Сградата на окръжния съд във Варна вече е достъпна и за хора с двигателни затруднения.

Този проблем стоеше отворен от години. Намирането на решение беше трудно, заради особеностите на непригодената за съд сграда, в която се помещават общо четири институции в града“, уточняват от пресслужбата на ВОС.

Няколко пъти окръжният съд сезира Висшия съдебен съвет за този проблем. Най-накрая през март т.г. бе отпуснато финансиране в размер на 7 100 лв., с което е бил осигурен иновативен мобилен стълбищен подемник – Vimec T09 Roby. Чрез него хората с двигателни затруднения в инвалидни колички могат да се справят с преодоляването на всякакъв вид стъпала, независимо от наклона.

Други предимства на подемната платформа е задвижването чрез зъбчати колела и рейка, което е много здраво и устойчиво решение при дългогодишна експлоатация, уточняват от съда. И добавят, че мобилността на стълбищния подемник позволя гъвкаво използване и в други сгради, например в Синята стая към Окръжен съд-Варна.

Единствените особености са, че е необходимо осигуряването на помощ от асистент, като ръководството на ВОС е натоварило с тази отговорност двама от своите служители. Те ще бъдат на разположение на нуждаещите се от съдействие хора в затруднено положение. Платформата е съвместима с всички стандартни размери инвалидни колички, като тук не се включат електрическите. Предстои ВОС да закупи оборотна количка, която да предоставя на гражданите ползващи модели задвижвани с електричество“, се казва още в съобщението.

Подемната платформа е сертифицирана и изпитана от международни сертифициращи организации в ЕС.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
15 май 2018 13:01
Гост

За такава голяма община като Варна е редно да се осигури друга сграда. Но ВСС явно си имат приоритети.

4авдар
4авдар
15 май 2018 13:02
Гост

Съмнява ме това да е лично отношение.

Анонимен
Анонимен
15 май 2018 12:52
Гост

Доживяхме! Толкова много ли са 7 100 лв?

5-ко
5-ко
15 май 2018 12:58
Гост

За съжаление самата сграда не е подходяща да се помещава в нея окръжен съд.