Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до всички европейски институции и посолства, включително и на САЩ, в което моли за спешни действия в подкрепа на демокрацията в България, която е застрашена заради „безпрецедентната политическа атака срещу държавното обвинение“.

Писмото, което има 67 адресати (виж тук), подписано и от цялото ръководство на прокуратурата, беше оповестено от бившия депутат от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Арман Бабикян в профила му във „Фейсбук“.

В него хронологично са описани всички конфликти между МВР и прокуратурата в последната една година, законодателните предложения за закриване на специализираните съдилища и прокуратури и исканията за отстраняване на Гешев, които са обобщени от прокуратурата като безпрецедентна политическа атака, която цели само подчиняване на държавното обвинение и персоналната смяна на главния прокурор.

В писмото са припомнени всички разследвания от последните няколко години срещу политици и бизнесмени, включително и срещу Васил Божков. За него прокуратурата припомня публикувания му запис, в който говори за законодателни промени за ограничаване на правомощията на главния прокурор и „превръщането му във фигурант“, като държавното обвинение подчертава, че сега това е част от политическата програма на новата управляваща коалиция.

В писмото е обърнато специално внимание и на случаи, в които се твърди, че целенасочено е атакувано семейството на главния прокурор. Разказва се как по повод на проверка на ГДБОП са били снети сведения от 83-годишния баща на Иван Гешев и жената, с която главният прокурор живее на семейни начала. В писмото не се казва за какво е била проверката, но наскоро правосъдният министър Надежда Йорданова каза, че ще внесе искане за отстраняване на главния прокурор заради оповестения случай „Жоси“, в който един от съдружниците във фирмата твърди, че Гешев искал от него да прехвърли дял от нея на баща му Стоимен.

В писмото е припомнена историята и с проверката на дипломата на Гешев, като е посочено, че без основание е била извършвана от МВР, а освен това се казва, че са подложени на натиск дори и приятели на главния прокурор.

„Лица от приятелския му кръг, с които той се познава от 14-годишен и се занимават с дребен бизнес, са подложени на масирани проверки от НАП, провокирани изцяло от познанството им главния прокурор“, пише в писмото.

Припомнени са и изказвания на премиера Кирил Петков, в които той призовава Гешев да си подаде оставката и говори за кадрови подбор в прокуратурата и КПКОНПИ, които в писмото са определени като „прочистване чрез лустрация и цялостен реподбор на прокурорите, което противоречи на европейските ценности“.

Като „безпрецедентен опит за влияние върху действащи структури на съдебната власт“ пък са определени законодателните предложения за закриване на специализираното правосъдие.

Подробно е описан и един от последните епизоди от противопоставянето между МВР и прокуратурата с размяната на обвинения между прокурори и полицаи, свързани с разследването за милионите от магистрала „Хемус“.

„Нормално е един магистрат да е подложен на натиск, но описаните действия разкриват по-скоро една стратегия за разрушаване на демократичните устои на РБ, за подриване на европейските ценности, за отричане на идеите за правовата държава и разделението на властите“, пишат от прокуратурата и посочват, че когато институционалният натиск е толкова голям, това измества центъра на основната дейност на обвинителите и създава реална опасност за демокрацията и в частност – за борбата с престъпността.

„Мотивирана от безпрецедентната политическа атака чрез внушения и институционални действия, чиито контекст дава основание да се считат за открита атака срещу независимостта на държавното обвинение и персоналния интегритет на магистрати, членове на техните семейства и приятелски кръгове, ПРБ отправя молба за спешни действия в рамките на Вашата компетентност за подкрепа на върховенството на правото и разделението на властите“, завършва писмото, подписано от главния прокурор и всичките му заместници.

59
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 17:11
Гост

Каскета май не е разбрал, че трябваше отдавна да си е отишъл.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 14:39
Гост

Абе общо взето единият мрънка пред Европа, че му оказват натиск, другият т.е.Рашков мрънка в Б-я, че Гешев му пречи по ДП-ва….въобще мрънкалници мили безподобни!!!

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 0:30
Гост

Само разследващите полицаи ще ги оправят, но трябва реформа, за която прокуратурата и следствието не искат и да чуят, тъй като не им изнася. С годните се окопаха здраво в съдебната власт, където въобще не им е мястото и в момента са недосегаеми. Не знам кой ще разбие тази организирана група.

