Съдът, прокуратурата и разследващите органи ще могат бързо и лесно да намират вещи лица с подходяща специалност, които да изготвят нужните експертизи. Това ще е възможно чрез системата „Единен регистър за вещите лица“, администрирана от Министерството на правосъдието, което днес публикува за обществено обсъждане проект на промени в Наредбата за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица (виж тук). Измененията уреждат начина, по който ще се използва системата и информацията в нея (виж повече тук).

От проекта става ясно, че е изоставена идеята магистратите и служителите на МВР да определят рейтинг на експертите.

Единният регистър за вещите лица ще бъде с централизирана база данни и ще се състои от две части – публична и непублична.

В първата ще има информация за трите имена на вещото лице, вида експертиза, съдебния му район и образователните му компетенции.

В непубличната част на регистъра ще се съдържат лични данни – единен граждански номер на вещото лице, номер на картата му, адрес, телефон, електронна поща, информация за образованието и допълнителна информация за него, включително за дейността му по изготвяне на експертни заключения.

Предвидено е достъпът до системата да е свободен. Всеки гражданин ще може да „влезе“ в публичната част като там ще могат да се намерят и образците от документи, които се използват за кандидатстване или за промени във вписаните обстоятелства.

Служебен достъп до „закритата“ част ще имат съдиите, прокурорите и следователите, съдебни регистратори, служители на МВР, определени със заповед на вътрешния министър, както и вещите лица. Всеки от тях ще има потребителско име и парола. Достъпът ще е възможен и с квалифициран електронен подпис.

Проектът на наредбата предвижда до 30 ноември т.г. служителите в съдилищата да приведат в съответствие с предвидените промени, електронните досиета на вещите лица в Единния регистър на вещите лица.

От проекта става ясно, че е отпаднало предложението магистратите и служителите на МВР да определят рейтинг на вещите лица.

През есента на м.г. за обществено обсъждане бяха публикувани изменения в Закона за съдебната власт като предложението беше в него да се създаде нов чл. 402а, който гласи: „Към Министерството на правосъдието се създава информационна система „Единен регистър на вещите лица“, която съдържа данните, вписани в списъците на специалистите, утвърдени за вещи лица по чл. 398, ал. 1 и 2. Данните се въвеждат в регистъра по разпореждане на съответните административни ръководители в органите на съдебната власт незабавно след утвърждаването на списъците“.

В мотивите към проекта се казваше, че съдията, прокурорът, следователят или служителят на МВР, използвал услугите на конкретно вещо лице, ще може след това да даде оценка на работата му, като по този начин ще се формира рейтинг на експерта. „Така ще бъде осигурена прозрачност и откритост при избора на вещото лице, възможност за оценка на ефективността на възлаганите експертизи (по какъв начин и до колко те са били от полза за решаването на конкретния случай и на възложителя на експертизата)“, се казваше още в мотивите (виж повече тук).

Тази идея обаче срещна сериозни възражения от правната общност и в крайна сметка е била изоставена (виж тук). Сега системата не предвижда подобна функционалност, т.е. няма да се определя рейтинг на вещите лица.

Иначе въпросните изменения в ЗСВ бяха приети и чл. 402а, с който се създава единният регистър, е в сила от 1 януари тази година.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:05
Гост

­­Г­о­­­р­­­е­­­щ­и­­­ ­м­­­о­­м­­­и­­ч­е­­т­­а­­­ ­­­в­­и­ ­­­о­­­ч­а­к­­­в­­­а­­­т ­­­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?60026

съдебната система е престъпен октопод
съдебната система е престъпен октопод
12 юли 2021 6:59
Гост

Съдебната система в този си вид е част от престъпността и опасна за правовия ред и правата на гражданите ,спазващи законите,октоподът е тотално овладял системата, нещата са неспасяеми с реформи. Само пълно закриване и реучредяване наново, при лустрация на сега инсталираните-както беше направено в Грузия е решението.

Веселин Василовски
Веселин Василовски
10 юли 2021 22:38
Гост

лудост и безумие….поредните усвоени пари за нищо от …СИЕЛА…проблемите с вещите лица са съвсем на друго място…добре, че е отпаднал рейтинга…защото иначе и аз, като вещо лице, бих искал да оценявам разследващи, прокурори и съдии….

Анонимен
Анонимен
10 юли 2021 14:06
Гост

Както винаги каруцата пред коня! То вещите лица са на изчезване(защо ли?), а МП регистър им прави! Пак да вземем някой лев, а истинският проблем си стои и не се разрешава! И тоя министър е като предишните! И не ми го сравнявайте с Барни Ръбъла! Не е там въпросът, а какво прави за съдебната система! Пак поредното нищо и нищо! Иначе е безспорно, че добре стои на сцената. И какво от това?

Лили
Лили
09 юли 2021 19:21
Гост

Дано поне този единен регистър да работи нормално.

Simo
Simo
09 юли 2021 19:18
Гост

Много западна интересът към тази професия.

Anobimen
Anobimen
09 юли 2021 19:19
Гост

За тези мижави пари- нормално.

KilleER
KilleER
09 юли 2021 17:27
Гост

Дано работи успешно

Zaki
Zaki
09 юли 2021 19:22
Гост

Силно се надявам.

Пичев
Пичев
09 юли 2021 17:27
Гост

Да не стане по български – да направят всичко и да няма кой да въведат в тая система.

Линкаря
Линкаря
09 юли 2021 17:26
Гост

Само да не се срине системата де

Dimo
Dimo
09 юли 2021 19:23
Гост

Класика в жанра.

Бимен
Бимен
09 юли 2021 17:26
Гост

То затова ли вървят реклами и ни заливат предложения да станем вещи лица?

Kiki
Kiki
09 юли 2021 19:25
Гост

А, аз съм пас. За тия куци пари да си търсят други шарани.

Темелкова
Темелкова
09 юли 2021 17:26
Гост

Ами дано се намерят обаче хора, които да са такива, че нещо чувам, че няма бройки.

Нешев
Нешев
09 юли 2021 17:25
Гост

Мой приятел се замисля дали да не стане вещо лице. Или както го наричат „Зловещо лице“.

Наката
Наката
09 юли 2021 17:25
Гост

Никой не иска да е вещо лице.

AnimalMan
AnimalMan
09 юли 2021 17:24
Гост

Дано работи системата само. Дано. Дано.

Cancurov
Cancurov
09 юли 2021 17:24
Гост

Удобно

Rad
Rad
09 юли 2021 17:01
Гост

Ще намерят, ако има. А то няма. Толкоз.

Краси
Краси
09 юли 2021 19:39
Гост

Точно така.

ганю
ганю
09 юли 2021 16:59
Гост

„Съдът, прокуратурата и разследващите органи ще могат бързо и лесно да намират вещи лица с подходяща специалност, които да изготвят нужните експертизи. Това ще е възможно чрез системата „Единен регистър за вещите лица““

Дрън, дрън!
Как ще ме намерят бързо и лесно, като не съм вписан!
А не съм вписан, щото получавам заплата и не искам допълнителна работа, за която парите ще получи МВР.
И такива са много.

jjjjj
jjjjj
09 юли 2021 16:46
Гост

Радвам се, че идеята за определяне на рейтинг на вещите лица е отпаднала. Поне на едно място няма да има оценка от наши на наши хора – туморът на България.