Специализираната прокуратура също отклони поканата за изслушване във временната парламентарна комисия за разследване на данните за полицейско насилие спрямо протестиращи през 2020 г. и използването на специални разузнавателни средства, като изтъкна, че противното означава да бъде нарушена Конституцията.

Органите на съдебната власт не могат да участват в никакви форми на парламентарен контрол. Този контрол има съвсем друг предмет и цели, като е насочен предимно към органите на изпълнителната власт. Нито един магистрат, включително и наблюдаващ прокурор по конкретно дело, не е сред задължените лица по чл. 110, ал. 3, чл. 111 и чл. 113 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. С оглед разделението на властите, от кръга на лицата, които Народното събрание или съответната комисия могат да задължат да се явяват и да отговарят на поставени въпроси, са изключени президентът, вицепрезидентът, конституционните съдии и всички магистрати. Съгласно трайната практика на Конституционния съд на България магистратите са от кръга на лицата, спрямо които не може да се осъществи парламентарен контрол“, се казва в писмо на Специализираната прокуратура до председателя на временната комисия депутата Николай Хаджигенов и се посочва, че няма как прокурор от СП да участва в заседание на комисията.

Отговорът на спецпрокуратурата е в резултат на писмо на Хаджигенов от 12 август, в което той моли за следващото заседание на комисията на 18 август да бъде осигурено присъствието на наблюдаващия прокурор от СП по досъдебното производство, по което се разследват протестиращи. Неотдавна стана ясно, че делото е образувано за организирана престъпна група с цел преврат като по него са прилагани и специални разузнавателни средства.

В писмото си депутатът казва, че на предходното заседание е било решено да бъдат изслушани директори и всички служители, взели участие в експлоатиране на СРС по отношение на протестиращи граждани. И заради това моли спецпрокуратурата да подсигури участието и на наблюдаващия делото прокурор (виж писмото тук).

В отговора на СП, подписан от обвинителя Ангел Кънев, се казва: „Конституционният съд е постановил, че по отношение на органите на съдебната власт, правомощията на Народното събрание, свързани с наблюдение и анализ на резултатите от държавната политика за противодействие на престъпността, не бива да се приравняват с класическите форми на парламентарен контрол, присъщи за взаимоотношенията между законодателна и изпълнителна власт, тъй като това би довело до намеса, която променя основата, върху която е изграден конституционният модел на държавата“.

Добавя се още, че контролът, който може да се осъществи върху дейността на наблюдаващ прокурор по неприключило досъдебно производство, е единствено съдебен или инстанционен, осъществен от по-горестояща прокуратура.

Конституционният съд при тълкуването на разпоредбата на чл. 84, т. 16 от КРБ в Решение № 6 от 6 юни 2017 г. по к. д. №15/2016 г. е приел, че прилагането на правомощието на НС по чл. 84, т. 16, изр. второ, да изисква „други доклади на главния прокурор“ не може да обвързва главния прокурор, с покана за доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство. С още по-голяма сила това важи за наблюдаващи прокурори по конкретни досъдебни производства. В противен случай би се създал риск от засягане по недопустим начин независимостта на съдебната власт и от нарушаване на конституционния принцип за разделение на властите. Това разбиране с посочено от Конституционния съд и в Решение №9/2011 г. по конституционно дело №7/2011 г., че „като държавни органи прокуратурата и следствието не трябва да предоставят на народните представители сведения и документи, когато те представляват следствена тайна“, се казва още в отговора на спецпрокуратурата, с който отклонява поканата наблюдаващият прокурор да се яви на заседанието на временната комисия утре (виж пълния текст тук).

Вчера главният прокурор Иван Гешев отхвърли в аванс искането на депутати да бъде изслушан в парламента заради записите с полицейско насилие от лятото на миналата година и работата на прокуратурата по тях. Съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела. Така главният прокурор коментира заявеното намерение да бъде изслушван. Според него искането за изслушването му или да изготви доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт (виж повече тук).

Въпреки това депутати от „Има такъв народ“, БСП, „Демократична България“ и „Изправи се, БГ! Ние идваме“ внесоха проект на решение, с което парламентът да поиска в срок до 20 август главният прокурор Иван Гешев да представи доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка със случаите на упражнено полицейско насилие, включително за предприетите действия за установяване на хората, превишили правомощията си, имената на наблюдаващите прокурори и причините за забавяне на производствата. Предложението е на основание чл. 84 от Конституцията, където в т. 16 се казва, че парламентът може да изслушва и приема и други доклади на обвинител №1 за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

Проверка за рекордната цена на тока за бизнеса

От Специализирана прокуратура съобщиха също, че е започнала проверка за извършено престъпление при формирането на рекордната цена на тока за бизнеса. Такъв сигнал е бил получен от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Той е бил разпределен на случаен принцип на прокурор, който е изискал документи и информация от Министерство на енергетиката, Български енергиен холдинг и Българска независима енергийна борса.

