Специализираният наказателен съд отсрочва всички дела, по които няма задържани и са с определени дати за заседания от 16 ноември до 30 ноември, за догодина. Това става ясно от заповед на председателя на СНС Мариета Райкова, която се е мотивирала с усложняващата се епидемична обстановка, броят на заразени в съда, както и броят на делата и страните по тях.

В заповедта е посочено, че делата трябва да бъдат пренасрочени в разумен срок, но не и през декември 2020 г., защото капацитетът на съдебните зали е изчерпан с оглед на вече отсрочените дела и прогнозния брой на предстоящите за разглеждане мерки за неотклонение.

Страните по делата ще бъдат своевременно уведомени, става ясно още от заповедта на Мариета Райкова.

Същевременно ще бъдат изготвени и графици за работа на служителите до 30 ноември.

Преди два дни председателят на районния съд във Велико Търново Младен Димитров също разпореди всички дела, насрочени в периода 16-27 ноември да бъдат отсрочени като да останат за разглеждане само онези, посочени в чл. 329, ал. 3 от ЗСВ. Освен това Димитров е задължил всички съдии, които нямат дела, да работят дистанционно заради сложната ситуация с COVID-19 (виж заповедта тук).

Във вторник Съдийската колегия даде възможност на председателите на съдилища да пренасрочват дела с оглед броя на заразените магистрати и обстановката в съответния регион.

Вчера пък Съюзът на съдиите излезе с призив до всичките си колеги да гледат само най-неотложните дела, другите да бъдат отсрочени, защото само така ще спасят живот.

Административният съд във Варна на свой ред отправи апел към всички участници по дела стриктно да спазват мерките срещу разпространението на коронавирус.

С цел превенция и опазване здравето и живота на участниците в съдебните производства, съдиите и служителите на Административен съд – Варна, поради усложнената епидемична обстановка в страната, високата заболеваемост и нарастващата опасност от заразяване и разпространение на вирусната инфекция COVID -19, се обръщаме с молба за стриктно спазване на мерките, свързани с достъпа до сградата на съда и пребиваването в нея“, се казва в призива като в него се напомня, че достъпът до сградите ще става при стриктно спазване на правилата, приети от Съдийската колегия.

От АдмС-Варна молят участниците в съдебните производства да посочват електронен адрес за получаване на съобщения, призовки и други съдебни книжа, както и телефони за връзка за своевременното им уведомяване в случай на отлагане или пренасрочване на делата.

Председателите на СГС и СРС подкрепиха насърчаването на е-правосъдието с по-ниски такси за искове, подадени онлайн

Председателите на софийските градски и районен съд Алексей Трифонов и Александър Ангелов подкрепиха предложените от Министерството на правосъдието промени в Гражданския процесуален кодекс и Наказателно-процесуален кодекс за електронното правосъдие (пълния текст на становището им виж тук).

Както „Лекс“ писа, с тях се предлага държавната такса за делото да се намалява с 15%, ако исковата молба е подадена чрез Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП). И се регламентира, че на адвокатите, нотариусите, частните съдебни изпълнители, държавата и общините да се връчва само електронно (повече за промените в ГПК виж тук).

„Както нееднократно е отбелязвано, използването на тези начини за комуникация между адвокатите, гражданите и съдилищата, ще оптимизира и съответно подобри обслужването, тъй като ще намали времето, което към момента съдебните служители отделят за обслужване на гише, съответно ще даде възможност за повишаване на качеството на работата. Отделно от това, особено в условия като настоящата епидемична обстановка, ще се избегне струпването на множество хора в сградите на съдилищата, както и опасностите, свързани с физическото връчване на книжа от призовкар, чрез което ще се намалят и рисковете за живота и здравето на всички“, пишат двамата до министър Десислава Ахладова.

Трифонов и Ангелов са на мнение, че за насочването на гражданите и адвокатите към е-правосъдието, ще е от голямо значение възприемането на предложението за 15% по-ниска такса по гражданските дела, ако искът е подаден чрез ЕПЕП.

„Чрез тази промяна, смятаме, че по напълно естествен начин страните ще се насочат именно към този начин на подаване на иницииращи документи, тъй като в този случай те биха заплатили по-малки суми за държавни такси, освен че ще се ползват от всички останали улеснения – спестяване на време за посещение на сградите на съдилищата, изчакване и допълнителни усложнения, възникващи при физическото подаване на документите. От друга страна, очакваното при наличието на този стимул намаляване на броя на хората, които посещават сградите на съдилищата с цел подаване и получаване на документи, както и извършване на справки, ще намали необходимостта от ангажиране на допълнителни съдебни служители в тази връзка, което ще се отрази на спестяване на разходи, включително касаещи трудови възнаграждения и такива, относими към закупуване и поддържане на техника за сканиране на постъпващите в хартиен вариант документи. Не на последно място по важност, при по-масовото използване на електронното връчване съществено ще се ускорят сроковете за разглеждане на делата, тъй като в тази хипотеза връчванията се извършват още в деня на изпращане на книжата, докато при връчването чрез призовкари това отнема значителен период от време“, обясняват двамата председатели.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 ноември 2020 14:07
Гост

Съдиите в неплатен отпуск и на село.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 14:47
Гост

„Да, на никого няма да липсва.“ – казано за СпНС.

Нещо любовна нотка усещам в този коментар, стара любов , която те е разочаровала , може би

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 8:24
Гост

Браво. Разумно
решение. Трябва да се борим за овладяването на тази напаст.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 8:21
Гост

И да го закрият този съд, все тази.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 8:22
Гост

Да, на никого няма да липсва.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 8:18
Гост

Няма начин. При така създалата се ситуация трябва да променим много неща около нас.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 8:16
Гост

Изключително адекватни мерки.

адвокат от САК
адвокат от САК
12 ноември 2020 23:18
Гост

Какво електронно правосъдие, какви пет лева ? Подадох преди десет дни в СРС заявление за създаване на личен потребителски профил в електронния портал за електронно правосъдие. Резултатът – нула !
Поради технически проблем. Писмено уведомих председателя на САК за системния проблем. Засега безрезултатно.

Загрижен
Загрижен
12 ноември 2020 16:22
Гост

При нас пък прокуратурата е пламнала, половината са с КОВИД, но няма карантинирани служители. Нали РЗИ дават предписания контактните на заразените да бъдат карантинирани за 10 дни. Или това за прокуратурите не важи? А в сградата има и съд, и съдебна охрана. Чакат да се заразят всички ли?

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2020 15:28
Гост

И кое гарантира, че тогава няма да е по-зле

!!!!!!
!!!!!!
12 ноември 2020 17:00
Гост

Нищо. Просто хората си ги мързи.

moiraine
moiraine
12 ноември 2020 23:30
Гост

удивително острия, съдите по себе си, нали?

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2020 15:27
Гост

Разумно

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2020 15:27
Гост

Не е сериозно това

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2020 15:26
Гост

Заравят си главите в пясъка, това правят

Haralampi
Haralampi
12 ноември 2020 15:25
Гост

Очаквано

Бобо
Бобо
12 ноември 2020 15:25
Гост

Оф, отивам да си легна. Писна ми да се занимавам с глупости. Пандемия е все пак

gogo
gogo
12 ноември 2020 15:24
Гост

Е това новина ли е

Шнуров
Шнуров
12 ноември 2020 15:23
Гост

Масово отсрочване ни чака