Какви са присъдите за притежание и разпространение на наркотици, кои са най-честите престъпления, извършвани от зависими, какво е споразумение – това са само част от въпросите, които ученици са поставили на зам.-председателя на Окръжен съд – Добрич Петър Монев.

Съдия Монев и ръководител на наказателното отделение и се е срещнал с младежите от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов“ и Професионалната гимназия по техника и строителство „М. В. Ломоносов“.

Той е разяснил на учениците, че всеки, който без надлежно разрешително държи или разпространява наркотични вещества извършва престъпление и може да застане на подсъдимата скамейка. А наказанието зависи от количеството на дрогата, а също и от това дали подсъдимият е извършил престъплението за първи път или след като вече е осъждан за същото деяние или пък за друго умишлено престъпление, обясни магистратът.

„Учениците научиха още, че който системно предоставя помещение на различни лица за употреба на наркотични вещества или организира употреба на такива вещества, също извършва престъпление, за което носи наказателна отговорност“, разказват за срещата от съда.

Съдия Монев е споделил с младежите, че все по-често пред съда застават хора, които са шофирали дрогирани, а по закон, това се наказва с от една до три години затвор и с глоба от 500 до 1500 лева.

Учениците пък са питали съдията за наказанията, които се налагат на шофьори, причинили по непредпазливост смърт на пътя. „Оживена дискусия предизвика въпросът дали наложените за това наказания трябва да бъдат ефективни или условни“, посочват от съда.

Тема на следващата среща на съдиите от Добрич с младежите ще е трафикът на хора.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
На къде отива този свят
На къде отива този свят
21 декември 2018 11:13
Гост

Само като се сетя как сме се крили да пушим и то в горен курс. Сега 5-6 клас си пушат спокойно и даже надигат бири от по литър.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2018 11:10
Гост

Трябва да има повече такива инициативи. Наркотиците днес се консумират дори от ученици.

5-ко
5-ко
21 декември 2018 11:11
Гост

Те дори не се притесняват да пушат марихуана пред училищата.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2018 11:09
Гост

Добре е, че ги осветляват по темата и най-вече за последствията.