При необходимост и въз основа на обективни статистически данни за разпространението на заразата с COVID-19 председателите на съдилища може да отстрочат дела, да разпоредят да не се провеждат открити съдебни заседания и да се разглеждат само дела с неотложен характер, според чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). Ако няма пречки, то съответният съдът може да продължи с нормалното разглеждане на дела.

Такава промяна записа Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в правилата за работа на съдилищата в условията на пандемия.

Според въпросната разпоредба от ЗСВ, по време на съдебна ваканция се разглеждат следните дела: наказателните, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража; делата за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение; искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител; дела по несъстоятелност; за осиновяване на дете; по Закона за защита от домашното насилие; дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец; други дела по преценка на административния ръководител на съда или прокуратурата, или на министъра на правосъдието.

Препратката към чл. 329 от ЗСВ е наложителна до влизането в сила на последните промени в закона за мерките за след  извънредното положение, които все още не са обнародвани в Държавен вестник. Миналата седмица депутатите окончателно приеха следния текст в закона: „По време на извънредната епидемична обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на участниците в производствата и делата, както и на съдиите, прокурорите, следователите и служителите в съответната администрация. При усложняване на епидемичната обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт може да създадат организация за отсрочване на насрочените производства и дела за нови дати. Административните ръководители на органите на съдебната власт може еднократно за определен период от време, но не по-дълъг от 14 дни, да разпоредят да не се провеждат открити съдебни заседания и насрочените за този период съдебни заседания да бъдат отсрочени“.

Когато промените в закона бъдат обнародвани, тогава и правилата на Съдийската колегия ще претърпят корекция, като се посочи изрично 14-дневният срок, стана ясно на заседанието днес.

Наред с това кадровиците промениха и някои от текстовете в правилата, отнасящи се до работата на съдиите и служителите.

Колегията указа на председателите на съдилищата „да продължат с изготвянето на график на работа на съдиите и съдебните служители в съда, съобразно епидемичната обстановка в съответния регион и броя на заболелите магистрати и съдебни служители в съответния орган на съдебна власт, при ротация на групите съдии и служители, до момента, в който Националният оперативен щаб и Правителството на България обявят, че опасността от зараза с COVID-19 e отминала“.

Друга промяна, която беше направена, предвижда: „При изготвяне на графиците да се преценява възможността за разглеждане на всички насрочени дела, с оглед конкретната епидемична обстановка в съответния регион и броя на заболелите магистрати и съдебни служители в съответния орган на съдебна власт, като се съобразява следното относно съдиите и служителите, които са повече от двама в едно помещение“. Т.е. да няма повече от двама души в кабинет, те да са на разстояние от 2 метра, а помещението да се проветрява.

Последното изменение на правилата, гласувано днес от колегията, е следното: „Задължава съдиите и съдебните служители, които не са дежурни и в графика за деня, поради това не са в съда, да бъдат на разположение в рамките на работното време на съда, за да могат да се явят при възникнала необходимост до отпадане на риска от заразата с COVID-19“.

През последните седмици обстановката с разпространението на коронавируса в съдебната система е динамична и постоянно променяща се като в някои съдилища ситуацията е много усложнена, а в други няма случаи на COVID-19.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 17:06
Гост

Чудно ми е защо всички лъжат. Заболеваемостта е в пъти по-голяма от обявената. В палатата в София пламти. Сигурно са платили 5 теста в СГС и затова толкова казват. А колко хора ги няма?!? Били болни, но не било ковид. Само дето ги няма по един месец и са с пневмонии. Чудно от какво ли?

КЪДЕ Е ПРОКУРАТУРАТА?!
КЪДЕ Е ПРОКУРАТУРАТА?!
10 ноември 2020 14:17
Гост

„Има проблем с недостига на медици, да, но такъв има и в Германия, където не достигат трийсет хиляди медицински сестри, колкото не достигат и в България“. Ха, направо сме нещо като „малката Германия“… Дали обаче е вярно? В България преди 20 години е имало над 80 хиляди медицински сестри, а в момента те са около 24 хиляди. Недостигът е от 46 хиляди. Освен това през януари 2020 г. Хералд Гас, президент на Германската болнична асоциация заявява пред медиите, че на страната са нужни 17 000 медицински специалисти – лекари и медсестри. Откъде проф. Ангелов „изкопа“ цели 30 000 – не… Покажи целия коментар »

Не е важно кой
Не е важно кой
10 ноември 2020 12:43
Гост

Правилно решение. Все пак СК изразява интересите на съдиите и съд.служители, а не на адвокатите. Има изпълнителна власт, която да мисли как да компенсира пострадалите от затварянето. Достатъчно европейски средства има. А въпросът за спирането на откритите съдебни заседания На везните са търговските интереси и здравето на хората. Все пак трябва да мислим и за натиска върху здравната система, защото колкото повече заразени толкова повече и починали, за съжаление.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 12:16
Гост

Да почиват. Те и без това не излизаха лятото във ваканция.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 12:17
Гост

Защото сигурно много са се преуморили?

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 12:33
Гост

Вие като какъв точно можете да дадете преценка кой колко се е преуморил? Имаше много по-голямо натоварване през летните месеци спрямо обичайното, не само заради наваксването с отлаганите през пролетта дела, но и заради въвеждането на новия страшно готин софтуер, който докара немалко служители и съдии до нервна криза. Между другото, майка Ви не Ви ли е учила да уважавате труда на другите? Възпитава се от доста ранна възраст по принцип…

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 12:15
Гост

А, сетиха се! Колко колеги вече се заразиха.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 12:14
Гост

Подкрепям вземането на адекватни мерки. Дано съдилища, болници и училища действат адекватно, защото държавата не го прави

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 12:13
Гост

Дано не се налага много често да се местят дела и да се отлагат, но като гледам пандемичната картинка не виждам да са положителни нещата

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 12:12
Гост

При така създалата се ситуация, трябва да се вземат озвънредни мерки.

Белоу
Белоу
10 ноември 2020 12:12
Гост

Пълна пародия са тия мерки в държавата и сега не знам умишлено ли ни карат да влезем в челото по заболеваемост. И пак има хора, които казват, че няма да се пазят

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 12:13
Гост

Пак има хора, които казват, че няма вирус… това било конспирация. А това всъщност е ефекта на ниската образователна система в страната!Занемареното образование. Сега имаме производство на гьонове, които смятат, че всичко се върти около работата им и салатата и ракията

Drob4ev
Drob4ev
10 ноември 2020 12:11
Гост

Ми ще се отлага да. То пък защото много бърза ни е съдебната системапринципно…

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 17:02
Гост

Ако си направите труда да се поинтересувате колко бързо се развиват съдебните производства в Европа, няма да говорите глупости. В България делата се разглеждат изключително бързо. Проверете как е в Италия, Франция, Испания…..

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 12:11
Гост

Изключително разумно тешение.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 12:10
Гост

Същото както с всички други сфери на живота. Ако искате носете маски ако искате не носете. Добре е да носите ама… бе за всяко правило има и някакви дупки и пропуски. Ясно е, че става дума за меки мерки

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 12:10
Гост

Е то какво да очакваме, като подробности. Работата е ясна. Няма обща държавна политика против Ковид. Има мерки на парче и вскеи си ги взема сам за себе си

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 12:10
Гост

ЗАТВАРЯЙ!!!!

Димитриев
Димитриев
10 ноември 2020 12:09
Гост

Започнаха. започнаха да мислят, като хора с глави на раменете си

Живко
Живко
10 ноември 2020 12:09
Гост

Редно е