Отборът на СУ „Св. Климент Охридски“ стигна до полуфинал в най-голямото и престижно състезание по космическо право – Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition (MLSLMCC).

Студентите от юридическия факултет Мария Желязкова, Анатали Георгиева и Ана Комсалова поеха ролята на защитници на двете спорещи държави в симулативен процес пред Международния съд в Хага.

След подготвяне на задълбочени писмени защити, през март отборът участва виртуално в устната част на състезанието, организирано от Европейския център за космическо право и Международния институт по космическо право, в която състезателите ни се класираха на полуфинал след четири победи срещу достойни опоненти.

Момичетата се изправиха срещу представители на университети от Австрия, Германия, Финландия и Франция. Те победиха отборите от Виенския университет, както и университета в Кьолн, които предоставят на студентите си възможността да изучават в детайли материята на международното космическо право.

Във фазата на полуфиналите българският отбор демонстрира търпение, непоклатимост пред техническите затруднения, присъствие на духа, задълбочени правни знания и завидни ораторски умения въпреки трудните въпроси на съдиите и едни от най-известните академици в областта.

Подготовката продължи девет месеца, като тренировките започнаха още през лятото на 2021 г., покривайки, както международното публично право, така и спецификите на космическото право като негов отрасъл. С излизането на казуса през есента на 2021 г. започна усилена подготовката на двете писмени защити, в които участниците изложиха подробна аргументация по актуални проблеми на отрасъла като отговорност за вреди при сблъсък на сателити, регистрацията на космически обекти, ролята на новите технологии и международните гаранции за използване на космоса за мирни цели.

Ръководство и подкрепа на отбора оказаха Недко Радев – докторант по международно частно право към ЮФ на СУ, и Николета Василева – магистър по права на човека от University College London с дългогодишен опит в състезанията по международно право. Неизменна помощ оказаха Велиана Събчева – магистър по право от ЮФ на СУ и бивш състезател по международно космическо право и международен арбитраж, и д-р Симона Спасова, преподавател по международно космическо право в ЮФ на СУ.

Отборът изказва своята благодарност към всички бивши състезатели и треньори, които бяха част от усилената подготовката, както и към ръководство на ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“ за подкрепата, която оказа за поредна година.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:07
Гост

­­­Г­о­­­р­­­е­­щ­и­ ­м­­о­­м­­­и­­­ч­­­е­т­­­а­­ ­­в­­­и­­­ ­­о­ч­­­а­к­­­в­а­­т ­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?71146

Jerry Stark
Jerry Stark
13 април 2022 10:25
Гост

Поздравления, момичета! Дерзайте, напук на профаните и хейтърите! България има нужда от юристи-експерти по международно публично право, а космическото е един от сложните му (но и най-перспективни) дялове. Утре, да не дава Г-д, ако върху покрива на тези, които сега се “гъбаркат” с постижението ви, се стовари отломка от космически обект – а това по света се случва все по-често – ще ги питам от кого и как ще търсят обезщетение и на какво правно основание…

чичо Бори
чичо Бори
05 април 2022 22:09
Гост

Браво! Останалите отбори в Черна дупка….. Пожелавам!

Петко 2
Петко 2
04 април 2022 20:25
Гост

Браво! Следващият път – олимпиада по междугалактическо право! Кой пълни главите на децата с глупости?

Анонимен
Анонимен
04 април 2022 19:24
Гост

Момичета,моля ви останете в България!!!Имаме нужда от хора като вас! Бъдете живи и здрави и заредени с хъс за знания и реализация! Поздравления!

Дидо
Дидо
04 април 2022 16:37
Гост

Браво, момичета! Със сигурност има с какво да се гордеете. По отношение на жлъчните коментари по-долу от жалки подобия на злобни социалистически останки – ще ви кажа едно – системата има нужда от млади, образовани, адекватни и мислещи хора като вас! Продължавайте смело нагоре!

