В последния ден на съществуването на специализираните съдилища и прокуратури прокурорите и следователите, които работеха в тези структури, бяха преназначени. Повечето отидоха в софийските прокуратури.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова беше преназначена в Окръжна прокуратура – София, а нейните заместници Ангел Кънев и Евгения Щъркелова, съответно в Софийската градска прокуратура и във Военно-окръжната прокуратура. Шефът на Апелативната специализирана прокуратура Ивайло Ангелов отива в Софийската апелативна прокуратура.

Какъв е бил подходът на Прокурорската колегия за преназначаването обясни главният прокурор Иван Гешев. „Прокурорската колегия е въвела критерии за преназначаване на магистратите от специализираните прокуратури и те са свързани с натовареността на трите окръжни прокуратури на територията на София, защото желаещите за преназначаване основно желаят да работя в столицата. За съжаление две от окръжните прокуратури са с по-ниска натовареност, което предопределя, че се нуждаят от по-малък брой прокурори и следователи. Голяма част от делата на специализираната прокуратура – над 90%, които остават в София, отиват в Софийска градска прокуратура. Логично е тя да има нужда от повече административен и кадрови ресурс, за да може да се справи с големия брой дела, които ще наблюдава от утре“, каза той.

И обясни, че освен с натовареността на тези прокуратури и заявените желания от магистратите, са съобразени юридическият им стаж, резултатите от атестациите и наличието на наказания. „Това са единствено възможните критерии на фона на това, че този закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, частично обявен за противоконституционен, не урежда никакви критерии за преназначаване на магистратите. Той съдържаше текст, който по същество представляваше лустрация и реподбор на магистрати – съдии, следователи и прокурори. Този текст противоречи на Конституцията и на практиката на Съда на ЕС и логично бе обявен за противоконституционен. Това беше ясно и бе казано от нас още на обсъжданията, но за съжаление това никой не го интересуваше“, каза Гешев.

В Апелативната прокуратура в София, освен шефът на АСП Ивайло Ангелов, отиват и заместникът му Калин Стоилов, както и прокурорите от АСП Емилия Пашалиева-Риажи, Емилия Станинска, Биляна Дукова, Людмил Коюмджиев, Даниела Попова, Емил Галипонов, Светлозар Костов, Детелина Ганчева и Дочо Дочев.

Във Военно-апелативната прокуратура са преназначени зам.-шефката на АСП Мария Дойчева и Наталия Станчева.

В Апелативната прокуратура в Пловдив отива Марин Дишлянов, а Свилена Костова – в АП-Варна.

Освен Ангел Кънев, в Софийската градска прокуратура са преназначени и следните прокурори от СП: Росен Радев, Андрей Андреев, Цветослав Вергов, Ирина Арменова-Янчева, Йордан Грамов, Виолета Михайлова, Камен Господинов, Тереза Скорчева-Витанова, Александрина Костадинова, Христина Христова, Красимира Христова, Силвия Соколова, Калин Близнаков, Георги Банков, Антоанета Софрониева, Николай Димитров, Стефан Христов, Димитър Петров, Антон Мицов, Радост Бошнакова и Иван Първанов.

В Софийската окръжна прокуратура, освен Валентина Маджарова, отиват Милко Първанов, Ралица Мравкова, Детелина Йотова, Мария Макрелова-Чернева, Ивета Маркович и Цанка Иванова.

Във Военно-окръжна прокуратура – София, освен зам.-шефката на СП Евгения Щъркелова, е преназначена и Евгения Деянова.

Двама спецпрокурори са избрали окръжната прокуратура в Перник – Дилян Деянов и Красимир Тренчев. Ружена Кондева отива в ОП -Благоевград, Димитър Молев и Борис Михов – в ОП-Пловдив, а Диана Мицканова-Лазарова – в ОП-Плевен.

Четирима спецпрокурори отиват в окръжната прокуратура в Бургас, те са Мирослав Илиев, Павел Манукян, Благовест Вангелов и Соня Петрова.

