Главният прокурор Иван Гешев отхвърли в аванс искането на депутати да бъде изслушан в парламента заради записите с полицейско насилие от лятото на миналата година и работата на прокуратурата по тях. Вчера съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че ще внесат искане за изслушване и на Гешев, след като председателят на парламента Ива Митева свика извънредно Народното събрание във вторник, на което ще бъде извикан вътрешният министър Бойко Рашков.

Съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела. Така главният прокурор Иван Гешев коментира за БТА днес заявеното намерение да бъде изслушван.

„Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт. Но дори и да не беше така, няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната“, заяви главният прокурор.

Гешев допълни, че уважава работата на Народното събрание като най-висш орган в една парламентарна република и заяви, че очаква да види каква информация ще изискат депутатите от прокуратурата. По думите му, отправеното искане за неговото изслушване по конкретния казус следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз и в частност върховенство на правото.

След като записите с полицейско насилие станаха публични в петък, вчера от прокуратурата обявиха, че четирима полицаи са обвинени за нанесени телесни повреди по време на протестите

„Според Конституцията, нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна“, каза още главният прокурор.

Парламентът да осъди „бруталното полицейски насилие“ в декларация, предлагат петима депутати

Парламентът да обяви като позорящ акт на нечовешко и унизително третиране „бруталното полицейско насилие над граждани“ по време на протестите през лятото на 2020 г. Това предлагат да се запише в специална декларация, с която Народното събрание да осъди полицейското насилие, петима депутати – председателят на НС Ива Митева и Виктория Василева от „Има такъв народ“, Николай Хаджигенов от „Изправи се, БГ! Ние идваме“, Христо Иванов от „Демократична България“ и Атанас Зафиров от БСП.

Проектът на решението за приемане на декларацията ще бъде разгледан на утрешното извънредно заседание на парламента, посветено изцяло на полицейското насилие над протестиращи от лятото на миналата година.

Петимата предлагат декларацията да бъде със следното съдържание:

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и като взе предвид: публикуваните кадри с полицейското насилие над протестиращи граждани през лятото на 2020 г. пред сградата на Министерския съвет; че Народното събрание дължи защита на ценностите на демократичното общество и на правовата държава срещу всяка проява на произвол, декларира:

Осъжда бруталното полицейско насилие над протестиращи граждани, извършено по времето на протестите през лятото на 2020 г.

Определя това за позорящ акт на нечовешко и унизително третиране, забранен от Конституцията и от международните договори, по които Република България е страна.

Настоява за ефективно и безпристрастно разследване и за справедливо наказание както на преките извършители и ръководителите им, така и на отговорните лица за прикриването на техните деяния“.

Очаква се утре да бъде изслушан служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков по темата, както и да бъде обсъдено предложението на ИТН, ИБГНИ, ДБ и БСП в срок до 20 август главният прокурор Иван Гешев да представи пред Народното събрание доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка със случаите на упражнено полицейско насилие, включително за предприетите действия за установяване на хората, превишили правомощията си, имената на наблюдаващите прокурори и причините за забавяне на производствата. Предложението е на основание чл. 84 от Конституцията, където в т. 16 се казва, че парламентът може да изслушва и приема и други доклади на обвинител №1 за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 август 2021 9:46
Гост

Каскетно лицемерие. По едни висящи дела може да пуска СРС-та в интернет, по други висящи дела не може да бъде изслушан.

Анонимен
Анонимен
16 август 2021 16:28
Гост

Да направят правителство – не могат.
Да приемат закони – не искат.
Какво могат – да разиграват тъпо театро: декларации и изхвърляции от трибуната на НС.
Какво искат – и те не знаят.
Ето това е българският парламент, ако можем да го наречем така.
А, и не забравяйте да извикате Гешев да ви донесе по едно турско кайве да сърбате докато се чудите каква глупост да измислите.

За последно
За последно
16 август 2021 16:05
Гост

Присмял се хърбел на щърбел.

Хвани Гешев, удари „законодателите“! Та чак и правителството им. С третия мандат.

Третият път води право към третия свят! Аз си оставам в Европа, а те да си ходят в Афганистан, заедно с всички български политици и агент Гоце, Буда и останалите участници в кашата.

Будата бил загрижен за Афганистан. Демек притеснява се за президентския пост с президентската му република от догодина.

Та дотука я докараха и биячите и битите, и Гешев и понабитите лани „законодатели“.

