Шефът на главна дирекция „Охрана“ Георги Жеков да предприеме незабавни мерки за създаване на необходимата организация за охрана на съдебната сграда на ул. „Черковна“, в която се помещават специализираните съд и прокуратура, като това да стане след съгласуване с ръководителите на тези институции. Ако е необходимо, шефът на ГДО да осигури още щат и технически средства, за да може служителите от дирекцията да си изпълняват в пълнота законовите си задължения.

Това решение взе днес Пленумът на Висшия съдебен съвет. То е в резултат на изслушването на Георги Жеков от миналата седмица след инцидент пред сградата на ул. „Черковна“. Преди около месец пред погледите на граждани, журналисти и най-вече на съдебната охрана подсъдим наби свидетел по делото срещу него. Главният прокурор Сотир Цацаров силно се възмути от бездействието на ГДО и поиска изслушването на Жеков.

Днес Пленумът на ВСС намери действащата в момента организация на охрана на ул. „Черковна“ за незадоволителна и заяви, че тя „не гарантира в необходимата степен сигурността на магистратите при осъществяване на техните правомощия и на гражданите, участници в наказателните производства, провеждани там“. Освен това ВСС посочи, че изпълнението на задълженията на ГДО да пази съдебните сгради не отговаря в пълнота на изискванията на Закона за съдебната власт.

Заради това Пленумът предложи министърът на правосъдието Цецка Цачева да предприеме мерки за осигуряване на щатна численост на дирекцията, която да е адекватна на задачите по гарантиране на сигурността и реда във всички съдебни сгради.

Освен това ВСС препоръча поетапно до края на 2018 г. ГДО да поеме охраната на всички съдебни сгради, като сведе до минимум използването на сигнално-охранителна техника. Идеята е СОТ да пази само извън работното време и в почивните и празничните дни.

Предвижда се още едно изслушване на Георги Жеков през октомври, за да се установи как се изпълнява решението на ВСС от днес.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ГДО
ГДО
07 юни 2018 13:35
Гост

Не е само сградата на спецсъда. Не ни достигат хора. Преди колко години поради тази причина затвориха входа на съдебната палата от към „Алабин“.

Полицай
Полицай
07 юни 2018 13:38
Гост

Нали сме последна дупка на кавала. Като е за автомобили, могат да отделят 5-цифрена сума. Нали са им на по 10 години. А техниката по съдилищата сигурно не се амортизира!

Mimi Petrova
Mimi Petrova
07 юни 2018 14:50
Гост

Да. Това си е стар проблем. Не може, а и не бива, един съд да се охранява като супермаркет.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2018 13:31
Гост

Георги Жеков като им обясняваше да се вземат мерки за служители, оборудване и т.н.т., те си питаха ушите. Трябваше подсъдим да посегне на свидетел, за да се вземат спешни мерки.

Възмутен
Възмутен
07 юни 2018 13:32
Гост

След дъжд качулка, след сватба-булка.