Софийският апелативен съд, който тази година отбеляза 140 години от създаването си, издаде илюстрована хроника, в която е събрана историята му.

Представянето на изданието уважиха не само апелативните съдии, но и членове на Висшия съдебен съвет – Севдалин Мавров и Стефан Гроздев (пряко свързани със САС), трите зам.-председателки на Върховния касационен съд Галина Захарова, Светла Димитрова и Дария Проданова, както и доскорошната им колежка, а днес конституционен съдия Павлина Панова, и много върховни съдии.

Председателката на САС Даниела Дончева разказа, че съдът е установил, че за него е непосилна задача сам да изрови информация от архивите и библиотеките, затова се е обърнал към историчката Павлина Пенкова. „Разбира се, на случилото се след 1998 г. повечето от нас сме съвременници, но написаното остава“, каза Дончева

Книгата е в три части. Първата обхваща периода от създаването на съда през 1878 г. до 1947 г. Втората – този след възстановяването му през 1998 г. до днес. „А третата е със снимков материал, който предполагам, че ще е интересен на всички“, каза Дончева

Всеки, който иска да се запознае с историята на Софийския апелативен съд, може да прочете книгата тук.

А тя започва още в далечната 1878 г., когато са утвърдени Временни правила за устройство на съдебната власт в България от императорския руски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков. В създадената с тях съдебна система само губернските (областните) съдилища са апелативни. Окръжните съдилища са само първоинстанционни, а губернските – само второинстанционни, като и двата вида съдилища са решавали делата по същество.

Първият председател на Софийския губернски съд е д-р Димитър Греков. Княз Дондуков-Корсаков издава и подписва заповед за назначаването на българи в новосъздадените съдебни институции. Временното руско гражданско управление полага усилия и грижи за привличането и подготовката на български граждани за участие във всички съдебни органи. През първите месеци на 1878 г. в съдебната система са привлечени 9096 българи.

Следващият председател на съда е д-р Константин Стоилов. От книгата ще научите как първо остават само „Софийските и Русчукските Апелативни Съдове“ и как после след като на 16 май 1880 г. е приет първият Закон за устройство на съдилищата се поставят основите на съдебната система, доста близко до модела, който познаваме днес.

Друг именит българин, който е част от Софийския апелативен съд, е Алеко Константинов – от 1890 до 1893 г.

Апелативните съдилища са закрити на 21 ноември 1947 г. А възстановяването им, макар и формално да става с приемането на действащата конституция през 1991 г., реално се случи през 1998 г. Първият председател на САС след възстановяването е Евгений Стайков.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Киро
Киро
21 декември 2018 15:53
Гост

Има смисъл от подобни издания.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2018 13:29
Гост

Харесва ми посланието на Даниела Дончева.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2018 13:30
Гост

Много е важно магистратите да работят като колектив и да създават спокойна атмосфера около тях.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2018 13:27
Гост

Това със сигурност ще е интересно четиво. Дори само поради факта, че обхваща много дълъг период от историята на САС.