Призоваваме Ви да дадете публичен израз на възмущението си от дългогодишната злоупотреба с прокуратурата! Да поемете лидерството в защита на професионалното си достойнство и да изразите недвусмислено ясна позиция по отношение на ценностите, методите и компетентността на сегашното административно ръководство на институцията! Убедени сме, че наред с нашата подкрепа ще срещнете подкрепата и на останалите юридически професии, на завършващите студенти в юридическите факултети, които търсят потвърждение в нашите дела, че правото е най-силното човешко постижение за постигане на мир и справедливост.

Този призив към прокурорите и следователите отправи Съюзът на съдиите в декларация, огласена днес (пълния ѝ текст виж тук). Тя идва ден след като прокуратури от цялата страна излязоха с декларации в защита на обвинител №1 Иван Гешев и на независимостта на прокуратурата (повече за тях виж тук).

В обръщението си днес от съдийската организация изреждат серия от събития от последните 20 години, на които са били свидетели гражданите и които според нея водят до днешната обществена реакция, довела до протести. В декларацията са изброени случаи като самоубийствата на двама върховни прокурори – Николай Джамбов и Васил Миков, убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, ЦУМ-гейт, този, добил популярност като „Осемте джуджета“ и други. „Припомняме част от събитията през последните две десетилетия, за да стане ясно, че не е възможно те да са останали незабелязани от обществото. Напротив – именно такива събития формират обществената памет и трайната нагласа на гражданско недоверие и нетърпимост към процесите на противоконституционното овладяване на прокуратурата“, обясняват от ССБ.

И призовават прокурорите и следователите: „Не позволявайте да Ви противопоставят на гражданите!“.

От съдийската организация заявяват на колегите си, че с разделението на Висшия съдебен съвет на две колегии съдиите не са ги изоставили на „произвола на вашите назначени на принципа „Ти си го избра” административни ръководители, както някои от Вас ни упрекват“. „Това беше единственият начин да се постави жизнено необходимото за правовата държава и за укрепването на гражданското общество начало на еманципирането на съда от силовата власт и на дефиниране на механизмите за носене на отговорност за облика и дейността на прокуратурата от нейните политически инженери. Ние никога няма да се превърнем в безразлични наблюдатели на състоянието на институцията, в която мнозинството почтени прокурори и следователи полагат неимоверни усилия да изпълнят професионалния си дълг по възложените им дела“, пишат те.

И продължават: „Това обаче съвсем не е достатъчно за защита на обществения интерес, професионалното достойнство и добро име, за възможността да се понесе отговорност за разрушеното доверие в институцията. Съзнаваме колко е уязвимо служебното положение на редовите прокурори и следователи,  поставени в трудната дилема – дали да са лоялни на вътрешнослужебната йерахия или да изпълнят закона. Но винаги има начини за изразяване на съпротива и за промяна. Помним как в мандата на главния прокурор Никола Филчев беше създадена алтернативна прокурорска организация. Помним и опитите на редовите прокурори да излъчат алтернативни кандидатури за членове на предходния Висш съдебен съвет. Убедени сме, че и сега съсловието има достатъчно сили, воля и компетентност да изиска и наложи промяна в управлението на прокуратурата. От собствения си опит на дългогодишно отстояване на съдийската независимост знаем, че в дискредитираната държава, която дава признаци на постъпателно мафиотизиране отвътре, гражданското общество е единственият автентичен източник на овластяване и подкрепа. Не позволявайте да Ви противопоставят на гражданите!“.

В декларацията от ССБ заявяват, че съдиите, прокурорите и следователите не са обект, а субект на съдебната реформа и са призвани с професионалните си биографии да не позволят подмяната на нейните цели и задачи.

От организацията посочват, че границите за легитимност на съдийския активизъм (формулирани в решението Lopez Lone и други срещу Хондурас на Интерамериканския съд по правата на човека) в пълна степен са валидни и за прокурорите. И цитират какво се казва там: В моменти на конституционни кризи, обществени сътресения и радикални социални трансформации активната роля на съдиите е от съществено значение за утвърждаване демократичния ред. В моменти на тежки кризи на демокрацията нормите, които обикновено ограничават участието на съдиите в обществения живот, не са приложими към действията им в защита на правовия ред”. Цитират и думите на лорд Томас – председател на Върховния съд на Великобритания от 2015 г., които също според тях се отнасят и до прокурорите: „Необходими са силно лидерство в съдебната власт и ангажираност. Съдиите не могат да очакват другите да направят необходимото за защита на съдебната власт и правосъдната система. Изискват се активни действия от страна на съдиите.”

