Липсата на достатъчно служители и техника, както и остаряла такава, действително създават риск за охраната на съдебните сгради. Това призна шефът на Главна дирекция „Охрана“ главен комисар Георги Жеков по време на изслушването си от Висшия съдебен съвет.

Повод той да се яви на заседанието беше инцидент отпреди месец, който се случи пред сградата на Специализирания наказателен съд на ул. „Черковна“. Тогава пред очите на служители на съдебна охрана, граждани, журналисти и магистрати подсъдим нападна свидетел под делото срещу него. По този повод главният прокурор Сотир Цацаров изрази възмущението си от бездействието на служителите на ГДО и предложи, а Пленумът на ВСС одобри, да бъде изслушан Георги Жеков, който да каже колко съдебни сгради се охраняват физически и колко със СОТ и как се гарантира сигурността на магистратите и гражданите.

Днес главният комисар заяви, че охраняемите обекти са 261. От тях 185 имат физическа охрана, като в 33 тя е денонощна. ГДО не пази 76 сгради. 31 от тях съдебната власт дели с други държавни институции като МВР, ДАНС, Министерството на отбраната, които ги пазят. Неохраняемите обекти са 45.

В 51 от сградите има само по един служител на ГДО, в други има по двама, но когато някой от тях излезе в отпуск или в командировка, на практика отново остава сам човек.

Жеков съобщи, че 622 служители се занимават с охраната на съдебните сгради, а за да се пазят всички, са необходими 780 души. Други 661 служители на ГДО пък се занимават с конвоиране, принудително довеждане, екстрадиции, трансфери и т.н.

За 2017 г. са конвоирани 66 532 лица, 10 000 са принудително доведени, 3518 влезли в сила присъди са изпълнени, показват данните на ГДО.

Главен комисар Жеков каза, че има постоянен недостиг на хора и нееднократно са правени искания за увеличение на щата, но няма резултат. Същевременно непрекъснато нараства броят на сградите, които трябва да пазят.

По отношение на техническите средства, той каза, че в 95% от зданията такива има.

Сградата на спецсъда на ул. „Черковна“, пред която се случи инцидентът, станал повод за изслушването му, се охранява от 23 служители, а за пълното гарантиране на сигурността ѝ са необходими 40 души.

И за там Георги Жеков заяви, че има повишен риск от възникване на неблагоприятни инциденти.

Задача на Главна дирекция „Охрана“ е да осигури охраната на магистратите, гражданите и свидетелите. Вътрешните проблеми в дирекцията, свързани с щата и оборудване не са от нашата компетентност и няма как да ги реши ВСС. Работата на магистратите е да изпълняват конституционните си функции, вашата работа е да им гарантирате сигурност“, започна изказването си главният прокурор Сотир Цацаров.

После попита колко работещи камери има в двора на сградата на ул. „Черковна“ и колко вътре, на което му беше отговорено – две на външния периметър и 10 в зданието.

От думите на Жеков стана ясно още, че не се правят записи на територията около спецсъда, за което имало много докладни.

Главният прокурор се поинтересува и защо още на входа към двора не се извършва проверка за оръжие, а това става едва на влизане в самата сграда.

„Подсъдими си позволяват да влизат с лична охрана. Тя необезпокоявана може да влезе с цялото си оборудване в двора и да демонстрира присъствие. Достатъчно е присъствието на тази охрана пред входа на сградата, за да окаже въздействие върху граждани и свидетели. С лично оръжие тя обикаля двора, разглежда свидетели, граждани… По каква причина не се извършва проверка за оръжие още на първия вход“, попита Цацаров.

Георги Жеков заяви, че от известно време проверката за оръжие се извършва на първия вход, а не вътре в сградата, от служител с металодетектор.

Засега такива били възможностите на ГДО, защото, за да се отпуснат допълнително хора, скенер, лента за багажа и т.н. са необходими средства, време и усилия.

Главният прокурор попита тези 45 сгради, които са без физическа охрана, влизат в онези 216 сгради, които са оборудвани със СОТ. От изказването му стана ясно, че ГДО има договор с частна фирма за такава услуга, който изтича през 2019 г.

Според моя информация да, но не съм подготвен с категоричен отговор, отвърна Жеков. Поясни, че според правилата на дирекцията, когато се получи сигнал по СОТ, фирмата отива веднага на място и чака там, докато не дойде ГДО, която имала групи за реакция към всички областни дирекции.

Цацаров остана недоволен от думите му. И постави въпроси за хипотетична ситуация с Районната прокуратура в Омуртаг, която е без физическа охрана. Ако през нощта се получи сигнал по СОТ, кога ще пристигне тази група, какво се случва, докато дойде ГДО, попита главният прокурор и сам предположи какво – ще дойде патрул на полицията. „Договорите, които имате, са просто плащане на едни пари в СОТ. Тоя СОТ е толкова про форма… Ще дойдат служители от близкия граничен пункт или патрул на полицията. Вашият екип ще дойде на другия ден в 18 часа“, каза още Цацаров.

Жеков заяви, че времето за реакция е 30 минути.

Главният прокурор сподели друга идея – парите, които се дават за извънреден труд на служителите за дежурства по празниците и през нощта да се оползотворят за нещо друго, на което шефът на ГДО каза, че се плаща по 25 стотинки на час.

На финала на дискусията правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че през последните години щатът на служителите на тази дирекция намалява, а същевременно се увеличават обектите, които тя трябва да пази. Цачева обясни, че е изискала финансова обосновка за това колко заплати за нови служители ще може да покрие сумата, която се изплаща за извънреден труд.

Навсякъде има нужда от повече средства, няма министър, който да е доволен от парите, които му се предоставят в бюджета. Администрацията на двете дирекции в Министерството на правосъдието е на санитарния минимум за сметка на специфичната дейност, за която отговарят ГДИН и ГДО“, заключи Цачева.

След изслушването ВСС не взе конкретно решение по темата.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
31 май 2018 13:52
Гост

Цачева е много разумен и далновиден човек. Сигурна съм, че ще направи всичко възможно за решаването ма проблема. Как пък все няма пари за ГДО. Този въпрос стои за решаване от години.

Възмутен
Възмутен
31 май 2018 13:48
Гост

Да, бе няма начин да работя аз по празници, пък парите ми да отиват другаде.

Служител
Служител
31 май 2018 13:44
Гост

Цацаров вместо да се възмущава, да взима мерки. Или да дойде един ден ма моето място да види как е.

Anonimen
Anonimen
31 май 2018 13:46
Гост

Да бе, по 12 часа на крак и да нямаш време да хапнеш на спокойствие.

Охрана
Охрана
31 май 2018 13:41
Гост

Да не забравяме, че тези липси водят до риск за самите нас. Подсъдимите вече си позволяват да посягат на колеги.