Магистрати и служители на МВР ще могат да оценяват работата на вещи лица по дела и по този начин ще формират рейтинг на съответния експерт. Това ще е възможно в Единния регистър на вещите лица, който се очаква да заработи догодина.

В портала за обществени консултации е публикуван проект за промени в Закона за съдебната власт, като предложението е в него да се създаде нов чл. 402а, който гласи: „Към Министерството на правосъдието се създава информационна система „Единен регистър на вещите лица“, която съдържа данните, вписани в списъците на специалистите, утвърдени за вещи лица по чл. 398, ал. 1 и 2. Данните се въвеждат в регистъра по разпореждане на съответните административни ръководители в органите на съдебната власт незабавно след утвърждаването на списъците“.

Предвижда се разпоредбата да влезе в сила от 1 януари 2021 г.

Регистърът ще е с централизирана база данни и ще поддържа информация за вещите лица – име, адрес – постоянен и настоящ, мейли за комуникация и уведомяване, съдебни райони, образователен ценз, квалификация, специализации, области, в които експертът притежава специални знания, и др.

Съдията, прокурорът, следователят или служителят на МВР, използвал услугите на конкретно вещо лице, ще може след това да даде оценка на работата му, като по този начин ще се формира рейтинг на експерта. „Така ще бъде осигурена прозрачност и откритост при избора на вещото лице, възможност за оценка на ефективността на възлаганите експертизи (по какъв начин и до колко те са били от полза за решаването на конкретния случай и на възложителя на експертизата)“, се обяснява в мотивите към законопроекта.

Системата ще поддържа електронно досие за всяко вещо лице, като в него ще се включва история на изготвяните експертизи, решението на съда или прокуратура дали приема или не заключението, с включени мотиви, дали е възложена допълнителна или повторна експертиза и с какви мотиви, в срок ли са предоставени заключенията, както и броя откази за извършване на експертиза по конкретно дело и съответните основания.

Търсенето на експерт ще може да става на случаен принцип – след задаването на определени критерии, или пък чрез директен избор.

Системата ще предоставя средства за генериране на справки, отчети и анализи, за изготвяне на прогнози, свързани с търсенето и предлагането на вещи лица, включително със специфични области на знание, като ще може да се отчитат местожителството на експертите и нуждите на съответните съдебни райони.

В мотивите се казва още, че системата ще предоставя достатъчно сигурен механизъм за достъп на потребителите до функциите и информацията, която се съхранява в нея, като не позволява нейното манипулиране.

Правото на достъп до информационната система и данните, които се въвеждат в регистъра, ще се уредят подробно в наредба, която ще бъде издадена от министъра на правосъдието и съгласувана с ВСС (чл. 403, ал. 1 ЗСВ).

 

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ева Марчева
Ева Марчева
16 май 2020 19:29
Гост

ДО МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ПОРТАЛ ЗА ОБЩЕСТВЕНИ КОНСУЛТАЦИИ СТАНОВИЩЕ: От Сдружение „Съдебно – счетоводни експерти в РБългария“ адрес за кореспонденция: гр. София, бул. „Черни връх“ №15, тел.: 0877/527 530, e-mail:е.marcheva@court-experts.eu , evamarcheva77@gmail.com, Относно: Проект на Закон за допълнение на Закона за съдебната власт Уважаеми Г-жо/Г-не, Сдружение “Съдебно – счетоводни експерти на РБългария“/ССЕРБ/ е неправителствена организация, която е създадено през 2001 година и утвърдило се като стандарт в изготвяне на експертни становища и оценки. Вече 19-та година имаме за цела да обединим в структурата си от професионални връзки действащи, признати и доказани експерти, оценители, вещи лица и арбитражни експерти. До 2018 година… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 април 2020 11:30
Гост

Това колко години се пише ? Новото е МВР. По отношение на криминалистичните експертизи консултациите бяха с бившия НИКК. Явно сегашният НИК няма авторитет. Не са включили и адвокатите в групата на оценящите . Тогава циркът ще е пълен.
Да не се забравя, че Министърът е от Димитровград !

Гост
Гост
15 април 2020 14:18
Гост

Сега и нещо по въпроса с поемните лица да направят

ганю
ганю
15 април 2020 14:13
Гост

Аз искам като вещо лице да давам оценка на:

1.съдията /за лаишките въпроси, които допуска в сз/;
2.прокурора /за невъзможните задачи, които указва да се включат при възлагането на експертиза/;
3.следователя /за неумението един протокол за оглед да напише/;
4.разследващия полицай/разследващия митнически инспектор /за понякога тъпите/неизпълними/юридически въпроси, които задава в постановлението и за преписаната от „сламка“ тъпанарска задача: Да отговори и на други възникнали въпроси в хода на извършване на експертизата/.