Целта е „да се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, в частност такова от компетентността на Специализираната прокуратура. Наблюдаващият прокурор постанови и извършването на отделни действия по проверката от страна на ДАНС“, посочиха от прокуратурата.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 август 2021 9:05
Гост

Хаджигенов с ,,умни’’ съвети докара 20-так и на Иванчева. Колко трябва да си тъп, за да накараш хората да не дават обяснения по случая?! И за това пак прокуратурата му е виновна. Смех, дригарки и другари парламентаристи.

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 11:10
Гост

Не знам дали е тъп , но със сигурност е изкл.амбициран за пол.кариера и власт, а това е по-опасно!

ПОЗОР
ПОЗОР
17 август 2021 18:05
Гост

Наглеци! Това тяхното не е независимост, а недосегаемост! Която използват за закрила на възкачилата ги на постовете им мафия, докато в същото време бият обикновените хора като нас, които протестират срещу хунтата и задкулисието във съдебната система!

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 17:54
Гост

Хаджигенов е оплескал цялата работа. Уникално глупаво адвокатско непрофесионално изпълнение. Адвокат е на пребитите деца и е отказал да ги заведе пред прокуратурата и полицията след като са ги поканили няколко пъти. Като как ще защитиш интересите на децата, бе Нов български университет, като не даваш обяснения? Този е за дисциплшнорно дело от адвокатурата. Много е подло да използваш децата за свои политически цели. Той така „помогна“ и на Иванчева. Отвратително поведение.

Прокуратурата обвинява потърпевши от престъпления
Прокуратурата обвинява потърпевши от престъпления
17 август 2021 18:08
Гост

В случая с пребитият пред НДК-жертвата даваше обяснения-направиха го подсъдим. Осем години му откраднаха на жертва на прес8тъпления в съдилищата. И до днес не са пратени на съд милиционерите, които го биха. В случая самоскъсания пагон-набедените граждани даваха обяснение-станаха подсъдими. Дори и след оправдаването им, милиционерът със завидни шивачески умения и ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛИТЕ не са пратени на съд. В случая битите в метрото-гражданите даваха обяснение -станаха подсъдими. Н.К.-Б даваше обяснение по случая с престъпните схемв.и в Автомобилна администарция и стана подсъдс.им. Защо да дават битите обяснение-така или иначе вече са подсъдими. Милицията бие, прокуратурата праща на съд битите-такава мерзост, е защо… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 14:54
Гост

Парламентът е избран на легитимни избори, и може да кани всеки гражданин на тази държава. Наглостта на прокуратурата да се самопостави над НС(значи и над изборът на суверена)-и да откажат да пратят представители, при , специална покана, – това е потресаващо беззаконие, и тотално неглижиране на Парламента, на легитимния правов ред. И парламентът трябва да реагира. Твърде много са например привилегиите за магистратите -и пари за дрехи, и 20 заплати при напускане, и неплащане на осигуровки, и заплати с пъти превишаващи дори професорпската, и по-дълги отпуски,, и 2 процента добавка на година стаж, и несменяемост, че и имунитет-функцзионален. Тежестта на… Покажи целия коментар »

Хаха
Хаха
17 август 2021 15:33
Гост

Хаха,ако не беше смешно,щеше да е трагично изказването ви.

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 14:35
Гост

Прокуратурата е напълно права в случая. Парламентът не може да контролира, да изисква информация и отчети по конкретни дела. Когато представя доклад, главният прокурор обобщава работата на прокуратурата, представя общи данни, тенденции в криминогенната обстановка в страната, само за целите на стратегически решения и за да даде представа за активната дейност на прокуратурата.
Вижте и Регламента за европейската прокуратура, чл. 7. И там европейският главен прокурор представя годишен доклад пред Европейския парламент, но само, за да “отчете общата дейност на Европейската прокуратура, без да се засяга задължението за дискретност и поверителност по отношение на конкретните дела и личните данни.”

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 16:14
Гост

Е да де, ама Черепа иска информация по неговите дела и Хаджигенов е длъжен да му я предостави. Какво го интересува правото…

Анониме123н
Анониме123н
17 август 2021 14:27
Гост

Предлагам закриване на съд и прокуратура.
Разследванията да се извършват от депутати, както и присъдите да се постановява от тях.
Вариант 2 запазва се съд и прокуратура, но съдиите и прокурорите се явяват на изслушване в НС и след изслушването получават задължителни указания от народните представители да решаване на делата в конкретна насока.