Повечето спецследователи отиват в следствения отдел на СГП. Там е преназначена шефката им Нели Тодорова, както и Виолета Вълчева-Николова, Светлана Стоянова – Вайзе, Славка Баханова, Юлиана Силянова, Петя Руева, Иван Иванов, Силвия Борисова, Оля Антонова, Миряна Иванова, Преслава Петкова, Галя Илиева, Тихомир Троянов, Стоил Димов, Тодор Георгиев, Димитър Халачев, Станелия Караджова, Петранка Рабаджиева, Ралица Дашева, Калоян Кондев, Марина Лачева-Николова, Калоян Киров, Кирил Петков и Галя Николова.

В следствения отдел на Окръжна прокуратура – София са преназначени Николай Николов, Веселин Величков, Иван Делчев, Ралица Райчева, Тихомир Николов и Малина Борисова Борисова. А в този към Военно-окръжна прокуратура – София – Людмила Гюрова, Анелия Тодорова и Лили Петрова.

Още миналата седмица бяха преназначени всички съдии от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд (където ще правораздават те виж тук).

Както е известно, от полунощ спецправосъдието спира да съществува. От този момент започва да тече и 7-дневния срок за предаване на преписките и делата, съобразно новата им подсъдност. От прокуратурата от месеци излагат серия от проблеми, които според тях ще затруднят значително този процес (повече виж тук).

 

52
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:44
Гост

­Г­о­­р­­­е­­­щ­­и­ ­­м­о­м­­и­­­ч­е­т­­­а­ ­в­­и­­ ­­­о­ч­­­а­­к­в­­а­­­т ­­­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?75416

Анонимен
Анонимен
28 юли 2022 13:15
Гост

Много умърлушен изглежда Евгени.

А да питам
А да питам
28 юли 2022 8:29
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
BIFSm
BIFSm
27 юли 2022 23:39
Гост

Научете поне основните понятия и разликите между държавен орган с ранг на магистрат и предприятие, че тогава ми давайте „мъдри“ примери за уволнение! То бива, бива, липса на базова грамотност и компетентност, бива злоба и простотия, ама чак пък толкова!

Анонимен
Анонимен
28 юли 2022 5:23
Гост

От гл.т. на трудовото право -предприятие е всяко място, където се полага труд, включително и учреждение. Това се учи по трудово право. И научи какво значи магистрат. Прокурорите не са магистрати. Магистрат е висш военен или чиновник. Магистрат е шефът на ген щабът, магистрат е директор на дирекция в министерство. По дефиниция инсталираните в съдебната система не са магистрати. А привилегиите в съдебната система-включително и несменяемостта при закриване представляват изнасилване на правото, несменяемостта противоречи на чл 6 ал 2 от Конституцията-досежно забрана на привилегиите, несменяемостта е и опасна за правовия ред-тя прави реформата в съдебната система НЕВЪЗМОЖНА. Хипотетично-как може да… Покажи целия коментар »

Geleto
Geleto
28 юли 2022 18:49
Гост

Несменяемостта е конституционен принцип и е една от предпоставките този, който утре примерно ще ви съди, да е независим, а не някой да му каже отгоре, че непременно трябва да бъдете осъден, нищо че сте невинен. Затова несменяемостта не е привилегия, а механизъм

ПРИ ЗАКРИВАНЕ СЛЕДВА ДА ПОСЛЕДВА УВОЛНЕНИЕ
ПРИ ЗАКРИВАНЕ СЛЕДВА ДА ПОСЛЕДВА УВОЛНЕНИЕ
27 юли 2022 20:51
Гост

Закриване с преназначаване-това е въховен цинизъм.„ При закриване следва да последва -УВОЛНЕНИЕ! Без изплащане на обезщетение-то ако държавата ще плаща обезщетение упражнението е без смисъл-финансовия разход за данъкоплатеца е непосилен. Несменяемостта е тежка пранга, спирачка пред реформата. Тя не може да се случи. Как да бъдат закривани звена в раздутата съдебна система с тези преназначаванки, или обезщетения-ако някой напусне? Закриване следва да значи незабавно уволнение, така, както се случва при частника. Точно в съдебната система, където инсталацията е видяхме през 2006 г, и през 2015г как става-с раздадени и продадени казуси, а при случая Краси-повишаването пък става с телефонно право… Покажи целия коментар »

Аспарух
Аспарух
27 юли 2022 18:26
Гост

Че то и тези военни съдилища и прокуратури са за закриване.

