За втора поредна година студенти от трите юридически факултета в София имаха възможност да доближат теоретичните си познания до практиката на юриста в симулиран граждански процес.

Събитието беше организирано съвместно от Кръжока по гражданско и търговско право на СУ „Св. Климент Охридски“, Кръжока по гражданско и търговско право на Университета за национално и световно стопанство и Департамента по право към Нов български университет (НБУ). Участие можаха да вземат студенти от втори до пети курс от всеки от тези университети. Процесът беше проведен на 18 декември в зала „Проф. Константин Кацарски“ в сградата на НБУ.

Целите на симулирания граждански процес

Инициативата не се оприличава с присъщите черти за състезателно решаване на казуси. Стремежът е да се насърчи екипната работа и да се доближат максимално студентите до практическите аспекти на правото, за да се разкрият пред тях обятията на правната казуистика. Студентите имаха пред себе си не просто текстови казус, а материали от дело, изискващи боравене с доказателствени документи. Така участниците следваше да извлекат фактическата обстановка в зависимост от заеманата процесуална роля.

Това беше друга от целите на симулирания граждански процес – възможността за извеждане на правно релевантното фактическо положение от информацията, с която би разполагал практикуващият юрист. А неотменим помощник за оформяне на метода на работа и структуриране на процеса беше книгата „Как се решава частноправен казус“ на доц. д-р Кристиан Таков.

Работата на студентите в екипи, възможността да се сработят и комуникират, но и да придобият т. нар. меки умения (soft skills) също намират място сред целите на инициативата.

Изготвянето на съдебни книжа от отборите – искова молба и отговор на исковата молба, в зависимост от ролята им, допринесоха за постигането на така очертаните цели.

Освен това участниците имаха възможност да отправят и доказателствени искания. За целта те се аргументираха за какви обстоятелства ще искат разпит на свидетел, както и по какви въпроси и в коя научна област следва да се изготви заключение от вещо лице.

Казусът

В съставянето на казуса се включиха гл. ас. д-р Делян Недев, докторант Иван Генчев, докторант Анелия Личева, докторант Светослав Пандилов и съдия Константин Кунчев, които се постараха да въвлекат студентите в увлекателна проблематика. Тя беше изтъкана от клаузи в споразумение, сключено между „Енерджи Адвайзъринг София“ ООД и Андрея Милкова Калайджиева. Спорът се концентрираше върху обстоятелството дали споразумението е свързано с трудовото право, или съставлява отделно гражданско правоотношение. Спорните уговорки разкриваха забрана за осъществяване на конкурентна дейност, включително „кражба“ на клиенти, както и за неразкриване на конфиденциална информация, като за същите задължения споразумението предвиждаше неустойки.

Данните по казуса позволяваха да се спори дали са налице нарушения на клаузите и да се претендират вреди над неустойките, съответно да се търсят вреди на деликтно основание. Въпросът дали юридическо лице може да претендира неимуществени вреди при увреждане на доброто му име, също откри своето място в казуса. Но и ответниците, освен възможността да оспорват действителността на клаузите, можеха да аргументират и предявят свои вземания, включително и такива, които се основават на решение на СЕС по съединени дела C‑762/18 и C‑37/19 1 , съответно да направят възражения за прихващане.

Така, в един-единствен казус бе засегната материята на трудовото, облигационното, търговското и конкурентното право, и гражданския процес. В комплексността на проблематиката се преплитаха и въпроси, свързани с актове на Европейския съюз, включително относно Директива (ЕС) 2016/943 за търговската тайна, и практиката на СЕС.

Подготовката на участниците

За провеждането на подготовка участниците бяха разделени на 4 отбора, съответно два отбора със студенти от СУ и по един отбор от УНСС и от НБУ.

Всеки от отборите имаше свой капитан, който да ръководи и координира дейността на екипа си и да опосредява връзката с подпомагащите ги външни треньори. За всеки от студентите това беше страхотна възможност да работи в екип, в рамките на който да поеме собствена роля спрямо разпределението на задачите по спорните точки в казуса, а за капитаните симулацията на граждански процес беше повод да проявят и своите лидерски качества.

Още в началото на подготовката бе извършено и разпределение на ролите, като два отбора заемаха позицията на ищец и два – на ответник. Разделението на отбори обаче не създаваше граница за студентите да излязат извън своя университет и да осъществят контакт със своите колеги от другите юридически факултети. Всички съвместно си помагаха и си разменяха материали, за да се подготвят за провеждането на симулирания процес, като през последната седмица от подготовката бяха организирани тренировъчни срещи с участието на всички включили се студенти и техните треньори, за да могат студентите да обменят възможно най-много мисли и да получат впечатление от възможно най-широк кръг свои колеги и вече практикуващи юристи.

