Прокуратури от цялата страна изпратиха декларации в защита на Иван Гешев и независимостта на държавното обвинение. Повод за тях е изказването на президента Румен Радев от миналата седмица, че мафията трябва да бъде изгонена от прокуратурата и последвалото след това искане за оставка на обвинител №1.

„Опитът да се създадат внушения и нагласи в обществото срещу институцията на Прокуратурата на Република България е опасен и реално може да доведе до дестабилизация в държавата, до хаос и безредици“, пише в декларацията на Софийската градска прокуратура.

От Апелативната прокуратурата във Варна напомнят, че акцията в президентството е била срещу служители, които нямат имунитет срещу разследване и освен това действията са били след разрешение от съда.

„С оглед казаното, искането на държавния глава за оставка на главния прокурор е не само без никакво правно, а и морално основание. Прокурорите не са мутри! Прокурорите са тези, които заедно с останалите правоохранителни органи стоят на пътя на мафията и мутрите и се борят за защита правата и интересите на всички български граждани“, казват обвинителите от Варна.

От Апелативната прокуратура в Бургас са адресирали декларацията си и до всички партии в парламента, както и до десетки посолства и международни институции. В нея се казва, че „през всичките тези години никога не имало толкова тежък опит прокуратура да бъде уязвена от български президент или друг политик, разполагащ с определена власт за периода на своя мандат“. Апелативният прокурор от Бургас Емил Христов обаче изрично е отбелязал под декларацията, че не може да я подпише, „тъй като президентът Р. Радев ми е роднина по сватовство“.

Прокурорите в Бяла Слатина също са възмутени от намесата в дейността на институцията и са категорични в извода си: „В Република България не може да има лица имунизирани от разследване“.

Прокурорите в Козлодуй пък заявяват, че се противопоставят „на всякакви голословни твърдения отправени към Прокуратурата на Република България от страна на представители на останалите власти, както и на искания за оставки от някой адвокатски съвети“.

От Софийската апелативна прокуратура напомнят, че атаката на президента срещу главния прокурор Иван Гешев се осъществява „точно когато Прокуратурата на Република България предприе активни действия за разкриване на тежки престъпления, свързани с крупни посегателства върху икономическите и финансови устои на държавата от страна на лица, считани доскоро за недосегаеми“.

Изпращането на декларации от страната продължава през целия ден, след като снощи бяха публикувани позиции на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите.

Първи с позиция днес излязоха от Специализираната прокуратура. В нея прокурорите казват, че изявлението на държавния глава е в разрез с основните конституционни разпоредби за независимост на изпълнителната и съдебната власт.

Отправяйки призив за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на Главния прокурор, реално „обединителят на нацията“ наруши една от основните си функции. Това е така тъй като целта би могла да бъде всяка друга, но не и осигуряване на нормални взаимоотношения между държавни органи“, се казва в декларацията (виж пълния текст тук).

Последваха още позиции на прокуратури от София, Варна, Пловдив, Бургас, Видин, Благоевград, Пазарджик, Панагюрище, Пещера, Чирпан, Стара Загора, Смолян, Асеновград, Карлово, Самоков, Силистра, Тутракан и Дулово.

Те са адресирани до ВСС, президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов, всички парламентарно представени партии, Европейската прокуратурата, Европейската комисия и посолствата на държавите членки на ЕС.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
без страх
без страх
14 юли 2020 8:49
Гост

Колеги (подписалите декларациите), считате ли че вашият „глас“ е по-силен от гласа на народа, а?
С какви очи ще гледате народа след промяната или ще се обърнете като палачинки в подчинение на новите ви началници?
Засрамете се!
Опомнете се! Ако имате достойнство и морал!

наблюдател
наблюдател
14 юли 2020 7:09
Гост

Правителството ще падне, защото от американското посолство дадоха знак. Гешев явно ще истане, с което ще е принос в задълбочаващия се процес на национално разединение и изнасяне на трудоспособното население в чужбина.

съдия
съдия
14 юли 2020 0:28
Гост

Трудовите колективи подкрепят линията на партията…. Не ви ли е срам, „колеги“ ? Вие все още ли сте истински прокурори, чиято задача е да бранят законността или сте се превърнали в гешефтари, които лижат задника на каскета и защитават мафията ? СРАМ НИ Е ОТ ВАС ! Вън прокуратурата от съдебната система

Дерматолог
Дерматолог
14 юли 2020 0:42
Гост

В последно време ми прави впечатление, че на много хора са им нужни наколенки.

Каскетони
Каскетони
13 юли 2020 22:24
Гост

Внушенията срещу Президентството чрез каскетни поръчкови акции могат и доведоха до протести на обикновените хора.

Димитър
Димитър
14 юли 2020 0:16
Гост

Силно се надявам това да е прецедент в битката срещу Пеевско- боковата мафия.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2020 19:32
Гост

Прокуратурата наРБ е организирана престъпна група, а Гешев е бандит,чието място е за дълго в затвора.

PCR-test
PCR-test
13 юли 2020 19:23
Гост

Като се сменят думите в тоя клип „Копеле, аз съм Галин Калчев Релефа“ с думите „Копеле, аз съм Иван Гешев Каскета“ и ще се види цялата уродлива мутра на герберасткото управление:
https://www.youtube.com/watch?v=VdhOs663ZLQ

Име
Име
13 юли 2020 18:19
Гост

Да се маха тиквата и всичките му каскети и мисирки и никой няма да прави основателни протести срещу прокуратурата.

Узурпатор
Узурпатор
14 юли 2020 0:20
Гост

Знаех си, че търсим Цаци. Въпреки, че и при него беше като в Северна Корея.

