Трета процедура за подбор на европейски делегиран прокурор (ЕДП) ще обяви в сряда Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС).

До нея се стига, след като Колегиумът на Европейската прокуратура отхвърли кандидатурата на зам.-шефката на окръжната прокуратура в Перник Анита Джамалова и така страната ни в момента има 9 при необходими 10 европейски делегирани прокурори.

Първата процедура беше открита в края на 2020 г. Явиха се 31 кандидати, а през февруари м.г. Прокурорската колегия избра 10 от тях – Светлана Шопова-Колева, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Бисерка Стоянова, Венцислав Фердинандов, Димитър Беличев, Мая Ковачева, Преслава Петкова и Христо Крачунов.

Колегиумът на Европейската прокуратура обаче одобри само четирима – Шопова, Калфин, Беличев и Трифонова.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши настоя за запълване на квотата като на среща с членовете на ПК на ВСС беше казала, че за предпочитане е кандидатите да имат прокурорски опит.

Последва втора процедура, при която за европейски делегирани прокурори бяха излъчени Елена Попова от Специализирания наказателен съд, прокурорите от СГП Виктор Тарчев, Станислав Стойков и Анна Алексова, както и зам.-шефовете на окръжните прокуратури на Перник Анита Джамалова и на Кюстендил – Ивайло Илиев. Всички те, с изключение на Джамалова, бяха одобрени от Европейската прокуратура.

На заседание на Прокурорската колегия преди три седмици, председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Огнян Дамянов съобщи, че в писмо европейският главен прокурор Лаура Кьовеши настоява за още един делегиран прокурор. Дамянов обясни, че колегията не може да предложи някой от участниците във втората процедура, защото никой от тях не е събрал поне 6 гласа в своя полза. Затова ПК на ВСС прекрати процедурата и обяви, че след като изтече срокът за обжалването, ще обяви нова за подбор на един кандидат. 14-дневният срок вече изтече, жалба има, при все това обявяването на третата процедура е в дневния ред на ПК на ВСС за сряда.

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 май 2022 19:57
Гост

Единствената, която на публичното представяне изтърси нещо от рода на „и какво още беше там, не си спомням“ избрана сред десетте?!

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2022 13:26
Гост

Дали знае как се търси у Гуглето?

Банкянски котарак
Банкянски котарак
14 февруари 2022 20:33
Гост

Пуснете обява в „Позвънете“.

ЕдинДругИДругиДвама
ЕдинДругИДругиДвама
14 февруари 2022 15:45
Гост

Пратете им дядо Никола Филчев, той ще ги обучи всичките 🙂

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2022 15:52
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Поредната излагация
Поредната излагация
14 февруари 2022 15:31
Гост

Европрокуратурата търси способни професионалисти, родната ОПГ „Каскет и Тиква“ обаче праща на Кьовеши куцо, кьораво и сакато, само и само да е минало на предварителен кастинг в Доган сарай.

някой
някой
14 февруари 2022 15:25
Гост

коригирайте си информацията,жалба има!

адвокат от САК
адвокат от САК
14 февруари 2022 15:24
Гост

Припомням на всички неюристи, публикуващи коментари в този форум- КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 5 (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин. (2) Това право НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността. Чл. 58. (1) Гражданите СА ДЛЪЖНИ да спазват и изпълняват Конституцията и… Покажи целия коментар »

Браво
Браво
14 февруари 2022 14:57
Гост

Поредната престъпна утайка, обитаваща организацията наречена „ПРБ“, бе изхвърлена с шутове и върната на престъпника Гешев. Някой учуден има ли? Аз лично не вярвам да е останал неподкупван и некорумпиран прокурор в наща държавица.

адвокат от САК
адвокат от САК
14 февруари 2022 15:16
Гост

“…и върната на престъпника Гешев…“ Ако бяхте правоспособен юрист, щяхте да знаете, че думата “престъпник“ може да се употребява законно единствено за лице с влязла в законна сила осъдителна присъда. Такава не е налична за лицето Гешев и той преспокойно може да ви осъди за престъплението клевета. Повече няма смисъл да се коментира мнението ви- видно е, че не сте правоспособен юрист и е безсмислено да се спори с платен политически трол. Ще е добре и да се спре с легендите ви, че сте юристи, защото те търпят разобличение чрез собствената ви лексика.

