Лидерът на „Атака“ и общински съветник в София Волен Сидеров е разследван за подбуждане към престъпление, защото чрез партийната си телевизия призова за масово празнуване на Великден. „Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!“, апелира той във Фейсбук.

От Софийската районна прокуратура съобщиха, че са се самосезирали по изявленията на Сидеров, в които той апелира за масово нарушаване на противоепидемиологичните мерки в условията на извънредно положение.

В последните дни правителството и Националния оперативен щаб многократно обявяваха, че не е време за празници, както в дните преди Лазаровден и Цветница, така и за предстоящия Великден.

Проведе се и среща на премира Бойко Борисов със Светия Синод, след която обаче не се стигна до затварянето на църквите за празниците, както се случи с повечето християнски храмове в Европа. Полицията обаче трябва да осигури присъствие във всички 4000 храма, за да не се получават струпвания на хора и оттам да се стигне до масов ръст на заразените с коронавирус.

Пред телевизия „Алфа“ Сидеров обаче говори, че църквите не само трябва да останат отворени, но и хората да не ходят в тях с маски. Той противопоставя и вярващите с председателя на щаба ген. Венцислав Мутафчийски, който най-често предупреждава, че не е време за празнуване, за да могат болниците да поемат всички с тежки симптоми.

„Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски“, заявява обаче Сидеров. Въпреки категоричната си позиция за масово празнуване на Великден, лично лидерът на „Атака“ признава, че не е отишъл на църква в неделя, но с мотива, че нямало как да сложи маска и да крие лицето си пред Бога.

„Ако ти имаш вярва в Бог, не трябва да си слагаш маска, защото ти отиваш с маска пред лицето на Бога в храма“, каза още Сидеров.

Ако вината му бъде доказана, той може да бъде наказан с до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Позицията на Волен Сидеров, заради което прокуратурата се самосезира:

„Не искам да вляза в храма с маска и да си крия лицето пред Бога. Трябва да отчетем като положителен момент, че Църквата и властта се разбраха да не се затварят храмовете, както поиска държавното БНР. Други Православни църкви ни похвалиха, че БПЦ и властта устояха, а при тях храмовете са затворени.

Днес, на Цветница, застанаха едни хора на 2 метра един от друг в храма, в „Александър Невски”. Какво показват? Кое им е по-важно – Мутафчийски или Бог? Народът, вярващите, да реагират и да кажат, че това не е правилно.

Питам ги, когато дойде Пришествието, тогава те с маски ли ще се явят пред Господа и ще кажат – „Господи, идваме пред теб с маска”. Не целунаха иконата, защото можело да се заразят, не взеха Причастие, защото един селски простак, зам.-председател на НС, казва, че можело да се заразят.

Тези хора да си отговорят дали наистина са вярващи. Това е провокация и тест за вярата. Да се види докъде ще издържи клирът и паството. Как ще се отнесат към тази провокация?

С този вирус имаме преразпределяне на икономиката. Проверяват дали ще издържи и Църквата – да я принизят, да я намачкат още. Сръбската, Гръцката, Руската не устояха, Българската устоя.

Отварят храма, но задължително трябва да влезете с маска. На Цветница не отидох, защото няма как да сложа маска пред Бога. Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски. Ако имаш вяра в Бог, не трябва да си слагаш маска пред Неговото лице.

Възкресение Христово е празникът, без който не можем. Ако отречем това и кажем, че не е празник, отричаме нашата човешка същност.

Ние сме създадени по образ и подобие на Господа. На Възкресение Христово ми се иска народът да излезе и да отпразнува този празник като народ – масово.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
sallanwill6
sallanwill6
19 декември 2023 10:54
Гост

tennischannelactivate.us
The instructions below show you how to use tennischannel.com/activate to activate TENNIS for Amazon Fire TV. Please feel free to look at them.

advokat
advokat
14 април 2020 6:03
Гост

Един редови профан, не – ами глупак, имаше шанс да овладее държавната власт – но шансът е крехка птица – бих казал изкуствена птица от кристал и всеки момент – може да се разпадне на парчета, тоест – човекът е загубил и това – което наблюдаваме е един бяг – на място, тоест безсмислени словесности. Прокуратурата – Сидеров е пословичен с изцепките си, тук няма обаче молекула нещо за прокуратурата – говорихме го неколкократно, ако някой иска да се изживява като тиранин – включая Борисов, да си приготви кунките – за пляс-пляс ръчичка, то стана така, че някак искат да… Покажи целия коментар »

