Софийският градски съд (СГС) е отнел имущество за близо 200 000 лева от бившия кмет на Тетевен Димитър Пърлев и съпругата му.

Това съобщиха днес от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), която води делото срещу Пърлев. Градският съд е уважил иска за конфискация на комисията, до който се е стигнало, след като Пърлев е бил обвинен в престъпление по служба.

От новата антикорупционна комисия изрично подчертават, че решението на съда да отнеме имуществото на бившия зам.-кмет е взето, въпреки прекратяването на наказателното дело срещу него.

„Основен предмет на доказване в съдебния процес при осигурено равенство на страните не е престъпно деяние по Наказателния кодекс или тежко административно нарушение, а чрез изключване на възможностите за правомерно забогатяване установяване на онова имущество на ответника/ответниците, за което няма доказателства, че е законно придобито, от което произтича презумпцията, че пряко или косвено е с незаконен източник. Отнемането на такова имущество по същината си не съставлява наказание за извършено престъпление или административно нарушение, а гражданска санкция, насочена към възстановяване на справедливостта“, се казва в мотивите на съда, с които е отхвърлено и искането на Пърлев за прекратяване и на това дело. От Пърлев и съпругата му са били отнети имоти в София и Тетевен и пари по сметки на обща стойност от 194 176 лева.

СГС е отхвърлил и искане за спиране на делото във връзка с преюдициалното запитване до Съда на Европейския съюз доколко българският закон за гражданска конфискация отговаря на правото на ЕС и е съобразен с Директива 2014/42/ЕС.

„Правото на Европейския съюз да взема решения в областта на отнемане на незаконно имущество е обвързано с принципа на субсидиарност – чл.5.3. ДЕС, т.е. в рамките на ЕС всяка държава решава, в съответствие със собствената си правна система, по какъв начин да противодейства на тежката, често организирана престъпност и на корупцията“, се казва в решението. Според СГС директивата не се отнася до гражданската конфискация, поради което питането не е преюдициално и няма да се отрази на решаването на конкретното дело. Решението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бебов
Бебов
04 август 2018 21:56
Гост

Ами вилата в Барселона на Борисов, българтабак, Пеевски, очилатия ви началник, вие самите, чирепа, кмета на Приморско .. аа забравих, прокуратурата на Гешев се грижи специално за вас…

Възмутен
Възмутен
03 август 2018 12:28
Гост

Класика в жанра- някой се е възползвал от служебното си положение.

Анонимен
Анонимен
03 август 2018 12:19
Гост

Преди време и кметът на Тетевен Милен Милев остана под домашен арест, след като Апелативният съд промени мярката му за неотклонение заради извършени длъжностни престъпления.

Валентин
Валентин
03 август 2018 12:06
Гост

Хубаво е, че има възможност за конфискация, въпреки прекратяването на наказателното дело.

Анонимен
Анонимен
03 август 2018 12:09
Гост

Да, така е. Те иначе се надяват да се измъкнат след приключване на делото или чрез преюдициално запитване СЕС.