Четири години след внасяне на предложението за образуване на дисциплинарно производство, Съдийската колегия наказа съдия Мирослава Тодорова със „забележка“. Решението е взето на вчерашното заседание на кадровия орган.

Дисциплинарното производство срещу съдия Тодорова беше образувано на 6 декември 2016 г., след проверка на Инспектората към ВСС по сигнал на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Сигналът беше във връзка с искане на прокуратурата за разкриване на банкова тайна. Производството е било по реда на Закона за кредитните институции. Съдът трябва да се произнесе в 24-часов срок. Искането на държавното обвинение е постъпило на 21 ноември 2015 г., а съдия Тодорова се е произнесла на 17 декември с.г.

Инспекторатът към ВСС обаче реши да ревизира цялостната дейност на Мирослава Тодорова в Софийския районен съд, където тя беше понижена за две години след наложено друго наказание. Според доклада на ИВСС тя е имала забави по дела и заради това поиска съдийката отново да бъде наказана.

В началото на 2019 г. дисциплинарният състав внесе предложение в СК на ВСС съдия Тодорова да бъде наказана с намаляване на заплатата с 10% за шест месеца.

На 26 февруари с.г. мнозинството в колегията отхвърли предложението на дисциплинарния състав. Председателят на ВАС Георги Чолаков е предложил по-тежко такова – или „понижаване в ранг за една година“, или „понижаване в длъжност за две години“, защото Тодорова е извършила нарушение докато изтърпява друго дисциплинарно наказание. Други членове на съвета са възразили, че „старото“ наказание вече е заличено и че индивидуализацията на наказанието трябва да бъде съобразена със сегашните факти.

Дадена беше възможност на съдия Тодорова да се запознае с новите предложения и да изложи своето становище, което тя стори като се яви лично пред СК на ВСС на 12 март 2019 г.

На заседанието на 2 април миналата година дисциплинарното производство срещу нея отново влезе в дневния ред на Съдийската колегия. Тогава е било направено и трето предложение – съдия Тодорова да бъде наказана със забележка, което е било мотивирано с ефекта върху магистрата, практиката на Европейския съд по правата на човека, изключителната работа на съдия Тодорова – от разгледани от нея за две години в СРС 1348 дела са били отменени само 8 определения.

Но нито едно от тези предложения не събра необходимото мнозинство от 8 гласа „за“. За „понижаване в длъжност“ гласуваха 6 кадровици, 7 бяха „против“. За „понижаване в ранг“ гласовете бяха 5 „за“, 8 „против“, а за „забележка“ – 4 на 8 гласа.

ИВСС обжалва решенията и първо тричленен, а после и петчленен състав на ВАС ги отмени, като посочи, че няма мотиви защо Съдийската колегия не наказва съдия Тодорова, при положение че приема, че е извършила нарушение и дори отправи препоръка към кадровиците да ѝ наложат наказание.

Така казусът отново се озова в Съдийската колегия, която вчера успя да събере вече необходимото мнозинство за налагане на наказание „забележка“ на съдия Мирослава Тодорова. Тя може да обжалва решението в 14-дневен срок пред ВАС.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:23
Гост

­Г­о­­р­­­е­щ­­­и­­­ ­м­­о­­­м­­­и­ч­­­е­­­т­а­­ ­в­­и­­­ ­о­­ч­­а­­к­­в­а­­­т ­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?47009

политици срещу съдии
политици срещу съдии
03 септември 2020 10:51
Гост

А дали някой си спомня, КОЙ предложи да се наложи наказание на съдия, за когото цялата КАК е определила Много добра оценка за работата й?Излъчения от политическата квота на Атака и ГЕРБ-никому неизвестният до влизането си във ВСС- Новански. Ето така, политиците могат да влияят в съдебната система и атакуват съдии и чрез ВСС!!!Това го няма никъде по света, никъде!!!Грозното е, че когато политик на прави това, даже и да няма основание, никой от съдиите не смее да га оспори или почти никой…

Марина
Марина
02 септември 2020 23:19
Гост

Не знам що за съдия с високи проф.качества е М.Тодорова, но …по делата ще я познаете. Сещам се за едно изключително странно нейно решение по повод боядисването на паметник пред Позитано 20 от протестъра Асен Генов /от една и съща либерална хранилка/ и как класическият пример за хулиганство беше квалифициран екзотично от нея като „проява на художествено мнение“. Чудя се дали да не хвърля една кутия боя върху колата на един съсед и после да пледирам, че само съм изразил творческото си вдъхновение стил Марина Абрамович, например.

Паралелепипед
Паралелепипед
02 септември 2020 18:14
Гост

Мдаа, пропагадната машина не спира. От нормалните съдии, които не са към никакви лобита, на никого не му се занимава да пише това, което по-голямата част от съдиите мислят. Няма кой да каже истината, която не е нито черна, нито бяла: 1. Мира е блестящ съдия, но също така и прочута с изключителните си забавяния и то по наказателни дела /по 2-3 години, което е наистина недопустимо колкото и да си гениален/; 2. Стандартът за наказания на тази СК е драстично по-мек от останалите състави на ВСС и „забележка“ е наистина несъразмерно леко наказание за забавите на Мира; 3. И… Покажи целия коментар »

Цаци
Цаци
02 септември 2020 17:50
Гост

Имала забави по дела? Ами нали щяха именно от ВСС да решат проблема с натовареността.