пълен рестарт,напълно мислимо да се случи
пълен рестарт,напълно мислимо да се случи
17 август 2021 14:58
Гост

В Грзуия закриха съд, прокуратура и полиция,, и ги реучредиха наново за 3 години-това е пример за пълен рестарт на цяла държава, при лустрация на инсталираните и търсене на отговорност. Нищо драматично не се случи, през периода от след закриването до реучредяването, освен отлелязан…спад на престъпността-дотолкова в грузия престъпността беше се сраснала с полриция, съд и прокуратура.

Кабул
Кабул
17 август 2021 15:10
Гост

То и в Афганистан, преди 1 ден рестартираха държавата-с пълно закриване, поради саморазпускане на съд ,прокуратура, полиция и армия, и изграждането на ново от новата власт.

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 15:17
Гост

Джугашвили, след като постоянно споделяш за напредничавия опит на такива доказани демокрации като Грузия, опитай поне да не си противоречиш – какво са закрили и „реучредили“ – полиция и прокуратура, или съд, прокуратура и полиция?! Под всяка статия за която се „изхождаш“ компетентно, сочиш различни държавни структури които са закрити и „реучредени“.

Хаха
Хаха
17 август 2021 15:35
Гост

Предлагам да започнем от зеления чорап,после през мумията и т.н…хахах

Красимир
Красимир
17 август 2021 14:20
Гост

Гешев сега ли се сети за принципа на разделение на властите.

Ицо
Ицо
17 август 2021 14:22
Гост

Така му изнася просто.

Кики
Кики
17 август 2021 14:16
Гост

Интересно ще е да видим резултатът от проверката за рекордната цена на тока за бизнеса.

Чочо
Чочо
17 август 2021 14:13
Гост

В правото са си да откажат. Още пювече, че се мотивират съгласно практиката на КС.

Хаха
Хаха
17 август 2021 15:37
Гост

Абсолютно правилно и законосъобразно са се мотивирали,не като онзи псевдоадвокатин Хаждигейов.

Димитър
Димитър
17 август 2021 14:12
Гост

Някой да е очаквал друга реакция? Още повече след позицията на Гешев по въпроса.

Лозан
Лозан
17 август 2021 14:09
Гост

Само си търсят оправдания. Нищо не им пречеше да отидат на изслушването.

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 13:24
Гост

Аз не знам как ще се случват нещата в бъдеще в тая страна, но стана страшно

адвокат от САК
адвокат от САК
17 август 2021 13:52
Гост

Ами за да не е страшно, да се вземат такива като аджигеЙов в ръце и да УЧАТ по време на следването си в юф, за да не може такива като гешев- уж “прости милиционери“, да ги цакат с РКС и с нормативните актове/ законите ни/. Ненормално е бивш милиционер да цака чрез закона един адвокат, но е напълно нормално на “хадвокатин“ и настоящ депутатин- бивш протестър като аджигейов да му бъде показано, че няма грам юридически основни знания….Да се отписва от АК Монтана, че направи за срам и тамошната АК, и колегите- нейни членове…

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 13:24
Гост

И сега какво? Нямали право да ги контролират. А кой ще ги контролира бе?

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 14:11
Гост

Мно си тъп, Саше

Манолева
Манолева
17 август 2021 13:23
Гост

Мисля, че работата е много в шише.

Велизара
Велизара
17 август 2021 13:23
Гост

Мерят си да не казвам кое.

Englishman
Englishman
17 август 2021 13:22
Гост

Е те какво са? Кой контролира тях, ако не парламента избран на теория от народа?

Емил
Емил
17 август 2021 13:22
Гост

Обаче и тия прокурори са пълни келеши

Хаха
Хаха
17 август 2021 15:38
Гост

А ти какъв си-платен лумпен?!

Тръст
Тръст
17 август 2021 13:22
Гост

И всичко това докато всички партии явно се гласят ПАК за избори и са вече в предизборна кампания.

Абагард
Абагард
17 август 2021 13:22
Гост

Става напечено

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 12:49
Гост

Закривай! Без преназначаване, и без изплащане на обезщетения!

Стефка Хр.
Стефка Хр.
17 август 2021 13:24
Гост

И аз така мисля.

Хаха
Хаха
17 август 2021 15:39
Гост

Я,ти дори си могъл да мислиш?!?!

Ivica
Ivica
17 август 2021 13:25
Гост

Ужас. Вярно, че трябва.