Анонимен
Анонимен
16 август 2021 13:17
Гост

Браво, Гешев!

Анонимен
Анонимен
16 август 2021 13:56
Гост

На кое по-точно казваш браво

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 10:35
Гост

Главният прокурор е един от тримата големи. Нямам спомен да са викали и изслушвали Лозовата пръчка. На осн.чл.198 от НПК прокурорът и конкретно наблюдаващият преценява каква информация да предоставя по конкретни дела. Като какъв Главния прокурор ще дава конкретна информация? С една справка какви и колко дела, кога са образувани и има ли обвиняеми лица ситуацията се изяснява. Не е нужно Главният прокурор да ходи, за да го чете. И това с полицейското насилие си е „претоплена манджа“, защото има дела от миналата година. Просто по голяма част от тях защитник им е Хаджигенов и след като се е добрал… Покажи целия коментар »

Симо
Симо
16 август 2021 13:17
Гост

Добре е, че става дума за основните принципи на Европейския съюз.

Мики
Мики
16 август 2021 13:16
Гост

Това правителство взе да си превишава правата много в последно време.

Анонимен
Анонимен
16 август 2021 13:31
Гост

Съветвам те да помолиш някой друг от колегите ти тролове да поеме спаменето на лайна тук – за предпочитане е някой, който прави разлика между парламент и правителство.

Лазар
Лазар
16 август 2021 13:15
Гост

Прав е отвсякъде! Не може да нарушава Конституцията.

На ви разделение на властите!
На ви разделение на властите!
16 август 2021 11:58
Гост

Браво на Гешев! Голям мъж и прокурор! Ще им ходи на крака на тия шматки, разни хаджигенчовци, пудели и не знам какви си, пък и да им докладва! Те едно правителство не могат да направят, на него сметка ще му държат! Той се обяснява само на Светата Троица-Шиши, Боко и Доган! Сега се чуди дали да присъедини към тях и Слави, но това ще стане само ако Троицата го задължи, защото някак си е еретично и не канонично, а Гешев е толкова вярващ, че си е поръчал освен охладител за вино, да му направят и личен параклис в Бояна!

ЧЕСТИТО!
ЧЕСТИТО!
16 август 2021 10:23
Гост

Ние не сме парламентарна република.

Бравос на Радев, че му подписа и „не наруши Конституцията“. Бравос пак на Радев, че я нарушава сега, обвързвайки втория мандат с актуализацията на бюджета.

Всичко с дипломата на Гешев е точно. И с всичко останало около Гешев е точно. И всичко случващо се въобще и изобщо в съдебната система е точно.

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 10:40
Гост

Рашков като е назначавал Гешев в следствието през 90-те години на миналия век е приел, че отговаря на изискванията и има юродическо образование. Двадесет години и повече години по-късно измисля този „проблем“. По времето, когато е завършвал Гешев т.нар.Симеоново завършващите са получавали и юридическо образование. Та много, много прах в очите на наивниците. Измислени скандали за отклоняване вниманието от съществетие проблеми!

Анонимен
Анонимен
16 август 2021 10:11
Гост

Официалното изявление на прокуратурата по повод прикриваното полицейско наислие беше, че има 65 открити и висящи досъдебни срещу протестиращи граждани…

Анонимен
Анонимен
16 август 2021 10:01
Гост

Споко! Хаджигенчо ще измисли някоя феноменална комбинация от правния факултет на Нов Български Университет. Незаменим е той! Колос и титан на правната мисъл. Споко!

Re:
Re:
16 август 2021 10:24
Гост

Божков си плаща все пак.

А Сорос плаща театрото.

За последно
За последно
16 август 2021 15:53
Гост

ХаджиГейчо в скоро време ще ходи да си доучи политическия урок ЮФ на НБУ (с преподаватели от ЮФ на СУ, понеже „възпитаниците“ му винаги го отбелязват).

А Гешев в скоро време трайно и усилено ще си търси дипломата и ще си припомня оценките по предметите. Понеже е отличник. Пък и колегата му от НБУ много държи на това.

хе хе
хе хе
17 август 2021 0:40
Гост

Те ПУЦ-а го водели Правен факултет, а не юридически.

Най-точно е да се каже, че е Безправен факултет, след като най-великото им произведение на изкуството е адвоката на Черепа. Койте е вече и депутат. С трибуна.

Диван Фешев
Диван Фешев
16 август 2021 9:53
Гост

Този пък откога е започнал да вярва в разделението на властите?