Живко
Живко
02 септември 2020 17:49
Гост

Нека да обжалва. В пълното си право е. Тези безобразия във ВСС трябва да спрат.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 18:29
Гост

да не си пишеш делата по две-три години…. е това е безобразие. Кога ли ще изяде шамарите от някой пострадал от нейните дела?

юрист
юрист
02 септември 2020 17:24
Гост

Мдаа.. който е дръзнал да подразни някой от управляващите и да им се опълчи по някакъв начин, ще бъде преследван до гроб. Дори с подобни дребнави жалкарски заяждания. 4 години – тая процедура няма ли предвидена абсолютна давност Ако няма – не е ли нарушено правото на защита? За грабежи и убийства ще има, а за дребни дисциплинарни нарушения не? Цацаров за 7 години освен да грухти и да се подмазва на олигархията какво свърши – да пуска подобни дребнави доноси? Може би го боли от завист че тази жена е посмяла да отстоява собствена позиция пред силните на деня-… Покажи целия коментар »

Бойка
Бойка
02 септември 2020 17:39
Гост

Да, озключително подмолно дйстваше. Не че Гешев е цвете за мирисане.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 18:33
Гост

Не е наказана за позиция и изказвания, а за ненаписани дела в срок. По някои дела има просрочия от 3 години! Дано да не стигнеш до там да ти е съдия по някое твое дело! Ще има да чакаш… Пък ти си гледай гражданската й позиция!

Приятел
Приятел
02 септември 2020 17:09
Гост

Тази и владимира янева са за затвора,заради стотици незаконни СРС та.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 17:28
Гост

„Тази“ няма нищо общо нито с Владимира Янева и нейната деятелност, нито със „стотици незаконни СРС та“. Неудобна е, защото е свободна, независима, компетентна и не си мълчи, и най-важното – увлича себеподобни.

Зара
Зара
02 септември 2020 17:42
Гост

Изключително компетентна е наистина. Тя е голям професионалист.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 18:34
Гост

….. и не си пише делата с години! Ама карай да върви!

Сашо
Сашо
02 септември 2020 17:41
Гост

И други са за затвора, ама Гешев дреме.

хахахах
хахахах
02 септември 2020 16:30
Гост

Хайде оставка на това съветче и да се свършва да се делим на съдебен съвет на съдиите и съдебен съвет на прокурорите и да закриваме държавата хахахаха

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 16:31
Гост

това с деленето няма общо, сега СК я наказва т.е. прокуратурата не е намесена

хахахах
хахахах
02 септември 2020 16:32
Гост

Не, бе, аз по принцип – просто много се кефя на идиотията със съдебен съвет на съдиите и съдебен съвет на прокурорите. Това Барни няма равен!

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 16:32
Гост

Прокуратурата винаги има пръст, всички ги е страх от нея. И когато някои в СК са поели ангажимент, гледат да го изпълнят, че иначе…. лошо

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 16:38
Гост

Каквото сам си направиш, никой не може да ти направи

Дима
Дима
02 септември 2020 17:43
Гост

Трудно се пуска кокала.

Anonymous
Anonymous
02 септември 2020 16:23
Гост

Хайде сега сериозно – побъркаха тази жена, наказания, без атестация. Този ВСС е същият като предишния! И много ми е интересен моментът с Чолаков тий пък какво се е назлобил срещу нея?!

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 16:26
Гост

Той трябваше да се отведе, защото преди години участваше в един от съставите по друга дисциплинарка срещу Мирослава Тодорова и въобще не е обективен.

Краси
Краси
02 септември 2020 17:44
Гост

Не му е за първи път.

чичо сам
чичо сам
02 септември 2020 16:20
Гост

кот сам си напрайш, друг не може

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 16:25
Гост

Може, може, че и по-лошо може

забележка
забележка
02 септември 2020 16:18
Гост

Забаеянето на произнасянето по искане за разкриване на банкова тайна е недопустимо, като не ок, отказваш в срок и точка! Но и намаляване на заплатата е твъде строго, забележка е ок

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 16:23
Гост

Изначално е сбъркано. ИВСС ще проверява цялостната дейност след конкретен сигнал (отделен е въпросът, че идва от главния прокурор). Та искам да знам в колко други случая ИВСС след конкретно сезиране, прави цялостна проверка

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 16:44
Гост

Дори и да няма други случаи, това не означава, че е сбъркано. Много субективно пишете, лично ли сте заинтересован/а от казуса?

Жени
Жени
02 септември 2020 17:46
Гост

По някога си мисля, че просто изпълнява поръчка.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 16:15
Гост

Предлагам да се организира едно конкурсче, на което съдия Мирослава Тодорова и мнозинството от „умниците“ в СК да решават наказателноправен казус и тест по право на ЕС и в областта на правата на човека и да видим кой как ще се представи. Убеден съм, че Мирослава Тодорова ще им скъса шушоните. Дори и на някои, стигнали до ВКС. Да се включи викам и Крънчева, та да видим кой колко знае. Не ги е срам. Само защото е тя, затова я наказват.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 16:47
Гост

Ти ли ще ги оценяваш?

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 18:37
Гост

само дето ще решава казуса две-три години. Като делата си!