Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с остра декларация по повод излъчени кадри от телевизията на „Атака“ срещу магистрата от Софийския районен съд Николай Василев.

Съдийската колегия остро осъжда като недобросъвестен, преднамерен, недопустим и тенденциозен многократно излъчения на 6 и на 7 октомври 2018 г. манипулативен стоп-кадър със снимка на Николай Василев – съдия от Софийския районен съд, и надпис „Корумпираният съдия от Софийския районен съд Николай Василев пусна на свобода престъпника от Судан“, се казва в декларацията.

В нея съдебните кадровици посочват, че действията на телевизия „Алфа“ по недопустим начин засягат личното достойнство, уронват авторитета и накърняват професионалната компетентност на българския съдия.

Колегията приема излъченото като „провокативно, несъобразено с етичните стандарти и критериите за обективна журналистика, компрометиращо държавността и нарушаващо конституционно установения баланс между съдебна, изпълнителна и законодателна власт“.

Особено тревожен е използваният език на омразата с обидни квалификации към българския съдия, и към чуждия гражданин – страна в административно наказателно дело № 16730/2018 по Указа за борба с дребното хулиганство. Тази позиция на ТВ „Алфа“ демонстрира грубо незачитане на конституционно прогласения правов ред и демократични ценности, като погазва независимостта на съда и разделението на властите в Република България“, се казва още в декларацията.

Както „Лекс“ писа, преди два дни ръководството на СРС излезе с позиция, с която защити съдия Николай Василев, а вчера от Съюза на съдиите също разпространиха писмо, с което изразиха подкрепата си за колегите си от районния съд и призовават и ВСС да реагира.

Публикуваме пълния текст на декларацията на Съдийската колегия на ВСС.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изразява своята тревога и възмущение от поредния опит за накърняване на съдебната власт и дискредитиране на общественото доверие в нея. Конкретен повод е излъчен видеоматериал в ефира, публикуван и на интернет сайта на телевизия „Алфа“.

Съдийската колегия остро осъжда като недобросъвестен, преднамерен, недопустим и тенденциозен многократно излъчения на 06.10.2018 г. и на 07.10.2018 г. манипулативен стоп-кадър със снимка на Николай Василев – съдия от Софийския районен съд, и надпис „КОРУМПИРАНИЯТ СЪДИЯ ОТ СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ ПУСНА НА СВОБОДА ПРЕСТЪПНИКА ОТ СУДАН“. Посоченият кадър е публикуван на 06.10.2018 г. в 22:13 ч. на интернет сайта на ТВ „Алфа“, като е наличен и към момента в категория „Репортажи/Изказване“. Видеоматериалът е с продължителност 01:22 мин. – ситуирана на черен фон снимка с посочения надпис и инструментално озвучаване, и прави тенденциозно внушение, без да предоставя никакви аргументи и доказателства. Същият надпис е излъчван многократно в програмата на ТВ „Алфа“ по време на новинарските емисии и актуални предавания.

Действията на телевизия „Алфа“ по недопустим начин засягат личното достойнство, уронват авторитета и накърняват професионалната компетентност на българския съдия.

Съдийската колегия на ВСС приема излъченото съдържанието като провокативно, несъобразено с етичните стандарти и критериите за обективна журналистика, компрометиращо държавността и нарушаващо конституционно установения баланс между съдебна, изпълнителна и законодателна власт. Особено тревожен е използваният език на омразата с обидни квалификации към българския съдия, и към чуждия гражданин – страна в административно наказателно дело № 16730/2018 по Указа за борба с дребното хулиганство. Тази позиция на ТВ „Алфа“ демонстрира грубо незачитане на конституционно прогласения правов ред и демократични ценности, като погазва независимостта на съда и разделението на властите в Република България.

Членовете на Съдийската колегия на ВСС изразяваме готовност при налични фактически данни и доказателства за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики в съдебната система, предоставени от граждани, медии и представители на политическата власт, да упражним правомощията си по Закона за съдебната власт и да сезираме незабавно компетентните органи, но няма да допуснем обругаване срещу български магистрати, основаващи се на голословни твърдения.

 

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:47
Гост

­­­Г­­о­­­р­­е­­щ­­и­ ­­­м­о­­­м­­­и­ч­­е­т­­а­­ ­­­в­­­и­­ ­о­­ч­­­а­­­к­­­в­а­­т ­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?15930

юрист
юрист
11 октомври 2018 11:29
Гост

СЕМ е длъжен да наложи имещуствена санкция, съгласно Закона за радиото и телевизията, ако се докаже нарушение. Сметната палата преди около 5-6 години глоби СЕМ за неналожени наказания при явни и доказани нарушения на електронни медии.
Отделно съдията си има своите права- 5 години са добър срок .
А на тези, дето недоволстват от съда- лицевите опори помагат и освобождават напрежението.

адвокат
адвокат
10 октомври 2018 19:43
Гост

Това е КОЛЕГИЯ! И такава трябва да е България! От колко време тръбя, че медии НЯМАТ ПРАВО да коментират магистратски актове- прокурорски, съдийски. Има тълкуване в правото, има вътрешно убеждение, има ДЪРЖАВНО РЕГУЛИРАНА ПРОФЕСИЯ!
ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ СЛЕДВА ДА ВЗЕМЕ ПРИНЦИПНО РЕШЕНИЕ ЗА ВСИЧКИ МАГИСТРАТИ.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
11 октомври 2018 7:02
Регистриран

Я по полека.Съдии когато се гаврят с хората ВСС мълчи.Тях кой да ги защити.Всеки има право на мнение.Когато се въведе медиацията, тогава и съда ще отпадне.За Което Се Следва Извинение,Не Се Следва Обезщетение.

Мишева
Мишева
10 октомври 2018 13:35
Гост

В интерес на истината Межди Дандур се е държал невъзпитано и е обиждал съпругата на Волен Сидеров. Но за такова нещо все пак не може да го осъдят.

Георги
Георги
10 октомври 2018 13:00
Гост

Ако съм на мястото на Николай Василев, ще съдя телевизията до дупка. Призванието на медиите е да информират най вече вярно и да са безпристрастни, а не да изопачават нещата през свой ъгъл.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2018 12:50
Гост

Не съм очаквала друго становище от Съдийската колегия на ВСС. Естествено, че ще защити съдията. Излъченото съдържание е меко казано провокативно. То е обвинение в престъпление.

Георги
Георги
10 октомври 2018 12:41
Гост

Обществена тайна е, че Сидеров си е лабилен. Преди време в самолет на “Луфтханза“ хвърлял храна в коридора и обиждал персонала, наричайки членовете му “нацисти“ и “антисемити“. После пилотът приземил самолета не на предвидената писта с ръкав до самата сграда, а на странична позиция. Но този път прекали.

Anonimen
Anonimen
10 октомври 2018 12:36
Гост

Недопустимо е медия да се гаври с магистрат. В друга държава може би биха спрели излъчването й.