Практик и тактик
Практик и тактик
10 януари 2022 9:43
Гост

Да, все пак 95 процента от разследващите полицаи са със съмнителна правна грамотност, нормално е ги „оправят“…

Advokat VG
Advokat VG
09 януари 2022 23:51
Гост

Намерението за законодателни промени и извършване на проверки по сигнали не е политически натиск,а нормален механизъм за дейността на законодателната и изпълнителната власт.Политически натиск над прокуратурата би било вмешателство в работата по конкретните разследвания, указания кой да бъде обвинен, кой да бъде оставен на мира. Нещо са се объркали от прокуратурата.

897
897
09 януари 2022 19:45
Гост

Тук е пълно с тролове и едър рогат добитък, мислещ, че разбира от право!
Айдукати,сър!

Анонимен
Анонимен
09 януари 2022 21:36
Гост

Завършили елитния Каскетно-правен факултет на Милиционерския университет, сър!

Криминалист
Криминалист
09 януари 2022 21:52
Гост

Нещо против Академията на МВР ли имате? Навремето са излизали невероятни кадри, то и досега де! Не е важно в кой университет си учил, а как си се учил! Човек и сам може да се научи и усъвършенства! Примерно аз в първи курс реших, че ще се занимавам в бъдеще с криминалистика….и изчетох всички възможни материали по темата. Не чакай всичко от преподавателите!

Адвокат
Адвокат
09 януари 2022 22:24
Гост

Прав сте. Дори да се абстрахираме от факта, че 2/3 от редовите полицаи имат повече умствен и правен капацитет от Гешев, безспорно има много способни криминалисти. Важното е човек да се учи и да се развива, а не да каца на луната с дизелова ракета, изживявайки се като инструмента на господ.

Младши прокурор
Младши прокурор
09 януари 2022 16:21
Гост

Подкрепям! Иска да им се стъжни на адвокатите защитници! И без това не ги обичам много, много…

Анонимен
Анонимен
09 януари 2022 16:56
Гост

Адвокатите нямат нищо общо в случая. Просто един отчаян и глупав човек, който се беше взел твърде насериозно сега се опитва да спаси собствената си кожа. Но надали ще му се удаде предвид умствения му капацитет.

Адвокат К.
Адвокат К.
09 януари 2022 19:19
Гост

Щото пък ние много ви обичаме.

Дамаджана
Дамаджана
09 януари 2022 19:41
Гост

Теб никой не те пита бе,адвокатино!

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 13:11
Гост

Аз пък обичам мл.прокурори в тоги и високи токчета!!!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2022 15:53
Гост

Не знам кой го съветва, но това си действие, Гешев и прокуратурата олекнаха доста. Ако имаш принципи, ще държиш на позицията си докрай без да се жалваш пред институции с откровено политически характер. Не може да се пада толкова ниско. Сега станахме за срам в цяла Европа, дори от недоразбралите държави.

Анонимен
Анонимен
09 януари 2022 16:18
Гост

Аз пък не виждам пречка за подобни оплаквания, още повече ако се оплакваме от нарушение на правилата на самия орган-адресат. Лошото е, че наистина се пада много ниско с това писмо, което като цяло е издържано в махленски стил и съдържа много манипулативни полуистини. И наистина е срамно и обидно за адресатите, че въобще са си помислили, че ще могат да излъжат някой с това писмо.

Студент в ЮФ на СУ
Студент в ЮФ на СУ
09 януари 2022 11:37
Гост

Подкрепям, Иван Гешев! Наистина защо толкова са притиснали и изнасилват прокуратурата?! Глуууупаааавввииии хоооораааа!

Анонимен
Анонимен
09 януари 2022 11:53
Гост

Како Сийке, знаем, че само ти го подкрепяш, но случая да не те е ударила носталгията и си се върнала в студентските години? Да знаеш, че шефа те третира като втора категория, защото не си му съвипускник от елитния Милиционерски университет, чиито дипломи се признават по цял свят.

Студент в ЮФ на СУ
Студент в ЮФ на СУ
09 януари 2022 11:59
Гост

Кака Сийка, си ти! Просто подкрепям Гешев, защото знае какво прави и наистина отстоява независимостта на държавното обвинение, докато група хорица, явно, се опитват да го направят силно зависимо! Аз като студент в 5-ти курс, мога да преценя, кога една правораздавателна система е зависима и притисната!

