Управляващата коалиция поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев в специална декларация, прочетена от парламентарната трибуна. Той отвърна, че днес не е денят за обсъждане на българската политика, а от прокуратурата веднага реагираха, че това е крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт.

Оставката на главния прокурор беше поискана само ден, след като председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров обяви, че сам ще се оттегли от поста (виж повече тук).

От парламентарната трибуна шефът на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров изчете декларацията, в която се отбелязват няколко скандала през последните години.

В нея се казва следното: „Коалицията, като отчита, че системната ерозия на правотата се дължи на корупцията по високите етажи на властта, като взе предвид, че статутът и функциите на главния прокурор се различават от ЕС, като отчита констатациите на институциите на ЕС – редица доклади, загриженост за корупция по високите етажи, след скандала „Апартаментгейт“, аферата с къщите за гости, „Росенец“, като отчита принципната позиция в Националния план за възстановяване и устойчивост, като взе предвид препоръките на Венецианската комисия, като отчита ниските нива на доверие в главния прокурор и масовите протести, като отчита бездействието на прокуратурата за корупция по високите етажи, което доведе до санкции по „Магнитски“, като отчита казусите „8-те джуджета“, „Апартаментгейт“, необяснимото богатство в резиденцията на бившия министър-председател, като отчита избирателното активиране на ръководството на прокуратурата, като обръща внимание на редица политически мотивирани изказвания и действия на главния прокурор, като подчертава злоупотреба с власт и нахлуването в президентството, като подчертава, че Специализираната прокуратура поиска масово прилагане на СРС за опозиционни лидери и граждани, като отбелязва, че във ВСС е поискано освобождаване на главния прокурор, като има предвид, че в българската прокуратура работят и много достойни професионалисти, като отчита, че към настоящия момент липсват други механизми, призоваваме главния прокурор да подаде оставка, като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на прокуратурата да осъществява пълноценно конституционните си функции“.

Преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), който днес решава дали да избере Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд (ВКС), Иван Гешев отговори, че не е днес денят, в който да коментира такива искания.

„Днес не е денят да обсъждаме българска политика, още повече, че е кризисен PR, най-вероятно.

Важното събитие днес е предстоящата процедура за избор на председател на Върховния касационен съд. Пожелавам успех на колежката Захарова, но дали ще има избор, или няма да има, по-важно е процедурата да протече професионално и при спазване на закона. Сигурен съм, че с колегите ще проявим уважение към самите себе си, към институцията Висш съдебен съвет, към колегите магистрати, които представляваме и няма да позволим опити да ѝ се придаде жълт оттенък, както при моя избор. Защото, ако не уважаваме сами себе си, съдебната власт и институцията, която представляваме, няма да ни уважават и всички други, включително и политиците“, каза Гешев.

Ръководството на държавното обвинение веднага реагира с позиция, в която оцени декларацията на управляващите като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, още повече че за прочитането ѝ се използва трибуната на парламента.

В позицията се припомня и писмото на ръководството на прокуратурата от края на миналата година до всички европейски институции, посолства и САЩ за намеса на изпълнителната и законодателната власт в независимостта на съдебната (виж повече тук).

„Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото.

Ръководството на ПРБ смята, че представената декларация има изцяло политически характер. Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и  здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани“, се казва още в позицията.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Стоилов
Стоилов
14 януари 2022 14:05
Гост

На Гешев никога не му е ден за политика. Особено когато го касае лично.

Михаил
Михаил
14 януари 2022 14:04
Гост

Естествено, че от прокуратурата веднага ще реагират.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 януари 2022 11:46
Гост

Тези от парламента що не шибнат един мораториум върху правомощията на главния прокурор? Що се стесняват про положение, че очевидно Конституцията не ги смущава? Така ще постигнат „Големия шлем“ на юридическата мисъл за по-малко от 1 година.

Няма място за сравнение
Няма място за сравнение
14 януари 2022 12:23
Гост

Барни Ръбъл, Иван Каскетски и останалите знайни и незнайни калинки от техния ранг толкова много „големи шлемове“ имат за времето на управлението на ГЕРБ и ДПС, че тези новите цял живот срещу тях да вървят не могат да ги настигнат.

Биби Трол
Биби Трол
14 януари 2022 11:38
Гост

Аз па мислА, че тая декларацийка е в отговор на обявената оставка на Цаци. Което пък може да се тълкува, като подадена ръка за сдобряване в едни подземни преговори между новите и старите … он, казват с оставката на Цаци – може и да се разберем, холан! Ама другите пускат тая декларация и казват – нема се разберем!
Па, ние си джафкаме тука 😉

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 11:17
Гост

Целият народ иска оставката на Гешев, който е избрал тактиката на кръгова отбрана.