Кукерски занимания
Кукерски занимания
13 април 2020 23:58
Гост

Моля Ви, не бъдете така осъдителни към Волен. Той е умно момче, гарантирам! Сега той не беше готов за такава ситуация! Но как можеше да бъде готов за епидемия? Сега може да се е провалил, но Вие сами помните театрите, които организираше всяка година за да привлече вниманието на медиите за по седмица – две за да покаже и, че той е някъде там. И въпреки, че партията му е немощна, тя всяка година застава като опозиция на всичко и всички и се държи така, все едно другите партии не могат да ѝ кажат нищо и тя е единсвена мисли… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
13 април 2020 17:28
Гост

Също така ми е много интересно от кога рецидивист, осъден 5 пъти за престъплението хулиганство, се е загрижил за ЗАПАЗВАНЕ на общественият интерес и волеизявлението му е обективен израз на така проявената грижа? Онзи, който плюе в лицето на обществото,изведнъж видите ли, се променил, и започнал да извършва осъзнати волеви човешки актове в ЗАЩИТА на същото това общество, което е плюл до сега? Ах, нима?:–)

адвокат
адвокат
13 април 2020 17:24
Гост

Лекс.бг е правен сайт. Защо се допуска публичност на волеизявлението на лице, което има ПЕТ ОТДЕЛНИ осъдителни присъди, влезли в законна си, все за едно и също престъпление- ЗА ХУЛИГАНСТВО- с основен състав по чл.325 ал.1 от НК? Кой и защо реши да „отрази“ субективното мнение на това лице? Като сте почнали, влезте в ЦСЗ и „интервюрайте“ всеки рецидивист или не всеки рецидивист е идентичен с рецидивистът сидеров? Как решихте, че точно физическото лице сидеров, осъдено по 5 отделни наказателни производства, с 5 отделни осъдителни присъди, влезли в законна сила, за едно и също престъпление- хулиганство- се ползва с приоритет… Покажи целия коментар »

М.С.
М.С.
13 април 2020 14:43
Гост

Какви пандемии и мор ви гонят бе дебили малоумни? Телевизионни полуидиоти с промити мозъци? Вижте статистиките от изминалите 10 години, и че, нормалната статистическа смъртност по света е една и съща. Починали били в БГ 20 човека от опасният грип и закриха държавата. Ами от катастрофи по пътищата всяка година пак в БГ на месец загиват по 50-60 човека и над 400 биват сериозно ранени. Мислете малко бе! Не разбирате ли, че селянина от Банкя изпълнява каквото му наредят по телефона и, че държавата се управлява от колониални, ниско интелигентни, посредствени – простаци и простакеси, които си сменят мненията през… Покажи целия коментар »

Бай Ганьо
Бай Ганьо
13 април 2020 22:06
Гост

И виж какво става в Швейцария и Иран – хиляди умрели и десетки хиляди заразени…Белорусия и тя клекна на карантина, нищо че допреди една седмица Лукашенко говореше че карантинатя била глупост…така че, има нужда от това….обратното – в Испания държеха карантината здраво, и спадна смъртността сранително бързо…а това че ВСС не използват електронната комуникация, това вече е друга история – нищо не пречи да има дела чрез скайп, и да не се спират въобще – в правото, за разлика от медицината, всичко е на хартия,и затова може да бъде заменена на 100 % в електронен вид,без спиране на никакви дела

Анибал Лектър
Анибал Лектър
13 април 2020 13:26
Гост

Изключително краен човек. Бих го посъветвал да се обърне към специалист.

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 13:25
Гост

Спорно е в случая кой е един селски простак.

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 13:17
Гост

Хайде, Волене, като сега пропагандираш така, да те видим как без маска на Великден ще вземеш причастие.

Виктор
Виктор
13 април 2020 13:12
Гост

Бог е и над Мутафчийски, той е над всички нас. Вярващ съм, но този път няма да изляза на Великден. Трябва да се спазват някои елементарни правила, за да се преборим с тази пандемия.

Григор
Григор
13 април 2020 13:10
Гост

Явно този път с Борисов са на едно мнение. Да не повярва човек.

Харизанов
Харизанов
13 април 2020 12:34
Гост

Да се всява паника сега и разединение е повече от престъпление и е наистина за до 10 години затвор. Ама има много такива драскачи и в социалните мрежи, дето също призовават да не се спазва карантината. За щастие има и много хора, които им се смеят отдолу и подиграват

Евгени
Евгени
13 април 2020 12:33
Гост

Един човек четох и го беше казал добре – като не вярвате, че има пандемия и че вируса е опасен, идете да ближете аспираторите на болните хора. Да видим тогава какво ще ви се случи и дали няма да има вирус…Пуснете ги в парковете бе, нека се заразят. Ама им сложете и по една гривна. И като се разболеят ще са последни на опашката за лечение!

