Кандидатът за шеф на районния съд в Козлодуй Адриана Добрева поиска отвод на седем от общо 11-членната в момента Съдийската колегия при обсъждането и гласуването за ръководител на съда, насрочено за 26 октомври. В заявлението си тя не е посочила защо иска отвод и на кои точно кадровици.

Ако приемем искането, няма да имаме кворум“, реагира Боян Магдалинчев, на което председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков се пошегува: „Ако трябва, ще го пратим на Прокурорската колегия“.

Както вече стана ясно, в момента Съдийската колегия се състои от 11 души – две места са все още свободни поради подалите оставки Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев, а шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов е в неплатен отпуск до 22 ноември.

Адриана Добрева е един от кандидатите за ръководител на районния съд в Козлодуй. Другият е колегата ѝ Жаклин Димитрова.

Драгомир Кояджиков като член на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) докладва на днешното заседание на СК на ВСС заявлението на Добрева и уточни, че решението по искането трябва да е на колегията. Кояджиков добави, че не се уточнява на кои точно членове на ВСС се иска отвод, но предположи, че той е единият.

Вероятно се иска и моят отвод, защото подкрепих друг магистрат за изпълняващ функциите председател на РС-Козлодуй. Но това не е обстоятелство, което да доведе до отвод. Преценката е извършена в рамките на правомощията ми и съм преценявал обективни критерии за определяне на магистрат, който да изпълнява функциите на председател на съда в Козлодуй и тя се влияе от обективни критерии, не е субективна и не е задължително при изслушването да не обърне резултатът от гласуването при предходния вот“, заяви днес Кояджиков.

Всъщност той реферира към обсъждане и гласуване в колегията от началото на годината. През януари СК на ВСС пенсионира Цветанчо Трифонов, който е най-дългогодишният председател на съд. КАК предложи за и.ф. ръководител да бъде определена Адриана Добрева.

Но Боян Магдалинчев заяви, че няма да я подкрепи като, позовавайки се на данни от кадровото ѝ досие, съобщи, че на нея ѝ е обърнато внимание през 2009 г., 2010 г., 2013 г. и 2016 г. Освен това през 2009 г. Инспекторатът към ВСС е предложил срещу нея да бъде образувано дисциплинарно производство, но кадровият орган е отказал.

С ясното съзнание, че обръщането на внимание, което е наложено с тези заповеди на председателя на съда, е с отдавна изтекъл срок по чл. 326, но малко странно впечатление ми прави чак толкова наказания, чак толкова заповеди по отношение на лице, което се предлага от Комисията по атестирането и конкурсите за изпълняващ длъжността „председател“ на съда“, каза през януари т.г. Магдалинчев.

Да се позоваваме на тези заповеди като на установяващи обективни данни и съдържащи такива, е най-малкото несериозно, да не говорим, че всички дори да бяха за налагане на дисциплинарно наказание са с отдавна изтекли срокове. Предложенията за образуване на дисциплинарно производство между другото откога представляват основание, когато те не са приети, за образуване на дисциплинарно производство, откога представляват основание да се откаже изпълняващ длъжността „председател“ на някой съд“, отговори тогава Атанаска Дишева.

Тогава с 4 гласа „за“ и 7 „против“ колегията отхвърли предложението Адриана Добрева да бъде определена за и.ф. шеф на съда в Козлодуй, а временен ръководител стана Жаклин Димитрова. Против бяха шефът на ВАС Георги Чолаков, Боян Магдалинчев, Боян Новански, Стефан Гроздев, Севдалин Мавров, Драгомир Кояджиков и Даниела Марчева.

На днешното заседание шефът на ВАС предложи искането за отвод, както и всички други документи по случая, да бъдат представени при изслушването на кандидатите за председател на РС-Козлодуй, насрочено за 26 октомври. Ако тогава Добрева иска отвод на някого, да го посочи конкретно, каза Чолаков.

Олга Керелска го подкрепи като добави, че едва тогава вече всеки член на съвета, на когото се иска отвод, ще каже дали приема или не искането.

Ако приемем отвода, няма да има кворум“, заяви Боян Магдалинчев, на което Чолаков се пошегува: „Ако трябва, ще го пратим на Прокурорската колегия“.

Така колегията отложи разглеждането на заявлението.

Същевременно днес кадровиците отказаха да преназначат зам.-шефа на окръжната прокуратура в Габрово Александър Александров за съдия в административния съд в града.

Наред с това СК единодушно избра Татяна Станчева за председател на районния съд в Карнобат, но не успя да излъчи шеф на РС-Габрово. Нито един от двамата кандидати – Пламен Денев и Христо Христов не успя да събере необходимите осем гласа.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 октомври 2021 9:07
Гост

Жалко, че такива, като Цветанчо Трифонов, са принудени да напуснат. След тях остават такива, като тази съдиийка, която не знае, че отводът трябва да е конкретен и мотивиран. Затова всички ще говорят за съдебна реформа.

Anonimen
Anonimen
12 октомври 2021 15:29
Гост

Поздравления за съдия Татяна Станчева.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2021 19:43
Гост

Глупаво! Много глупаво!

Nowak
Nowak
12 октомври 2021 14:31
Гост

Циркове и там и в цялата страна

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2021 14:31
Гост

Тогава с 4 гласа „за“ и 7 „против“ колегията отхвърли предложението Адриана Добрева да бъде определена за и.ф. шеф на съда в Кюстендил, а временен ръководител стана Жаклин Димитрова. Против бяха шефът на ВАС Георги Чолаков, Боян Магдалинчев, Боян Новански, Стефан Гроздев, Севдалин Мавров, Драгомир Кояджиков и Даниела Марчева.

Смятай!

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2021 14:30
Гост

Твърдо съм против такива изказвания.

Anonimen
Anonimen
12 октомври 2021 15:27
Гост

Всеки си има право на мнение. Живеем в демократична държава.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2021 14:30
Гост

Беее мани майтапа ми си е прав

Серафим
Серафим
12 октомври 2021 14:30
Гост

Е да, нали Панов изпълнява нареждания на ДъБъ.

Simo
Simo
12 октомври 2021 15:28
Гост

Напротив! Той като че ли е единственият, който не изпълнява нареждания.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2021 14:29
Гост

Двамата подали оставки няма кой да ги замести и това си е.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2021 14:29
Гост

Един в отпуск, друг го няма…

Anonimen
Anonimen
12 октомври 2021 15:28
Гост

Пълен цирк.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2021 14:28
Гост

Ами глупости правят. Какво да ви кажа.

Anonimen
Anonimen
12 октомври 2021 15:28
Гост

За кой ли път!

Равиоленска
Равиоленска
12 октомври 2021 14:27
Гост

Определено събитиен ден в съдебната система днес…явно. Ама накрая нещо съществено да се е случило? Не.

Димитриева
Димитриева
12 октомври 2021 14:26
Гост

Страшна шега