След това да им се направи рейтинг на гореизброените.

хм.
хм.
15 април 2020 16:36
Гост

Тъпите въпроси могат да се дължат и на тактика на водене на процесуалното действие, а дори и на спестяване на усилия от органа.

Но, едното не изключва другото – може да има рейтинг на в.л., както и публичен дебат относно работата на държавните органи

Ева Марчева
Ева Марчева
16 май 2020 19:33
Гост

Всички тези въпроси са обсъждани в работната група при изготвяне на Наредба 2. За съжаление част на тях не беше отговорено!
Подготвяме обучение относно затвърждаване на компетенциите в МВР!

Бай Ганьо
Бай Ганьо
15 април 2020 13:20
Гост

аз така го разбирам това-не се ли харесва на съдията – понеже например поддържа казаното от адвоката – няма да е повече ВЛ, затова да си опича акъла и да се подмазва на МВР-то

Анонимен
Анонимен
15 април 2020 11:16
Гост

Да си пазят много базата данни, че я в НАП как изгоряха.

Мишо
Мишо
15 април 2020 11:17
Гост

Ужас! А Бойко чак се възхищаваше тогава на белият хакер.

vanex
vanex
15 април 2020 10:54
Гост

Оценката на РАБОТАТА на вещото лице се дава от съдията, под формата на това- кои данни от експертизата са кредитирани и кои не са. Няма как съдията да дава друга оценка на вещото лице. Освен това-парадоксално е полицаи/ прокурори, които имат съвсем други знания, различни от тези, които се притежават от вещото лице, да му дават оценка на РАБОТАТА, а работата на вещото лице е следствие от неговите ЛИЧНИ и ПРОФЕСИОНАЛНИ познания, които другите субекти в процеса ги нямат. Ако това се приеме е възможно едно вещо лице, колкото и да е добро, ако не върши персоналната работа ( най-често… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 април 2020 11:00
Гост

Пълен фарс! Служителите на МВР да оценяват вещи лица.

Гост
Гост
15 април 2020 14:16
Гост

А кой да ги оценява, когато бавят експертизи и експертизите им са необосновани и некачествени, но иначе искат високи възнаграждения.

Ева Марчева
Ева Марчева
14 юни 2020 20:39
Гост

Възнагражденията са обидно ниски! Дори хора, поставящи плочки и общи работници в строителството има по-високо заплащане на час!

Гост
Гост
15 април 2020 14:09
Гост

Не мисля че ще има съществена разлика. Така или иначе добрите вл пак ше получават висок рейтинг и пак ще са натоварени. Разследващите работят най-честно с едни и същи вл, от които са доволни и не мисля, че дори някой да им даде лоша оценка това ще рефлектира на дългогодишни работни взаимоотношения.

Ева Марчева
Ева Марчева
16 май 2020 19:34
Гост

Напълно съм съгласна с Вас!

JJ Oper
JJ Oper
15 април 2020 10:36
Гост

Догодина е обширно понятие, още повече, като се има предвид, че има опасност от забавяне на всичко заради пандемията

Лучник
Лучник
15 април 2020 10:35
Гост

Да се надяваме, че ще се случи наистина догодина

Евиян
Евиян
15 април 2020 10:35
Гост

Всичко дигитализирано може да стане плод на хакерска атака. Уви в България държавните органи са по-затрашени, защото все някой някъде нещо не е направил като хората по трасето и е лесно за хакване

Анонимен
Анонимен
15 април 2020 11:11
Гост

Така е, обаче има достатъчно превенции срещу тези атаки. А и все пак живеем в 21 век.

Миленски
Миленски
15 април 2020 10:34
Гост

надяваме се, че наистина потребителите ще могат да се радват на сигурен и бърз достъп и той наистина няма да бъде манипулиран от някой хакер

Русева
Русева
15 април 2020 10:33
Гост

Вижте, от това имахме нужда от години. Радвам се, че някой се е сетил

ганю
ганю
15 април 2020 14:16
Гост

Имаме нужда от закон за вещите лица.
В Русия имат такъв от 2000 г.
А се имаме за напреднали!

Tipical Boy
Tipical Boy
15 април 2020 10:33
Гост

Когато всичко е подредено е много по-лесно да се работи

OniX
OniX
15 април 2020 10:32
Гост

Категорично това би подкрепило работата и ще е от полза.

Милан Рапайч
Милан Рапайч
15 април 2020 10:31
Гост

Подкрепям подобни промени и дописвания.

Кръстев адвокат
Кръстев адвокат
15 април 2020 10:31
Гост

мМного приятно и много прилежно.Добро ще е