Професор
Професор
09 януари 2022 12:19
Гост

Студент 5 курс като теб не трябва да пише по форуми, а да заляга над научните трудове на акад. д-р Иван Каскетски по „Селско-правен туризъм“, най-трудната избираема диспицплина през последната година на обучанието в Каскетно-правния факултет! Че един ден ако станеш гл. прокурор как ще знаеш в кое село да отидеш да се снимаш с бабите и да дадеш пресконференция, за да се похвалиш за разбита ОПГ за кражба на буркани туршия!

Цецко Безимотния
Цецко Безимотния
09 януари 2022 23:43
Гост

ти не си никакъв студент, особено в който и да било юридически фалкултет….
Ако беше студент по право, щеше да знаеш какво означава правораздавателна система….

Адвокат със сак
Адвокат със сак
09 януари 2022 10:48
Гост

Нали беше кацал на Луната, с дизелов двигател, защо не раздвижи и там обществеността, имаме Лунен Висш съдебен съвет (ЛВСС), както и Лунен Конституционен съд(ЛКС).

19999
19999
09 януари 2022 19:43
Гост

Ти от лунния адвокатски съвет ли си?
Или сега падаш от луната?
Или луната не ти влияе добре и се излагаш,пишейки простотии тук..?!

Анонимен
Анонимен
09 януари 2022 10:27
Гост

Колкото действията са по-отчаяни, толкова излагацията става все по-голяма, но добрата новина е, че очевидно краят наближава.

Анонимен
Анонимен
09 януари 2022 4:57
Гост

Всичко написано от прокурорите е истина. Понеже е истина от нея боли.

Анонимен
Анонимен
09 януари 2022 10:26
Гост

Това не са го писали прокурори, а кака Сийка, защото вишуто и магистратурата на Каскета по Право на селския туризъм не му позволяват сам да седне да го напише. А прокурорско-трудовите колективи пишат синхронно декларации само по команда на оня, който им бил само адм. ръководител и от него нищо не зависело, но такава в случая няма. И в тази „истина“ не вярва никой.

Анонимен
Анонимен
08 януари 2022 23:27
Гост

Изброил поименно лошите олигарси, като нито един от тях не е осъден дори на 1 инстация, а единствено ги държа в ареста за по няколко години и те вече осъдиха държавата в ЕСПЧ. Бобокови оня ден осъдиха Каскетното ведомство в България, защото не им внасят обвинителен акт в съда вече 1,5 г. и скоро тихомълком ще им прекратят делото. Това са „успехите“ на ПОРЪЧКОратурата. А за ПРИКРИВАтурата само едни кюлчета, чекмеждета и джуджета да споменем и работата отива на поне 15 г. при първоначален строг режим.

Следовател
Следовател
09 януари 2022 10:24
Гост

А, то без Гешев като тръгнат едни осъдителни присъди, като че ли за 30 години се е случвало някъде, в някой български съд.

Анонимен
Анонимен
09 януари 2022 10:32
Гост

Божееее… само да има кой да вкара обвинителен акт в съда… стой та гледай няма ли да има осъдителни присъди!

Димитър
Димитър
08 януари 2022 21:47
Гост

Изключително правилно,не ,протесътрни душици,ще реагира по-голямата част от ЕНП и от зелените,защото председателя им е турчин от ДПС. Много хитро,много здраве на Кьовеши,защото и европейските чиновници биха гръмнали…..А след като се окаже че нямат мнозинство да сменят ВСС става много много смешно,дотогава Дон Киркот ще падне от власт,вече дори и техните политически анализатори им казват вървят натам ,макар и с малки крачки…Ще видим също доколко законно ще е това някой който няма непосредствен правен интерес да обжалва актове на прокуратурата свързани с КОНПИ….Насират се от сутрин до вечер протестърните моралисти,кеф и почитания!

Срам.
Срам.
08 януари 2022 23:11
Гост

Троловете на Доган сарай вече говорят несвързано, мисълта им е разпокъсана, личи си, че са в паника от скорошното изтичане на мандата на ВСС и факта, че за Каскета Коледата наближава. И вече открито се надяват турците да им спасят кочината, нищо, че ще е за сметка на България.