Съдия
Съдия
14 февруари 2022 14:53
Гост

Предлагам хора, които в живота си не се явявали на конкурс, да не хвърлят кал по тези, които са го направили и то само „защото една жена ми каза“, без дори да познават човека. Омръзна ми да слушам, че всички магистрати, а в частност – прокурори сме маскари. Не, има честни и почтени, малцина са гнили ябълки в съда и прокуратурата, както в политиката и около нас. Никой не говори за тези, които работим добре и прилагаме закона еднакво спрямо всички, защото не е политкоректно. Жалко, а всички, когато трябва да се защитят, веднага използват изразите: „ще се видим в… Покажи целия коментар »

Браво
Браво
14 февруари 2022 15:01
Гост

Като колега юрист, но от другата страна на банката ще ти кажа, ако си прокурор, за да не те наричат „маскара“, започни разследване срещу началника ви с каскета. Има много публична информация, от която ясно се вижда, че тоя малограмотен главен прокурор не става за заеманата от него позиция. Дипломата на Гешев е приравнена юридическа такава, в разрез с правилата. Гешев в моите очи не е магистрат, нито е юрист. Отделно, прокурора води разследването, защо един достоен не се намери за 2 години да започне и да води разследване срещу Гешев? Докато сами не започнете да го разследвате, въпреки трудностите,… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
14 февруари 2022 15:32
Гост

До “Браво 14 февруари 2022 15:01 Гост
Като колега юрист, но от другата страна на банката ще ти кажа…“ 1. Не сте правоспособен юрист 2. Не сте правоспособен юрист от “другата страна на банката“ 3. Не внуишавайте, че сте адвокат- липсва ви 1ви курс на юф на който и да е ВУЗ в Р.България, следователно- НЕ СТЕ правоспособен юрист, не сте дори и студент по право в 1 курс на юф. НЕ ВНУШАВАЙТЕ НЕВЯРНОТО ТВЪРДЕНИЕ, ЧЕ СТЕ КОЛЕГА- АДВОКАТ- ВИЕ СТЕ ЧИСТ ПЛАТЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ТРОЛ.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2022 15:56
Гост

Личи си, когато интелигентни юристи спорят. И когато се включи един платен политически трол, който не е правоспособен юрист, но защитава тезата, за която са му платили.

адвокат от САК
адвокат от САК
14 февруари 2022 16:35
Гост

До “адвокат от САК 14 февруари 2022 16:28“ Освен да крадете нерегистрираният ми ник, за да публикувате от него коментари, които уж са с автор моя милост, нещо друго можете ли- този номер го прилагате вече за 30 път- дайте нещо по-свежо или казвате- за колкото ви плащат, такова качесвото на “труда“ си престирате;D

Юрист
Юрист
14 февруари 2022 16:39
Гост

Троловете си личат отдалече. Особено тези с психическите отклонения.

адвокат от САК
адвокат от САК
14 февруари 2022 17:15
Гост

До “Юрист 14 февруари 2022 16:39“ Точно така- особено ясно си личи похватът от информационната война -се краде никът на неудобният коментатор, да се пише коментар от него с противоположен смисъл и коментаторът да се представя така за психично неуравновесен индивид и по този начин да се измести вниманието на останалите коментатори към личността на коментатора, а не към съдържанието на предходните му, автентични коментари… Впрочем- този метод е взаимстван от руската военна академия, та се чудя кои всъщност са възложителите на тези платени тролове,,

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2022 17:11
Гост

Адмирации за коментара! Много е лесно отстрани, особено политиците реформатори, които не са стъпвали на конкурс, но си мислят, че разбират много от право щот имат диплома.

Браво
Браво
14 февруари 2022 14:51
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Павлова
Павлова
14 февруари 2022 14:24
Гост

Народа те мрази, Гешев! Народа те мрази. Вижда, че си подкупен и подлога. И не, не говори мафията, не те мрази мафията ,нахилена мутро такава. Мрази те народа. Обикновените хора на улицата искат да видят оставката ти.

Браво
Браво
14 февруари 2022 14:54
Гост

Освен народа, мразим го всички в юридическите професионални среди! Единици са, при това добре заплатени, тези които все още изсмукват от пръстите си нелепи аргументи в защита на МАЛОГРАМОТНИЯ Гешев! За никого не е тайна, че Гешев няма право дори да бъде юрист, та дипломата му е нередовна ерго невалидна! Каскета ще бъде уволнен, след което захвърлен в ареста за 7 месеца и 29 дни, а на 30-тия ден ще му бъде повдигано ново обвинение и ще виси за още 7м. и 29 дни, а на 30-тия….. И така по същия маниер, с който той репресираше противниците на властта.

