Уволненият от системата бивш шеф на съда в Раднево Евелин Драганов ще получи обезщетение от 22 920 лева. Това реши днес Висшият съдебен съвет (ВСС), a компенсацията е заради това, че не е получавал заплата, докато е бил отстранен от длъжност.

Драганов беше обвинен в края на 2014 г. в закана с убийство към деловодителката в районния съд в Раднево Йовка Иванова, след което и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняването му от длъжност. На следващата година пък ВСС го уволни за накърняване престижа на съдебната власт.

Поводът беше писмо от 2010 г. до тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, в което Драганов се определи като „фен от душа и сърце“ на ГЕРБ. Драганов беше писал на Цветанов по повод отстраняването на бивш шеф на полицията в Стара Загора.

„Още веднъж ви поздравявам за Вашата твърдост и решителност и оттогава съм Ваш верен фен…Тъй като от душа и сърце съм фен на Партия ГЕРБ, затова си позволявам да изразя това свое становище и притеснение…Това мое поведение е било винаги последователно и непоколебимо“, написа тогава Драганов и уверяваше Цветанов, че има пълната му подкрепа като магистрат за всичко, което прави.

През 2016 г. пък Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди уволнението му от системата. В решението на ВАС се казваше, че независимостта на съдията не означава само да спазва законите, но и той самият да не е зависим от другите власти.

„Една от проявните форми на зависимост е обвързаността с политически субект или с друга власт, извън рамките на съвместното функциониране на властите. В случая съдия Драганов – и това е безспорен факт по делото, написал и изпратил лично писмо на министъра на вътрешните работи, в качеството му и на ръководител на политическа партия, с което декларирал своята оценка, привързаност и желание за подкрепа и следване на политиката, която една политическа партия осъществява“, се казваше в решението на съда. В него ВАС подчерта, че съдиите имат политически права, но с изпратеното писмо на Драганов до Цветанов, магистратът е преминал границата.

„Декларирал зависимост, привързаност, пристрастност, и то дори не към една политическа идея, а към лице, което е един от ръководителите на политическата партия. Тук става въпрос за нещо различно от изразяване на политически убеждения, още повече за общоприет начин за изразяване на политически убеждения. Тук става въпрос за лично и доброволно подчиняване на волята и желанията на друго лице, т.е. за деклариране на готовност за зависимост“, мотивира се ВАС.

По същото време Драганов беше пратен и на съд за отправените преди 7 години заплахи към деловодителката Йовка Иванова.

На 5 септември 2013 г., когато вече не бил председател на съда, но го ръководел по заместване, се ядосал на Митева. Обадил ѝ се по вътрешния телефон, за да я пита докога ще гледа кой влиза в кабинета му, след което казал: „Мръсна к****, сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи”.

Въпреки че и трите инстанции приеха за доказани изречените думи и недопустимото поведение на Драганов, съдилищата бяха единодушни, че това не е закана с убийство. Делото приключи окончателно през май т.г., когато и Върховният касационен съд оправда Драганов.

Върховните съдии споделиха установеното и от апелативния съд, че употребените от Драганов думи са част от неговия речников фонд и са използвани нееднократно към негови колеги, като е подчертана изключително влошената работна атмосфера. Съдилищата отбелязаха, че причина за това е бил прилаганият от Драганов авторитарен и арогантен стил на управление.

Той обаче беше оправдан, защото и трите инстанции обърнаха внимание на факта, че Митева е подала сигнал срещу Драганов 8 месеца след случката, при това не в полицията, а във Висшия съдебен съвет.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 9:59
Гост

Ако беше простосмъртен, щяха да му присъдят поне десет пъти по – малко.

отвратен
отвратен
08 октомври 2020 17:07
Гост

Съдебната система е ОПГ, опасно за правовия ред.
След подобно изопачаване на фактите, след като на черното казват бяло, след като награждават героят с петцифрена сума.

съдебен произвол
съдебен произвол
08 октомври 2020 17:02
Гост

Тоест ЦИТИРАМ СТАТИЯТА изразът „„Мръсна к****, сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи”“, не е закана ? Алооооооу, ама вие вярвате ли си ? Такав лексика , ако се използва от лице без власт и позиции ще бъде осъден, без значение, дали си е част от неговата типична лексика. Като не може да си контролира лексиката, този юнак е трябвало да бъде осъден, за да се поправи… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 15:12
Гост

А сега кажете, че няма политически пристрастия.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 15:11
Гост

Това решение на ВКС е пълен парадокс

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 15:09
Гост

Заканата с убийство към деловодителката си е сериозно престъпление.

Друго си е да си от мафията ГЕРБ
Друго си е да си от мафията ГЕРБ
08 октомври 2020 15:02
Гост

Из моята ЧЖ против глоба за „обида на съда“…. НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПОСОЧВАМ ПРАКТИКАТА НА ВКС РЕШЕНИЕ №130/21.04.2020 г., ВКС, Второ наказателно отделение по наказателно дело № 523/2019г. Изразът цитат „Мръсна ***, сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи” спрямо длъжностно лице – Й. И. М., съдебен деловодител в Районен съд – Раднево при изпълнение на службата”, НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, А ПРОСТО ОБИЧАЕН НАЧИН НА ИЗРАЗЯВАНЕ в… Покажи целия коментар »

аха
аха
08 октомври 2020 17:04
Гост

така излиза. такива изрази са си обичаини и типични за инсталираните. Ерго-това не е престъпен израз-според тяхната практика. Според мен изразът е престъпен, но не и според напълно обективния съд.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 13:57
Гост

Toq da se maha wednaga i da otiwa da ìsti na krawite

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 13:57
Гост

Айде бе, айде не пишете за тия подлоги на ГЕРБ ако обичате. Противно е просто

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 15:10
Гост

Е, нали са управляващи и Боко си ги кътка.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 13:56
Гост

Щом е от ГЕРБ са му дали пари

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 13:56
Гост

Вероятно му е казано преди това нещо от типа :
„Ще стане твоЮту, ще ти платят…айде..па после ше почерпиш“

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 13:55
Гост

Еми той като е фен на ГЕРБ как няма да му дадат парички. Разбира се.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 15:10
Гост

Естествено

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 13:55
Гост

Милия. Как може да си от душа фен на тия мафиозита бе? За ожалване си с тоя ментален капацитет

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 13:54
Гост

Мафията в действие,. Нищо ново нали ?

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 15:11
Гост

Нищо, всичко си е по старому.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 13:54
Гост

ГЕРБ толкова се изтърка, като партия и като лица в нея, че чак ми става жал за тях. Защо не сложат Томислав Дончев на мястото на Борисов малко свежи лица да има бе

Тасев
Тасев
09 октомври 2020 21:32
Гост

Какво му е свежото на противната и нагла мутричка с гола главичка?

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 13:53
Гост

Защото сме от ГЕРБ