 

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
окръжен съдия
окръжен съдия
14 юли 2020 12:22
Гост

Не подкрепям ССБ, но подкрепям тази декларация. И отново ,зда пореден път се обръщам към колегите прокурори: Ако наистина те прокурори, готови да бранят законноста и Конституцията -незабавно се разграничете от Гешефи мафиотския му слугинаж; образувайте наказателни производства срещу биячите на деца от протестите, образувайте наказателни производства срещу разпространителите на фалшиви новини от ръководството на МВР. Покажете, че сте на страната на законноста, а не сте слуги на мафията, която ви използва за бухалка.Не виждате ли ,че ВКП и специализираната прокуратура и съд са ОПГ „Правно невежество“ ,създадена ,за да руши законността и правосъдието ?

анонимен
анонимен
14 юли 2020 10:26
Гост

В системата работят много почтени и достойни прокурори. И съм сигурен, че те страдат от това, което се случва по върховете. Според мен крайно време е да не мълчат. Помислете, ако масово излезете в подкрепа на върховенството на закона и срещу модела, който от години управлява прокуратурата, главният прокурор нищо не може да ви направи. И съм убеден, че съдиите ще ви подкрепят.

Фики
Фики
14 юли 2020 10:49
Гост

Сигурно и на тях им се иска Гешев да не е главен, ама нямат избор.

Адвокат
Адвокат
14 юли 2020 12:02
Гост

Напълно съм съгласен. Това е начинът – почтените прокурори, които са мнозинство, да излязат на протест и да се разграничат. И ще получат подкрепата на цялата правна общност и на всички граждани. Защото въпреки опитите да се внуши, че адвокатите имаме интерес от слаба и неработеща прокуратура, в действителност всички имаме интерес от работеща и ефективна прокуратура – но ефективна процесуално, а не медийно.

Иванов
Иванов
14 юли 2020 10:05
Гост

Гешев трябва да си ходи и ще се успокоят нещата

Мими
Мими
14 юли 2020 10:50
Гост

Няма да се откаже. Изключително нагъл е.

Зоя
Зоя
14 юли 2020 10:05
Гост

Искам да кажа, че не е нормално това, което се случва в прокуратурата от години, но последните месеци са просто скандални. Показни.

Живко
Живко
14 юли 2020 10:04
Гост

Положително е да имат единна позиция и хората ще ги подкрепят

Велизара
Велизара
14 юли 2020 10:04
Гост

За народа прокуратурата е орган, който прави някакви обвинения и показни акции, но реално няма съдени и доказани престъпници

Анонимен
Анонимен
14 юли 2020 10:51
Гост

Да, мият си ръцете, че досъдебното им е изрядно, ама после…нищо!

gogo
gogo
14 юли 2020 10:03
Гост

Промяна трябва на структората. Иначе с години се гаврят с прокуратурата

Емилиева
Емилиева
14 юли 2020 10:03
Гост

Аз не знам защо няма избор на прокурор от народа, а не от управляващата партия. Що за изкривен модел. В САЩ избират всичко, от шериф фо прокурор и президент

Уол Бен
Уол Бен
14 юли 2020 11:29
Гост

Некомпетентен вредител. Борисов премахна политическото мнозинство при избора на Главен и за първи път прокурорите сами избраха шефа си, и за първи път парламентарните партийни пратеници във ВСС не могат да влияят върху работата на Главния. Това е причината да падне мониторингът от ЕС и това е причината, поради която Гешев започна да върши истинската работа на прокуратурата. Досега тя беше подчинена на парламента и затова не работеше.
Изобщо немате представа какво приказвате, вкарват ви в устата това, което е в интерес на мафията и прецаквате всички останали.

Именно
Именно
14 юли 2020 21:28
Гост

Най-накрая точно изказване!

Анонимен
Анонимен
14 юли 2020 10:02
Гост

В някаква степен прокуратурата в последните месеци е по-скоро маша на управляващите и Гешев се държи нагло

Серафим
Серафим
14 юли 2020 10:02
Гост

Мисля, че няма причина да не изразят твърдата си позиция.

Daniel
Daniel
14 юли 2020 10:01
Гост

Принципно е така и е редно да се защитят

Бобо
Бобо
14 юли 2020 10:01
Гост

Да ама сега не съм убеден, че правото наистина се използва за да има справедливост

Мишо
Мишо
14 юли 2020 10:52
Гост

При тези управляващи…На това правителство му идва краят.