Анонимен
Анонимен
04 април 2022 16:56
Гост

Системата няма нужда от хора, мислещи за космическо право, нито специализанти в тази област. Моля Ви, явно в напъните да напишете нещо позитивно и да похвалите момичетата, че са загубили шест месеца от живота си -заблудени от някой като Вас, всъщност пишете пълни глупости.

Дидо
Дидо
04 април 2022 17:20
Гост

А от хора с умения за създаване на юридически текстове на английски език , структуриране и умения за говорене пред публика?

Анонимен
Анонимен
04 април 2022 11:44
Гост

Космическото право е с огромна приложимост в ежедневието и решава важни битови и съдебни проблеми. Руди Гела от специалист по „спортно право“ чак го докара до министър, не че ще направи нещо смислено, като такъв. Така, че Хвала на СУ и на тез млади колеги за чудесната практическа подготовка за след завършването на образованието.

Д-р по право от ЮЗУ, Гешев
Д-р по право от ЮЗУ, Гешев
04 април 2022 10:33
Гост

Много добро чувство за хумор на редакцията … след 1 април.

анонимен
анонимен
04 април 2022 9:27
Гост

Поздравления за успехите момичета! Пожелавам ви никога да не спирате да се развивате!Правото е необятна материя, но хора като вас със знания ,интелект, владеене на няколко чужди езика стават истински професионалисти в това, с което се занимават.
За злобните и жлъчните мнения по-долу мога само да коментирам, че са направени от завистливи, необразовани, елементарни хора, които никога няма да усетят какво е да изпиташ удовлетворение от това, което сам си постигнал в живота!

Анонимен
Анонимен
04 април 2022 11:15
Гост

Сега може и да са постигнали нещата сами, но когато след университета потърсят работа ще изберат успешните момичета, които служат по- добре…а служат по- добре тези, които правят по- големи компромиси. Да, и компромисите ги правиш сам самичък. Това е кариерата, свързана с правото. Необятно е само моралното дъно, която може да постигне един млад човек с избора на такава кариера.

Анонимен
Анонимен
04 април 2022 8:00
Гост

Светлите надежди на елитния еничарски корпус- следва Фулбрайт. Дори и не осъзнават, за какво ще послужат.

Анонимен
Анонимен
04 април 2022 7:45
Гост

Подготовка за истрия тип Ленчето- хващат амбициозни момиченца от провинцията и ги изстрелват (след като ги компроментират и овъргалят отвсякъде) на висши държавни длъжности… така че те са напълно зависими…Тива е от тези, които мислим че ни помагат да си оправим държавата. Завършват тези еничарчета чужди университети и после с всички награди затриват и продават и малкото, останало от България. Обаче масово народът продължава да вярва и на подобни космически статии, и на това че чужденците ще ни “оправят” с мерките и парите си, а и да се връзват на малумните приказки за лошите български институции. Лекс, колко Ви плащат… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 април 2022 7:50
Гост

Леля Надка е по същата схема – от Кубрат до Министерство на Правосъдието. Making American Dream Come True за сметка на горкия български народ.

то не бе
то не бе
03 април 2022 22:19
Гост

жидовски истории. чертае им се пътя до подставени постове, на които после ще издевателстват върху българското население. жидовски работи.

Анонимен
Анонимен
04 април 2022 1:29
Гост

Издайство, измяна позорна пропусна врага в крепостта и Царевец як след упорна отбрана потъна в кръвта. Бранители храбри паднaха под турския мстителен нож, палатите царски пламнаха, огряха зловещата нощ. На утрешний ден пред пашата евреин се мръсен яви, цалуна му рабски полата и с вид горделив заяви: – Преславний войводо, сполучих услуга да сторя на вас: аз портата таз нощ отключих и Царевец в твойта е власт. Паша милостиви: награда! – А, ти ли бе хитрия жид? Велика награда се пада на подвига твой бележит. Без теб тез гявури корави не бих ги тъй лесно сломил, пред техните зидове здрави… Покажи целия коментар »

Advokat VG
Advokat VG
03 април 2022 0:57
Гост

Чудесна новина и признание за нивото на правна подготовка в СУ! Браво, млади и умни колеги! Продължавайте смело напред, то това му е най- хубавото на правото, че е безкрайно предизвикателство!

