Полицаите започнаха вече да налагат глоби и на разхождащи домашни любимци в паркове и градинки. Семейство от Бургас се оплака, че са им съставени два акта за по 300 лева, след като разхождали кучетата си в морската градина в града.

Пред „Нова телевизия“ Пламен и Вяра разказаха, че живеят на метри от парка и извели кучетата си за 15 минути, като спазвали и дистанция. Полицаи обаче ги спрели и санкционирали, като им обяснили, че разходките и на домашни любимци в парковете не са разрешени.

„Полицаите ми обясниха, че според наредбата нямаме право да разхождаме кучета в паркове и градинки. На сайта на Министерство на здравеопазването е написано, че имаме право. Получава се парадокс. Кой е прав – министър Ананиев или полицията?“, пита пострадалият и казва, че ще обжалват актовете.

Парадоксът е в това, че на 20 март здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, в която се казва, че се преустановяват посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки, съоръжения на открити и закрити обществени места.

Изключения за домашни любимци в заповедта не са посочени и тя не е променяна. Също на 20 март обаче, след запитване от журналисти, от Министерството на здравеопазването информираха, че домашни любимци може да бъдат разхождани в паркове и градинки, но не трябва да се предизвикват струпвания на граждани, като за целта следва да се спазва дистанция от минимум един метър между собствениците на животните.

Това изключение не влезе в нито една от издадените заповеди на министър Ананиев и формално полицаите имат основания да глобяват, като се позовават на официалната заповед, а не на прессъобщение в сайта на здравното министерство.

Преди дни и столичният кмет Йорданка Фандъкова подчерта, че заповедта на министъра не въвежда изключение за домашни любимци от забраната за посещения на парковете, но засега глобени столичани няма. „Не глобите трябва да ни ръководят. Нека бъдем отговорни“, коментира Фандъкова.

Във Варна засега няма сигнали за наложени глоби, но там полицията също не разрешава на хората да разхождат домашните си любимци в парковете. Още след заповедта на министъра, началникът на „Охранителна полиция“ в морската столица Илиян Илиев коментира пред БНР, че хората трябва да са отговорни и да разхождат кучетата пред блоковете, а не из целия град.

В същото време от днес заработи и Единният информационен портал с актуални данни за коронавируса. Той беше представен официално от Красимир Божанов, директор на дирекция „Модернизация на администрацията“ към Министерския съвет, който изрично подчерта, че една от основните функции на портала е и да ориентира гражданите за актуалните ограничения.

В него има специална секция „ограничителни мерки“, в която са описани всички забрани, въведени със заповед на здравния министър в последния един месец. Сред тях е и тази за посещения на паркове и градинки, но в обяснението изрично е посочено, че домашни любимци може да бъдат разхождани там, стига да не се предизвикват струпвания и да се спазва дистанция.

Заповедта на здравния министър, която е общият административен акт, който полицаите и всички граждани трябва да изпълняват, обаче не въвежда никакви изключения.

От МВР съобщиха днес, че от началото на извънредното положение са съставени 2102 акта за нарушение на противоепидемичните мерки. След последните законодателни промени, глобите бяха намалени и вече са от 300 до 1000 лева.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов каза, че са образувани и 638 досъдебни производства, а 24 000 са хората, които са поставени под карантинат и полицаи следят дали я спазват.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 април 2020 8:43
Гост

Цялото семество ли разхождат едно куче?

Анти Бай Ганьо
Анти Бай Ганьо
12 април 2020 19:52
Гост

Ако внимателно си следител, щеше да видиш, че не иде реч за едно куче! Ако и това не ти харесва, вземи от познати две кучета и ги разходи едновременно! След това заповядай пак да пишеш глупости. Пардон – умнотии…

Джони старото куче
Джони старото куче
13 април 2020 12:02
Гост

Дори цялото семейство да разхожда едно куче, какво от това?
Нещата все пак трябва да имат някакъв смисъл.
Значи цялото семейство може да бъде на едно място в къщи, но не може да бъде на едно място в парка или на улицата, така ли?
Това е височайша простотия, на която също толкова скудоумно реагират мунчовците от полицията. Ще те глобят, защото не спазваш дистанция от семейството си на улицата. От онези, с които до преди малко сте били един до друг в къщи! Ку-ку, ку-ку!

