Министерството на правосъдието на Сърбия е отказало да изпълни искането на българската прокуратура за временно задържане на шефовете на криптокомпанията „Нексо“ Антони Тренчев и Коста Кънчев.

Това съобщиха днес от държавното обвинение и поясниха, че градската прокуратура е сезирала главния прокурор Иван Гешев за този „безпрецедентен случай на неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадиция“.

Тренчев, Кънчев, Траян Николов и Калин Методиев бяха обвинени в началото на годината за ръководство и участие в престъпна група, която е действала от 2018 г. до 12 януари 2023 г. в България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови. Според обвинението групата е била създадена, за да пере пари, да извършва данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз.

Тогава от прокуратурата обясниха, че Тренчев и Кънчев са обявени за издирване, защото не са в България, а Николов и Методиев са на свобода срещу парични гаранции. Преди дни главният прокурор Иван Гешев каза, че двамата издирвани са кацнали в Сърбия и добави, че няма съмнение с кого ще се виждат там, като вероятно визираше издирвания и укрил се в Белград бивш шеф на КТБ Цветан Василев.

Събраха се. Сега очаквам да кацнат Божков, може би този Овидиу от Швейцария, може би вашият колега Димитър Стоянов от BIRD, може би някои политици и политически партии и да си направят една голяма оперативка. И да си разпределят задачите – кой ще се занимава с финансирането, кой ще се занимава с медиите и с компрометиране на магистрати и на работещи колеги. А, изпуснах Красимир Каменов от ЮАР, известен още като Къро, може би и той ще кацне в Белград. Това, разбира се, е шега„, каза в петък Гешев.

От днешното съобщение на прокуратурата става ясно, че европейските заповеди за арест на Тренчев и Кънчев са били издадени на 31 март. Двамата са били обявени за издирване в Шенгенската информационна система и по канала на Интерпол на 4 април, а на 7 април Генералният секретариат на Интерпол потвърдил получаването на документите за международното издирване.

Също на 7 април, когато и главният прокурор обяви, че двамата са кацнали в Сърбия, е била получена информация от Интерпол, че обвиняемите са заявили, че са „жертва на политически мотивирана клеветническа кампания в хода на изборната кампания в България“.

Затова от Интерпол са поискали от прокуратурата допълнителна информация за евентуални политически длъжности, дейности, връзки и влияние в България на издирваните. Информацията била изпратена, а от организацията отговорили, че ще я анализират, за да преценят дали съответства с правилата на Интерпол. От прокуратурата подчертават, че заместник на Иван Гешев е изпратил до Интерпол молба за международно издирване и временно задържане на Тренчев и Кънчев.

Отново на 7 април е била получена и информация от националното бюро на Интерпол в Белград, че двамата са кацнали предната нощ на летището в сръбската столица с полет от Дубай. Интерпол е уведомила властите в Сърбия, че предвид жалбите на Тренчев и Кънчев, съобщенията за издирването им не са видими.

„В тази връзка са изпратени преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите до Министерство на правосъдието на Република Сърбия. Искането на българската прокуратура за временно задържане на издирваните лица не е изпълнено от компетентните сръбски власти“, посочиха от държавното обвинение и поясниха, че са уведомили главния прокурор, за да сезира Генералния секретар на Съвета на Европа за неспазените от Сърбия международни договорености по Европейската конвенция за екстрадицията.

На следващия ден Тренчев вече беше отлетял от Сърбия и пусна видео от Дубай.

„Мислех да не се занимавам с глупости. По някаква причина моето местонахождение отново стана общонационален интерес. Здравейте от ареста в Белград, настроението е добро. За пореден път българските институции злоупотребяват с имената на международни институции. Вместо най-накрая да ни кажат нещо за кюлчетата, за чувалите, за къщите, се занимават кой накъде бил летял, къде бил кацнал, кой с кого ще се среща“, каза Тренчев.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 април 2023 10:45
Гост

Типично за сърболята – руското прокси на Балканите, на тях им стига да им се плати, както направи Цветан Василев, за да укрият/пуснат, когото и да било.

bicomel583
bicomel583
11 април 2023 11:43
Гост

Are you Searching for Captain Tom’s Seafood Menu and All about Seofood information with history and most interesting facts about it.

https://seafood-menu.com/captain-toms-seafood-menu/

Анонимен
Анонимен
11 април 2023 11:42
Гост

Ако създадат международна измерителна единица за тъпотия или наглост, поне едната от двете трябва да я нарекат на Каскета.

Георги Ат.
Георги Ат.
11 април 2023 10:22
Гост

Айде, айде … да не се окаже после, че и други държави няма ги задържат с тези обвинения.

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 19:44
Гост

Сърбите са руски подлоги и им помагат. Ясно е за всички

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 19:59
Гост

Глупостите пускай във Фейсбук или бг мама.
Тук се питаме по какви съображения Сърбия ще изпълнява нечии частни поръчки, като безгръбначна България .
Питахме от правна гледна точка защо, не за такава от тролско естество.

