Софийският апелативен съд (САС) отказа да освободи предсрочно от затвора тройния убиец Димитър Кънчев, показа проверка на „Лекс“. Съдиите Снежана Душкова-председател, Иван Стойчев и Карамфила Тодорова-докладчик са отменили определението на съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд (СГС), която преди месец реши, че Кънчев може да бъде освободен.

Той е осъден на 16 години затвор за тройното убийство в столичния кв. „Гео Милев“. На 2 март 1997 г. Кънчев убил баща си Николай, втората му съпруга Миглена и доведения си 4-годишен брат Николай. Убийството е било провокирано от скандал между бащата и сина. Димитър Кънчев дължал 540 000 неденоминирани лева и трябвало да ги вземе отнякъде, за да погаси дълга си. Решил да вземе пистолета на баща си и да го продаде, но Николай Кънчев го хванал и затова Димитър избил цялото семейство.

Съдебната сага продължи 17 години, тъй като делото многократно беше връщано, а най-спорният момент в него бяха самопризнанията на 18-годишния тогава Кънчев, от които той се отказа, защото били изтръгнати, след като бил упоен с диазепам. В тях той разказваше как застрелял баща си и съпругата му, след което заклал доведения си 4-годишен брат, докато гледа телевизия на дивана. За да го осъди, ВКС се довери на експертизи, според които под протоколите за разпити на Кънчев има подписи на негови адвокати, а въздействието на диазепама върху поведението му не е било от такова значение, че да повлияе на казаното от него пред разследващите.

Преди две години и градският, и апелативният съд отказаха да пуснат предсрочно Кънчев, тъй като още вярвал, че е невинен и не поемал отговорност за стореното.

Той влезе в затвора през май 2013 г., но вече е на лек режим и работи, за което му се приспадат допълнително дни от присъдата. Така, до момента Кънчев е изтърпял 13 години и половина от наказанието и му остават 2 години и 6 месеца.

След като тази година Кънчев отново поиска да бъде освободен предсрочно, съдия Тодорова реши, че той вече се е поправил и определи оставащия срок от наказанието му за изпитателен, през който той да бъде включен в програма за обществено въздействие. Основен аргумент за решението на първата инстанция беше заключението, че затворническите власти са подходили  формално в работата си с осъдения, не знаели нищо за него и срещите с инспекторите се изчерпвали с това да му разрешат да работи. Според СГС постигнатият от Кънчев напредък, който не се отрича и от затворническата администрация, е изцяло негова заслуга, а не от усилията на експертите, които е трябвало да работят с него през годините в затвора.

Отбелязано беше още, че Кънчев многократно е бил награждаван, не е бил наказван и няколко пъти е бил пускан и в домашен отпуск, като никога не е извършвал нарушения и се връщал навреме. Режимът му постепенно бил смекчаван и е заменен с най-лек, което му позволява да работи и на външни обекти. Според събраните за него данни, оценката за риск била ниска, нямал агресивно поведение и враждебни нагласи и единственият отбелязан дефицит остава това, че не признава престъплението, за което е осъден.

Според съдия Тодорова обаче тези твърдения почиват на „превратно разбиране на целите на наказанието и корекционната работа“, тъй като самопризнанието не е условие за предсрочното освобождаване. Заради „клишираните“ доклади на администрацията, градският съд назначи експертиза и след нейното заключение прие, че Кънчев е дал достатъчно доказателства, че се е поправил.

Апелативните съдии обаче заявяват, че не е задача на съда да дава оценки на затворническата администрация. Според САС съдия Тодорова е приела само положителните констатации за Кънчев, направени от администрацията и от назначените експерти.

„Тази двойнственост в отношението на съда към едни и същи доказателствените източници, изготвени по един и същ ред, разстройва изводите му и ги прави неубедителни“, пишат апелативните съдии (определението на съда, виж тук). Те наблягат на извода, че независимо от значителния прогрес при Кънчев „продължава да е налице зона с дефицит и това е отношението към правонарушението“. В определението си САС подчертава, че той приема само частично отговорността за престъплението, все още не съзнава в пълна степен вредата, която е причинил и намира присъдата си за завишена. Затова според апелативния съд Кънчев не е дал достатъчно доказателства за поправянето си и не отхвърля стореното от него като напълно общественонеприемливо.

„И тук не става въпрос за това осъденият да прави самопризнание, а за това, че на този нов етап, при който е осъден, да покаже трансформирано, в резултат на изтърпяване на наказанието, съзнание и отношение към основанието за това наказание. Поправянето предполага ново, осъзнато, различно и най-вече критично отношение към деянието като основание за наказанието, именно което ново отношение показва осъденият като променен и което не би му позволило повече да пристъпва към общественоопасни прояви. Поправянето не се свежда до просто формално изпълнение на определена програма, а е сложен и продължителен процес на личностово издигане и съзряване. Понастоящем, не може все ще да се приеме, че у осъдения са постигнати характерните за поправянето нагласи, такива, които да показват, че личността е променена, различна, достигнала нужното ниво на критичност и самокритичност, които да гарантират, че на свобода ще има напълно социално приемливо и безопасно поведение“, пише САС, за да мотивира отказа си да освободи предсрочно затворника.

