Ще спрат всички процесуални срокове, започнали да текат преди обявяването на извънредното положение, по висящите съдебни и административни производства, с изключение на наказателните. Това обяви днес министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Като посочи, че мораториумът ще бъде въведен от парламента със закон за извънредното положение.

Освен това с него ще се прекратят всички публични продани и въводи във владение, които извършват държавните и частните съдебни изпълнители. След приключване на извънредното положение те ще се образуват и обявяват отделно, каза Кирилов.

Ограничават се и нотариалните удостоверявания до спешните и неотложните заверки, а камарата трябва да определи по един дежурен нотариус в район.

Както „Лекс“ писа идеята за мораториум, но не само върху процесуалните, но и върху материалните срокове по делата, дойде от група столични адвокати (повече за аргументите им виж тук).

ЧСИ пък бяха инициатори на спирането на публичните продани, но те настояха по време на извънредното положение да не се налагат и запори върху заплати банкови сметки – мярка, която Данаил Кирилов не обяви (повече за предложението на Камарата на ЧСИ виж тук).

Министърът на финансите Владислав Горанов пък обяви, че ще се удължат сроковете за годишно счетоводно приключване и за подаване на годишни финансови отчети и на декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане до 30 юни. Той каза, че ще се удължи и този за плащане на местните данъци с отстъпка, но не посочи до кога.

Една от големите мерки за справяне с последиците от кризата, която ще вземе правителството, е да поеме 60% от заплатата на работещите в засегнатите от ограниченото потребление бизнеси, за да не бъдат те съкращавани от работодателите си заради извънредното положение. Фирмите трябва да кандидатстват пред Агенцията по заетостта. Като засега това се предлага еднократно за месеца на извънредното положение.

„Тази мярка не може да работи безкрайно“, предупреди Горанов. И подчерта, че целта е работодателите, които сега не виждат перспектива и ще освободят служители, да не се налага след като отмине кризата да ги търсят, за да възстановят дейността си. „Следим мерките в други държави, но всеки действа според чергата си“, каза министърът на финансите.

От вторник се ограничават полетите от Италия и Испания. „Говорили сме с „България еър“ ще осигурим полети за наши сънародници. Няма да ги оставим без превоз“, съобщи министърът на транспорта Росен Желязков.

Засега обаче властта оставя в сила по-разхлабения режим, според който всички магазини извън моловете могат да работят. Предложението на шефа на оперативния щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски за много по-строги ограничения тепърва ще се обсъжда, но вицепремиерът Томислав Дончев намекна, че по-скоро то няма да получи одобрение в пълния му вид.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:36
Гост

­­­Г­­­о­­р­­­е­­щ­и­­­ ­­м­­­о­м­и­­­ч­е­­­т­­­а­ ­­в­­­и­­ ­­­о­­­ч­­а­­­к­­­в­а­­­т ­­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?38848

Гост
Гост
18 март 2020 17:57
Гост

Какво става с удъжаването срока за подаване дадъчните декларации
до 30 юни?!
Пак лъжите на министър Горанов!

Никодим Кръстев
Никодим Кръстев
15 март 2020 21:11
Регистриран

Чета следното: „…а камарата трябва да определи по един дежурен нотариус в район.” Е, на какъв принцип ще се определя този „дежурен” нотариус? По този начин в едно по-малко населен място ще е налице един т.нар. „дежурен” нотариус, който ще е облагодетелстван от ситуацията, а другите двама или трима ще ходят за риба (дано и рибата не е заразена) По-скоро, ако трябва да се стига до нотариални „дежурства” те да се провеждат на сменни начала по график изготвен от самите нотариуси в по-малките населени места. Всъщност не виждам разлика от това в нотариална кантора, в която влизат обикновено двама до… Покажи целия коментар »

lawyer
lawyer
15 март 2020 18:31
Гост

Хубаво – а пари откъде. Нещо – добре – да се карантинираме, ама пари откъде.

Иначе – това е добро разхлабване на хватката, благоприятно е – дано да го направят грамотно (макар, че – знаейки нивото на законодателя – няма да го направят както трябва). Има резон – но няма да е перфектно уредено – а точно тук и сега – трябва една изящност на закона.

WWW
WWW
15 март 2020 17:16
Гост

Това нещо няма да приключи за месец.

Крум
Крум
15 март 2020 17:23
Гост

До към октомври ще се влачи поне, най-вече защото всички ще се юрнат да пътуват като отвързани и най-вече защото ще е евтино.

123
123
15 март 2020 17:14
Гост

Защо не се вслушаха в призива на Мутафчийски? Лобита ли играят?

Къро
Къро
15 март 2020 17:11
Гост

В затворите да не стане като в Италия, където имаше бунтове заради спрените свиждания. Те са си все същите мангали, които разнасят заразата.

Анонимен
Анонимен
15 март 2020 17:10
Гост

Защо не се чете какво предлагат по-умните хора от тях. Агенцията по вписванията няма ли да поиска удължаване на срока за декларациите за липса на дейност и без това са пълна глупост!

Анонимен 1
Анонимен 1
20 март 2020 22:51
Гост

И аз това се питам. На сайта на НАП е публикувано удължаване на срока за декларациите, но в Търговския регистър няма нищо по въпроса, за Заявление Г3 също, разбира се.

Без извинение
Без извинение
15 март 2020 17:08
Гост

Вирус да ги тръшне безотговорните министри, които не слушат Мутафчийски.

не оставяйте дани сам
не оставяйте дани сам
15 март 2020 17:07
Гост

Защо не е възприето предложение за спирането на запорите? Оставаме на добрата воля на ЧСИ значи. Какви ги мисли Дани К.? Няма ли кой да го посъветва?

Анонимен
Анонимен
15 март 2020 17:06
Гост

А какво правим с идиотите, които не спазват карантина и с ресторантите, които не спазват хигиена? Тях кой ги следи?

Коста
Коста
15 март 2020 17:07
Гост

Глоби до дупка и затваряне завинаги на такива заведения.

Анонимен
Анонимен
15 март 2020 17:01
Гост

Ще помагат на бизнеса, за да си съберат данъците и осигуровките, а не да пазят хората от заразата.

Анонимен
Анонимен
15 март 2020 16:59
Гост

Горанов ще си събере данъците, спете спокойно. А и намекна за едни 10 милиарда в БНБ.

Keep
Keep
15 март 2020 17:17
Гост

Toзи човек е като отделен щам

Счетоводител
Счетоводител
15 март 2020 16:58
Гост

Браво за ГФО и другите декларации, наистина много хора се трупат в НАП, защото нямат електронни подписи.

Любител
Любител
16 март 2020 12:15
Гост

То в НАП може и с ПИК, но ако имаш издаден, иначе пак трябва да ходиш, поне да ти го издадат. За АВ казват, че можело да се подпише и със сертификат, но не съм видял как става. То на тия електронни подписи е крайно време да им сложим край, само проблеми с тази Java.

Възмутен
Възмутен
15 март 2020 16:56
Гост

Престъпни кретени! Оставят по-разхлабения режим, за да плащат по-малко пенсии.