Анонимен
Анонимен
11 април 2023 9:47
Гост

За полицейско сътрудничество и Интерпол да си чувал нещо??

Анонимен
Анонимен
11 април 2023 10:52
Гост

Да си чувал, че има конкретни основания, конкретни процедури и че не всеки е задължен да изпълнява всяко нареждане отвред? Като кое правомощие е упражнила Интерпол, на какво основание, че да ми пишеш общи приказки? Това да не ти е полицейски нискобюджетен холивудски филм?
В статията се пише за Конвенция, къмкоято по-долу е даден линк. С Която Сърбия е съмнително да е обвързана.
А почети и нещо различно, този път свързано с Интерпол и случая:

https://btvnovinite.bg/bulgaria/nekso-antoni-trenchev-i-kosta-kanchev-ne-figurirat-nito-v-spisak-na-interpol-nito-na-evropol.html#

Любител
Любител
11 април 2023 16:24
Гост

Дали има основания за екстрадиция, може да се произнесе само съдът. Сърбите направо са отказали да задействат процедурата пред собственият си съд. На практика – показали са ни един дебел……..

Анонимен
Анонимен
11 април 2023 18:10
Гост

Гений, ако ЕЗА или искането за екстрадиция още нямат дори и флаг, няма основание за каквото и да било.Това, че някой си мисли, че е Господ, е друг въпрос.

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 19:33
Гост

СГП-то осрахте се пак.Дали не е някой спецко-районник.Ставате смешни.

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 18:59
Гост

„…градската прокуратура е сезирала главния прокурор Иван Гешев за този „безпрецедентен случай на неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадиция“.

Те тази конвенция с какво ангажира Сърбия питах.

Гешев е ПОЗОР!
Гешев е ПОЗОР!
10 април 2023 17:37
Гост

На калпав Каскет, Сърбия му виновна
…. ОСТАВКА КАСКЕТ!

Боян М.
Боян М.
10 април 2023 17:36
Гост

Поредният пример защо Гешев е неспособен юрист и е позор за държавата ни. ПРБ под това ръководство е просто една шега…

Виктор
Виктор
10 април 2023 17:16
Гост

Докато нашите се плюнчат, хората си пътуват от Сърбия до Дубай.

Ники
Ники
10 април 2023 17:12
Гост

Ще ги пипнст колкото и Цветан Василев.

Чочо
Чочо
10 април 2023 17:13
Гост

При тези нескопосани обвинения.

Асен
Асен
10 април 2023 17:08
Гост

Това неспазване на международните договорености е недопустимо.

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 19:01
Гост

Хайде, АсАне, пробвай да поясниш кои договорености не е изпълнила Сърбия.
Това ни е партийна сбирка.
Юридически форум е.

Питане
Питане
10 април 2023 16:58
Гост

Извинете, но „Европейската конвенция за екстрадиция“, цитирана в статията и тази, на която се позовава Гешев, пак според статията, на какво основаниеангажира Сърбия?
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/?uri=CELEX:41996A1023(02)&from=PT

минувач
минувач
11 април 2023 17:00
Гост

Става дума за Европейска конвенция за екстрадиция от 1957 г. обнародвана в ДВ. бр. 3 от 24.01.1995, която е акт на Съвета на Европа, а не на Европийския съюз. Не е лошо да се чете повече.

Нина
Нина
10 април 2023 16:55
Гост

Жълтопаветни глупости

Дюшев
Дюшев
10 април 2023 16:54
Гост

САЩ само ги глоби. Ние обаче им се дървим, че в затвор трябвало да лежат

Eremenko
Eremenko
10 април 2023 16:54
Гост

Не е време за тъпотиите на каскета

Фарадеев Мъж
Фарадеев Мъж
10 април 2023 16:53
Гост

Глупости

Манолев
Манолев
10 април 2023 16:53
Гост

Това ще е като напъните на Башур и Никола Вапцаров да натискат съд и община да спира строежа на Златен век. Всеки който малко разбира от ЗУТ знаеше, че сградата не е незаконна, както твърдяха тия господа. Още 2019 беше ясно. През 2022 си излезе решение на съда, че сградата на Артекс не е незаконна, а май дори Артркс може да получи компенсации за спирането, което беше незаконно. Но Вапцаров, Башур, Манолиева, Борис Бонев си направиха ПР от това. Къде успешен, къде не. Бонев примерно ще стане кмет на София, другите капачки нищо няма да напраеят. Та и тук така.… Покажи целия коментар »

Keshan
Keshan
10 април 2023 16:50
Гост

Айде, на Гешев пак друг му виновен

Стамат
Стамат
10 април 2023 16:50
Гост

Това е тъпо скалъпено обвинение

Bonev
Bonev
10 април 2023 16:49
Гост

Доколкото разбирам единственото им прегрешение е, че са финансирали ПП?

Павлович
Павлович
10 април 2023 16:49
Гост

Ма защо да ги задържа бе? Защото на ГЕРБ така им скимнало?

Хари
Хари
10 април 2023 17:10
Гост

E, за PR той е готов на всичко.