Анонимен
Анонимен
03 април 2022 15:33
Гост

Охх… за нищо не са критерии конкурсите и състезанията. По- добре да се научат тези момичета да готвят и да имат здрави семейства. Завършите щ жени в СУ право и работещи по специалността са супер жалка работа – нито са жени, нито са юристи. Изобщо правото е една иключително осакатяваща специалност за жените. За мен с такива публикации се прави пропаганда, за да се насочат повече млади хора към тази специалност, от която вече няма никаква полза. Никой не произвежда в тази държава, а жените по- добре вместо да учат космическо право да раждат деца. Едва ли ще ме разберете,… Покажи целия коментар »

Дидо
Дидо
04 април 2022 16:40
Гост

С цялото ми уважение, но ти нормален ли си? 🙂
Вземи разгледай сайтовете на редица международни и национални кантори (ако разбира се умееш да боравиш с Интернет). Сам ще видиш колко много професионалистки имаме.

Анонимен
Анонимен
03 април 2022 0:38
Гост

Да понаучат нещо за Бог и за сътворението на света. Пълни глупости. Зомнитата имаха по- голяма връзка с реалността, защото за тях пише в Откровението на Йоана.

Студент в ЮФ на СУ и председател на Кръжока по НП
Студент в ЮФ на СУ и председател на Кръжока по НП
02 април 2022 20:37
Гост

Няма що! Познавам ги! Повлекани! Никога няма да бъдат част от кръжока по Наказателно право, защото аз решавам кой да бъде част от него и кой НЕ. Имам си идеологически възгледи за учението за престъплението и наказанието, и не допускам всеки в Него. Най-сериозният кръжок!

Анонимен
Анонимен
02 април 2022 20:49
Гост

Вземи се скрий, моля те.

Състудентче
Състудентче
02 април 2022 23:35
Гост

Казимир, ти ли си бе?! Не вярвах, че си толкова изтрещял

Д-р по право от ЮЗУ, Гешев
Д-р по право от ЮЗУ, Гешев
02 април 2022 20:25
Гост

Браво.

Анонимен
Анонимен
02 април 2022 17:22
Гост

Поздравления!

адвокат ВТАК
адвокат ВТАК
02 април 2022 17:15
Гост

Такива новини да ни радват, трзи състезания за студентите са чудесен опит и нещо немислимо за моето поколение. Поздравления за бъдещите колеги!

Анонимен
Анонимен
02 април 2022 17:12
Гост

Май няма да практикуват тук

girl power
girl power
02 април 2022 17:10
Гост

Браво на момичетата. Само напред и нагоре.

Анонимен
Анонимен
02 април 2022 17:09
Гост

Честито, догодина на финал!

alumni
alumni
02 април 2022 17:07
Гост

Те в СУ изумиха българското, европейското и междунардното, че минаха на космическото…

възпитаник на СУ
възпитаник на СУ
02 април 2022 17:09
Гост

Нещо завиждаш ли? СУ е единственото място където се е учило и се учи право. Точка.

123
123
02 април 2022 17:07
Гост

Изключително специфична и сложна материя. Поздравления за положения труд и успеха.

Анонимен
Анонимен
02 април 2022 17:06
Гост

Браво на децата!

анонимен
анонимен
02 април 2022 17:06
Гост

Тука ме изстреляхте в Космоса! Туй е изцяло непозната за мен област, ако не се брои “Стар трек”

444
444
02 април 2022 17:08
Гост

Таз година космическо, догодина галактическо