Да се наложи мораториум върху процесуалните и материалните срокове по делата най-малко за периода на извънредното положение. За това настояват в писмо до Народното събрание, Министерския съвет и Висшия съдебен съвет група столични адвокати (пълния текст на предложението виж тук).

Стефан Марчев, Мирослав Мичев, Златка Стефанова, Катерина Граматикова, Жана Кисьова, Христо Хинов, Александър Тонев, Екатерина Методиева, Ваня Траянова, Маргарита Димитрова, София Разбойникова, Иван Ангелов, Александър Бояджиев и Валя Гигова обясняват какво ще се случи, ако сроковете по делата не спрат да текат по време на извънредното положение. Те напомнят, че повечето съдилища вече отсрочиха заседанията и ограничиха достъпа до сградите си.

„Това затруднява, а в някои случаи прави невъзможно извършването на справки, което лишава участниците в производствата от възможност да извършат необходими процесуални действия в срокове, които предстои да изтекат в рамките на периода на извънредното положение“, пишат адвокатите.

И заявяват: „Отлагането на откритите съдебни заседания в съдилищата у нас, съчетано с ограничения достъп до съдебните сгради и затруднената възможност да се извършват част от процесуалните действия, необходими за защита на правата на страните в процеса (справки по дела и запознаване с доказателства, подаване на искови молби, отговори на искови молби, жалби, отговори на жалби и др.), ако не бъде съпътствано със спиране на всички процесуални срокове по граждански и административни дела, както и на сроковете за обжалване по наказателни дела, ще постави в опасност правата на всички участници в производствата – гражданите, юридическите лица и държавата“.

Причината – в периода на извънредното положение ще се окаже изгубена възможността за защита на правата им поради изтичането на процесуални или материални срокове.

Адвокатите напомнят на изпълнителната и законодателната власт, че в случаите, в които у нас е било обявявано извънредно положение, винаги е бил въвеждан мораториум за извършването на определени действия. „За периода на мораториума са спирани всички процесуални и материални срокове, което е съобразено и с разпоредбите на чл. 57, ал. 3 от Конституцията, във вр. с чл. 31, ал.1-3 от Конституцията“, посочват те.

И отправят следното предложение: „Ако спазването на сроковете в условията на извънредно положение, се окаже невъзможно при планираните от правителството действия, спешно да бъде обсъдена възможността наред с останалите мерки, който МС и НС предвиждат за овладяване на ситуацията и намаляване на негативните последици от епидемията във всички сфери на обществения живот, да бъде приет и Закон за въвеждане на мораториум върху процесуалните и материалните срокове, който да продължи минимум за срока на извънредното положение“.

Адвокатите заявяват, че за готови да съдействат за изработването и обсъждането на такъв законопроект, като се стъпи на историческите образци у нас и на съвременните европейски модели.

Междувременно Висшият адвокатски съвет изпрати писмо до Народното събрание, че адвокатите са готови да участват в щаба за преодоляване на последствията от коронавируса. „Днес, повече от всякога, е необходимо да бъдем единни. Ето защо и българската адвокатура, в лицето на Висшия адвокатски съвет, е готова да поеме своя дял от отговорността в създалата се ситуация. Ако форматът на този орган е достатъчно отворен заявявам, че българската адвокатура е готова да предостави експертно съдействие и ще предложим адвокати, които да участват в него“, посочват от ВАдС. И подчертават, че това със сигурност ще даде още по-голяма легитимност в работата на щаба и ще бъде гаранция за приемане на нормативни текстове, които ще гарантират правата и интересите на гражданите в условия на въведеното извънредно положение.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
123
123
15 март 2020 15:45
Гост

Друг 123. Да разбирам ли, че трябва да преустановя постановяването а актове?! Днес изписвам поредното вкъщи, утре ще обявя две решения, които съм изписал вчера и днес, утре възнамерявам да се произнесем по една частна жалба. Смятам, че магистратите сме като лекарите – не можем да откажем, дори и с риск на здравето и живота си, да бъдем на висотата на положението, т.е. на работното си място. Това е като война – полагали сме клетва и членовете на лекарското и магистратското съсловие, всъщност и адвокатите полагат клетва (трябва да прилагаме точно закона и да спазваме Конституцията). Като магистрат спазвам всички… Покажи целия коментар »

123
123
14 март 2020 17:09
Гост

Пак идиотщини. За сведение на тези адвокати: достъпът до деловодствата и регистратурите не е спирал и няма да спре нито за миг. Може да се пускат всякакви документи и по пощата с обр. Разписки. Та не разбрах какви срокове ще изтърват и защо? Очевидно на тези адвокати просто не им се работи.

адвокат
адвокат
15 март 2020 9:45
Гост

Понеже спиш, не си разбрал, че някои деловодства работят при намалено работно време, което затруднява справките, а електронни такива са невъзможни. Ето къде е идиотщината.