Хахаха
Хахаха
13 юли 2020 18:11
Гост

Всички тия неистови писъци изхождат (и са изходени) искрено само от момчето с кооператорски вид и подопечните му специализирани прокуратури. Останалите са ги накарали да се подписват под декларации в зашита на каскета. Колкото по-бързо се изметат каскетоносителите и шефовете им, противните тикви, горановци, дончевци, клакьорите им марковци и всякаква мисирска сбирщайн около тях, толкова по-бързо ще си отдъхнат честните магистрати и държавни служители.

Лазар
Лазар
13 юли 2020 18:05
Гост

Има опит наистина прокуратурата да бъде уязвена от българския президент, именно защото той си тежи на мястото.

Гого
Гого
13 юли 2020 18:06
Гост

Тръгнеш ли да захапеш Тиквуций, скача като питбул.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2020 18:03
Гост
Мирослав
Мирослав
13 юли 2020 17:55
Гост

Именно за да бъде опазена независимостта на държавното обвинение, Гешев трябва да подаде оставка.

Ко ко ко
Ко ко ко
14 юли 2020 0:24
Гост

Трудно се пуска кокала. А и той е заплетен яко в политически интриги. Да не говорим, че тепърва ще си връща дълга към тези, които го настаниха на този пост като квачка в полог.

адвокат
адвокат
13 юли 2020 17:04
Гост

Време е за произнасяне по същество по к.д. 1/2020 г. и КС да отговори ясно на формулираните въпроси, а именно: http://www.constcourt.bg/bg/Acts/GetHtmlContent/d969872f-f478-482f-a7e7-e5b3af29864c 1. Припокрива ли се по съдържание понятието „държавна измяна“, използвано в чл. 103, ал. 1 от Конституцията, с престъпленията, визирани в Глава първа „Престъпления против Републиката“, Раздел I „Измяна“ от Особената част на Наказателния кодекс ? 2. Каква е разликата между използваните в чл. 103, ал. 1 от Конституцията понятия „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ като основания за ангажиране на отговорността на президента и вицепрезидента за действия, извършени при изпълнение на техните функции ? 3. Понятията „държавна измяна“… Покажи целия коментар »

Манол
Манол
13 юли 2020 16:51
Гост

Само като види човек от кои градове са декларациите, веднага може да си направи извод къде е пуснал пипала октопода…

наблюдател
наблюдател
13 юли 2020 16:10
Гост

Това само по себе си е внушение ! Внушаващи са изявленията на Тиквата за етнически проблем и на джуджето Томислав Дончев за опасност от гражданска война ! А една от главните цели на мафията е запазване прокурорското статукво начело с Иван Гешев-Каренин.

Снежанка
Снежанка
14 юли 2020 0:27
Гост

Джуджето му е ибрикчия от край време.

Каменов
Каменов
13 юли 2020 16:08
Гост

И кой каза – ОСТАВКА, ОСТАВКА, ОСТАВКА!

Гого
Гого
14 юли 2020 0:29
Гост

Доблестните българи, които се надяват на по-добър живот.

Василев
Василев
13 юли 2020 16:08
Гост

Не са наред тия ако смятат, че хората не харесват Гешев заради Радев. Вие смятате, че народа е толкова малоумен ли? Айде стига

Иди ми дойдими
Иди ми дойдими
13 юли 2020 17:59
Гост

Още от самото начало не ми хареса този човек. Първо нямал да се кандидатира за главен, после пък явно някой му повлия и той си смени позицията.

Янева
Янева
13 юли 2020 16:07
Гост

Гешев е бита карта за мен. Опитвя да се крепи цяла зима и да се хареса на хората с евтин ПР, но виждаме, че той няма да излови никакви престъпници. Само много говри.

Калин
Калин
13 юли 2020 18:00
Гост

За съжаление нещата съвсем не зависят от нас. Мафията го крепи.

ЪНСириЪс
ЪНСириЪс
13 юли 2020 16:06
Гост

Искам да ви кажа, че ми е изключително приятно от факта, че срещу Гешев има протести !

Радев
Радев
13 юли 2020 16:06
Гост

Споко, сега ще каже правителството, че затваря всчико, щото се грижи за нас и голяма заболеваемост има и край. И срещу Гешев няма да има протести

Islo4
Islo4
13 юли 2020 16:05
Гост

НА хората кое им пречи? Че все едно да имаш важен мач и да ти свири съдия, който е обвързан по някакъв начин с другия отбор. Е кое да ти хареса в това

Димитрова
Димитрова
13 юли 2020 16:05
Гост

Според мен малко се изхвърлят. Нали виждаме, че той не прави проверки на Борисов, на Горанов, но за сметка на това неглижира сигналите срещу тях от страна на Божков. Личи си, че е тенденцоизен

Златимир
Златимир
13 юли 2020 16:04
Гост

От приближените до Гешев само Сийка Милева става за нещо…

---
---
13 юли 2020 19:59
Гост

Хахаха

Сомелиеров
Сомелиеров
14 юли 2020 0:35
Гост

Но е и за прокуратурата. Иначе…зависи на колко си …години.

Minervalos
Minervalos
13 юли 2020 16:03
Гост

Е това дали има значение? Това не са внушения. Мани го Радев какво ти вика. Тука говорим за това, че на хората им писна от машинациите на Гешев

Nine
Nine
13 юли 2020 16:03
Гост

хахахахах абе вие смешни ли сте с това? Как ще са пратили бе. Как ще защитават Гешев бе. Абе тия хора не са наред бе ей. Народа не го икса, ама видиш ли те го защитили. Кое му защитиха? Наглостта и безхаберието?

Лозан
Лозан
13 юли 2020 18:02
Гост

То голяма част от хората и Боко не харесват, ама вече колко години изкара на власт.