Кубрат
Кубрат
27 юли 2022 20:53
Гост

И за какво да бъдат закривани с тези преназначаванки?

Депутатите да изменят конституцията-при закриване на звено от съдебната система да последва логичното УВОЛНЕНИЕ. Без изплащане на обезщетение, в суми, извън записаното за плебса по КТ-една заплата.

888
888
27 юли 2022 23:06
Гост

Xa xa xa, миличките те!
Комплексарщина и злоба,много злоба!
Останете си със нея,но знаютек,че тя разяжда… отвътре….

до 888
до 888
28 юли 2022 10:04
Гост

Много пъти сме виждали Гешев, няма нужда да ни го описвате.

Юрист
Юрист
27 юли 2022 18:18
Гост

Успех, колеги!!! Хейтърите да си се пенявят и хейтят. Оставете ги, защото те са за съжаление и лечение, тъй като мразещият човек е с тежки сексуални и лични проблеми.

Юрист без каскет
Юрист без каскет
27 юли 2022 18:32
Гост

Успех, колеги! Да знаете обаче, че хейтърите в СГС вече няма да ви уважават безумните искания за ЗПС за по няколко години, както бяхте свикнали досега. И ако ви връщат малоумно написаните ОА или починат от смях докато ги четат, това е защото са хейтъри, а не защото вие сте некадърни изпълнители на мокрите поръчки на мафията!

Прокурор
Прокурор
27 юли 2022 19:03
Гост

Хейтърите в СГС рядко отказват финансова подкрепа….

555
555
27 юли 2022 23:07
Гост

В СГС съдиите много обичат шума на финикийски знаци…

Добро утро и добре дошли!
Добро утро и добре дошли!
28 юли 2022 10:07
Гост

Какво обичат и не обичат съдиите в СГС няма нищо общо с тоталната некадърност и обвъзраност със задкулисието на спецковците, които бяха свикнали да изпълняват поръчки без да си дават много зор. Е, добре дошли в истинския свят, където се иска мозък и усърдие, а не роболепие и слугинаж.

адвокат
адвокат
27 юли 2022 17:44
Гост

Като гледам какво настроение цари в Специализирания наказателен съд, тия повече се забавляват със случващото се, отколкото да страдат.

Адвокат
Адвокат
27 юли 2022 17:49
Гост

Те нямаше да са в този съд, ако не бяха устойчиви. Успех, колеги, и благодаря за съвместната ни работа!

Прокурор
Прокурор
27 юли 2022 21:22
Гост

Че от какво да страдат- те пак са съдии и прокурори от същото ниво, а министър Йорданова от утре е без работа и чака на грантовете на някое НПО,

Почти, почти, хаха
Почти, почти, хаха
28 юли 2022 10:09
Гост

Те ако се забавляваха и не страдаха от закриването нямаше да реват като свиня в навечерието на Коледа ;))))

Георгиус
Георгиус
27 юли 2022 17:02
Гост

Какво толкова се радвате, люде. Реформата явно включва едно фиктивно закриване на една структура и от утре пак същото – същите хора, работят същите дела под друго име на институцията… Това ли е съдебната реформа!??? Блажени вярващите, но аз не съм от тях в случая и не вярвам в нея, не виждам съществена разлика от това ново начало, от тази „промяна“.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 18:34
Гост

Ако нямаше съществена разлика Каскета нямаше да реве като вдовица за х*й като му взеха бухалката, а ГЕРБ и ДПС нямаше да си късат ризите в НС докато се обсъждаше законопроекта.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 19:18
Гост

Доста примитивно постче си измислил. От гората ли слезна? По-добре бързо се връщай там!