Самите подготвителни срещи се организираха съвместно със съответните два отбора (ищци и ответници) всяка седмица от 13 ноември до 17 декември. По време на тренировките се насърчаваше детайлното проучване на съдебна практика и литература по всеки от спорните въпроси в казуса. Участниците имаха възможност да опознаят етапите на гражданския процес, преминавайки през всеки един от тях, като се започне с подготовка на искова молба и отговор, мине се през първо съдебно заседание и доклад по делото, събиране на доказателства, провеждане на устни състезания, подготовка на писмени защити и се стигне до решение по делото.

В хода на този вълнуващ процес треньорите даваха насоки по формулиране на претенциите и възраженията на всяка страна и по структурирането на аргументацията, като помагаха на студентите да открият силните и слабите страни в своите тези не само чрез провеждането на тренировъчни срещи, но и с коментари и бележки по изготвените документи. Основна задача на треньорския състав обаче беше да провокира студентите сами да открият отговор на задаваните от тях въпроси, както и сами да си зададат такива по отделни проблеми в казуса. Затова на всеки етап участниците имаха възможност самостоятелно да правят проучвания по спорните въпроси, да изготвят ключови процесуални документи, да работят върху уменията си за пледиране пред съд и за провеждане на разпит на свидетели и вещи лица. За да подпомагат студентите в процеса им на работа, се включиха и външни треньори, които вложиха много енергия и време, за да подпомогнат развитието на своите млади колеги.

С подготовката на отборите от СУ се заеха юристите Борис Николов (юрист, завършил СУ с отличие), Велимир Димитров (юрист, завършил СУ с отличие), Росица Тонева (юрист, завършила УНСС с отличие), Теодора Доненчева (съдебен помощник в СРС, завършила СУ с отличие).

За подготовката на отборите на УНСС и НБУ работеха Анелия Личева (адвокат, докторант в УНСС), Иван Генчев (адвокат, хон. асистент и докторант в УНСС), Славена Вълкова (съдебен помощник в СРС, завършила НБУ с отличие), Христо Сираков (юрист, завършил СУ с отличие) и доц. д-р Силвия Цонева, преподавател по облигационно право в НБУ.

Събитието

Във финалното събитие се включи съдебен състав с председател съдия Константин Кунчев и членове адвокат Атанас Вълов, доц. д-р Силвия Цонева, Борис Николов и Анна-Мария Събева.

Беше изготвен и проект на доклад по делото, който спомогна за доближаване до действителен граждански процес. По време на процеса бяха разпитани четирима свидетели и изслушани заключенията на две вещи лица. Положените от участниците усилия позволиха на съдебния състав да наблюдава изключителната работа на едни от най-способните млади кадри от трите юридически факултета. Трудът на взелите участие студенти беше оценен от съдебния състав, като всеки изявил се участник от тях получи сертификат и награда. Отличилите се сред всички получиха допълнително признание.

Наградата за най-добра искова молба беше за отбора на НБУ, а за най-добър отговор на искова молба – за ответниковия отбор на СУ. Като блестящ оратор се отличи Николай Замярков, а наградата за най-опитен участник грабна Тея Шикренова. Съдиите бяха възхитени от най-аргументираното устно изложение на Александър Димитров. Изгряваща звезда беше Кристияна Витанова, а заслужил най-млад участник Ивана Мангинова. Наградата на председателя на съдебния състав получиха Таня Маринова и Владислава Кутрева. Валерия Борисова и Иван Тушев бях отличени за представянето си в хода на подготовката.

Инициативи като симулацията на граждански процес разкриват реалното приложение на методологията за решаване на казуси, допринасят за личното и професионално развитие на участниците, както и за създаването на общност от способни млади юристи. От над десетилетие различни вдъхновени млади хора организират разнообразни форми на състезания по право, които дават възможност на студентите да се съревновават помежду си, да аргументират правни становища в реална среда и така да израстват като юристи. С оглед последните изменения в наредбата за юридическото образование, са налице всички предпоставки както Министерство на правосъдието, така и преподавателите в юридическите факултети в страната да разпознаят тези установени форми за оформяне на практически умения у студентите като важна част от образователния процес в юридическите факултети. Именно такива форми имат потенциала да изпълнят със смисъл и съдържание правилата в наредбата, посветени на придобиване на практически знания и способности от бъдещите юристи като реална гаранция за качествено юридическо образование.

54
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Казус
Казус
03 януари 2023 11:49
Гост

При отказ на всички наследници и правоприемство на общината по чл 11 от ЗН на недвижим имот, същата кой трябва да я конституира ? Дали не трябва служебно съда след изчерпване на всички наследници или е достатъчно с уведомително писмо от ЧСИ, че са се изчерпали всичките наследници и тя сама да задейства процедурата по извършване на опис?

Американският пациент
Американският пациент
31 декември 2022 22:22
Гост

Откога станаха три?