Димитър
Димитър
08 януари 2022 23:52
Гост

Къде точно е несвързаността-че по-голямата част от ЕНП до днешен ден,подкрепя Борисов,че председателя на зелените в Европа е турчин от ДПС,че част от чиновниците на Европа са получавали част от европарите обратно и биха гръмнали,ако едно разследване стигне до тях ,та съответно Кьовеши ще си седи в европейската кочина? И от какво да ме е страх ,бе трол нещастен протестърен? Нoв ВСС ще има когато ИМАТЕ МНОЗИНСТВО ДА ГО ИЗБЕРЕТЕ,ДОТОГАВА СТАРИЯ С ИЗТЕКЪЛ ИЛИ НЕ МАНДАТ ,ПРОДЪЛЖАВА ДА СИ ИЗПЪЛНЯВА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА! А такова мнозинство ще имате с цената на МНОГО ОТСТЪПКИ КЪМ ГЕРБ и ДПС И ТО БЕЗУСЛОВНИ.! Единствените които… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
08 януари 2022 23:55
Гост

СЪщо по отношение на глупостите които Надка _пиратка говореше-това са нейни думи ,като ти е несвързано нещо се разберете с нея. Да патка има идеята дори и хора които нямат непосредствен правен интерес от развитието на едно дело,когато то засяга незаконно имущество,да могат да обжалват отказите на прокурарутата,освен възможността КОНПИ да го прави,следователно вече протестър ще е професия…Така че мозъците ви са несвързани от страх че няма да успеете да изчегъртате Борисов. И тогава вашите покровители вече няма да са ви такива. Чао протестърчета….

Най-доброто предстои. С уважение: бай Ставри
Най-доброто предстои. С уважение: бай Ставри
09 януари 2022 0:04
Гост

Загубиха изборите катастрофално. Калинките им една по една биват изчегъртвани от държавното управление. Следва окончателния разпад след местните избори догодина. И сега са в кръгова отбрана, изразяваща се в завиване с едно одеяло през глава и повтаряне на мантрата, че като се отвият няма да видят бай Ставри с широка усмивка да ги осведомява, че мандатите на ВСС и Гешев са приключили. Мантра, в която и те самите не вярват, но нали все пак надеждата умира последна…

Димитър
Димитър
09 януари 2022 1:41
Гост

А как точно загубихме изборите катастрофално,бе протестърче,с всяческата помощ на президентчето ли? Изчегъртват калинките а? Да бе хубаво ,а защо редовното правителство сменя управителите на Радев,като си толкова печен,па вкл. и шефовете от спец службите,а? Толкова сте зле че няма докъде ,подхлъзнаха ви с мораториума,ще ви подхлъзнат и с промените в НПК,защото вие самите знаете,(ако не знаете проблема е по-дебел) че са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ ОСОБЕНО ОПИТА ВИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕТО НА ПРАВОМОЩИЯТА ПРБ ДА РАЗСЛЕДВА.. НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО ПРИЕМЕТЕ! 180 души мнозинство,нямате ги,няма и да ги имате. Дори Ренета Инджова като уплашена сърничка призова:“Хората да не излизат по улиците че Борисов,щял… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
09 януари 2022 1:42
Гост

А да и Гешев има още около 4-5 год мандат,защото нямам да можете да го спрете предсрочно,а той има много да ви връща,така че поздравете Бай Ставри,ще го видите много преди нас 🙂 🙂 🙂

Митко трола
Митко трола
09 януари 2022 10:34
Гост

Не съм очаквал от промитите мозъци на ГЕРБ да признаят изборна или каквато и да е друга загуба, но този поне чистосърдечно си признава, че е трол на ГЕРБ.

Димитър
Димитър
09 януари 2022 20:08
Гост

Ами няма как да призная „загуба“ като в секцията в Подуене-103 гласа от машина и само 23 от разписки- за ПП. Поне като манипулирате софтуер ,гледайте да не личи чак толкова много. Ама понеже сте толкова зле,че сега сте на косъм да се скарате и с Радев,ви чакат много интересни времена. Колкото и да се срещате с председателката на КС и тя няма да ви измъкне от бакиите които ще правите с правосъдието… А да и трол си ти понеже много бързо като видите коментар срещу себе си т.е. срещу вашата позиция,веднага се мъчите да го заглушите не става милички.… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
09 януари 2022 15:40
Гост

А бе ти кой Димитър си?
Димитър Франтишек или Димитър Шостак?

Димитър
Димитър
09 януари 2022 20:03
Гост

До:Георги
09 януари 2022 15:40
Доколкото знам може и да съм баща ти….