Кики
Кики
16 август 2021 13:13
Гост

Все за това говори, ама надали вярва сам на себе си.

Кунчев
Кунчев
16 август 2021 9:24
Гост

Надявам се да иде, но нямат причина сякаш да го карат да иде. Нямат механизъм, спрямо който да го насилят да иде.

само минавам
само минавам
16 август 2021 10:25
Гост

Нова Конституция.

§осмовче§
§осмовче§
16 август 2021 9:23
Гост

Няма да съм многословен.
За мен Гешев трябва незабавно да си подаде оставката.
Христо Иванов да спре да си избива комплексите и да се спретнат и да актуализират бюджета, докато ги има в парламента.

Анонимен
Анонимен
16 август 2021 9:52
Гост

Три неща, които няма да се случат. Нито Гешев ще отиде, нито Бойкикиев ще си признае, че нищо не става от него, нито ще актуализират бюджета, за който Радев да му мисли.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
16 август 2021 9:21
Гост

Главният прокурор в коментар за неприключили дела към 14 юли 2020:
„Уважение към всички българи, изразяващи свободното си гражданско мнение. Респект към българските полицаи, които с месеци не се прибираха вкъщи по време на извънредното положение, а в момента понасят атаките на агитки на Черепа и свързани с него политици.“

Неман
Неман
16 август 2021 9:20
Гост

Абе ако трябва да сме честни от видяното ми се струва, че и тия сладури, които бият, не са най-невинните душички, а е много възможно да са наркоманчета от Ултрас Левски или от Сектор Г.

Нормандия
Нормандия
16 август 2021 10:27
Гост

Естествено че не са освободителите на Европа.

Авигел
Авигел
16 август 2021 9:20
Гост

Досега даваше подробности за какво ли не, но сега сакън да не го изслушат.

Гъливер
Гъливер
16 август 2021 9:19
Гост

Не пречи да се изслуша Гешев и кой ли не още. Но не виждам защо това сега е приоритет, при положение, че не искат да гласуват бюджета за следващите месеци.

Sanjeta
Sanjeta
16 август 2021 9:18
Гост

За мен положението е много трагично. Щом са крили тия записи досега.

Demireva
Demireva
16 август 2021 9:18
Гост

Сега се правят реклами. Не е нужно точно с това насилие да се занимават в парламента сега.

Анонимен
Анонимен
16 август 2021 9:17
Гост

Не може да говори по конкретни дела. Като не ви харесва , променете Конституцията. След 20-30 години може и да стане, като гледам как се избира правителство. Леваци!

Анонимен
Анонимен
16 август 2021 8:54
Гост

Прав е.

re:
re:
16 август 2021 10:30
Гост

Въобще никога не е бил прав, а си е крив като тъпа и нагла милиционерска подлога!

Хаха
Хаха
16 август 2021 22:59
Гост

Е то и ти разсъждаваш като многоъгълен тъпоъгълник….

Анонимен
Анонимен
16 август 2021 8:49
Гост

Геше, Геше, откакто си главен прокурор, що дела огласи, та чак СРС обяви, а сега не щеш да говориш пред депутатите. Ашколсун

Анонимен
Анонимен
16 август 2021 8:51
Гост

Крие се той, че ще го изловят как прикрива МВР

Фердинанд
Фердинанд
16 август 2021 9:21
Гост

Прикриват се разбира се.

Адвокат
Адвокат
16 август 2021 8:36
Гост

Една година прикривате мутри в униформи, а някои от тях май бяха получили униформи само за „мероприятието“. Оставка!

JJ Oper
JJ Oper
16 август 2021 9:22
Гост

Не се бях замислял, но може и това да е истина. Но може и да има защо да се бият тия дето ги бият. Не ги знам какви хора са, но по вид ми приличат и на едни млади момченца, които съм виждал по стадионите в България, които отиват на мач не заради отбора си, а заради мелето, простотията, наркотиците, алкохола и да си изкажат мнението, че България трябва да се върне във времената, когато е била приятел на Третия Райх.

Третият Райх
Третият Райх
16 август 2021 10:32
Гост

Не виждам много общо между Черепа със Сорос и Хитлер.

Хаха
Хаха
17 август 2021 11:57
Гост

Оставка и на тебе бе, айдукате!

Z.Z
Z.Z
16 август 2021 8:31
Гост

Викаш, в Туитър си казал каквото имаш…