адвокат от САК
адвокат от САК
14 февруари 2022 16:21
Гост

“….Освен народа, мразим го всички в юридическите професионални среди!…“ЛЪЖЕШ, ТРОЛЕ- аз НЕ МРАЗЯ Гешев- за разлика от възложителите ти- политиците от 47НС, а съм адвокат.Освен това- публикувай официално с личните ми данни Специалното пълномощно, с което те упълномощавам от мое име и за моя сметка да даваш такива волеизявления… Троловете можете да бъдет изловени много бързо- не сте юристи, не познавате упълномощаването като правен институт, нито пък сте наясно кога и как се употребява- за разлика от нас- правоспособните юристи….

адвокат от САК
адвокат от САК
14 февруари 2022 16:29
Гост

Ние- платените каскетни тролове обвиняваме в “тролене“ всеки, който не изповядва култа ни към Великата Тиква и Каскета Му

Юрист
Юрист
14 февруари 2022 16:39
Гост

Ами ходете някъде другаде да тролите тогава.

адвокат от САК
адвокат от САК
14 февруари 2022 16:40
Гост

До “адвокат от САК 14 февруари 2022 16:29“ Освен да крадете нерегистрираният ми ник, за да публикувате от него коментари, които уж са с автор моя милост, нещо друго можете ли- този номер го прилагате вече за 31 път- дайте нещо по-свежо или казвате- за колкото ви плащат, такова качеството на “труда“ ви престирате;D

Банкянски котарак
Банкянски котарак
14 февруари 2022 20:39
Гост

Адвокате! От САК. Айде да ти видим личния номер на тебе. Като си толкоз отворен, а? Да не си завършил милиционерското в полите на Витоша или някой от многобройните ПУЦ-ове „по право“, а?

Ставрева
Ставрева
14 февруари 2022 14:23
Гост

Гешев мълчи, като пукъл. Нещастник с нещастниците!

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2022 14:23
Гост

Еми, да идат в гаражите на Земляне. Айде сега. Търси се. Да се намери. Да направят риалити.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2022 14:23
Гост

Леле, предтавете си ако ни искаха 50 човека. Какво правим? Казваме си директно, че нямаме толкова некорумпирани прокурори и това е.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2022 14:22
Гост

Колко още? Ама стига вече.

Бистра
Бистра
14 февруари 2022 14:23
Гост

Тегава история.

Филип
Филип
14 февруари 2022 14:22
Гост

Защо не взеат да вземат Гешев? Така ще ни отърват от него. 🙂

Били
Били
14 февруари 2022 14:23
Гост

Защото там се работи, а не се митка по села и паланки.

Кирова
Кирова
14 февруари 2022 14:22
Гост

Белким намерят. Нямам идея колко още ще се проточи това нещо.

Радосвета
Радосвета
14 февруари 2022 14:21
Гост

Поредната издънка явно. Все някой бива върщан, вероятно защото не е чист и е мешан с мафията.

Ананиева
Ананиева
14 февруари 2022 14:21
Гост

А Гешев защо мисли, че му връщат всички прокурори? Евроа и Кьовеши няма в прав текст да каже – вие сте корумпирани, но то това се чете между редовете и е очевадно.

Даниела
Даниела
14 февруари 2022 14:20
Гост

На никой ли не му прави впечатление, че ние примерно сме номинирали, вече незнам, вероятно 20 човека, и все някой не е харесан в Европа. Това говори за нивото им и това, което правят тук.

Рики
Рики
14 февруари 2022 14:20
Гост

Дано тази трета поред процедура за подбор да е последна.

Мики
Мики
14 февруари 2022 14:21
Гост

Всичко зависи от Колегиумът на Европейската прокуратура.

Манол
Манол
14 февруари 2022 14:20
Гост

Мале страшна драма

Димо
Димо
14 февруари 2022 14:19
Гост

Е, от толкова прокурори, толкова ли не могат да изберат още един.

Димитров
Димитров
14 февруари 2022 14:16
Гост

Голяма сага с този избор.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2022 14:17
Гост

Хората си имат критерии. Не може да одобрят всеки предложен от нас.