В определението му е отбелязан и един от изводите в назначената от първата инстанция експертиза, която се е занимала именно с отношението на Кънчев към извършеното престъпление. Експертите са го питали и за семейството и в заключението си са посочили, че ставал по-изнервен и включвал защитен механизъм, когато била засегната темата за баща му.

„Когато въвежда темата за баща си, именно за чието убийство е осъден, той изброява само факти и отсъства емоционална рефлексия. По адрес на баща си се изразява специфично, като казва: „убит на 44 години“, израз показателен за дистанцираност от извършеното и своеобразен неутралитет“, подчертава САС.

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:09
Гост

­­­Г­о­р­е­­щ­­и­ ­­­м­о­м­­­и­­ч­е­­т­­­а­­­ ­в­­и­ ­о­ч­­а­­­к­­в­­­а­­т ­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?67350

Ех..
Ех..
02 януари 2022 9:33
Гост

16 г. за тройно убийство, дами и господа! И след 7 г „усулена рабита и поправяне“ иска да излиза…
По закон е недостоен наследник, но реално дали ще е така (сумите по сметките, апартаментите)

Анонимен
Анонимен
02 януари 2022 9:47
Гост

Редуциране и замяна на наказанието за престъпление, извършено като непълнолетен, дами и господа!

Анонимен
Анонимен
01 януари 2022 10:33
Гост

Интересно един ден при предсрочното освобождаване на Тиквата и Каскета, дали може отричането до последно на престъпленията, за които бъдат осъдени, да бъде единствен мотив за неуважаване на молбата им.

Димитър
Димитър
01 януари 2022 17:48
Гост

И понеже вероятно НИКОГА НЯМА ДА СТИГНЕМ ДОТАМ ПОНЕЖЕ НЯМА ДА ВЛЯЗАТ В ЗАТВОРА. Сега, знаете че :
-не можете да смените ВСС-нямате 2/3 мнозинство,да мандата им ще изтече,ама ГЕРБ и ДПС няма да ви подкрепят;
-не можете да махнете Гешев;
-Рашков вече се дъни главоломно;
-Кирчо няма да издържи първите сметки след мораториума,нито натиска на САЩ за Македония от една страна и то коалицията срещу Македония от друга…
Какво предсрочно освобождаване те гони,може би защото знаеш че дори няма да имат присъда,…..

Бай Ставри е търпелив
Бай Ставри е търпелив
01 януари 2022 18:25
Гост

Единственото вярно нещо е, че мафиотите от ГЕРБ и ДПС действат в синхрон. Иначе блажени са верващите тиквопоклонници, че на ВСС и Гешев мандатите никога няма да изтекат, дори да не бъдат предсрочно прекратени. Освен това Кьовеши чака на нисък старт да се промени подсъдността и внесените от европрокуратурата ОА да се разглеждат от всеки друг съд, но не и от специализирания. Което ще е едно от първите неща, които ще се случат.

Анонимен
Анонимен
01 януари 2022 18:41
Гост

Гешев може да се ползва с имунитет (колеги?), но Борисов само да се намери кой да му повдигне обвинение дори само за част от престъпленията му и то дори само за тези, които бяха направени публично достояние, надали ще се намери съдия (изключая тези от СпНС), който да не го задържи под стража и след това осъди. Борисов е пътник, за Гешев някой ако знае да каже има ли имунитет, който да го спаси от Кьовеши.

Димитър
Димитър
02 януари 2022 22:47
Гост

Ех вие бе смелчаците,много сте страшни да повдигате обвинения,а толкова ли сте зле да мислите,че ще успеете да ги докажете,дори да са истина. Ако един човек целия му живот е минал в престъпления,както твърдите за Борисов,дали все пак няма да се научи ,какво върви и какво не?! Боже щом опряхте до Борисов и повдигане на обвинения,а Кирчо отговаря на Бюреков,да спре да пише лошо за новия кабинет…леле много сте зле….:)

Анонимен
Анонимен
01 януари 2022 19:42
Гост

Тази глупост Лаира лично ли ти я нашепна на ушенцета?

