Вицепремиерът и министър на здравеопазването в последното служебно правителство Илко Семерджиев не е принуждавал чрез заплахи шефката на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) доц. Асена Стоименова да си назначи за заместник Боян Доганов. Това реши днес състав на Софийския градски съд с председател Вера Чочкова и произнесе оправдателна присъда.

Според прокуратурата Семерджиев е заплашил Стоименова, че ако не назначи за свой заместник Доганов, той „ще го назначи на нейно място, ще я уволни и ще ѝ направи други неща“. Обвинението на бившия здравен министър е за престъпление по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодекс, който предвижда до шест години затвор за всеки, който употреби сила или заплашване с цел да принуди орган на властта да извърши или да пропусне нещо по служба, или свързано с функцията му.

„Това беше едно нелепо обвинение“, заяви след като чу присъдата Семерджиев. Прокурор Михаела Райдовска каза, че ще протестира.

„Да протестират до второ пришествие, резултатът ще е все същият“, беше отговорът на Семерджиев. Той заяви, че проблемът е, че шефката на ИАЛ е отказвала въобще да има заместник, както изисква законът и е назначила такъв едва в края на 2017 г. „Преди това три години нямаше заместник, а това е форма на контрол. Аз съм направил това, което трябваше от гледна точка на закона“, каза Семерджиев. И определи оплакването на доц. Стоименова срещу него като набеждаване.

Според обвинението Семерджиев е заплашил шефката на ИАЛ на 24 март 2017 г. да назначи Боян Доганов за свой заместник. Тя обаче установила, че Доганов е собственик на фирми в областта на здравеопазването и ще е в конфликт на интереси, ако заеме този пост. В публикации в медиите и по-рано се е твърдяло, че Боян Доганов е близък до Семерджиев, тъй като е бил в екипа му при основаване на здравната каса.

С прочитането на оправдателната присъда СГС отмени и мярката за неотклонение „подписка“, която беше наложена на Семерджиев.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
анонимен
анонимен
18 юни 2018 23:33
Гост

СГС явно наистина са много натоварени. Това дело нещо май не е доогледано както трябва.

спец
спец
18 юни 2018 17:09
Гост

Това е добрата работа на спецзвеното… Ще изчакам да третото пришествие т.е. ВКС, ама като нищо семерджиев да се окаже прав в прогнозата си

Анонимен
Анонимен
18 юни 2018 17:08
Гост

Кому беше нужно изобщо това дело? Като ни казват, че искат важни клечки на съд, нямат това предвид

Анонимен
Анонимен
18 юни 2018 17:08
Гост

А до трето пришествие пак ли ще е същият резултат?