Аз знам за един.

Георги
Георги
01 януари 2023 16:22
Гост

Само София са 3, в цялата държава са 11.
Светъл път чака младите юристи – в крайна сметка се изисква солидна дозс зрелост и подготовка за да бъде приет човек във втората най-перспективна специалност след Българска филология.

Трудно им е
Трудно им е
31 декември 2022 14:18
Гост

Браво, ше излитат в космоса, а в крайна сметка ще се отзоват експлоатирани в някоя лобистка столична кантора за 1.5к лева където вероятно ще капитулират мечтите им…

Адвокат
Адвокат
31 декември 2022 0:03
Гост

Аз започнах като адвокат и не знаех правилата на етиката – от коя страна да се позиционирам, бил съм и ответник и ищец, такива задачи – така да се почне да се интригува младежта, мен ми идва Витали Таджер, така да се каже, на професионална един вид, „зарибявка“, да ни разкаже за неговият път, после адвокати идваха, събираха ни в учебната зала.

Нема да прочетат Любен Василев и така ще си остане изданието.

гинерал Бонбонеф
гинерал Бонбонеф
30 декември 2022 23:49
Гост

ЖИВОЙ ТИШАК

Анонимен
Анонимен
30 декември 2022 20:26
Гост

Браво на участвалите и на организаторите. Страхотна инициатива!

Коментар
Коментар
30 декември 2022 20:04
Гост

И аз завърших с отличие 😀

Имрахил
Имрахил
30 декември 2022 22:25
Гост

Браво!

Трудно им е
Трудно им е
31 декември 2022 14:19
Гост

и сега си безработен

Анонимен
Анонимен
30 декември 2022 19:30
Гост

Поздравления за инициативата!

Георги Николаев
Георги Николаев
30 декември 2022 19:07
Гост

Поздравления за организацията на всички замесени. Радвам се, че има повече такива събития. Когато ние бяхме студенти, подобни мероприятия липсваха и това ни принуди да се насочим към други сфери, в които можехме да си ги организираме сами, без намесата на преподаватели. Желая много успехи на всички участници!

Юрист, запознат с окултизма
Юрист, запознат с окултизма
30 декември 2022 19:02
Гост

От моята баба на село знам една магия, която разрушава имотите, бизнеса и парите на човек. За целта се взима едно яйце, трябва да е сурово и да е престояло поне една седмица на тъмно място. Купуват се две черни свещи (не църковни!). Запалват се и между тях се слага яйцето като три пъти се изричат клетвите: “Лицето Х е имотен и богат, нека в това яйце му се затворят имотите, парите и бизнеса, бавно да ги губи и никога да не ги върне!” Изчакват се свещите да изгорят и яйцето трябва да се остави незабелязано в офиса на лицето… Покажи целия коментар »

Ку-ку
Ку-ку
30 декември 2022 20:47
Гост

Всичко се връща, двойно.

Народът изтрещя…
Народът изтрещя…
30 декември 2022 23:14
Гост

Нали знаете- не са виновни децата, внуците…ноо…в тях се връща. 🙂 Всяко действие си има равно по големина и посока противодействие, така е и в правото.

Д. Б.
Д. Б.
30 декември 2022 18:54
Гост

Браво! Страхотна инициатива!

Lelka
Lelka
30 декември 2022 18:38
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
YMCA
YMCA
30 декември 2022 18:35
Гост

Ех, Лекс, напълнихте ми душата с тази статия! По Коледа вярно стават чудеса – да видим смислени събития и смислени хора, които дават надежда, че има светлина в тунела. Но, Лекс, моля Ви от сърце пожалете читателите и администрирайте секцията с коментарите. Нека да дадем на хубавите новини да светят непомрачени от комлекси за малоценност и позеленели блюдолизци!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 декември 2022 18:33
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Student
Student
30 декември 2022 18:30
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
30 декември 2022 18:26
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Прост юрист без връзки
Прост юрист без връзки
30 декември 2022 18:26
Гост

Прекрасна инициатива! Поздравления на колегите организатори, които са събрали най-активните и способни студенти от три факултета! Поздравления на всички участници за положените усилия! Продължавайте смело напред в същия дух! С колегите от кантората ми от години, като дойде някой на интервю, първо го питаме дали е участвал в състезания, как са му се сторили, как се е справил. Мога да кажа, че този подход не е давал грешка до момента. Струва си да се инвестират време и усилия в подобни състезания – те запалват хората по правото, дават им възможност да проумеят, че това, което учат, не е просто суха… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
30 декември 2022 18:14
Гост

Браво на организаторите и на взелите участие! Адмирации!

АНОНИМЕН
АНОНИМЕН
30 декември 2022 17:54
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Мефистофел
Мефистофел
30 декември 2022 17:45
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Студент
Студент
30 декември 2022 17:42
Гост

По омразни коментари не съм чел. Не ви е срам.

