Съдията от Специализирания наказателен съд (СНС) Пламен Евгениев е повишен като обвинител в Апелативната специализирана прокуратура (АСП) докато чака изслушването си като единствен кандидат за председател на районния съд в Трявна. Решението за това е на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от днес.

През март 2019 г. кадровиците обя0виха конкурс за повишаване на 13 места в апелативните прокуратури, осем от които в АСП. Сред участниците е и Пламен Евгениев. Докато чака крайното класиране, Евгениев подава документи и в процедурата за избор на председател на районния съд в Трявна.

На 9 февруари т.г. ВСС обяви класирането в конкурса за апелативните прокурори. Пламен Евгениев е на едно от първите места под чертата.

Оказва се обаче, че двама обвинители от Софийската градска прокуратура Илиян Рангелов и Илиян Точев, въпреки че са повишени с решение на кадровия орган, не встъпват в апелативната спецпрокуратура.

Така тези две места днес бяха попълнени от следващите в класирането, един от които е Евгениев, а другият е Лидия Манолова от спецпрокуратурата.

Междувременно Съдийската колегия вече насрочи за 2 ноември избора за председател на районния съд в Трявна и Евгениев е единствен кандидат. Дотогава трябва да стане ясно какво е решението му за професионалното му развитие.

Наред с това обаче той участва и в конкурса за повишаване в наказателните отделения на апелативните съдилища, обявен през юни тази година. В края на септември беше огласен списъкът с допуснатите кандидати, сред които е и Евгениев, предстои избор на конкурсна комисия.

Това не е първото му „явяване“ нито в конкурс, нито в процедура за избор на ръководител. Преди време той кандидатства за повишаване във Върховната касационна прокуратура, но не успя да се класира. А преди три години беше един от кандидатите за шеф на Апелативната специализирана прокуратура, но Прокурорската колегия не избра нито един от тях и започна нова процедура.

Днес колегията насрочи за 3 ноември изборът на шеф на АСП като желаещият да я оглави е само един – Ивайло Ангелов от Националната следствена служба.

Също днес кадровиците единодушно избраха Татяна Найденова за районен прокурор на Смолян.

Към РП-Смолян има четири териториални отделения – в Девин, Златоград, Мадан и Чепеларе. От изслушването на Найденова стана ясно, че в Мадан и Златоград има по един обвинител, а от юни в Чепеларе вече няма нито един, което налагало постоянното пътуване на обвинители от Смолян. В отговор на въпрос Найденова заяви, че това положение ще бъде предизвикателство през зимата, защото пътната обстановка много се усложнява. И макар разстоянието от Смолян до Чепеларе до е само 30 км, се пътува по час, понякога по два, „а може и прокурорите да не преминат след голям снеговалеж“, стана ясно от думите ѝ.

Друго, което направи впечатление, е, че районната прокуратура в Смолян няма нито един върнат от съда обвинителен акт, нито пък отменена присъда, но срочността за разследване на дела била изключително влошена през последните две години. Това се дължало от една страна на разследващите органи, които не проявявали необходимата активност, а всичко „оставяли на наблюдаващите прокурори“.

След изслушването на Татяна Найденова, Евгени Иванов заяви, че ще я подкрепи и е бил впечатлен от нейната прямота и демонстрираните познания за проблемите в региона.

Калина Чапкънова също сподели, че ще гласува за Найденова, защото е била много уверена и ентусиазирана и има пълен и обективен поглед върху цялостната ситуация в Смолян.

Аз също ще подкрепя Татяна Найденова. Тя се представи много добре. Запозната е с проблемите в района и според мен е правилният човек за административен ръководител на районната прокуратура в Смолян“, каза и главният прокурор Иван Гешев.

Така с 9 гласа „за“ Татяна Найденова е новият районен прокурор на Смолян.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Чеси
Чеси
13 октомври 2021 17:32
Гост

Браво. Успех му желая.

Чудомир
Чудомир
13 октомври 2021 17:34
Гост

Само дано не закрият спецовете докато изчака изслушването.

много зле ли е в спеца?!
много зле ли е в спеца?!
13 октомври 2021 17:09
Гост

Този пич ме кефи, има ли някой конкурс, където не се е пуснал? Май само в изборите за президент не е участвал, че там вече съдът има представител 🙂

Гиги
Гиги
13 октомври 2021 17:34
Гост

Пробва се човекът.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2021 17:03
Гост

Ако се кандидатира за президент, ще има един достоен кандидат, за когото да гласуваме.

XNL
XNL
13 октомври 2021 16:35
Гост

Uspeh

Цветков
Цветков
13 октомври 2021 16:35
Гост

Калина Чапкънова също сподели, че ще гласува за Найденова, защото е била много уверена и ентусиазирана и има пълен и обективен поглед върху цялостната ситуация в Смолян

Три синджира Боби. Вчера така Михайлов „спечели“

Велислава
Велислава
13 октомври 2021 16:34
Гост

Успех му желая и честито

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2021 16:34
Гост

До ам ли се докарахме. За Трявна да има един желаещ

Лозан
Лозан
13 октомври 2021 17:36
Гост

Ми то това не е кой знае съблазнителен пост.

Емилиева
Емилиева
13 октомври 2021 16:33
Гост

Ми да я оглави, като иска бе

Щерев
Щерев
13 октомври 2021 17:36
Гост

Като няма други мераклии, той ще е.

Велизара
Велизара
13 октомври 2021 16:33
Гост

Да се намират на работа

Филип
Филип
13 октомври 2021 17:37
Гост

Която им се заплаща много добре при това.

Квейк
Квейк
13 октомври 2021 16:32
Гост

Дале ще стане в Трявна

Likra
Likra
13 октомври 2021 16:32
Гост

Честито

Drob4ev
Drob4ev
13 октомври 2021 16:31
Гост

браво