Софийският районен съд (СРС) отмени едната гаранция от 50 000 лева, която прокуратурата наложи на лидера на „Атака“ Волен Сидеров за призивите му за масово празнуване на Великден и отказите да получи призовка от полицаи.

Съставът на СРС с председател Николай Урумов пише в определението си, че и двете обвинения срещу общинския съветник от София са несъставомерни, поради което не може да се обсъжда налагането на каквато и да е мярка за неотклонение. Според съда Сидеров не е призовавал към нарушение на мерките, а е изразил мнение и е упражнил правото си на религиозно убеждение, което е защитено от Конституцията.

Разследването срещу Сидеров започна, след като в партийната си телевизия „Алфа“ и във Фейсбук той призоваваше хората масово да не спазват противоепидемичните мерки, да не ползват маски и да ходят на църква, след като преди това властите препоръчаха да не се ходи в храмовете, въпреки че ги оставиха отворени.

„Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски! Ако ти имаш вярва в Бог, не трябва да си слагаш маска, защото ти отиваш с маска пред лицето на Бога в храма. Ние сме създадени по образ и подобие на Господа. На Възкресение Христово ми се иска народът да излезе и да отпразнува този празник като народ – масово…“, каза обаче Сидеров.

Според СРС в случая той не е извършил престъпление, тъй като посещенията на храмовете не са били забранени с никакъв акт, изразите на Сидеров били цитирани избирателно от прокуратурата, а той просто е изказал лична позиция. Съдът подчертава в определението си, че свободата на мисълта, на вероизповеданието и на мнението са защитени от Конституцията и не могат да бъдат нарушавани, дори и при извънредно положение.

„Съдът следва изрично да отбележи, че дори в условията на световна пандемия от заразна болест и обявено извънредно положение, тези права на гражданите запазват своята значимост и валидност, защото са прокламирани в Конституцията и защитени от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, която е ратифицирана от българската държава. Това означава, че с обикновен закон за обявяване на извънредно положение и административни актове (каквито са заповедите на министрите), не може да се дерогират или суспендират нормите на основния закон, които се прилагат пряко. Иначе казано, свободата на изразяване и правото на религиозно убеждение, както и редица други подобни, са ненакърними и неотменими при сега действащия правен ред, и не могат да бъдат ограничавани по никакъв начин, още по-малко със закон, който е с по-нисък нормативен ранг от Конституцията“, мотивира се съдия Урумов.

Относно обвинението, че Сидеров е отказал да получи призовка, от определението на съда става ясно, че полицаи са влезли в централата на „Атака“, където били посрещнати от служител, който предупредил лидера на партията за посещението им.

„Изгони ги, не ги пускай, марш от тука, никой не искам“, чули униформените да крещи Сидеров в коридорите, но без да го видят. След това се показал в преддверието, където били полицаите и те го поздравили с „добър ден“, а той продължил да крещи, като викал на служителя си: „Махай ги тия, не искам да ги виждам, изгони ги“.

След това полицаите били помолени да си тръгнат и да връчат книжата с адвокат. На следващия ден пък Сидеров отиде сам в полицията, за да получи призовката. Според съда отказът от получаване на призовка въобще не може да бъде квалифициран като извършване на престъпление, поради което и това обвинение е отхвърлено като несъставомерно.

„Всеки гражданин може да откаже да получи какъвто и да било документ, в това число и призовка за явяване в СДВР. Ако има ясен обективиран отказ или действия, които несъмнено навеждат извод за намерение за неполучаване на книжата (каквито са налице в случая), този отказ може да се удостовери по надлежния ред и книжата се считат връчени. Освен това, от показанията на полицейските служители се установява, че единственото, което те са казали на Сидеров е „добър ден“ и дори не са направили опит словесно да го уведомят, че е призован да се яви в СДВР. В този смисъл въобще не може да се говори за осъществено съставомерно деяние“, пише съдия Урумов, с което и отменя гаранцията от 50 000 лева на Сидеров, а определението му е окончателно.

Лидерът на „Атака“ има още едно обвинение, по което отново му беше наложена гаранция от 50 000 лева. То е за заплахи към прокурор и полицай и също може да бъде обжалвано.

„Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!. Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!“, заявил Сидеров от телевизионния екран, след което прокуратурата се самосезира.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ха-ха
Ха-ха
28 април 2020 21:02
Гост

Първата мярка за неотклонение, която НЕ разглежда подлогата на Прокуратурата, наречена Специализиран съд – и некадърността и абсурдните обвинения на Каскетното ведомство лъсват с цялото си сияние!