съдия от СГС
съдия от СГС
14 януари 2022 11:58
Гост

Що пък целия народ, аз не му искам оставката.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 12:08
Гост

Куклите на конци на Доган сарай във ВСС също не му искат оставката. Което е нормално, защото във всяко стадо има мърша. Лошото е когато мършата определя съдбата на стадото.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 януари 2022 15:47
Гост

Протестърите са се опиянили от собствените си „успехи“ и се мислят за изразители на въжделенията на целия народ. Съпротивата събори „диктаторския режим“ на Борисов. Това, че ситуацията се използва от Рашков и компания агенти за лична вендета не е важно. Реално обаче основно те ще намажат от цялата работа.

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
15 януари 2022 19:02
Гост

И аз не му искам оставката! Че и никой от множеството ми познати не му иска оставката, което потвърждава предположението ми, че оставка на гл. прокурор могат да искат само престъпници.

Умния
Умния
15 януари 2022 21:33
Гост

За да искаш оставката на Гешев,трябва да познаваш работата му ,а те само да пикаеш срещу вятъра.Целия народ ве означава вяколко глупави софиянци!

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 11:14
Гост

Баси скучния ден! Психодесните и байдъновчетата пак нищо не направиха, а само четат /по гербаджийски/ идиотски декларации от трибуната на НС в желанието си за малко петъчен PR пред народонаселението. Изборът за шеф на ВКС върви вяло и безинтересно. Никой не вярва, че ще има успешен изобр днес.

Каскета ке падне!
Каскета ке падне!
14 януари 2022 11:07
Гост

Всички искат оставката на Гешев. Всички без престъпниците от ГЕРБ и ДПС, над които е разпънал чадър, назначените от тях в държавни органи некадърни калинки и разбира се троловете им в интернет.

адвокат от САК
адвокат от САК
14 януари 2022 11:16
Гост

“…Всички искат оставката на Гешев…“ Кои са тези всички, м… Ако се направи едно изследване, кръгът на тези “всички“ ще се ограничи до членовете на новите протестърски партии; политиканите, които внушават, че България може да бъде независима държава- субект на международното право и без съществуването на институциите прокуратура и мвр; реваншистите от някои политически партии и кримиелементите, които имат някаква причинноследствена връзка с обвинени от прокуратурата видни български олигарси…Що не направите независимо изследване колко юристи искате гешев да си “иде“ и с какви правни мотиви обосновават това свое искане, м…Утре някакви келеши могат да поискат от Вас да се хвърлите… Покажи целия коментар »

Безпристрастен
Безпристрастен
14 януари 2022 11:19
Гост

Аз също не съм чул от някой, различен от привържениците на ГЕРБ, да подкрепя Гешев. Това го казвам на база всичките ми познати и колеги и юристи и неюристи.

адвокат от САК
адвокат от САК
14 януари 2022 11:22
Гост

До “Безпристрастен 14 януари 2022 11:19“ Не сте чул, защото не комтактувате предимно с юристи, а контактувате предимно с лица, изкушени от политиката, които разбират- не разбират, си дават мнението по всеки въпрос… Да- в кафенето, на по едно питие, този номер минава, но пред юристите, които сме учили професионално доста неща, които са основата на правото, те не минават…

непривърженик на политически партии
непривърженик на политически партии
14 януари 2022 11:45
Гост

Че Гешев за чеп за зеле не става дори, е ясно на всеки юрист. Доскоро бях твърдо за отстраняването му, но… след като изпълнителната власт я овладяха прокопитата и прокситата им Кирчо Измамника и Кокорчо, подпомогнати от ренегата Радев, под чехъла на Херо Мустафа и американските либерасти, единствената възможност да бъдат спрени остава съдебната система, която все още се държи от другата престъпна групировка в държавата. Така двете шайки взаимно ще се разобличават и отслабват, пък дано в един момент да се появи читава власт, която да ги изрита окончателно от общественоикономическия и политическия живот на страната, макар и засега… Покажи целия коментар »

Пепи Еврото
Пепи Еврото
14 януари 2022 12:01
Гост

Ами да направим референдум за Гешев, за да видим кой му иска оставката.
Защото при последните избори имаше анкета на съдебната власт и се оказа, че 50% от анкетираните не знаят кой е предсетален на ВКс, но повечето от тях са казали, че искат пряко да го избират.

Лили
Лили
14 януари 2022 14:07
Гост

Нормално. Кой ще подкрепя този? Нищо положително не направи откакто е главен.