Колега...
Колега...
30 декември 2022 17:33
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
До анонимен
До анонимен
30 декември 2022 17:23
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Свидетел
Свидетел
30 декември 2022 16:59
Гост

Познавам колега от НБУ, който не знае, че съществува съдебна балистична експертиза. Може да си представите що за юрист ще е…

Анонимен
Анонимен
30 декември 2022 16:58
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
30 декември 2022 16:55
Гост

Супер, че има такива събития.

Вече несменяем прокурор
Вече несменяем прокурор
30 декември 2022 16:38
Гост

Имах стажант едно момче, разпределиха го при мен, завършило е УНСС. Какво да ви кажа, там явно не учат никаква криминалистика, защото му дадох един протокол за оглед, ми той не можа да го разчете, нито да провери дали е редовен съгласно НПК. Викам му – ти знаеш ли, че има НПК, че има тактика на оглед, методика на оглед. Изобщо няма да му подпиша книжката. Никакви ги няма в разследването.

Също несменяем прокурор
Също несменяем прокурор
30 декември 2022 18:32
Гост

Хайде, хайде, колега, все едно пък има разследващ в БГ, който да извършва оглед спазвайки тактика и методика. Или пък има съд, който одобрявайки протокол да се интересува от това. Отделен е въпросът, че за одобряване на протокол тези неща са ирелевантни. Съдът пи закон гледа други неща. И да не се репчи много, че ако ни изпитат до един ще се провалим по тези теми. Книжката, че я подпишеш е ясно, няма къде да идеш. Хайде весели празници и се успокой, няма да промениш света.

Вече несменяем прокурор
Вече несменяем прокурор
30 декември 2022 19:36
Гост

Подиграваш се, но да не ти опре до главата. Нали все пак трябва да се научат на точност и изпълнение?! Откъде ще дойде промяната, ако всички сме безинициативни и изпаднали в колапс?! Примирени с простотата и формалността?!

123
123
02 януари 2023 19:04
Гост

Колко НЕСМЕНЯЕМ да си вече, я виж ЗСВ! Глей по добре да не те сменят при жената, вместо да се правиш много знаещ пред стажантите.

ЮФ при СУ
ЮФ при СУ
30 декември 2022 16:34
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
:))
:))
30 декември 2022 15:59
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Мартин
Мартин
30 декември 2022 15:59
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Както казва проф. Близнашки на лекции:
Както казва проф. Близнашки на лекции:
30 декември 2022 15:53
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Колега
Колега
30 декември 2022 18:04
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Прост юрист без връзки
Прост юрист без връзки
30 декември 2022 18:32
Гост

С нетърпение чакаме да направят хората кръжоци и състезания, вдъхновени от тази светла личност дрюгаря Близ(н)ашки.

Студент в ЮФ на СУ
Студент в ЮФ на СУ
30 декември 2022 15:49
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Иларионов
Иларионов
30 декември 2022 15:45
Гост

Пхахаха, е, моите родители са в съдебната система. Майка ми е следовател, а татко прокурор. Записах право само за да взема диплом, реализацията после ми е лесна:)). А тия да си участват в разни състезания, нищо няма да излезе без връзки 🙂

хахаха
хахаха
30 декември 2022 15:15
Гост

Андрея Милкова Калайджиева!!! За малко да помисля, че е роднина на проф. Калайджиев

анонимен
анонимен
30 декември 2022 15:16
Гост

На друг колос на науката е… Я елате пиленца при баткооооо

Анонимен
Анонимен
02 януари 2023 18:23
Гост

Милко имаш предвид, нали?

Анонимен
Анонимен
30 декември 2022 15:09
Гост

Чудесна инициатива, която се провежда за пореден път.

the master
the master
30 декември 2022 15:09
Гост

Браво, бе! Страхотна идея и не е състезание, младежите се запознават с колеги, учат. Много добре!

Студент
Студент
30 декември 2022 15:06
Гост

Поздрави на всички замесени и успешна Нова година!

123
123
30 декември 2022 15:04
Гост

Добре, че има още ентусиасти, които влагат мисъл и добавят смисъл в обучението.

ани
ани
30 декември 2022 15:03
Гост

Чудесни хора, чудесна инициатива, чудесна коледна новина!

Георги
Георги
30 декември 2022 14:54
Гост

Само в София има три ЮФ, ха-ха.

Към техните студенти: в Телъс с английски плащат повече от касиери в МакДоналдс с Лидл.

Успех!

GGG
GGG
30 декември 2022 14:54
Гост

Aйде, а догодина на втора инстанция 🙂

Анонимен
Анонимен
30 декември 2022 14:52
Гост

Браво, така се учи пълноценно.