Има основание да твърдим, че системата за случайно разпределение на делата е една нелоша система. Но като всяка друга се нуждае от грижа, верификация, поддръжка и одитиране. Затова подкрепям решението на Висшия съдебен съвет да се извърши одит“. Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който днес беше във Върховния касационен съд, за да види как се разпределят дела на случаен принцип.

Правосъдният министър посочи, че въпросът със сигурността на системата е важен и във всеки един дебат във Висшия съдебен съвет той ще иска нейния одит. И добави: „Ще поискам да се провери и работата по проектите. Във ВСС се изпълняват повече от 10 проекта, които касаят и случайното разпределение, и методиката за натовареност“.

Кирилов беше посрещнат в Съдебната палата от председателя на ВКС Лозан Панов, който му предложи сам да избере в деловодството на коя от трите колегии – Наказателна, Гражданска и Търговска, иска да провери системата. Кирилов избра последната.

Служители и системни администратори стъпка по стъпка му показаха как става разпределението. Демонстрацията беше направена с реално дело. В разпореждането на председателя на съответното отделение беше посочено, че трима съдии трябва да бъдат „извадени“ от жребия, както и основанията за това. Правосъдният министър поиска да види как става ръчното разпределение, но това не беше направено, тъй като в разпореждането изрично беше посочено, че делото трябва да се „джурка“ автоматично.

След демонстрацията Кирилов благодари за поканата като заяви, че както той, така и шефът на ВКС са длъжни да пазят и съхраняват доверието в съдебната система и във всяка друга, включително и тази за случайното разпределение на дела.

Но каза, че от показното не е успял да разбере как системата реагира на вътрешни предизвикателства, нито дали е стабилна при външна атака. Защото всяка система е резултат на човешки труд и всяка система може да бъде манипулирана, посочи Кирилов.

Министърът напомни, че сървърът на системата се намира във Висшия съдебен съвет. Той каза, че неофициално е поискал достъп до него, но му било отказано. От разговора с експерта от съвета останал с впечатлението, че там никога не са проверявали какво става, след като съответният разпределящ получи достъп до системата, как тя реагира, има ли електронен подпис, от кой IP адрес се влиза и т.н. Т.е. не е успял да извърши насрещна проверка.

В отговор на въпрос заяви, че ако бъде поканен, ще провери и системите във Върховния административен съд и в прокуратурата.

Според министъра на правосъдието одитът е задължителен, за да се провери дали има възможност за външна и вътрешна намеса. От думите му стана ясно, че обществената поръчка за избор на изпълнител, който да извърши тази проверка, се е провалила, защото не са се явили кандидати. Кирилов изрази надежда при втория опит да има такива, като наблегна на факта, че не всеки може да извърши подобна проверка. „Тя изисква специфичен кръг от експерти. Нарича се бял хакер, който прави тестове на системата с оглед различни рискове и приключва с препоръки как те да се преодолеят, което не означава, че те са се случили“, посочи още Кирилов. Той определи като правилна опцията Инспекторатът към ВСС да проверява случайното разпределение. В тази връзка каза, че вече е направена проверка на случайния жребий в Наказателната колегия (нарушения не бяха открити – б.а.), сега се очаква докладът от проверките в другите две колегии.

Целта на това посещение беше да отворя темата, да поискам и да ангажирам вниманието към скорошното извършването на независимия одит и съобразно препоръките за сигурност и немапулируемост, тази система да бъде подобрена“, заяви Кирилов.

Висшият съдебен съвет въведе централизирана система за случайно разпределение на дела преди около четири години, след като въпросът беше остро поставен от съдии от Софийския градски съд. Тогава беше заявено, че тя е временно решение до изграждането на напълно нова система. Но това временно решение е факт и днес.

Същевременно ВСС работи по проект за изграждане на Единна информационна система на съдилищата, част от която ще бъде и случайното разпределение на дела. Очаква се проектът да бъде завършен в началото на следващата година, след което да бъде тестван, проверяван и, ако има проблеми, те да бъдат отстранени.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:52
Гост

­­Г­о­­р­­е­­щ­­и­­­ ­­­м­о­м­­и­­­ч­­е­­т­а­­­ ­­­в­­­и­­ ­­­о­­ч­­­а­­­к­в­­а­­т ­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?28162

Глупост след глупост
Глупост след глупост
05 юли 2019 10:29
Гост

Кирилов, бе, не създавай кьор-фишек конфликти там, където ги няма. Ходи си в министерството и си върши работата, за която си назначен. Ти от нея сигурно не разбираш, пък какво остава от компютърни системи.

Вашентин
Вашентин
03 юли 2019 22:16
Гост

Който и какъвто и да е не може да поиска ей така достъп до делата на върховен съд. Справка- да. Но ако иска да манипулира системата. Това да не е Аврамов дом.

Деловодителка
Деловодителка
03 юли 2019 22:13
Гост

Днес във ВКС служителите бяха превъзбудени от това посещение. Напразна суматоха. Защото деловодната ни система е перфектна.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2019 17:56
Гост

Започвам да се чудя дали пък тези проверки и одити не целят да се получи достъп до системата, за да може впоследствие да се манипулира отвън, т.е. да й се влияе от изпълнителната власт.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2019 17:25
Гост

Интересно, след като се е намерил някой да обясни на Кирилов така добре нещата за белите хакери, защо не се е намерила фирма, която да провери системата?

Пич
Пич
03 юли 2019 17:27
Гост

Защото нямат интерес да бъдат проверявани – ще им лъсне цялата некадърност. Кой знае обявата къде е била забутана и какви условия към фирмите е имало, че никой да не се яви.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2019 17:29
Гост

Не е това проблема. Проблемът е, че вероятно системата е направена така, че да може да се манипулира, а един тест ще открие тази възможност. Крият си мушенгиите, това е. Даже Дани пита за логовете, т.е. има нещо, което и той е разбрал.

Georgi K
Georgi K
12 август 2019 12:38
Гост

Много лесен тест.
Пробваш да разпределиш дело на предпочитн съдия като се връща от дълга отпуска и не му внесеш корекцият за пропwснатите през това време дела. Поне в един от всеки два опита ще успееш и никой не може да те обвини в нищо!

Гейтс
Гейтс
03 юли 2019 17:23
Гост

Брей, Дани Кирилов ме изненада приятно – обяснява на човешки език разликата между Vulnerability scan и Penetration test.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2019 17:05
Гост

Когато Барни Ръбъл се сблъска с цифровите технологии…

Винети
Винети
03 юли 2019 22:07
Гост

Гледа като индианец пишеща машина.