Главният прокурор Сотир Цацаров  се срещна с колегата си от Обединените арабски емирства (ОАЕ) д-р Хамад Сайф Бин Мусалам Ал Шамси. Именно по негова покана Цацаров е на посещение в ОАЕ заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

Целта на посещението е обсъждане на възможностите за задълбочаване на сътрудничеството по наказателноправни въпроси и противодействието на тероризма и престъпността.

По време на срещата между Цацаров и Ал Шамси на българската делегация е представена подробно системата за управление на наказателни дела на ОАЕ, която обединява информацията на полицията, различните прокурорски органи и наказателните съдилища в страната. „Обсъдени бяха общите и различните аспекти в структурата и дейността на прокуратурите на двете страни, като бе изразена обща готовност за развиване и задълбочаване на директните контакти и сътрудничеството по конкретни въпроси от взаимен интерес. Постигнато бе съгласие за подготовка и подписване в най-кратки срокове на меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни“, съобщиха от държавното обвинение.

Сотир Цацаров и Младен Маринов са се срещнали и с шейх Сайф Бин Зайед Ал Нахаян, който е вицепремиер и министър на вътрешните работи на ОАЕ. Като общи приоритети на двете страни са посочени противодействието на тероризма и екстремизма. Като е постигнато съгласие за своевременен обмен на информация по конкретни разследвания на двете страни.

„Подчертано бе значението на провеждащата се в момента в Абу Даби международна конференция на всички световни религии с участието на папа Франциск. Общо е виждането, че различните религии не могат да бъдат оправдание за извършване на терористични дейности. Конференцията на религиозните водачи е пример за това как религиите и хората трябва да се обединят около постигането на мир, толерантност и спазване на общочовешките ценности“, се казва още в съобщението на прокуратурата за посещението.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бонд
Бонд
06 февруари 2019 10:23
Гост

Точно ОАЕ е мястото, на което да се обсъжда борбата с тероризма, майтап, бе, Осама 🙂

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2019 15:27
Гост

Различните религии не могат да бъдат оправдание за извършване на терористични дейности, но много често са повод за тях.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2019 15:20
Гост

Тези срещи винаги са ползотворни за превенцията срещу тероризма и екстремизма.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2019 15:17
Гост

Обединените арабски емирства имат сериозна практика в това отношение.