Никодим Кръстев
Никодим Кръстев
14 март 2020 17:06
Регистриран

Здравейте, В коментарите срещнах изказване за нелюбезността на съдебните служители – работещи със страните по делата, която нелюбезност е ноторен факт в редица съдебни сгради. Та по повод инициативата на адвокатите от САК, както и създадената обстановка в страната ни, си мисля, че е редно административните ръководители на съдилищата, както и преките такива на съдебните деловодители и други контактуващи с граждани, да им бъдат дадени насоки – наставления за следното: Да са по-приветливи при работата си с граждани Да разширят кръгът на позволена информация, която може да бъде давана по телефон. Последното имам предвид поради това, че по телефон обикновено… Покажи целия коментар »

lawyer
lawyer
14 март 2020 15:31
Гост

Искам да кажа – хартиеният носител на делата (граждански) – не ми се предоставя – съответно – аз не мога да привърша работата си, защото ми трябва по страниците – номера на телефона (мобилният), на един адвокат – за да не се съдим в повече.

Аз съм парализиран – неучтиви дежурни деловодства, ма както и да е.

Анонимен
Анонимен
14 март 2020 15:08
Гост

Тази материя им идва сложна в НС. Сетиха се поне да удължат сроковете за новите лични карти

адв. пловдив
адв. пловдив
14 март 2020 12:54
Гост

Не бива пред никого да се поставя условие, че е можел да извърши дадено действие в периода на извънредно положение, защото формално съдилищата не са затворили. Можел си, ама препоръките са да не ходиш никъде. Здравето е преди всичко! Много добра инициатива на колегите и поздравления за бързата реакция, дано да ги чуят

анонимен
анонимен
14 март 2020 12:23
Гост

Да питам аз – нашите народни избраници, които за 5 минути гласуваха да блокират цялаат държава вчера, работят ли днес? Или само знаят да променят НК и да завишават санкции – в случая удачно, все пак да се отбележи.

Сега
Сега
14 март 2020 12:19
Гост

Един месец не е нищо, да отсрочат всички и да използват времето за изписване на делата.

да, бе,да
да, бе,да
14 март 2020 12:21
Гост

Който не пише в срок и това няма да го накара да пише. Ще лежи дома и не му дреме. Да не казвам за две дела в СРС, по които чакам решение от края на 2018

Немарчев
Немарчев
14 март 2020 23:39
Гост

Аз пък чакам мотиви към присъда от май 2017, ама няма страшно,

наблюдател
наблюдател
15 март 2020 9:48
Гост

Аз пък от 2018г. чакам върнатото от СГС нохд да бъде насрочено в СРС.

спирай
спирай
14 март 2020 12:19
Гост

Подобен мораторуим трябва да надхвърля поне с две седмици срока на извънредното положение, за да могат заинтересованите да се снабдят снеобходимите им документи. Много добра идея, но защо не само процесуалните срокове, а и материалните?

Клак
Клак
14 март 2020 12:18
Гост

Предложението е разумно, защото в момента нищо не работи в нормален режим, включително и съдилищата. А инициативата на ВАдС е похвална, всички трябва да се включат или най-малкото да не пречат.

пир по време на чума
пир по време на чума
14 март 2020 12:17
Гост

Гледам хората не са спрели да се женят. По телевизията дават репортажи от гражданското. Що за извънредно положение е това?! Събрали там роднини – стари, млади. Нямам думи. Малко пир по време на чума

123
123
14 март 2020 12:14
Гост

Абсолютно задължително е поне за месец.

наука трябва
наука трябва
14 март 2020 12:11
Гост

Подкрепям извънредното положение, българинът се доказа като идиот, който не спазва елементарни укаазния, за да не увреди себе си и хората около него. Обаче възникват всякакви казуси като този със сроковете по делата, които съвсем не са обмислени и се опасявам, че нашите законотворци нямат капацитета да се справят с тази задача. Не знам и адвокатският съвет какъв капацитет има. Трябва да се поканят водещите учени и специалисти в съответната правна материя – върховни съдии, професори, за да се мислят тези неща.

Анонимен
Анонимен
14 март 2020 12:07
Гост

Крайно време е ВСС да си преразгледа препоръката и да обяви край на разглеждането на делата докато трае извънредното положение, с изключение на тези по чл. 329, ал. 3 ЗСВ

внимателно
внимателно
14 март 2020 12:05
Гост

Трябва много внимателно да се обмисли, за да не стане така, че вместо да изпишен вежди да избодем очи. Иначе подкрепям – без мораториум, ще стане лудница.

Анонимен
Анонимен
14 март 2020 12:00
Гост

Браво, колеги! Точно това е работата на адвокатурата, да настоява за подобни мерки, защото иначе ще настъпи пълен хаос

контрол
контрол
14 март 2020 11:55
Гост

Съдилищата бачкат, всичко може да се пуска по пощата, при нужда може да се иска продължаване или възстановяване на срок.

И ако за процесуалните срокове има някаква логика (успокояване на психиката), то безразборното прекъсване на всички материални срокове (авторско право?, фикс сделки?, административни нарушения в 1-годишен срок?) ще доведе до пълен хаос. Дори само спирането на изискуемостта ще доведе до множество неоправдани фалити.

много знаеш
много знаеш
14 март 2020 11:57
Гост

при форсмажор как ще изпълниш, бе аланкоолу?