Стаматушка
Стаматушка
27 юли 2022 16:15
Гост

Изтичат последните часове на СПЕЦИАЛНИТЕ.
Очи тъмнеят, глава се люшка, уста проклина цялата ПП-Вселена.
Не е ли вълнуващо, другари!

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 17:12
Гост

Май само в твоята глава са тези картини.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 19:29
Гост

Нещо си се пообъркал. Личи си, че нямаш нищо общо с правото. Намали дрогата или смени дилъра.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2022 5:21
Гост

Алек, ти ли пишеш пак глупости?!

Потрес!
Потрес!
27 юли 2022 15:46
Гост

За едни ПРИКРИВАтура, за други ПОРЪЧКОратура! Добре, че го закриха този тумор!

Прокуратурата оневини Пеевски и Желязков по „Магнитски“
За третия от американския списък – Васил Божков, работата обаче продължавала

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/prokuraturata-onevini-peevski-i-zhelyazkov-po-magnitski

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 19:27
Гост

И ти какво искаш? Както кажеш, така да стане? Те американците и за съдия Миталов написаха, че е корумпе и го резнаха да пътува до Щатите, но тук всички го оправдаха. Нещо да измучиш по тази тема?

Лавров
Лавров
27 юли 2022 14:40
Гост

Чудо!

Вальо Ланеца
Вальо Ланеца
27 юли 2022 14:39
Гост

Спокойно! След изборите пък ще ги върнат в спецорганите, които ще възстановят

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 14:48
Гост

Това беше вицът на деня в хумористичния ежедневник „Каскет и Тиква“

Мишинка
Мишинка
27 юли 2022 14:36
Гост

Вдигам банкет с начален час полунощ

Чавдар
Чавдар
27 юли 2022 14:36
Гост

Къде?

Васил
Васил
27 юли 2022 17:45
Гост

Как къде, в Дубай!

Теодора Панова
Теодора Панова
27 юли 2022 14:32
Гост

Браво! И подход е имало

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 14:29
Гост

Добре, че са се погрижили и за Франтишек. Човекът има много заслуги.

Алиса в страната на държавното обнинение
Алиса в страната на държавното обнинение
27 юли 2022 14:33
Гост

Ком Франтишек е „оправен“, съм спокоен

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 14:49
Гост

Онова каскетоподобно, което бие деца по училищни лавки?

Краси
Краси
27 юли 2022 14:26
Гост

Край на спецправосъдието!

Мики
Мики
27 юли 2022 14:26
Гост

Най-накрая!

Минков
Минков
27 юли 2022 14:37
Гост

И аз това викам

ИдиоМ
ИдиоМ
27 юли 2022 14:25
Гост

Спецмагистрати да си в България!

Ани
Ани
27 юли 2022 14:23
Гост

Айде, свърши се тая мъка

Кики
Кики
27 юли 2022 14:28
Гост

Разгеле!

Лозан
Лозан
27 юли 2022 14:22
Гост

Много къс е този 7-дневен срок за предаване на преписките и делата.

Ники
Ники
27 юли 2022 14:17
Гост

Хубаво е, че са се съобразили с заявените желания от магистратите.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 19:22
Гост

ПП-то друго бяха замислили само, че КС им пресече мераците и глупостите./ за пореден път/

Николай
Николай
27 юли 2022 14:11
Гост

Браво! Все пак се погрижиха за тях.

Anonimen
Anonimen
27 юли 2022 14:11
Гост

И даже ги назначиха в софийските прокуратури.

Методиев
Методиев
27 юли 2022 14:35
Гост

Мдааа, доста им е добре

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 19:23
Гост

Къде да ги назначат? Нали от години да в София.