Лалов
Лалов
13 април 2020 12:32
Гост

То само той да беше проблема. Чета как някакви искащи оставка на кабинета още от преди пандемията, говорят за това, че сега трябвало да носим задължително маски, защото видиш ли едва ли не Борисов е поръчал маските и сега иска да си ги продаде… Аз не мисля, че лудостта на продажните ни политици стига чак до там да си измислят пандемия, да разиграват целия този цирк, само за да може да ни държат под контрол, в същото време да ни присъединят ударно към Еврозоната, да ни съсипят спестяванията и в същото време заради измислената пандемия в България да се нагушат… Покажи целия коментар »

Велизара
Велизара
13 април 2020 12:30
Гост

Тук не опира до това дали харесваме Борисов, Костов, Мангъров, Мутафчийски, Фандъкова, Горанов, Радев, Станишев… тук говорим за това, че трябва ние, като хора, да се изолираме и да вземем мерки и да разберем, че всеки от нас е част от едно цяло, от един организъм или една машина. НЕ може всеки да си прави каквото му е кеф и да не мисли за останалите, както впрочем е свикнал българина.

Олег Е
Олег Е
13 април 2020 12:27
Гост

Лошото е, че тамън набутаха простия българин у дома му, за негово добро и се появиха критиците да казват, че мерките били тъпи…

Ефрем
Ефрем
13 април 2020 12:27
Гост

Ама не е нужно да влизате в храма с маска. Можете да се помолите и да бъдете добри християни и у дома си. Пред иконата. Писна ми някой да зове да не спазваме карантината защото не му е кеф.

Павлов
Павлов
13 април 2020 12:26
Гост

Уви виждам и как Александра Жекова, която е чудесен професионалист твърди, че било тъпо да се ограничават разходките в паркове и градинки. Разходката сред природата била здраве. Защо ни отнемали това. Какво пречело при спазване на дистанция да се разхождаме. Обаче не зацепва, че ако се пуснат хората в паркове и градинки, точно на Витоша този уикенд щеше да има много групички със семейства, които се качват с колата, оставят я и се натръшкват до реката да правят скара. И така групи от по 10 човека през няколко метра. Това са ти входовете от към Владая, Княжево, Железница… и да… Покажи целия коментар »

Миленов
Миленов
13 април 2020 12:29
Гост

Да, впрочем и аз съм попадал на подобни постове, а и спортните сайтове мисля, че отразиха тези писания. Уви и аз не харесвам подобен разкол. Трябва да изпълняваме всичко стриктно и заедно. Защо трябва да има някой, който да е на опаки. И по-лошото е, че призовават да не се спазва карантината. Това е крайно безрасъдно. И не опира до това дали ти харесва Мутафчийски или не.

Тодоров
Тодоров
13 април 2020 12:23
Гост

Абе хора, не го защитатвам тоя главун, той не е наред с главата и има проблеми с алкохола от години. Обаче в случая за не спазване на карантина зоват и много други обществени личности. Тук не споменавам неизвестните хора, които също протестират. Говорим за обществените, които са пример на някаква група хора и те слушат какво говорят въпросните обществени личности. Така например и Слави Трифонов на страницата си пише, че нямало пандемия в България…какво да кажем повече? А последователите му не са малко. И не са малко, защото не са доволни от сегашните партии и политици. Не мислят той дали… Покажи целия коментар »

Русева
Русева
13 април 2020 12:24
Гост

И на мен не ми харесват ГЕРБ, но нали се сещате, че всички тези, които сега мрънкат и критикуват щяха да го правят и ако бяхме станали, като Италия. Ако хората измираха по 700 на ден, щяха да кажат, че Борисов нарочно ни изтребва и нарочно не е взел мерки. Сега понеже няма какво да кажат точно и приказва, че няма пандемия. На мен много не ми харесва политиката – Опозиция на всяка цена!

Русева
Русева
13 април 2020 12:21
Гост

Тя прокуратурата само него ли ще следи? В смисъл, че той е партиен лидер и не е удобен от много време та затова него. Ама не е само той.

Мунчо
Мунчо
13 април 2020 13:10
Гост

Чак пък неудобен. Това за мен е поредната му издънка. При този човек по някога действията му са в пълен разрез с адекватно поведение.