Димитър
Димитър
02 януари 2022 22:45
Гост

До:Бай Ставри е търпелив
01 януари 2022 18:25
Абе протестърно малоумни тролчета,кога ме чухте да казвам че Гешев има ВЕЧЕН МАНДАТ ИЛИ ВСС?! Не няма ,но…да не можете да ги прекратите предсрочно,а това е достатъчно да ви унищожат. Кьовеши чакала на нисък старт…..Ами и ще си чака защото НЕ САМО НИЕ ИМАМЕ ПРОБЛЕМ С европейското наказателно процесуално право и по-специално с нейната юрисдикция-Полша и Чехия също,а те нямат Гешев…Има да си чакате Лаура да ви оправи….

Адвокат
Адвокат
01 януари 2022 23:18
Гост

Странно е да се пишат чак такива глупости в правен форум и очевидно да няма нито един магистрат сред пишещите

Анонимен
Анонимен
31 декември 2021 22:27
Гост

Боркинята за справедливост! Примера за много съдии?! „Перфектни“ мотиви с елементи за принос в развитието на наказателното правораздаване, писани по дело за кражба с един подсъдим …в продължение на 5 години! ТОВА ЛИ Е ПОЛЕЗНИЯ СЪДИЯ ЗА ОБЩЕСТВОТО?! А дали няма и нещо друго- преживелият дядо с оцелелия внук(без значение убиец или не, защото е единствен) е мултимилионер?!

Анонимен
Анонимен
31 декември 2021 22:31
Гост

Това явно е някаква актуална опорна точка на лайнометните медии на Пеевски след осъдителното решение на ЕСПЧ срещу мутренско-тиквените похвати, използвани срещу М. Тодорова.

Анонимен
Анонимен
01 януари 2022 19:46
Гост

Тук е пълно с идиоти. Съдията е Карамфила, а не Мирослава Тодорова. Но в стремежа си да оправдаете кинтите от Америка за България и глупостите на Прокопиев дори и тук не правите разлика. Халал да са ви!

Анонимен
Анонимен
02 януари 2022 11:40
Гост

Пълни идиоти, само търсят някое име, неудобно на Доган сарай, за да излеят поредната помия под формата на опорни точки срещу него. То не била Мирослава, а Карамфила, то не били компютри, а компоти… за троловете с каскети няма голяма разлика.

Анонимен
Анонимен
02 януари 2022 19:03
Гост

Не срещу нея. Тя не е личност, която да заслужава чак такова внимание. С нея никой не се занимава. Занимават се хората със забавените й дела и либералните услуги, които прави на Страбург. С последиците от постановените й актове. С това се занимават хората…

Миризливите Соросоиди
Миризливите Соросоиди
31 декември 2021 21:39
Гост

Пак ли тази съдийка,с поредното скандално решение!!
До кога подобни екземпляри ще безчинстват за сметка на обществото!
Повечето в квартала ме на тоя елемент го познават като изключително нагъл и брутален.
Хайде ако иска съдийката Мирослава Тодорова да си го вземе вкъщи,нали е много хрисим и добър човечеца.
Пожелавам й да го срещне някоя вечер по тъмно и само да ме пожелае „Добър вечер“,ще видите резултата.

Dkprisoner
Dkprisoner
31 декември 2021 22:20
Гост

Чак пък брутален тип… Познавам го от затвора в Казичене, нормялен си е човека.. Малко даже изгубил живец след 14 години затвор как да е!? Немога да разбера тия съдии на кви се правят. Значи той е на лек режим с полагаема месечна отпуска (3 дни извън затвора всеки месец), вероятно работи на вън всеки ден и само спи в затвора, години наред няма наказание (което като цяло много лесно може да получиш в местата за лишаване от свобода) за да си гони целта (предсрочно освобождаване) и накрая няква кисела лелка ти казава ама ти не си се попрвил за… Покажи целия коментар »

Тиквено-каскетен олигофрен
Тиквено-каскетен олигофрен
31 декември 2021 22:22
Гост

Скандалните решения са тези, с които ЕСПЧ признава и осъжда упражняваната години наред спрямо съдия Тодорова репресия от държавни органи (по времето на ГЕРБ и ДПС разбира се). Но това в лайнометните издания на вашия спонсор не го пише и за вас скандално е само направеното от противниците на престъпната шайка от ГЕРБ и ДПС.

Анонимен
Анонимен
02 януари 2022 18:54
Гост

Всичко се свежда до някаква политическа конюнктура. Не. Не ГЕРБ и ДПС, а елементарната превенция тези хода да не се разхождат сред децата ни. За това иде реч…

Анонимен
Анонимен
31 декември 2021 15:17
Гост

Трябва някой да направи анализ на практиката създавана от перфектните съдии – храненици на ССБ и спонсорирани индиректно за да либералстват. Много интересно ще бъде колко убийци, изнасилвачи и всякаква измет са пуснали. За тях генералната превенция не съществува като понятие. Всеки психопат след подобно решение като това на Тодорова ще си направи сметка, че е много по- ефикасно и евтино да убие жена си , детето си и баща си, да вземе наследството им и да ги излежи за 8 години вместо да ги търпи за цял живот и да ги издържа. Не знам не ги ли е срам… Покажи целия коментар »

Анна
Анна
31 декември 2021 15:39
Гост

Какво наследство при убийство? Прочети малко Тасев.