Горки
Горки
10 април 2020 22:51
Гост

Нека Аперативния щаб излезе с доказателства , че хората се заразяват като тичат сами в парка или ходят с половинката си на Витоша . Това са пълни глупости . Значи можеш да ходиш в супермаркета – затворено помещение – с още 40-50 човека и да се буташ за промоцията , обаче на пътеката на Витоша където има вятър и разстояние по 30-40 метра или километри до друг човек….не може ???? Значи единственото развлечение остава да се блъскаме по тротоарите и да си дишаме във врата пред аптеките . Е толкова тъпи не вярвам да ни мислят .

Закон и ред
Закон и ред
10 април 2020 16:57
Гост

Обясненията на Ананиев и Фандъкова са типичен пример за ПРАВЕН НИХИЛИЗЪМ . Да , в заповедта на Ананиев е забранено посещаване на паркове и точка. Никъде не пише за кучета , кучкари , котки и коткари . Друг е въпросът , че вместо да забранява посещения на паркове , градинки , планини и пр. държавата трябваше да създаде ЯСЕН РЕГЛАМЕНТ – кога , къде , колко души и пр. Първо , естествено , че заповедта масово не се спазва , защото има ситуации , в които просто трябва да минеш през парк или градинка , за да отидеш на работа… Покажи целия коментар »

наблюдател
наблюдател
10 април 2020 13:42
Гост

ТИПИЧНАТА БЪЛГАРСКА КОМБИНАЦИЯ МЕЖДУ ГРАЖДАНСКАТА БЕЗОТГОВОРНОСТ И ИНСТИТУЦИОНАЛНА НЕОРГАНИЗИРАНОСТ.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
10 април 2020 13:41
Гост

Ей, тъпунгери,в САЩ,Италия и Испания мрат по хиляда души дневно – и сега тази лелка тръгнала да си разхожда помияра,и не разбрала че й дават възможност да иде да го изпикае навън, а не да се разхожда. И се чуди що я глобили. А че има разни пубери със скейбордове навън – ми като им глобят родителите, ще престанат да излизат. Ама че тъп народ – 90 % никога не са ходили в гората, сега им се дощя там да ходят.

LSSAH
LSSAH
10 април 2020 17:44
Гост

Мед ми капе на душата като гледам колко народ има по улиците и са теглили една майна на щаба. А колко много ще бъдат през почивните дни.

Горки
Горки
10 април 2020 22:45
Гост

Като гледам ти поначало си живееш в гората …

Анти Бай Ганьо
Анти Бай Ганьо
12 април 2020 19:40
Гост

За САЩ не съм проверявала, но за Испания и Италия като провериш официалните данни и виждаш, че в на средна база в момента там умират по-малко хора, отколкото миналата и по-миналата година… Отделно е въпросът от какво точно умират! И как го представят медии и/или заинтересовани лица и служби. Писна ми от новини тип: „… поредната жертва. Почина болен от корона-вирус. Имаше съпътстващи заболявания, а именно три инфаркта, диабет, паднала тухла на главата и онкологично заболяване. Починалият е на 105 години…“ В момента нито един специалист, повтарям – специалист вирусолог, не е потвърдил смърт конкретно от корона-вирус. А разходките в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 април 2020 13:17
Гост

Стиха вече глупости! Взел си куче, трябва да го извеждаш и точка. И не за всички породи става да“направят просто по едно кръгче около блока“. Да си координират нещата, а не да глобяват добросъвестните граждани.

Чавдар
Чавдар
10 април 2020 13:20
Гост

Вчера на спирката на НДК се изсипа една тумба младежи със скейтове. Те дали ще спазват дистанция?