странен момент
странен момент
14 януари 2022 10:39
Гост

Оставка и затвор! Но защо днес? Доста неадекватен ход, да бяха изчакали избора на ВКС да мине, да видят как ще се проявят отрочетата на ГЕРБ и ДПС и тогава да се изокват

мутри вън
мутри вън
14 януари 2022 10:40
Гост

Когато и да е, винаги е добре. Да си ходи. Цацаров вече даде пример

Рики
Рики
14 януари 2022 14:08
Гост

Цацаров е много умен човек и знае кога да се оттегли. За разлика от Гешев.

ВВВ
ВВВ
14 януари 2022 10:41
Гост

Що, ако случайно изберат Захарова, вече няма да има проблем с Гешев ли?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 януари 2022 10:30
Гост

Поредният юридически гаф на новите управляващи. Тези копаят дъното със всеки изминал ден. Така става като си повярваш много.

Джанго
Джанго
14 януари 2022 10:43
Гост

Tи се издигна при банкянското чудо и сега започна да виждаш дъното ли?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 януари 2022 11:10
Гост

Не. Прекалено политизирате въпроса. Ако сега се допусне груба намеса на една власт в друга, нещата в бъдеще ше излязат извън контрол.

Юриста
Юриста
14 януари 2022 11:13
Гост

Дъното беше достигнато при предишните управляващи. В законодателната власт се приемаха нормативни актове не след обществено обсъждане, а за ден-два с ПЗР. В изпълнителната власт е достатъчно да споменем личността на министър Барни Ръбъл и да потънем в земята от срам. В съдебната власт неимоверно нарастна броя на братиньовците, каскетите и други подобни некомпетентни изпълнители на политически поръчки.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 януари 2022 11:50
Гост

Това, че юристите по високите етажи са безпринципни не означава, че не трябва да спазваме правилата и да унищожим и малкото останало съзнание у хората, че законът има значение. Гнилите ябълки са в юридическото съсловие очевидно. Да бъдат умни и да постигнат целите си спазвайки процедурите.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 10:25
Гост

Прокопов бърза, няма търпение да овладява бухалките и да почне да ги размахва.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
14 януари 2022 10:40
Гост

Ох, с евтините ДПС-арски фишеци не тук, моля. Иди пиши на стената на Ментата, да ти се радва.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 11:15
Гост

Знам, че истината не ви изнася, ама това е положението!

адвокат от САК
адвокат от САК
14 януари 2022 10:19
Гост

Всяка нова политическа партия/ коалиция, която дойде на власт , се заема основно, първо и най-вече с овладяването на прокуратурата. Защо, ли- защото прокуратурата е институцията, под чието ръководство се събират доказателства, годни за съд, в досъдебното производство; без прокуратура няма реализиране на наказателната отговорност на гражданите в България. Така, де- вържи попа/ т.е. овладей прокуратурата/, за да е мирно селото/ за да си сложиш свои хора на входа и на изхода на досъдебното производство в България и то да изпълнява твоите политически поръчки без хън-мън….

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 10:42
Гост

Затова трябва такава реформа, че да не може да се случва това. А не да държим човек на ДПС и ГЕРБ още 5 години начело на ПРБ. Така че – оставка! И стига тролене

адвокат от САК
адвокат от САК
14 януари 2022 11:01
Гост

“…Затова трябва такава реформа, че да не може да се случва това….’ Ами “вашите хора“- протестърските партии- са част от законодателната власт в 47 НС- какво ми вменявате това задължение на мен- аполитичния адвокат, който няма качеството “депутат в 47 НС“…Ерго- правете си реформиите, както са удобни на политическата ви партия. Освен това- не е тролене показването на истинското лице на всички политици в България съобразно политическите мотиви, които ги движат, за да предприемат или не, дадено действие…

Хуморист
Хуморист
14 януари 2022 13:33
Гост

Хорааа,истината е ,че Гешев не трябва да си ходи.Той не е Главен прокурор,а Той е Прокуратурата.Не мога да си представя ден без Сийка-тъпото.Жизнено важно е Гешев да остане за да се наслаждаваме на нейния интелект и правна грамотност!
За бога,братя нека спасим Гешев ,за да може Сийка да се изявява!

Тити
Тити
14 януари 2022 14:10
Гост

Имаха достатъчно време за да се изявяват и двамата.

мнение
мнение
14 януари 2022 10:17
Гост

Не е намеса. В една демокрация е законно всеки да иска оставката на всеки.

Димитров
Димитров
14 януари 2022 14:11
Гост

Особено на Гешев. Той е за затвора.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 януари 2022 16:54
Гост

Да използваш Парламента за тази цел обаче, не е на добре.