Анонимен
Анонимен
02 януари 2022 18:50
Гост

Не Тасев, а в самия Закона за наследството пише, че недостойният остава наследник – ако има жена и/или деца те наследяват. И кой ще прецени и обяви недостойнството? Убитият единствен наследодател? Или другите избити наследници? Или държавата – ако тя е единствен наследник освен недостойния?

Анонимен
Анонимен
31 декември 2021 21:21
Гост

За теб „перфектните“ съдии винаги постановяват максимални присъди и никога не освобождават предсрочно? Олигофрен с каскет!

Анонимен
Анонимен
02 януари 2022 19:00
Гост

Явно максималните присъди вървят задължително с обидни епитети и каскети. Логиката справедлива тежка присъда = на олигофрен с каскет не е много обоснована. Липсва свързващото звено май, но то е по- лесно да пишеш обиди с удивителни, отколкото да мислиш. А съдиите какви са е видно. Добре че я „репресират“ Тодорова, че да има повод ССБ да дават изявления и да правят пр кампании против прокуратурата. Ако не я изкарваха репресирана нямаше да има поводи…Жалка работа.

Приятел
Приятел
31 декември 2021 13:42
Гост

М.Тодорова и Вл.Янева са за съд,за дадени от тях стотици незаконни с.р.с та.

Анонимен
Анонимен
31 декември 2021 15:15
Гост

Янева беше човек на задкулисието и въпреки това беше осъдена. Тодорова е от най-изявените критици на задкулисието и предвид това години наред беше тричана, но не намериха за какво да се захванат нито да я накажат дисциплинарно, камо ли да я осъдят за престъпление.

Анонимен
Анонимен
31 декември 2021 13:32
Гост

Този човек не бих го пуснала от затвора до края на присъдата най-вече заради тежестта на престъплението. Моите уважения към съдия Тодорова, но в конкретния случай не смятам, че Кънчев се е поправил и съзнава какво е извършил

Анонимен
Анонимен
31 декември 2021 13:17
Гост

Мирослава Тодорова е много добър съдия, започвам с тази уговорка, защото този път ми се струва, че е прекалила в либерално-възстановителния подход. Трябва баланс и умереност във всичко и най-вече в правораздаването. Тя го умее, но сега не се е получило

Спондж
Спондж
31 декември 2021 13:20
Гост

Всъщност, в такива ситуации често съдията предварително е решил, след като се е запознал или познава случая, а после само пише аргументация. Имам предвид, че в САС са си казали: А, не, този не може да излезе. И после са си мотивирали определението. А СГС обратното.

123
123
31 декември 2021 13:17
Гост

Абе, както и да го гледам, излиза, че е в затвора от 8 години, а е осъден на 16. Формално може, с работата, още повече, ама някак прекалено за тройно убийство, включително и на малко дете.

доживотен?!
доживотен?!
31 декември 2021 13:21
Гост

Съгласен! За тройно убийство и то на близките му! Направо не ми се говори за какъв човек става дума. Как не е с до ивотен?!

Dkprisoner
Dkprisoner
31 декември 2021 22:23
Гост

Не може с доживотен, деянието е извършено като е бил непълнолетен.

Нора
Нора
10 януари 2023 5:36
Гост

Бил е на навършени 18 години към момента на деянието.

Анонимен
Анонимен
31 декември 2021 13:15
Гост

Изглежда, че основният, ако не и единственият мотив да не го пуснат е, че не признава, че е автор на престъплението.

Анонимен
Анонимен
31 декември 2021 13:14
Гост

Този ако излезе, ще ме е страх да вървя из квартала, в който живее. Пълен психопат! Никакво УПО за него, да си излежи докрая

Z.Z
Z.Z
31 декември 2021 13:17
Гост

И след две години вече няма да те е страх ли?

9898
9898
31 декември 2021 13:14
Гост

Размина му се новогодишният подарък.

Анонимен
Анонимен
31 декември 2021 13:31
Гост

То с тоя ковид, за какво му е да излиза, навън е по-опасно от Казичане.

Анонимен
Анонимен
31 декември 2021 13:13
Гост

Кофти състав се е паднал. Ако беше Калпакчиев нямаше да има проблеми.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
31 декември 2021 13:54
Гост

Калпакчиев е перфектен съдия.

Анонимен
Анонимен
31 декември 2021 15:18
Гост

Калпакчиев е обратното на Каскета и Барни Ръбъл и затова е недолюбван от троловете на Доган сарай.

ррррр
ррррр
31 декември 2021 21:41
Гост

Калпакчията вече щеше да го е пуснал и да се хили мазно отстрани..