Геле
Геле
28 април 2020 16:43
Гост

Добри адвокати са му осигурили властимащите. А сега да ходи пак да призовава хората към безредие.

фактите
фактите
28 април 2020 17:01
Гост

И без адвокат да е-думите му са несъставомерни, по причините обяснени от съда.

фани
фани
28 април 2020 16:40
Гост

Е, няма такава държава. С провокативното си поведение този човек постоянно създава анархия. Това не е ли престъпление?

отговор
отговор
28 април 2020 16:56
Гост

Провокативно поведение не е, и никога не е било престъпление. Да имаш собствено мнение-също.

Чичо
Чичо
28 април 2020 16:38
Гост

Само заради заплахите към прокурора и полицая трябваже да го окошарят.

не е така
не е така
28 април 2020 16:58
Гост

Има съдебна практика. Да се позовеш на паранормални явления, съдба, карма и тн не е съставомерно.

Лазар
Лазар
28 април 2020 16:36
Гост

Така се случва с ибрикчийте на ГЕРБ.

Астанов
Астанов
28 април 2020 16:24
Гост

Според мен трябва да си вземат глобата поне.

Емил
Емил
28 април 2020 16:24
Гост

Абе да призоваваш за масово неспазване на разпоредбите си е не малко престъпление и то в условията на ИП

въпрос
въпрос
28 април 2020 16:59
Гост

Кога е призовавал това? Посещенията на църква къде и кога са били забранявани?

Харалампи О
Харалампи О
28 април 2020 16:24
Гост

За мен този човек не е наред с главата…

Геле
Геле
28 април 2020 16:31
Гост

Така е със сигурност. Обаче вреди на околните.

Анонимен
Анонимен
29 април 2020 8:58
Гост

Urumov ili Siderov?

Спиридон
Спиридон
28 април 2020 16:23
Гост

Когато си опората на власт имащите – нищо няма да ти се случи. Хитър е.

Калина
Калина
28 април 2020 16:23
Гост

Да да, ние в България всички знаем кои са престъпниците, но никога срещу тях няма неопровержими доказателства. В резултат те винаги са на свобода. В случая Сидеров може и да не е престъпник, но нали разбирате, че ако в домовете на тия тримата пребили журналисти Слави е имало „Моята борба“ на Хитлер, което е утежняващо вината, то в дома на Сидеров бас ловя, че има същата книга.

Анонимен
Анонимен
28 април 2020 17:42
Гост

По какъв начин да притежаваш „Моята борба“ утежнява вината за престъпно сдружаване? Моля ви, обяснете ми. Само да ви разясня, че книгата не е забранена и се разпространява напълно свободно. Ще се радвам да си защитите абсурдната теза.

Анонимен
Анонимен
28 април 2020 18:43
Гост

То и в моя дом има „Моята борба“…Не е въпросът книгата, а какво извличаш от нея…Тази книга не е забранена

Нешев
Нешев
28 април 2020 16:22
Гост

Добре щеше да мус е отрази затвора за няколко години ама ней се.

хари
хари
28 април 2020 16:33
Гост

За сетен път се измъква. Как са вярва човек в българското правосъдие?

Сали
Сали
28 април 2020 17:03
Гост

Точно с това,че съдът не се върза на милицията доказва,че има правосъдие. И моето мнение е ,че няма престъпление. Не гласувам за него или за партията му.

Евандро
Евандро
28 април 2020 16:21
Гост

Ако беше влязъл в затвора щяха да обявят от партията му, че е обект на политическа репресия.

Ристевски
Ристевски
28 април 2020 16:21
Гост

Едно трябва да му се признае – винаги успява на ръбъ на пропастта да спре и да се измъкне.

Mavrodiev
Mavrodiev
28 април 2020 16:20
Гост

Вижте какво, Сидеров точно за тези си думи не е най-опасният престъпник в държавата и наситна обвинението не е кой знае какво. Няма нужда точно заради това си нещо да влиза в затвора. Но определено, че не е стока не е.

Анонимен
Анонимен
28 април 2020 17:04
Гост

Правото на мнение не е суспендирано.

Пажински
Пажински
28 април 2020 16:20
Гост

Е изненадвате ли се? Той крепи властта.