:04
Гост

Аз пък не се се сещам кой би могъл да е

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 18:21
Гост

Не си играем на дребно. Това е престъпление по Глава Първа, ако там не опраскаш 1000 души и за капака един прокурор, що за разследване ще е това. Ако всичко това е вярно, само то трябва да е основанието за закриването на специалните специализирани слуги на Гешев

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 21:01
Гост

Явно не си магистрат, щом допускаш че е възможно.

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 18:20
Гост

Гешев – позор, оставка и затвор!

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 19:37
Гост

Е не ви ли омръзнаха тези лозунги?

Отврат
Отврат
04 август 2021 18:18
Гост

#Кой?