Анонимен
Анонимен
09 януари 2022 21:19
Гост

Димитър говори простаки като типичен фатмак, няма да се учудя ако е завършил същото милиционерско училище като Гешев

Димитър
Димитър
09 януари 2022 23:45
Гост

Не ,не съм ,ама и да бях какво ще направиш,защото това: „Димитър говори просташки“…писано във форум ми звучи,като: „Моля госпожо,децата ми взеха писалката“…..Ако и в живота си така,леле мале. И не ,не съм завършил АМВР,а що се отнася до умения и“милиционерско училище“ повечето от вас протестъри не може да стъпите там. Защото сте твърде умни?! Не,защото реалността е коренно различна от правото и на специализираните дисциплини ще окапете,като презрели бананчета

Анонимен
Анонимен
08 януари 2022 20:54
Гост

Браво на Иван Гешев.

Браво
Браво
08 януари 2022 23:14
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Калин Орела
Калин Орела
08 януари 2022 19:11
Гост

Нелепо и жалко изпълнение на един объркан човек.

Memento
Memento
08 януари 2022 16:32
Гост

Умилително. Дали са изпратили и видео от побоя пред министерски съвет, пари в сак и някое друго кюлче…

Джанго
Джанго
08 януари 2022 16:20
Гост

Допускам, че по-продуктивно би било да беше отишъл в параклиса на прокуратурата.

Mama mia
Mama mia
08 януари 2022 16:11
Гост

Цацаров също обслужваше мафията докато беше главен прокурор, но има акъл и никога не се е излагал така като Гешев. Данаил Кирилов да бяха сложили на мястото му пак щеше да върши същото и е също толкова глупав като Гешев, но поне умее да забавлява аудиторията и понякога дори предизвикваше симпатия с наивната си глуповатост. А такава издънка като Гешев с конкурс да бяха търсили нямаше да намерят.

Иван
Иван
10 януари 2022 18:10
Гост

Абсолютно съм съгласен с Мама мия! Защо само Гешев? Защо забравихме Цацаров, Пламен Георгиев, Цв.Цв. Никола Филчев, Трактора, Татарчев и дори Борис Велчев, който не правеше нищо? Вярно е, че Цацаров го правеше с акъл, но е в пъти по-престъпен от кухата лейка след него.

Тъп, по-тъп, каскет
Тъп, по-тъп, каскет
08 януари 2022 16:05
Гост

Това е недопустима политическа атака, да бъдат разпитвани роднини на гл. прокурор, които са заграбили нечий бизнес или са извършили друго престъпление. А също така НАП да няма право да извършва проверки на лица, които докажат, че като деца са си играли с гл. прокурор.

Анонимен
Анонимен
08 януари 2022 15:53
Гост

Гешев просто трябва да му измислят подходящ начин да си подаде оставката, за да не изглежда печално.

123
123
08 януари 2022 15:51
Гост

Te, тези, на които пише, всъщност май са и инициатори на кампанията срещу него. Не изглежда много адекватно.

Анонимен
Анонимен
08 януари 2022 15:32
Гост

Няма толкова тъпо и едновременно нагло същество! Със списъка „Магнитски“ САЩ му посочиха Пеевски като еталон за корупция на най-високо ниво, но Гешев не предприе нищо, освен да продължава да прикрива престъпленията му, а сега иска съдействие от САЩ, защото си вършел перфектно работата!

USA
USA
08 януари 2022 15:55
Гост

Очакваме Херо да му върне писмо с указания срещу подкрепа и ще следим за спазването им.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 януари 2022 21:43
Гост

Щото включването в този списък не зависи от работата на лобисти отвъд океана, на които се плащат крупни суми. Айде по-сериозно. Стига слагачество на янките. Те няма да си бутнат своите като Прокопий Кесарийски някои други.

Не!
Не!
08 януари 2022 23:18
Гост

По целия свят лобистите чистят имидж, а не накисват, драги ми каскетолюбителю. Много нелепа опорна точка на спонсорите ти.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2022 0:59
Гост

Прочетете внимателно какво съм написал. Определение:

„Лобизмът е характерна съвременна дейност на неформален натиск в полза на конкретно политическо решение.“

Разчистването на сметките между нашите олигарси очевидно е стигнало и до САЩ. Законът Магнитски е средство основно за политико-икономически натиск на корумпирани ( демек неудобни) лица. Наивността не е порок само при деца до 7-годишна възраст.

Анонимен
Анонимен
08 януари 2022 15:29
Гост

Хубаво, ама единствените, които може да ти реагират, както се надяваш, са евродепутатите от ГЕРБ и ДПС.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
08 януари 2022 15:28
Гост

Иванеее, Иване, спасеение няма!