въпрос
въпрос
10 април 2020 14:24
Гост

Къде конкретно пише,че трябва да се спазва дистанция-посочи линк към заповед.

Гражданин
Гражданин
10 април 2020 12:19
Гост

Кога ще отворят Витоша за семейства, които така или иначе живеят заедно и ако има заразен, всички са заразени?

Да ви видим
Да ви видим
10 април 2020 12:22
Гост

Когато ти, гражданино, се качиш на Витоша само със семейството си, а не с още две три други семейства и проявиш отговорност. Полицията няма как да следи кой с кого се събира по поляните, а на съвестта на гражданите доказано не може да се разчита.

Nikolov
Nikolov
10 април 2020 12:10
Гост

За мен това не е редно и трябва да се оеднакви всичко

Иванов
Иванов
10 април 2020 12:09
Гост

Имам чувството, че нарочно се чудят какво да захапят и да глобавят

Анонимен
Анонимен
10 април 2020 13:15
Гост

Няма да се учудя ако издадат заповед и кучетата да спазват дистанция.

Цветановски
Цветановски
10 април 2020 12:09
Гост

Така стана, като започнаха с тия разигравания. Днес едно, утре друго. Днес с маска, утре без маска.

Анонимен
Анонимен
10 април 2020 12:13
Гост

Нали наистина маските щяха да са задължителни?

Онтарски
Онтарски
10 април 2020 12:08
Гост

Това изключение не влезе в нито една от издадените заповеди на министър Ананиев и формално полицаите имат основания да глобяват, като се позовават на официалната заповед, а не на прессъобщение в сайта на здравното министерство.

E kак орган на реда ще се позовава на прессъобщение бе. Ми естествено, че ще се позовават на наредбата. Като не им е казано сутринта на оперативката новото нещо, значи ще глобаяват. Те си пишат акта на листчето, а после дали ще важи в съдъ е друга тема

Анонимен
Анонимен
10 април 2020 12:08
Гост

Е в крайна сметка може или не може да си извеждаме кучетата?

Онтарски
Онтарски
10 април 2020 12:07
Гост

Не знам защо се стига до тия разминавания. Нещо не е написано и обновено на сайта ли.

Анонимен
Анонимен
10 април 2020 12:16
Гост

За да прибират пари. Поредният пладнешки обир.

Антоан
Антоан
10 април 2020 12:07
Гост

Ами те мислят, че е забранено. Ананиев днес казва едно, след 4 часа друго.

Елица
Елица
10 април 2020 12:43
Гост

Какво казва е едно, нас ни интересува какво подписва и обявява.

Filipa E
Filipa E
10 април 2020 12:06
Гост

Българска му работа. Нищо странно

Миленов
Миленов
10 април 2020 12:06
Гост

Ами да обжалва естествено. Не може така.

Павлов
Павлов
10 април 2020 12:05
Гост

Ох, не може ли тия кучета да се разхождат около блока? Защо трябва да е в парка. Като има несъответствия да си ги разхождат пред блока. Аз така бих направил.

Анонимен
Анонимен
10 април 2020 12:17
Гост

Те от къде да знаят хората, че така ще се получи?

Aleksandar R
Aleksandar R
15 април 2020 15:41
Гост

Както по-рано коментираха бе всяко куче му стига разходка пред блока. Някои породи трябва да тичат минимум определени километри всеки ден и не от прищявка на стопанина , а за самото им здравословно състояние. Допълнително полицията не прави проблем и само за паркове и градинки , а вече и за междублоковите пространства. Аз живея във Варна точно до морската градина и обичайно си разхождам кучето свободно там , но след забележка се изместих в определеното за това кучешки парк от който пак ни изгониха и последното място … Пред блока ми (напълно сам и с маска) на5тата минута се появи… Покажи целия коментар »

Тошков
Тошков
10 април 2020 12:04
Гост

Еми вижте какво – община и държава винаги са искали да събират глобички. Те от това си пълнят хазната, която вечно е празна.